Рецепт за лиснатото Едно пакетче лиснати кори(свежи) 2 банани крем само црн(јас користев финети мислам се вика) темно чоколадо со голем процент какао путер јајце Се сечат корите на дебели ленти најпрво. Потоа секое парче ленти се двојат на три дела(да има уствари неколку кори лиснати на купче. Се премачкуваат со крем надожно и се реди банана исечена на кругче или лента како милувате и се става рендано чоколадо, тоа на крајот и на косо се редат и внимателно се прави триаголник, така што неколкупати се замотува тестото. Одозгора се мачка со размаетено јајце, растопен путер и се посолува со ванилин шеќер. Се пече 15тина мин на 150 или повеќе зависи колку ви е јака рерната. Додека не порумени одозгоре и се служи. И првите 5 мин не се јаде оти кремот е опасно врел.
@koritsaki рецепт за колачот со јаболки??? @macka91 дај некој посен рецепт од колачињата... На пр бомбичките ( не рафаелото)
Многу едноставен. Се запржува кромид, па се додава морков, пиперка малку да омекнат. Потоа свежи печурки и тие малку да пропржат. Понатаму додаваш тиквица, модар патлиџан, црвен патлиџан и домашно салце. Пак малку да динстаат. Додаваш по малку и вода. На крај карфиол и блитва. Од зачини само сол и оригано ставив. Спремив бешамел сос. Се редат во тавче ред лазањи, ред од зеленчукот и бешамел сос. Најгоре завршуваш само со бешамел. Се пече во рерна околу 40 минути.
Rubiii дури сега гледам дека си ме тагнала , повели http://tortekolaci.com/kolaci/kolac-sa-jabukama-i-cimetom-2
Претпоставувам оваа последната. Тестенцето доле е направено од кршен пандишпањ (купечки), наполнив едно цело длабоко садче за матење. За да се соедини направив и класика фил за торти: -5 жолчки матени со 5лаж. шеќер, па се додава 200мл млеко, 5 лажици густин, лажица брашно и 1 ванилин шеќер. Цела оваа смеса се додава во претходно вжештено млеко на рингла (400мл) и мешаме со жица додека не згусне. На крај го тргаме од рингла и додаваме 100г путер. Откако ќе се олади смесава ја истураме во пандишањот и соединуваме со мешање со лажица. Го истурив во калапче за торта со обрач и го ставив во фрижидее да се стегне малку. - Горниот слој е направен од пудинг од ванила сварен во 300мл млеко, шеќер по желба (јас ставив 4 лажици), и откако е сварен додадов лажица путер. - врз тестенцето прво нафрлив замрзнати малини и вишни и преку нив го истурив пудингот. И пак назад во фрижидер Мене не ми излезе убаво бидејќи филот додека беше врел го истурив врз пандишпањот и целиот се раскашави и распадна, како да сум го правела со мелени бисквити. Значи почекај да се олади филот, сум правела и друг пат, поубаво искача така. Нас ни се брзаше да јадеме
Во 1л млеко се става 400гр шеќер додека се растопи. Посебно се матат 4кесички желатин со 20лажици ладна вода и се ставаат во топлото млеко, се меша и се чека да се олади. Потоа се става во фрижидер и повремено се меша. Околу 10мин. (смесата изгледа како пача, буквално) Во оладената смеса се ставаат 500гр шлаг во прав и се мати додека не се згусне. Се сецкаат 20 крем банани ситно и се додаваат во смесата. Јас купив готов пандишпан од винчини и го исеков во форма на срце. Ред пандишпан ред смеса, уште еден пандишпан и пак смеса. Растопив чоколадо и ја прелив тортата и од горе ставив многу мрвици и тадааам. уште да отстои некое време во фрижидер и спремна е за јадење. И да не заборавам да напоменам, ја правев пола доза. Значи пола од ова горе. Многу е лесна и брза, и смесата испаѓа како манчмалоу.
