Вики, ем лесни, ем вкусни, ем со вино се Потребни состојки: - 1kg брашно - 4 филџани(мали) бело вино - 4 филџани мали зејтин - 1кесиче пециво - 3 лажичиња сол - жолчка - мак, сусам ( што сакаш ти) Подготовка: - Се остава да кисне тестото едно 15тина минути. Потоа се суче кора, се мачка со жолчка и се става мак од едната страна, а од другата страна можеш сусан или црвен бибер. Се сечат не многу тенки ленти оти се кршат, и се виткаат во спирала
@fallenangel Состојки: - 300 гр. рендано чоколадо за готвење - 150 гр. мелени ореви - 2 лажици шеќер - 3-4 лажици рум - 3-4 лажици мед - чоколадни трошки - вишњи Подготовка: - Во сад се мешаат ренданото чоколадо, мелените ореви и шеќерот. Потоа се додаваат румот и медот и убаво се меша. Од смесата се прават топчиња, а внатре во средината на секое топче се става вишња. На крај се валкаат во чоколадните трошки. Преубави се и на вкус, а и на изглед
@Rirri Пита со спанаќ 4 јајца 4 мали филџанчиња зејтин 12 лажици брашно 4 лажици гриз 1 мала лажичка сол 250 гр. итно исецкан спанаќ прашак за пециво сирење по желба сусам за наросување
@vitamina палачинкиве изгледаат толку меко и некако за нијанса подебелко од обични или така мислам? правиш нешто екстра од вообичаената рецепта за палачинки?
@Serafima Многу ми е мило штом си пак активна на форумот. Врв си значи жено алал. Ај сега дај рецепт за трилечето не за џабе те испофалив
^ Какви пофалби мила @Winter Lady ... ама нажалост незаслужени. Сепак, ти благодарам. Трилече 9 јајца, 400гр. шеќер, 2 пак. ванила шеќер, 400гр.брашно, 1,5пак прашок за пециво. 2 пак. кондензирано млеко ( го користам она од Кам), 1л слатка павлака, 1,3л млеко, 2 лаж. екстракт од ванила. Карамелот што го користам е домашен, зашто го има оној вистинскиот вкус и не би го менувала за ништо (750мл. млеко, 300гр. шеќер, 3 пак ванила, мала коцка путер... се вари додека не добие златна боја и не згусне, тоа му е од прилика 1,5 часа. На крај кога е готово се додава половина лажичка сода. ) Оваа мера ми е за голем плех (најголем) од рерната. Кога се испечи тортата се остава малку да излади и и се става мешавината од млеко, па карамелот. Оваа верзија ја приспособував на мој вкус и досега од сите рецепти кои сум ги пробала, оваа е убедливо најдобрата верзија (не за друго, дека од ум е излезена, секогаш грешното излегува поубаво од рецептот. Тоа ми е во гените, само да грешам ..
http://moirecepti.mk/post/торта-со-газоза-и-вишни-посна-без-микс Јас гнездо тортичка си ја крстив покул име има вака ем по специфична е. Само не ми излезе толку висока како на сликата а правев во плех како што е кажано. И со струмка сок ја правев. Пола сама ја изедов Чекам слика не за џабе рецепт ти давам. Требаше да те уценам рецепт само ако сликаш.
@zeka може да напишеш рецепт за гркланите од +/-40? @Bridget Што е тоа благото?Вкусно изгледа.Рецепт?
Јас претходно имав сварено вишни во тенџере па као демек да не ги фрлам да ги искористам. Со нив поубава мислам е. И не 40 туку многу ставив пошто кога се варат омекнуваат и јас колку беше потребно да собере во празнинките (гнезденцето толку ставив) Иналу рецептите на моирецепти мн пати имам приметено дека не им се точни мерките па јас ставив 400 450 гр. брашно. Ја правев со обичен шеќер и ставив 100гр. маргарин додека се излади мрсна делуваше ама после беа екстра. Јас не сум јас ж ако не изменам нешто и пробам. Мое е да си кажам а ти @Kukla994 и @Summerlover сакате правете ја по точно тој рецепт сакате по моите измени. И нормално повеќе ја печев на слаба температура нз дали ми е до шпоретот ама ептен малку ги печат тортите. Чекам слики. А ти кукло дај рецепт од твојата торта со овошје насецкано на средина, а на другата слика што имаше шлаг и полирно чоколадо. Не сватив како е изведено тоа пошто овошјето на втората слика не се гледа мислев две различни торти се.
@Winter Lady Oh pa taa torta e mnogu lesna I fina Wiki. 4 jajca gi delev belkite od zolckite I gi matev so mikser prvo belkite I postepeno dodavav 8 lazici sekjer a I zolckite edna po edna. posle staviv 3 fildzani maslo 4 mleko, 1 prasok za pecivo I brasno po potreba. Otkako se ispece go presekov na polovina testoto I ednata polovina ja premackav so hopla I puding. Hoplata matena I pudingot od vanila svaren I pomesan vo hoplata. Najcesto go pravam ovoj fil mn mi e ubav. Posle go redis ovosjeto I odozgora drugata polovina od testoto. Se premackuva celata so preostanatiot fil I se dekorira so cokolado topena na parea. A za druga ne znam za koja velis
Ахам над овошјето имало одозгора и друга кора. Значи една торта била. Ах ти и твоите пудинг торти. Ќе ја направам во блиска иднина. Филџаните по 200 мл ти се или 150 мл. ? @Bridget Рецепт за тортата ? Тестото за пица ако ти е домашно и за него. @Lolipop23 Рецепт за канелоните и еклерите ?
Lisnato testo 400 gr brasno 2-3 lazici brasno za posipuvanje 2 cajni lazici sol 1 lazica vinska kiselina Gazirana mineralba voda za zamesuvanje Se zamesuva glatko testo i se ostava 5 min da odmori. Potoa se rasukuva oklagija i se razmackuva 1/3 od margarinot. Se posipuva so brasno, se sece i se preklopuva. Se ostava parceto uste 15 min. Postapkata se povtoruva uste 2 pati dodeka se stavi celiot margarin. Се остава парчето во замрзнувач. Odkako ce bide gotovo testoto se rasukuva i se sece od po 1,5 do 2 cm. Sekoja lenta se zavitkuva okolu metalni kalapcinja za grkleni koi sto predhodno se namackuvaat so malku margarin. Pri vitkanjeto na grklenkite sekoj nareden prsten se preklopuva 1/3 od predhodniot. Gotovite grkleni se pecat na 200 stepeni 20tina min. Za toa vreme se podgotvuva filot. Fil 400 ml. od mlekoto se stava vo sad na sporet da se zagreva zaedno so sekerot i vaniliniot seker, ostanatite 100 ml. se stavaat vo drug sad vo koj sto se dodacaat niseste i jajca od koi sto se pravi homogena smesa. Mlekoto, jajcata i nisesteto se dodavaat vo mlekoto na sporet , kremot se vari 10tina min. pri sto postojano se mesa, na krajot se dodava margarinot. Gotoviot krem se ostava da izladi i potoa se dodava maskarponeto , celata smesa se homogenizira i gotovite i izladeni grkleni so polnat so kremot. Na slikata grklenite mi se polneti so puding od vanila. Nemav vreme,iako najcesto i eksperimentiram. Zavisi domasnite kako sakaat. Lisnatoto testo moze i gotovo.
Ова не го разбрав каде се продаваат тие метални калапчиња за грклани и колку маскарпоне стави ? Преубави изгледаат, сигурно се и вкусни.