Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Joined:
    Nov 19, 2014
    Messages:
    4,682
    Likes Received:
    46,946
    Decki, a recept za mnoooogu ubavo testo za pastarmajlii??
     
  2. 1209

    1209 Форумски идол

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Messages:
    6,977
    Likes Received:
    45,679
    Gender:
    Female
    Рецепт за лиснатото

    Едно пакетче лиснати кори(свежи)
    2 банани
    крем само црн(јас користев финети мислам се вика)
    темно чоколадо со голем процент какао
    путер
    јајце

    Се сечат корите на дебели ленти најпрво. Потоа секое парче ленти се двојат на три дела(да има уствари неколку кори лиснати на купче. Се премачкуваат со крем надожно и се реди банана исечена на кругче или лента како милувате и се става рендано чоколадо, тоа на крајот и на косо се редат и внимателно се прави триаголник, така што неколкупати се замотува тестото. Одозгора се мачка со размаетено јајце, растопен путер и се посолува со ванилин шеќер. Се пече 15тина мин на 150 или повеќе зависи колку ви е јака рерната. Додека не порумени одозгоре и се служи. И првите 5 мин не се јаде оти кремот е опасно врел.:D
    Screenshot_2016-10-06-20-11-55-1.png
     
  3. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    2,714
    Likes Received:
    5,491
    Gender:
    Female
    @koritsaki рецепт за колачот со јаболки???
    @macka91 дај некој посен рецепт од колачињата... На пр бомбичките ( не рафаелото) :)
     
  4. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Joined:
    Aug 5, 2010
    Messages:
    5,531
    Likes Received:
    34,907
    @irena.1 Рецепт за вегетеријанските лазањи, ако може :D
     
  5. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Joined:
    Nov 1, 2012
    Messages:
    4,365
    Likes Received:
    21,351
    Gender:
    Female
    Многу едноставен. Се запржува кромид, па се додава морков, пиперка малку да омекнат. Потоа свежи печурки и тие малку да пропржат. Понатаму додаваш тиквица, модар патлиџан, црвен патлиџан и домашно салце. Пак малку да динстаат. Додаваш по малку и вода. На крај карфиол и блитва. Од зачини само сол и оригано ставив.
    Спремив бешамел сос.
    Се редат во тавче ред лазањи, ред од зеленчукот и бешамел сос. Најгоре завршуваш само со бешамел. Се пече во рерна околу 40 минути.
     
    EMoonlight and Summerlover like this.
  6. koritsaki

    koritsaki Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    18,990
    Likes Received:
    108,503
    Gender:
    Female
  7. azelea

    azelea Популарен член

    Joined:
    Jun 14, 2012
    Messages:
    3,636
    Likes Received:
    15,784
    @Kitten кажи како ја направи тортата м? Ми се свиѓат такви ствари8)
     
  8. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    9,375
    Likes Received:
    42,202
    Gender:
    Female
    Претпоставувам оваа последната.

    Тестенцето доле е направено од кршен пандишпањ (купечки), наполнив едно цело длабоко садче за матење. За да се соедини направив и класика фил за торти:
    -5 жолчки матени со 5лаж. шеќер, па се додава 200мл млеко, 5 лажици густин, лажица брашно и 1 ванилин шеќер. Цела оваа смеса се додава во претходно вжештено млеко на рингла (400мл) и мешаме со жица додека не згусне. На крај го тргаме од рингла и додаваме 100г путер.
    Откако ќе се олади смесава ја истураме во пандишањот и соединуваме со мешање со лажица. Го истурив во калапче за торта со обрач и го ставив во фрижидее да се стегне малку.
    - Горниот слој е направен од пудинг од ванила сварен во 300мл млеко, шеќер по желба (јас ставив 4 лажици), и откако е сварен додадов лажица путер.
    - врз тестенцето прво нафрлив замрзнати малини и вишни и преку нив го истурив пудингот. И пак назад во фрижидер :)

