Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. sanjaeva

    sanjaeva Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Солени крофни
    2 јајца
    1/2 чаша јогурт
    1/2 чаша зејтин
    1 чаша пченкарно брашно
    1/2 чаша обично бело брашно
    1 пециво
    1 лажичка сол

    + Магдонос, зелје, спанаќ
    + дробено сирење

    Рецептава ми е всушност пола доза од проја (само пециво и во пола и во цела доза ставам исто - 1 пакетче). Чаша користам од 200 мл. Излагаат околу 40.
     
    На Summerlover му/ѝ се допаѓа ова.
  2. only44you

    only44you Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Пол:
    Женски
    А путерот треба и тој да биде стопен ?
     
  3. donna.17

    donna.17 Популарен член

    Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    1.718
    Допаѓања:
    5.011
    Пол:
    Женски
    Ne treba
     
    На only44you му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ^angel^

    ^angel^ Популарен член

    Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Пол:
    Женски
    @koritsaki ѓеврециве ме мамат по сабајле може рецепт?
     
    На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  5. koritsaki

    koritsaki Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.640
    Допаѓања:
    106.673
    Пол:
    Женски
    angel , poveli

    250 ml voda
    250 ml jogurt
    150 ml maslo
    1 kesicka pecivo
    kvasec
    2 l seker
    1l sol
    brasno po potreba , jas staviv belo i ovesno

    Se mesaat vodata , masloto i jogurtot , pola od vodata se mesa so kvasecot i 2te lazici seker , stasuva i potoa se stava vo tecnosta , se dodava i brasnoto , se zamesuva testo i stoi 1 cas. Se pravat gjevrecite , se stava dlaboko tendzere stavas vnatre 3 lazici seker sekerot treba da se stopi , da stane portokalova boja i potoa se stava 1 litro voda , koga ke pocne vodata da vrie gjevrecite se spustaat vnatre i se varat , koga ke se podigne gore togas se vadi i se valka vo susam. Potoa se stavaat gjevrecite na hartija i se pecat 200 stepeni , se dodeka ne se zarumenat
     
    На Summerlover, Acka22, Val-Dim и 4 други им се допаѓа ова.
  6. ph.orhideja

    ph.orhideja Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.339
    Допаѓања:
    48.019
    Пол:
    Женски
    @kala21
    Може рецепт за крофните?
     
    На kala21 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kala21

    kala21 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.895
    Допаѓања:
    15.406
    Пол:
    Женски
    https://moirecepti.mk/post/krofni-polneti-krem
    Ова е рецептот само што јас ставив повеќе брашно уште 150 -200 гр. сигурно премногу меко ми излезе и малку зејтин во месењето.До сега само со млеко правевме ама баш се добри и вака,ова во тавчето е се што ми излезе +некоја што се изеде во текот на пржењето:DОколу 30 имаше сигурно може и повеќе незз,сега уште 5-6 има останато следниот пат планирам со дупла доза не бива вака :Dза два саати да ги снема:D
    Заборавив кора од лимон јас не ставив.
     
    На ph.orhideja му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ctete

    Ctete Популарен член

    Се зачлени на:
    17 ноември 2015
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    5.153
    Пол:
    Женски
    Колачиња со пиво

    Потребно:
    1 чаша масло
    1/2чаша пиво
    3 чаши брашно
    1/2 чаша гриз
    Пола прашок за пециво

    Шербет:
    600 гр шеќер
    450гр вода
    Се мешаат состојките и се замесува тесто.Од тестото се сука кора и со чаша се вадат форми ,се редат во намастен плех и се печат 15-20 мин на 220 степени да заруменат.Потоа се оставаат да се изладат и се потопуваат во врел шербет околу 5 мин за убаво да го впијат ше
     
    На Acka22 и referentka им се допаѓа ова.
  9. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Пол:
    Женски
    Сакам рецептче :) Морам да го пробам овој начин на боранија, многу вкусно и звучи и изгледа!
     
  10. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Пол:
    Женски
    Колачи со тиква и брусница

    250г сварена тиква
    250г брашно (јас ги правев пола бело, пола интегрално брашно)
    1 јајце
    3 лажици млеко
    4 лажици шеќер (слободно може и повеќе)
    1 лажица путер на собна темп.
    2 лажички пециво
    1 лажичка цимет
    1/4 лажичка мускантно оревче
    2 лажици сува брусница
    мелени јатки за посипање

    Тиквата се пасира со вилушка, се додаваат путерот и млекото, со лажица се меша. Потоа се додава јајцето, шеќерот, цимет и м. оревче, пак се меша. На крај пополека се додава брашното и пецивото со постојано мешање, и брусницата. Со лажица се вадат калапи едно по едно и се редат на хартија за печење. Пред печење се посипуваат со мелените јатки. Се пече 15-20мин на 180 С.
     
