Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.081
    Допаѓања:
    34.504
    Пол:
    Женски
    Вики, ем лесни, ем вкусни, ем со вино се :inlove:

    Потребни состојки:
    - 1kg брашно
    - 4 филџани(мали) бело вино
    - 4 филџани мали зејтин
    - 1кесиче пециво
    - 3 лажичиња сол
    - жолчка
    - мак, сусам ( што сакаш ти)

    Подготовка:
    - Се остава да кисне тестото едно 15тина минути. Потоа се суче кора, се мачка со жолчка и се става мак од едната страна, а од другата страна можеш сусан или црвен бибер.
    Се сечат не многу тенки ленти оти се кршат, и се виткаат во спирала :)
     
    Последна измена: 25 октомври 2016
    На joy1, Viktorijaaa5, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  2. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.148
    @IronLady Пиши рецепт и за бомбиците, вкусно изгледаат.:)
     
    На IronLady и Umbrella22 им се допаѓа ова.
  3. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.081
    Допаѓања:
    34.504
    Пол:
    Женски
    @fallenangel
    Состојки:
    - 300 гр. рендано чоколадо за готвење
    - 150 гр. мелени ореви
    - 2 лажици шеќер
    - 3-4 лажици рум
    - 3-4 лажици мед
    - чоколадни трошки
    - вишњи

    Подготовка:
    - Во сад се мешаат ренданото чоколадо, мелените ореви и шеќерот.
    Потоа се додаваат румот и медот и убаво се меша.
    Од смесата се прават топчиња, а внатре во средината на секое топче се става вишња.
    На крај се валкаат во чоколадните трошки.

    Преубави се и на вкус, а и на изглед :)
    BBggIILh.jpg
     
    На galapce, joy1, Acka22 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Ordinary

    Ordinary Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.836
    Допаѓања:
    81.043
    @Rirri
    Пита со спанаќ
    4 јајца
    4 мали филџанчиња зејтин
    12 лажици брашно
    4 лажици гриз
    1 мала лажичка сол
    250 гр. итно исецкан спанаќ
    прашак за пециво
    сирење по желба
    сусам за наросување
     
    На galapce, Rirri, Acka22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. manako1

    manako1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.045
    Пол:
    Женски
    @Pcelka94 oslicot go valkav vo brasno,crven piper i sol,negogas i so vegeta poubavo mirisa.
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Pcelka94

    Pcelka94 Истакнат член

    Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    Пол:
    Женски
    Ти блaгoдaрaм милa :*
     
    На manako1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Neodlucna

    Neodlucna Популарен член

    Се зачлени на:
    30 септември 2010
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    1.053
    @vitamina палачинкиве изгледаат толку меко и некако за нијанса подебелко од обични или така мислам? правиш нешто екстра од вообичаената рецепта за палачинки?
     
  8. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    @Serafima Многу ми е мило штом си пак активна на форумот.
    Врв си значи жено алал.
    Ај сега дај рецепт за трилечето не за џабе те испофалив :rofl: :f:
     
    На Serafima му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.272
    ^ Какви пофалби мила @Winter Lady ... ама нажалост незаслужени.
    Сепак, ти благодарам:bow:.

    Трилече

    9 јајца, 400гр. шеќер, 2 пак. ванила шеќер, 400гр.брашно, 1,5пак прашок за пециво.

    2 пак. кондензирано млеко ( го користам она од Кам), 1л слатка павлака, 1,3л млеко, 2 лаж. екстракт од ванила.

    Карамелот што го користам е домашен, зашто го има оној вистинскиот вкус и не би го менувала за ништо (750мл. млеко, 300гр. шеќер, 3 пак ванила, мала коцка путер... се вари додека не добие златна боја и не згусне, тоа му е од прилика 1,5 часа. На крај кога е готово се додава половина лажичка сода. )

    Оваа мера ми е за голем плех (најголем) од рерната.
    Кога се испечи тортата се остава малку да излади и и се става мешавината од млеко, па карамелот.
    Оваа верзија ја приспособував на мој вкус и досега од сите рецепти кои сум ги пробала, оваа е убедливо најдобрата верзија (не за друго, дека од ум е излезена, секогаш грешното излегува поубаво од рецептот. Тоа ми е во гените, само да грешам :$:wasntme:..

    Picture 1348.jpg
     
    На GabyTranceॐ, Acka22, CrazyOne и 11 други им се допаѓа ова.
  10. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    @Winter Lady Винтерке, ако може рецепт од Гнездо тортичката? Тенк ју oднапред :D
     
  11. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    http://moirecepti.mk/post/торта-со-газоза-и-вишни-посна-без-микс
    Јас гнездо тортичка си ја крстив покул име има вака ем по специфична е.
    Само не ми излезе толку висока како на сликата а правев во плех како што е кажано.
    И со струмка сок ја правев.
    Пола сама ја изедов 8)
    Чекам слика не за џабе рецепт ти давам.
    Требаше да те уценам рецепт само ако сликаш.
     
    На Summerlover му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    @Winter Lady Мерси :) И ќе сликнам мор, некогаш :D Сега немам време :)
     
    На Winter Lady му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ph.orhideja

    ph.orhideja Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.339
    Допаѓања:
    48.019
    Пол:
    Женски
    @zeka може да напишеш рецепт за гркланите од +/-40?

