Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. zeka

    zeka Популарен член

    Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    Пол:
    Женски

    Znaev deka nesto zaboraviv.

    Za fil/krem
    500 ml mleko
    200 ml seker
    2 jajca
    4 golemi lazici niseste
    50 gr puter
    2 paketcinja vanilen seker
    4 golemi lazici maskarpone

    Winter, mislam deka bese od Kavadarci.
    Od dakomak go kupiv kalapot. 100 denari e.
     
    На Acka22, ♡BuBaLe♡, Winter Lady и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. BlondeAngel

    BlondeAngel Истакнат член

    Се зачлени на:
    8 јуни 2011
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    248
    Пол:
    Женски
    Рафаелки

    1/2 л. млеко
    15 лажици шеќер
    10 лажици густин
    1 маргарин
    200 грама кокос
    2 ванили
    200 грама лешници
    100 грама кокос (за да се извалкаат бомбиците)

    Густинот и шеќерот се мешаат. Млекото се става да заврие и се тргнува настрана. Се додава смесата. Се вари да згусне и се остава да се излади. Кога е ладна се додава претходно изработениот маргарин и кокос. Со мокри раце се прават топчиња. Внатре се става лешник и се валкаат во кокос.

    @lovely97
     
    На lovely97 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lovelygirl39

    lovelygirl39 Популарен член

    Се зачлени на:
    18 февруари 2011
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    1.151
    Пол:
    Женски
  4. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Пoрaчaнa е :D
     
  5. koritsaki

    koritsaki Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.639
    Допаѓања:
    106.672
    Пол:
    Женски
    @ines.h

    Рецептот е на @Babushka , таа победи на темата за Чизкејк и баш го имаше рецептот на темиве , еве го ставиле и на страната на фемина

    Разликата е само што јас место обични бисквити ставив орео бисквити , тој белиот дел внатре го одделив и го ставив во смесата со нутелата , маскарпонето и крем сирењето

    http://www.femina.mk/рецепти/ваши-рецепти/највкусниот-десерт-без-печење-нутела-чизкејк
     
    На Babushka и ines.h им се допаѓа ова.
  6. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Nena, sakav da te prasam recept za kolacinjava,, ama slucajno naletav vo +\- 40 bas na nekoj recept so go imase pisano ti, cinam za ovie bese receptot, taka? So kafe... :?:
     
  7. lovelygirl39

    lovelygirl39 Популарен член

    Се зачлени на:
    18 февруари 2011
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    1.151
    Пол:
    Женски
    На Summerlover му/ѝ се допаѓа ова.
  8. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.540
    Пол:
    Женски
    Теа торта.

    Кора:
    8 белки
    8 лаж.шеќер
    8 лаж.брашно
    8 лаж.зејтин
    1 пециво
    1 лаж.оцет
    100гр.сецкано чоколадо
    1лаж.какао

    Се матат белките со шеќерот и оцетот во цврст шајм. Се додаваат брашното, зејтинот, пецивото, чоколадото и какото.
    Се пече на 180 степени 20 минути.

    Фил:
    8 жолчки
    12 лаж.брашно
    700 мл.млеко
    200 гр.чоколадо
    4 лаж.крем
    4 лаж.несквик
    1 маргарин
    100 гр.прав шеќер

    Жочките и брашното се радтвораат во 200 мл.млеко остатокот се става во тенџере на оган на зоврие кога зоврие се додаваат и се вари густ крем. Во сеуште топлиот крем се става чоколадата несквикот и кремот се меша да се спојат состојките и се остава да се излади. На страна се мати маргаринот со шеќерот и се соедунува со кремот.

    Се филува кора, фил, кора, фил, кора фил и одозгора декорација по желба.

    downloadfile.jpg
     
    На Acka22, Summerlover и LivingGlam им се допаѓа ова.
  9. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    @nena2010 :call: :$
     
  10. nena2010

    nena2010 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.462
    Допаѓања:
    114.809
    Пол:
    Женски
    Da tie se.
     
    На Kukla994 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.850
    @Beauchamp те молам кратко објаснение за начосот и за пилешките прсти
     
    На Summerlover му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Beauchamp

    Beauchamp Популарен член

    Се зачлени на:
    4 септември 2011
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    5.608
    Пол:
    Женски


    Од видеото е рецептот за начос сосот. На кратко: се става масло на загреана тава, па брашно, и од кога ќе се измешаат се додава млекото и се меша за да се добие смеса без грутки. И на крај се додава кашкавалот и може некој зачин по желба. (Количината на состојкиве се од видеото превземени) :)
    Слична е постапката како за бешамел сос.