    На Summerlover и Annath им се допаѓа ова.
  11. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Пол:
    Женски
    @iloveyou29
    Рецепт за пица мафини

    - Се замесува тесто со 300г брашно, пола коцка квасец (го ставаш прво да се развие во млака вода со лажичка шеќер и малку сол), пола филџан зејтин и вода плус колку прима, за да се добие средно меко тесто. Тестото се остава 15тина минути да стаса, таман додека во меѓувреме го направиш филот.

    Филот се прави по желба, со што сакаш, јас моиве ги правев со 200г рендана шунка, кашкавал, шампињони ситно сецкани, павлака, кечап, оригано и сол по вкус.

    Тестото потоа се дели на 12 топчиња еднакви по големина и потоа секое од нив со сукало малку се расукува и се става во калапчињата за мафини претходно премачкани со зејтин. Потоа се полнат со филот и одгоре се става рендан кашкавал, а од страните се поросуваат со сусам.
    Се стават да се печат во веќе загреана рерна на 250 степени, додека не поруменеат, обично за 10тина мин се готови.
    Многу брзо се прават не одземаат ниту час време, а се превкусни. :)

    ppp.jpg
     
    На EMoonlight, Summerlover, mami blue и 5 други им се допаѓа ова.
  12. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.081
    Допаѓања:
    34.504
    Пол:
    Женски
    @Salome изволте рецепт

    - брашно од 'рж
    - кисела вода
    - сол
    - лен
    - непечен сончоглед
    - пециво
    Се ставаат сите состојки, освен ленот и сончогледот и се матат.
    Ќе гледаш малу поделеба смесата да ти испадне за да може да се испече убаво.
    Се полни во силиконски калап за мафини и над секое од нив ставаш лен и сончоглед.
    Се печат околу 1 саат и нешто, во завиност колку ќе се испечат, а може и повеќе.


    Ја ги печев околу саат, ама полуживи ми испаднаа, па морав да ги доставам да се допечат.
    Околу состојките и нивната количина, од око ставав :)

    Превкусни беа
    tWJy1jQh.jpg
     
    На Summerlover, Acka22, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  13. azelea

    azelea Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.589
    Допаѓања:
    15.641
    @mariatim јас сакам рецепт за маршалите :D
     
  14. mariatim

    mariatim Популарен член

    Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    12.528
    Пол:
    Женски
    20161021_112521.jpg
    Ako не рaзбирaш рaкoписив прaшaј слoбoднo.
    20161021_112600.jpg
     
    На Acka22, azelea и Annath им се допаѓа ова.
  15. azelea

    azelea Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.589
    Допаѓања:
    15.641
  16. mariatim

    mariatim Популарен член

    Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    12.528
    Пол:
    Женски
    Da.
    Пуштaј ги вo филoт oд сите стрaни дa примaт,вaѓaш,вaлкaш вo кoкoс и тoa е.
    Мн се лесни зa прaвење,и вкусни.
     
    На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  17. anaja1

    anaja1 Популарен член

    Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    7.473
    Пол:
    Женски
    На galapce и Acka22 им се допаѓа ова.
  18. mariatim

    mariatim Популарен член

    Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    12.528
    Пол:
    Женски
    Истaтa е дa.
    Кaј нaс мaршaли пoим немaм зaштo.
     
    На anaja1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ordinary

    Ordinary Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.836
    Допаѓања:
    81.043
    @mariatim

    1 јајце
    малку зејтин од око(околу пола фиџан за кафе)
    пола паќетче прашок за пециво
    млеко од око
    неколку кисели краставички,фета сирење,врат(од око)
    сол од око
    пченкарно брашно од око(да се добие густа каша)
    па слободно може да ги наречам проја мафини од око
    Имам јас порцелански сад за печење на 6 мафини
    Мерката според садот ја правев
     
    На mariatim, Summerlover и fallenangel им се допаѓа ова.
  20. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.958
    Допаѓања:
    90.248
    Пол:
    Женски
    @Umbrella22

    За похован карфиол,го сечеш на помали киткички и го ставаш да се свари во вода со оцет и сол колку да омекне малку сепак да е кркав :) Оставаш убаво да се исуши и го поховаш.Во брашно во јајце па во презла и пржиш во загреано масло.Супер одговара со лимон и сирење :)

    Крокети од карфиол.
    Рецептот е за една главица карфиол средна околу 700-800 грама.
    Исто го вариш додека не се свари убаво дури да се распаѓа.Го оставаш убаво да се исцади и исуши па го пасираш и додаваш 2-3 главици кромид кој претходно е изрендан и процеден да е сув да нема вода.
    Додаваш 1 јајце 2-3 лажици брашно 3-4 лажици лебни трошки и зачини сол вегета бибер,и една лажичка сода или пециво. Треба да ти се замеси смеса ни многу тврда ни многу течна.
    Јас не фаќам со раце туку топчиња правам со 2 мали лажички затоа што смесата баш и не се обликува со раце. Правиш топче валкаш во презла и пржиш во длабоко масло.Па ставаш на хартија да се впие вишокот мрснотија :)
    Многу се вкусни пробај :)

    @IronLady да ми каже рецепт за соленките па ако ми се лесни да ги направам за слава :D
     
    На 1209, IronLady, Acka22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.