Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. zeka

    zeka Популарен член

    Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    Пол:
    Женски

    Znaev deka nesto zaboraviv.

    Za fil/krem
    500 ml mleko
    200 ml seker
    2 jajca
    4 golemi lazici niseste
    50 gr puter
    2 paketcinja vanilen seker
    4 golemi lazici maskarpone

    Winter, mislam deka bese od Kavadarci.
    Od dakomak go kupiv kalapot. 100 denari e.
     
    На Acka22, ♡BuBaLe♡, Winter Lady и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. BlondeAngel

    BlondeAngel Истакнат член

    Се зачлени на:
    8 јуни 2011
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    248
    Пол:
    Женски
    Рафаелки

    1/2 л. млеко
    15 лажици шеќер
    10 лажици густин
    1 маргарин
    200 грама кокос
    2 ванили
    200 грама лешници
    100 грама кокос (за да се извалкаат бомбиците)

    Густинот и шеќерот се мешаат. Млекото се става да заврие и се тргнува настрана. Се додава смесата. Се вари да згусне и се остава да се излади. Кога е ладна се додава претходно изработениот маргарин и кокос. Со мокри раце се прават топчиња. Внатре се става лешник и се валкаат во кокос.

    @lovely97
     
    На lovely97 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lovelygirl39

    lovelygirl39 Популарен член

    Се зачлени на:
    18 февруари 2011
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    1.151
    Пол:
    Женски
  4. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.975
    Пoрaчaнa е :D
     
  5. koritsaki

    koritsaki Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.899
    Допаѓања:
    108.043
    Пол:
    Женски
    @ines.h

    Рецептот е на @Babushka , таа победи на темата за Чизкејк и баш го имаше рецептот на темиве , еве го ставиле и на страната на фемина

    Разликата е само што јас место обични бисквити ставив орео бисквити , тој белиот дел внатре го одделив и го ставив во смесата со нутелата , маскарпонето и крем сирењето

    http://www.femina.mk/рецепти/ваши-рецепти/највкусниот-десерт-без-печење-нутела-чизкејк
     
    На Babushka и ines.h им се допаѓа ова.
  6. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Nena, sakav da te prasam recept za kolacinjava,, ama slucajno naletav vo +\- 40 bas na nekoj recept so go imase pisano ti, cinam za ovie bese receptot, taka? So kafe... :?:
     
  7. lovelygirl39

    lovelygirl39 Популарен член

    Се зачлени на:
    18 февруари 2011
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    1.151
    Пол:
    Женски
    На Summerlover му/ѝ се допаѓа ова.
  8. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.129
    Допаѓања:
    221.346
    Пол:
    Женски
    Теа торта.

    Кора:
    8 белки
    8 лаж.шеќер
    8 лаж.брашно
    8 лаж.зејтин
    1 пециво
    1 лаж.оцет
    100гр.сецкано чоколадо
    1лаж.какао

    Се матат белките со шеќерот и оцетот во цврст шајм. Се додаваат брашното, зејтинот, пецивото, чоколадото и какото.
    Се пече на 180 степени 20 минути.

    Фил:
    8 жолчки
    12 лаж.брашно
    700 мл.млеко
    200 гр.чоколадо
    4 лаж.крем
    4 лаж.несквик
    1 маргарин
    100 гр.прав шеќер

    Жочките и брашното се радтвораат во 200 мл.млеко остатокот се става во тенџере на оган на зоврие кога зоврие се додаваат и се вари густ крем. Во сеуште топлиот крем се става чоколадата несквикот и кремот се меша да се спојат состојките и се остава да се излади. На страна се мати маргаринот со шеќерот и се соедунува со кремот.

    Се филува кора, фил, кора, фил, кора фил и одозгора декорација по желба.

    downloadfile.jpg
     
    На Acka22, Summerlover и LivingGlam им се допаѓа ова.
  9. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    @nena2010 :call: :$
     
  10. nena2010

    nena2010 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.595
    Допаѓања:
    121.604
    Пол:
    Женски
    Da tie se.
     
    На Kukla994 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    @Beauchamp те молам кратко објаснение за начосот и за пилешките прсти
     
    На Summerlover му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Beauchamp

    Beauchamp Популарен член

    Се зачлени на:
    4 септември 2011
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    5.609
    Пол:
    Женски


    Од видеото е рецептот за начос сосот. На кратко: се става масло на загреана тава, па брашно, и од кога ќе се измешаат се додава млекото и се меша за да се добие смеса без грутки. И на крај се додава кашкавалот и може некој зачин по желба. (Количината на состојкиве се од видеото превземени) :)
    Слична е постапката како за бешамел сос.