Модриот патлиџан се лупи или пак не кој како сака,потоа се пржи. Во големи тегли се става некаде 150мл оцет со 1-2 големи неполни лажици шеќер(во зависност од тоа дали сакате покисело или не) и една лажица сол и во него се реди ред патлиџани па врз нив магдонос и сечкано лукче и се така додека не се наполни теглата. @Minnie 1
@duffi Имево чоколадна фантазија сама си го измислив За тестото. 5 јајца 100 гр. шеќер 1 чоколадо повеќе од пола путер 4 лажици брашно 1 пециво Жолчките се матат со шеќерот. Во друг сад се меша чоколадото (стопено, подизладено) со путерот, брашното и пецивото. И во трет сад се матат белките. После се мешаат сите и се става да се печи 15-20 мин на 250 степени. Дури се печи во тенџере се истура 1 литар хопла да се вари на тивко не да врие и во неа се кршат 400 гр чоколадо да се стопи. Тестото се дупи со виљушка и на него се истура хоплата и се става во фрижидер да се здрви
Потребно е околу еден и пол килограм јаболка(од прилика ова) и половина килограм кори. Јаболките се лупат и се рендаат. Потоа,филот од рендани јаболка се става врз корите на следниов начин:Земате една кора и ја попрскувате со неколку капки зејтин,врз неа уште една кора и таа се прска со зејтин и на крај третата кора на која се ставаат ренданите јаболки(хоризонтално се редат).Низ должината на (филот) јаболките се става малку(од прилика едно мало лажиче) гриз,малку ванилин шеќер и цимет.И се витка како ролат.Истата постапка се повторува додека не се потрошат корите.Се редат во плех од рерна и врз нив се става малку путер или маргарин. Се пече околу половина час до 40 мин,додека да зацрвени. Се сече на парчиња и се наросува со шеќер во прав.
@Winter Lady 200 мл млеко 200 мл јогурт 1 јајце 70 мл масло 1 квасец 1,5 лажиче шеќер 1 лажиче сол 850-950гр брашно маргарин Всушност рецептот е за кифли. Од сите состојки се меси тесто, се умесува добро и се става да стаса. Од како ке стаса се прават топчиња и се виткаат кифли, потоа кифлата се сече на средина и вертикално се реди во плех, стaвете мали парчиња маргарин пред печење така ке биде помека.Може и обични кифли да се направат, вака изгледа подекоративно, не ставав ништо во нив, само ги поросив со шеќер во прав. Може да се премачка и со јајца и со сусам по желба. Инаку ептен е меко и вкусно, се топат во уста
Чoкoлaден бaкнеж е oвa. И јaс сум гo прaвелa Не зaбoрaвaј дa спoмнеш, пaндишпaнoт требa дa е врел кoгa се преливa сo гaнaшoт, кoј истo е врел.
@LivingGlam Палачинките се правени од мм, јас кога ги правам потенки се, плус јас правам со чаши или од ок. Тој вели -300 грама брашно, 3 јајца, 300 мл млеко, 200 мл вода (може и кисела ама тој ставил обична), 2 лажици зејтин и малку сол.
@Bridget фала. Таа знам со квасец ги правеше, не се такви ама баш така изгледаат. @Antebellum Најдов еден рецепт на интернет, ама не е испробан. Овде многу квасец ми изгледа, не знам искрено дали беа вакви на баба ми, ама пробај па кажи. Овде вели вака: 2 чаши млеко Прстофат сол 10 гр сув квасец 2 кафени лажички шеќер 1 лажица путер (растопен, но не врел) 250 гр брашно Пола чаша вода 1 јајце Квасецот се зафаќа со топлата вода, половина од шеќерот и половина од брашното. Оставаш да нарасне. Жолчките се матат со остатокот од шеќерот и солта. Се додава тестото, се меша. Се додава путерот и остатокот од брашното. Пак се меша. Се додава топло млеко, чаша по чаша. Се остава пак да нарасне. Се матат белките, па се меша нежно со другата смеса. Пак треба 20-тина минутки да стои смесата, потоа ги печеш ко обични палачинки. Најубави се со кисела павлака или некоја крем салата. Вака би изгледале Спојлер: :( ... Да јадев, уште одма ќе ги правев. Ама на човеков не знам дали ќе му се допаднат, па ќе го чекам брат ми за да го изненадам. Aко ги бидне, можда и во ФИ ќе одат, па мислењево нема да ми е оф топик.
@sanjaeva Сањич, рецепт ако може за крофничките или што и да се Благодарам однапред! Лиги течат од сликата!