    Мене не ми излезе убаво бидејќи филот додека беше врел го истурив врз пандишпањот и целиот се раскашави и распадна, како да сум го правела со мелени бисквити. Значи почекај да се олади филот, сум правела и друг пат, поубаво искача така. Нас ни се брзаше да јадеме :lol:
     
    azelea likes this.
  9. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    7,698
    Likes Received:
    19,882
    Gender:
    Female
  10. Irreplaceablee

    Irreplaceablee Популарен член

    Joined:
    Jun 1, 2016
    Messages:
    646
    Likes Received:
    10,378
    Gender:
    Female

    Во 1л млеко се става 400гр шеќер додека се растопи.
    Посебно се матат 4кесички желатин со 20лажици ладна вода и се ставаат во топлото млеко, се меша и се чека да се олади. Потоа се става во фрижидер и повремено се меша. Околу 10мин. (смесата изгледа како пача, буквално)
    Во оладената смеса се ставаат 500гр шлаг во прав и се мати додека не се згусне.
    Се сецкаат 20 крем банани ситно и се додаваат во смесата.
    Јас купив готов пандишпан од винчини и го исеков во форма на срце. Ред пандишпан ред смеса, уште еден пандишпан и пак смеса. Растопив чоколадо и ја прелив тортата и од горе ставив многу мрвици и тадааам. :$:$:$ уште да отстои некое време во фрижидер и спремна е за јадење.
    И да не заборавам да напоменам, ја правев пола доза. Значи пола од ова горе. :D
    Многу е лесна и брза, и смесата испаѓа како манчмалоу. :inlove: _20161012_123041.JPG
     
    victoria7, Bridget, galapce and 6 others like this.
  11. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,235
    Likes Received:
    91,848
    Gender:
    Female
    @Ane-Goki1 рецепт за модриот патлиџан во тегло,ако може :)
     
  12. Pcelka94

    Pcelka94 Истакнат член

    Joined:
    Jun 19, 2015
    Messages:
    1,205
    Likes Received:
    4,390
    Gender:
    Female
    Ајде дaвaјте рецепти зa штрудлите и преубaвoтo лебче сo лукче @ph.orhideja и @Shelea :)
     
  13. Ane-Goki1

    Ane-Goki1 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2013
    Messages:
    2,307
    Likes Received:
    29,033
    Модриот патлиџан се лупи или пак не кој како сака,потоа се пржи.
    Во големи тегли се става некаде 150мл оцет со 1-2 големи неполни лажици шеќер(во зависност од тоа дали сакате покисело или не) и една лажица сол и во него се реди ред патлиџани па врз нив магдонос и сечкано лукче и се така додека не се наполни теглата.
    @Minnie 1
     
    Annath, Viktorijaaa5 and Пчела like this.
  14. donna.17

    donna.17 Популарен член

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Messages:
    1,718
    Likes Received:
    5,011
    Gender:
    Female
    @duffi

    Имево чоколадна фантазија сама си го измислив

    За тестото.
    5 јајца
    100 гр. шеќер
    1 чоколадо
    повеќе од пола путер
    4 лажици брашно
    1 пециво
    Жолчките се матат со шеќерот. Во друг сад се меша чоколадото (стопено, подизладено) со путерот, брашното и пецивото. И во трет сад се матат белките. После се мешаат сите и се става да се печи 15-20 мин на 250 степени.

    Дури се печи во тенџере се истура 1 литар хопла да се вари на тивко не да врие и во неа се кршат 400 гр чоколадо да се стопи.
    Тестото се дупи со виљушка и на него се истура хоплата и се става во фрижидер да се здрви
     
    EMoonlight, only44you and Пчела like this.
  15. ph.orhideja

    ph.orhideja Форумски идол

    Joined:
    Jan 14, 2011
    Messages:
    1,341
    Likes Received:
    48,074
    Gender:
    Female
    Потребно е околу еден и пол килограм јаболка(од прилика ова) и половина килограм кори.
    Јаболките се лупат и се рендаат.
    Потоа,филот од рендани јаболка се става врз корите на следниов начин:Земате една кора и ја попрскувате со неколку капки зејтин,врз неа уште една кора и таа се прска со зејтин и на крај третата кора на која се ставаат ренданите јаболки(хоризонтално се редат).Низ должината на (филот) јаболките се става малку(од прилика едно мало лажиче) гриз,малку ванилин шеќер и цимет.И се витка како ролат.Истата постапка се повторува додека не се потрошат корите.Се редат во плех од рерна и врз нив се става малку путер или маргарин.
    Се пече околу половина час до 40 мин,додека да зацрвени.
    Се сече на парчиња и се наросува со шеќер во прав.
     
