Солени крофни 2 јајца 1/2 чаша јогурт 1/2 чаша зејтин 1 чаша пченкарно брашно 1/2 чаша обично бело брашно 1 пециво 1 лажичка сол + Магдонос, зелје, спанаќ + дробено сирење Рецептава ми е всушност пола доза од проја (само пециво и во пола и во цела доза ставам исто - 1 пакетче). Чаша користам од 200 мл. Излагаат околу 40.
angel , poveli 250 ml voda 250 ml jogurt 150 ml maslo 1 kesicka pecivo kvasec 2 l seker 1l sol brasno po potreba , jas staviv belo i ovesno Se mesaat vodata , masloto i jogurtot , pola od vodata se mesa so kvasecot i 2te lazici seker , stasuva i potoa se stava vo tecnosta , se dodava i brasnoto , se zamesuva testo i stoi 1 cas. Se pravat gjevrecite , se stava dlaboko tendzere stavas vnatre 3 lazici seker sekerot treba da se stopi , da stane portokalova boja i potoa se stava 1 litro voda , koga ke pocne vodata da vrie gjevrecite se spustaat vnatre i se varat , koga ke se podigne gore togas se vadi i se valka vo susam. Potoa se stavaat gjevrecite na hartija i se pecat 200 stepeni , se dodeka ne se zarumenat
https://moirecepti.mk/post/krofni-polneti-krem Ова е рецептот само што јас ставив повеќе брашно уште 150 -200 гр. сигурно премногу меко ми излезе и малку зејтин во месењето.До сега само со млеко правевме ама баш се добри и вака,ова во тавчето е се што ми излезе +некоја што се изеде во текот на пржењетоОколу 30 имаше сигурно може и повеќе незз,сега уште 5-6 има останато следниот пат планирам со дупла доза не бива вака за два саати да ги снема Заборавив кора од лимон јас не ставив.
Колачиња со пиво Потребно: 1 чаша масло 1/2чаша пиво 3 чаши брашно 1/2 чаша гриз Пола прашок за пециво Шербет: 600 гр шеќер 450гр вода Се мешаат состојките и се замесува тесто.Од тестото се сука кора и со чаша се вадат форми ,се редат во намастен плех и се печат 15-20 мин на 220 степени да заруменат.Потоа се оставаат да се изладат и се потопуваат во врел шербет околу 5 мин за убаво да го впијат ше
Колачи со тиква и брусница 250г сварена тиква 250г брашно (јас ги правев пола бело, пола интегрално брашно) 1 јајце 3 лажици млеко 4 лажици шеќер (слободно може и повеќе) 1 лажица путер на собна темп. 2 лажички пециво 1 лажичка цимет 1/4 лажичка мускантно оревче 2 лажици сува брусница мелени јатки за посипање Тиквата се пасира со вилушка, се додаваат путерот и млекото, со лажица се меша. Потоа се додава јајцето, шеќерот, цимет и м. оревче, пак се меша. На крај пополека се додава брашното и пецивото со постојано мешање, и брусницата. Со лажица се вадат калапи едно по едно и се редат на хартија за печење. Пред печење се посипуваат со мелените јатки. Се пече 15-20мин на 180 С.
@iloveyou29 Рецепт за пица мафини - Се замесува тесто со 300г брашно, пола коцка квасец (го ставаш прво да се развие во млака вода со лажичка шеќер и малку сол), пола филџан зејтин и вода плус колку прима, за да се добие средно меко тесто. Тестото се остава 15тина минути да стаса, таман додека во меѓувреме го направиш филот. Филот се прави по желба, со што сакаш, јас моиве ги правев со 200г рендана шунка, кашкавал, шампињони ситно сецкани, павлака, кечап, оригано и сол по вкус. Тестото потоа се дели на 12 топчиња еднакви по големина и потоа секое од нив со сукало малку се расукува и се става во калапчињата за мафини претходно премачкани со зејтин. Потоа се полнат со филот и одгоре се става рендан кашкавал, а од страните се поросуваат со сусам. Се стават да се печат во веќе загреана рерна на 250 степени, додека не поруменеат, обично за 10тина мин се готови. Многу брзо се прават не одземаат ниту час време, а се превкусни.
@Salome изволте рецепт - брашно од 'рж - кисела вода - сол - лен - непечен сончоглед - пециво Се ставаат сите состојки, освен ленот и сончогледот и се матат. Ќе гледаш малу поделеба смесата да ти испадне за да може да се испече убаво. Се полни во силиконски калап за мафини и над секое од нив ставаш лен и сончоглед. Се печат околу 1 саат и нешто, во завиност колку ќе се испечат, а може и повеќе. Ја ги печев околу саат, ама полуживи ми испаднаа, па морав да ги доставам да се допечат. Околу состојките и нивната количина, од око ставав Превкусни беа
Колку што разбрав секоја коцка се валка во филот со чоколадо,па во кокос,а не се лепат измеѓу со фил?
Da. Пуштaј ги вo филoт oд сите стрaни дa примaт,вaѓaш,вaлкaш вo кoкoс и тoa е. Мн се лесни зa прaвење,и вкусни.
@mariatim 1 јајце малку зејтин од око(околу пола фиџан за кафе) пола паќетче прашок за пециво млеко од око неколку кисели краставички,фета сирење,врат(од око) сол од око пченкарно брашно од око(да се добие густа каша) па слободно може да ги наречам проја мафини од око Имам јас порцелански сад за печење на 6 мафини Мерката според садот ја правев
@Umbrella22 За похован карфиол,го сечеш на помали киткички и го ставаш да се свари во вода со оцет и сол колку да омекне малку сепак да е кркав Оставаш убаво да се исуши и го поховаш.Во брашно во јајце па во презла и пржиш во загреано масло.Супер одговара со лимон и сирење Крокети од карфиол. Рецептот е за една главица карфиол средна околу 700-800 грама. Исто го вариш додека не се свари убаво дури да се распаѓа.Го оставаш убаво да се исцади и исуши па го пасираш и додаваш 2-3 главици кромид кој претходно е изрендан и процеден да е сув да нема вода. Додаваш 1 јајце 2-3 лажици брашно 3-4 лажици лебни трошки и зачини сол вегета бибер,и една лажичка сода или пециво. Треба да ти се замеси смеса ни многу тврда ни многу течна. Јас не фаќам со раце туку топчиња правам со 2 мали лажички затоа што смесата баш и не се обликува со раце. Правиш топче валкаш во презла и пржиш во длабоко масло.Па ставаш на хартија да се впие вишокот мрснотија Многу се вкусни пробај @IronLady да ми каже рецепт за соленките па ако ми се лесни да ги направам за слава