    @Bridget
    Што е тоа благото?Вкусно изгледа.Рецепт?
     
    Последна измена: 3 ноември 2016
  14. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    I jas se spremam da ja pravam tortava. Sega za sega samo visni kupiv, zamrznati :D :D
     
    На Winter Lady му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Јас претходно имав сварено вишни во тенџере па као демек да не ги фрлам да ги искористам.
    Со нив поубава мислам е.
    И не 40 туку многу ставив пошто кога се варат омекнуваат и јас колку беше потребно да собере во празнинките (гнезденцето толку ставив)
    Иналу рецептите на моирецепти мн пати имам приметено дека не им се точни мерките па јас ставив 400 450 гр. брашно.
    Ја правев со обичен шеќер и ставив 100гр. маргарин додека се излади мрсна делуваше ама после беа екстра.
    Јас не сум јас ж ако не изменам нешто и пробам.
    Мое е да си кажам а ти @Kukla994 и @Summerlover сакате правете ја по точно тој рецепт сакате по моите измени.
    И нормално повеќе ја печев на слаба температура нз дали ми е до шпоретот ама ептен малку ги печат тортите.
    Чекам слики.
    А ти кукло дај рецепт од твојата торта со овошје насецкано на средина, а на другата слика што имаше шлаг и полирно чоколадо.
    Не сватив како е изведено тоа пошто овошјето на втората слика не се гледа мислев две различни торти се.
     
    На azelea, Kukla994 и Summerlover им се допаѓа ова.
  16. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    @Winter Lady Oh pa taa torta e mnogu lesna I fina Wiki.
    4 jajca gi delev belkite od zolckite I gi matev so mikser prvo belkite I postepeno dodavav 8 lazici sekjer a I zolckite edna po edna. posle staviv 3 fildzani maslo 4 mleko, 1 prasok za pecivo I brasno po potreba. Otkako se ispece go presekov na polovina testoto I ednata polovina ja premackav so hopla I puding. Hoplata matena I pudingot od vanila svaren I pomesan vo hoplata. Najcesto go pravam ovoj fil mn mi e ubav. Posle go redis ovosjeto I odozgora drugata polovina od testoto. Se premackuva celata so preostanatiot fil I se dekorira so cokolado topena na parea.

    A za druga ne znam za koja velis :?:
     
    На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Ахам над овошјето имало одозгора и друга кора.
    Значи една торта била.
    Ах ти и твоите пудинг торти.
    Ќе ја направам во блиска иднина.
    Филџаните по 200 мл ти се или 150 мл. ?
    @Bridget Рецепт за тортата ?
    Тестото за пица ако ти е домашно и за него.
    @Lolipop23 Рецепт за канелоните и еклерите ?
     
  18. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Fildzan sredna golemina, ic nemam mereno po kolku se. Moja mera e okoto :D
     
    На Winter Lady му/ѝ се допаѓа ова.
  19. zeka

    zeka Популарен член

    Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    Пол:
    Женски
    Lisnato testo
    400 gr brasno
    2-3 lazici brasno za posipuvanje
    2 cajni lazici sol
    1 lazica vinska kiselina
    Gazirana mineralba voda za zamesuvanje

    Se zamesuva glatko testo i se ostava 5 min da odmori. Potoa se rasukuva oklagija i se razmackuva 1/3 od margarinot. Se posipuva so brasno, se sece i se preklopuva.
    Se ostava parceto uste 15 min.
    Postapkata se povtoruva uste 2 pati dodeka se stavi celiot margarin.
    Се остава парчето во замрзнувач.

    Odkako ce bide gotovo testoto se rasukuva i se sece od po 1,5 do 2 cm. Sekoja lenta se zavitkuva okolu metalni kalapcinja za grkleni koi sto predhodno se namackuvaat so malku margarin.
    Pri vitkanjeto na grklenkite sekoj nareden prsten se preklopuva 1/3 od predhodniot.
    Gotovite grkleni se pecat na 200 stepeni 20tina min. Za toa vreme se podgotvuva filot.

    Fil
    400 ml. od mlekoto se stava vo sad na sporet da se zagreva zaedno so sekerot i vaniliniot seker, ostanatite 100 ml. se stavaat vo drug sad vo koj sto se dodacaat niseste i jajca od koi sto se pravi homogena smesa.
    Mlekoto, jajcata i nisesteto se dodavaat vo mlekoto na sporet , kremot se vari 10tina min. pri sto postojano se mesa, na krajot se dodava margarinot.

    Gotoviot krem se ostava da izladi i potoa se dodava maskarponeto , celata smesa se homogenizira i gotovite i izladeni grkleni so polnat so kremot.
    received_1759660670960720.jpeg

    Na slikata grklenite mi se polneti so puding od vanila. Nemav vreme,iako najcesto i eksperimentiram. Zavisi domasnite kako sakaat.
    Lisnatoto testo moze i gotovo.
     
    На MiloMalo, Acka22, IronLady и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Ова не го разбрав :wasntme: каде се продаваат тие метални калапчиња за грклани и колку маскарпоне стави ?
    Преубави изгледаат, сигурно се и вкусни.
     
    На zeka му/ѝ се допаѓа ова.