    Пилешките прсти се печени на хартија. Иначе, се прават на стандарден начин за поховање, само разликата е 30% презла со 70% издробен корнфлекс, но не на многу ситни парчиња и се тоа се меша заедно со сол, буковец, бибер, куркума и други зачини по желба. :)
     
    На ines.h, kjukli, Summerlover и 3 други им се допаѓа ова.
  13. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.148
    @Viktorijaaa5 те молам рептот за бомбици и солени ролати да го пишеш.:)Превкусно ти изгледа трпезата.:f:
     
    На Summerlover му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.958
    Допаѓања:
    90.248
    Пол:
    Женски
    Солен ролат
    6Јајца се матат со малку сол,откако ќе се изматат убаво се додава 6 лажици брашно и 1пециво околу 300 гр варен спанаќ колку да добие на боја,спанаќот претходно ситно исечкан.Јас немав спанаќ во моментот па додадов блитва ама исто е бојата е важна :) Во плех на мрсна хартија ја печеш кората и откако ќе биде готова веднаш ја мотиш во вид на ролат и оставаш да се излади за да ја добие формата и да не ти се крши.
    Фил: павлака,шумка,кашкавал

    Јас правев уште 2 кори за да бидат разна боја во едната има 2лажички мак,а во другата 2лажички црвен пипер и малку кари.
    Филот си го оравиш по своја желба,дали со кајмак,зденка,кулен,чајна што имаш во фрижидер тоа :)

    Бомбиците се мн лесни :)
    Од најмалата хопла 250гр мислам дека е ја матиш, во неа додаваш екстракт од ванила и кршени наполитанки од ванила,пола маргарин изматен со пола шеќер во прав и лешници ја соединуваш убаво смесата и обликуваш бомбици и тоа е тоа.

    Се надевам убаво објаснив :)
     
    На Summerlover и fallenangel им се допаѓа ова.
  15. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.148
    Убаво објасни:)ти благодарам многу.:f:
     
    На Viktorijaaa5 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    @EMoonlight

    Рецептот за чоколадниот колач со банани и лешници

    Состојки:

    - 2 јајца
    - 400гр шеќер
    - 245гр брашно
    - 240мл топла вода
    - 120мл млеко
    - 120мл масло за јадење
    - 75гр какао
    - 2 банани
    - 50гр крупно сечкани лешници
    - 1 ипол кафена лажичка прашок за печиво
    - 1 лажица екстракт од ванила
    - пола кафена лажичка сода бикарбона

    Јајцата се кршат и се матат со шеќерот додека да се растопи. Се додаваат какао, брашно, млеко, вода, печиво, сода бикарбона, и маслото. Се матат да се спојат. Бананите се лупат и се ставаат во блендер. Се додаваат на смесата и на крај лешниците се додаваат. Се меша со лопатка и се нанесува на намрсена и набрашнета тркалезна тава бр. 28. Се пече 40 мин на 180 и се вади. Се остава да се излади и се служи.

    Јас направив пола доза и го печев во тавче бр. 24. Ептен е лесен и вкусен. Се топи во уста.
     
    На EMoonlight му/ѝ се допаѓа ова.
  17. galapce

    galapce Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Пол:
    Женски
    @Winter Lady
    Рибата е Скуша.
    На две риби истискав лимонов сок два лимона,маслиново масло,мешан зачин,сол.
    Врз хаетија за печење ги полив со ова и на страната едно гранче рузмарин. колку да поприма мирис.
    Покрив со фолија и печев околу еден час,потоа извадив фолија и печев уште дваесетина минути.

    Кога се готови,течноста ја прецадувам и со неа ја поливам рибата.
    Изгледа суво ама е многу мека и сочна.
    IMG_20161112_010241-698x550.JPG
     
    На Annath, Val-Dim, Winter Lady и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Ау со поглед ја јадам мор она вика сува.
    Ќе спремам по твој терк следен пат.
    Лиги ми течат.
     
    На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
  20. lovemme

    lovemme Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    81.970
    Пол:
    Женски
    На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.