    Пилешките прсти се печени на хартија. Иначе, се прават на стандарден начин за поховање, само разликата е 30% презла со 70% издробен корнфлекс, но не на многу ситни парчиња и се тоа се меша заедно со сол, буковец, бибер, куркума и други зачини по желба. :)
     
    На ines.h, kjukli, Summerlover и 3 други им се допаѓа ова.
  13. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.150
    @Viktorijaaa5 те молам рептот за бомбици и солени ролати да го пишеш.:)Превкусно ти изгледа трпезата.:f:
     
    На Summerlover му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.119
    Допаѓања:
    91.393
    Пол:
    Женски
    Солен ролат
    6Јајца се матат со малку сол,откако ќе се изматат убаво се додава 6 лажици брашно и 1пециво околу 300 гр варен спанаќ колку да добие на боја,спанаќот претходно ситно исечкан.Јас немав спанаќ во моментот па додадов блитва ама исто е бојата е важна :) Во плех на мрсна хартија ја печеш кората и откако ќе биде готова веднаш ја мотиш во вид на ролат и оставаш да се излади за да ја добие формата и да не ти се крши.
    Фил: павлака,шумка,кашкавал

    Јас правев уште 2 кори за да бидат разна боја во едната има 2лажички мак,а во другата 2лажички црвен пипер и малку кари.
    Филот си го оравиш по своја желба,дали со кајмак,зденка,кулен,чајна што имаш во фрижидер тоа :)

    Бомбиците се мн лесни :)
    Од најмалата хопла 250гр мислам дека е ја матиш, во неа додаваш екстракт од ванила и кршени наполитанки од ванила,пола маргарин изматен со пола шеќер во прав и лешници ја соединуваш убаво смесата и обликуваш бомбици и тоа е тоа.

    Се надевам убаво објаснив :)
     
    На Summerlover и fallenangel им се допаѓа ова.
  15. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.150
    Убаво објасни:)ти благодарам многу.:f:
     
    На Viktorijaaa5 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    @EMoonlight

    Рецептот за чоколадниот колач со банани и лешници

    Состојки:

    - 2 јајца
    - 400гр шеќер
    - 245гр брашно
    - 240мл топла вода
    - 120мл млеко
    - 120мл масло за јадење
    - 75гр какао
    - 2 банани
    - 50гр крупно сечкани лешници
    - 1 ипол кафена лажичка прашок за печиво
    - 1 лажица екстракт од ванила
    - пола кафена лажичка сода бикарбона

    Јајцата се кршат и се матат со шеќерот додека да се растопи. Се додаваат какао, брашно, млеко, вода, печиво, сода бикарбона, и маслото. Се матат да се спојат. Бананите се лупат и се ставаат во блендер. Се додаваат на смесата и на крај лешниците се додаваат. Се меша со лопатка и се нанесува на намрсена и набрашнета тркалезна тава бр. 28. Се пече 40 мин на 180 и се вади. Се остава да се излади и се служи.

    Јас направив пола доза и го печев во тавче бр. 24. Ептен е лесен и вкусен. Се топи во уста.
     
    На EMoonlight му/ѝ се допаѓа ова.
  17. galapce

    galapce Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Пол:
    Женски
    @Winter Lady
    Рибата е Скуша.
    На две риби истискав лимонов сок два лимона,маслиново масло,мешан зачин,сол.
    Врз хаетија за печење ги полив со ова и на страната едно гранче рузмарин. колку да поприма мирис.
    Покрив со фолија и печев околу еден час,потоа извадив фолија и печев уште дваесетина минути.

    Кога се готови,течноста ја прецадувам и со неа ја поливам рибата.
    Изгледа суво ама е многу мека и сочна.
    IMG_20161112_010241-698x550.JPG
     
    На Annath, Val-Dim, Winter Lady и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Ау со поглед ја јадам мор она вика сува.
    Ќе спремам по твој терк следен пат.
    Лиги ми течат.
     
    На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
  20. lovemme

    lovemme Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    81.971
    Пол:
    Женски
    На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.