    Annath, Pcelka94 and joy1 like this.
  16. shz

    shz Форумски идол

    Joined:
    Sep 1, 2012
    Messages:
    6,266
    Likes Received:
    50,862
    Gender:
    Female
    @Winter Lady

    200 мл млеко
    200 мл јогурт
    1 јајце
    70 мл масло
    1 квасец
    1,5 лажиче шеќер
    1 лажиче сол
    850-950гр брашно
    маргарин

    Всушност рецептот е за кифли.
    Од сите состојки се меси тесто, се умесува добро и се става да стаса. Од како ке стаса се прават топчиња и се виткаат кифли, потоа кифлата се сече на средина и вертикално се реди во плех, стaвете мали парчиња маргарин пред печење така ке биде помека.Може и обични кифли да се направат, вака изгледа подекоративно, не ставав ништо во нив, само ги поросив со шеќер во прав. Може да се премачка и со јајца и со сусам по желба.

    Инаку ептен е меко и вкусно, се топат во уста :)

    received_1342423682442754.jpeg
     
    Acka22, joy1, zhap4e and 1 other person like this.
  17. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,920
    Likes Received:
    203,170
    Gender:
    Female
    Чoкoлaден бaкнеж е oвa. И јaс сум гo прaвелa :D
    Не зaбoрaвaј дa спoмнеш, пaндишпaнoт требa дa е врел кoгa се преливa сo гaнaшoт, кoј истo е врел.
     
  18. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Joined:
    Dec 29, 2013
    Messages:
    9,703
    Likes Received:
    134,973
    @LivingGlam Палачинките се правени од мм, јас кога ги правам потенки се, плус јас правам со чаши или од
    ок. Тој вели -300 грама брашно, 3 јајца, 300 мл млеко, 200 мл вода (може и кисела ама тој ставил обична), 2 лажици зејтин и малку сол.
     
  19. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,270
    Likes Received:
    57,130
    Gender:
    Female
    @Bridget фала. Таа знам со квасец ги правеше, не се такви ама баш така изгледаат. :inlove:

    @Antebellum
    Најдов еден рецепт на интернет, ама не е испробан. Овде многу квасец ми изгледа, не знам искрено дали беа вакви на баба ми, ама пробај па кажи. :D

    Овде вели вака:
    2 чаши млеко
    Прстофат сол
    10 гр сув квасец
    2 кафени лажички шеќер
    1 лажица путер (растопен, но не врел)
    250 гр брашно
    Пола чаша вода
    1 јајце

    Квасецот се зафаќа со топлата вода, половина од шеќерот и половина од брашното. Оставаш да нарасне.

    Жолчките се матат со остатокот од шеќерот и солта. Се додава тестото, се меша. Се додава путерот и остатокот од брашното. Пак се меша. Се додава топло млеко, чаша по чаша. Се остава пак да нарасне.

    Се матат белките, па се меша нежно со другата смеса. Пак треба 20-тина минутки да стои смесата, потоа ги печеш ко обични палачинки. Најубави се со кисела павлака или некоја крем салата.

    Вака би изгледале
    [​IMG]

    ... Да јадев, уште одма ќе ги правев. Ама на човеков не знам дали ќе му се допаднат, па ќе го чекам брат ми за да го изненадам. :) Aко ги бидне, можда и во ФИ ќе одат, па мислењево нема да ми е оф топик. :$
     
    Last edited: Oct 16, 2016
    Bridget, Viktorijaaa5 and Antebellum like this.
  20. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Joined:
    Aug 5, 2010
    Messages:
    5,531
    Likes Received:
    34,907
    @sanjaeva Сањич, рецепт ако може за крофничките или што и да се :D Благодарам однапред! Лиги течат од сликата!
     
    sanjaeva likes this.