@Babushka ја правев по овој рецепт, нема редење и мачкање, многу е лесна за правење, само гледај сите кори убаво да бидат потопени во смесата. Најбрзата гибаница
http://forum.femina.mk/members/♡bubale♡.101225/ (не мoжaм oд тел дa те тaгнaм) @mal.ecka Кoлaч сo мaк http://moirecepti.mk/post/колач-со-афион-2 Кoзуњaк 5 јaјцa 2 шoлји (oд 250мл) млекo Шoлјa шеќер (стaвaм мнoгу пoмaлку и гo рaствoрaм вo млекoтo) Пoлoвинa шoлјa мaслo Еден квaсец 2 ќесички вaнилин шеќер Прстoфaт сoл Ќесичкa прaшoк зa пецивo Кoрa oд еден лимoн Брaшнo пo пoтребa Шеќерoт се рaствoрa вo млекoтo зaеднo сo квaсецoт. Вo длaбoк сaд се стaвa oкoлу кг брaшнo, мoже и пoмaлку и се дoдaвaaт сувите сoстoјки, се мешa убaвo. Пoсле се дoдaвa квaсецoт вo млекoтo, мaслoтo и јајцата и се меси мекo тестo, aкo требa се дoдaвa брaшнo, нo не премногу. Требa дa се дoбие мекo, нелепливo тестo. Се oстaвa нa тoплo дa кисне (дa дуплирa). Пoтoa сaмo се рaсукувa, не се меси, се мaчкa сo фил пo желбa, се виткa рoлaт и се стaвa вo кaлaп или плех. Акo имa пoвеќе рoлaти, се делaт сo хaртијa зa печење меѓу себе. Се киснaт, се премaчкувaaт сo јaјце и се стaвaaт вo зaгреaнa рернa нa 180 степени. Кoгa oдoзгoрa ќе се зaцрвени, се пoкривa сo хaртијa зa печење. Кoгa ќе биде печенo, се нaмaлувa нa 150 степени дa се зoри кoзуњaкoт.
@EMoonlight Повели рецепт, 1 чаша јогурт, 2 јајца, 2 лажици масло, 1 лажица сол, 12 лажици интегрално брашно и прашок за пециво. Сето тоа се меша, другото е по избор. Јас рендам сирење, кисели краставички, лажица ајвар и микс од семиња. Декорирам со овесни снегулки и корнфлекс. после печеш само.
Тоа е внатрешноста од првите две слики. Пица куглов и плетенка со шунка, урда и павлака. Плетенката на изглед не е кој знае што, но двете беа многу вкусни, особено кугловот. Тестото за двете е исто. Ќе ти пишам подоцна, ако не ти е итно, во моментов не ми е тука рецептот, знам отприлика отприлика, ама точната мерка не ја запамтив добро.. Рецептот вечер или утре
@kukla21 Кукле пиши рецептата:шекер 100 гр,маргарин 100гр,1 ванилин ш. 2 јајца,200 гр брашно,пола прашок за пециво,150 мл млеко,1 гол.лажица какао,чоколадо за готвење 50гр,нутела или друг крем по желба,и прстофат сол.Иде вака:Со миксер се матат маргаринот,шеќерите,па двете јајца дур не се стопи шеќерот. На страна ги мешаш во сад сувите состојки-брашно,какао,прашок за пециво и маалку сол,и постепено со лажица се додаваат во течната смеса,заедно со млекото.Се мати на на ниска брзина дур не стане хомогена смесата,некои 5 мин од прилика.На крај се додава чоколадото исецкано на ситно.Е сега полнењето,во корпици 10/11 ке ти требаат,се става по една лажица смеса,па мало лажиче нутела и пак смеса да се покрие.Се печат во загреана рерна на 170с 20тина мин.Се јадат и топли и ладни,одлични се во комбинација со ванила сладолед или слатко/компот од berries
@smooch повели 1кг.брашно 500мл.млако млеко 1коцка квасец 2 кафени лаж.сол 1-/-/-/ лаж.шеќер 2филџана зејтин 2 жолчки ПОДГОТВКА Се замесува тесто на меко,и се остава да стаса околу еден час Потоа се расукуваат кори и си правиш форми какви сакаш и ги полниш со што сакаш. Јас правев со виршли,сирење и крем. На крај ќе ги оставиш така направени да стасат уште еднаш,ќе ги премачкаш со жолчка и наросуваш со ким и сусам.
Пилешки стек, замрзнат, го сецкам на ситни коцки. Го посолувам, му ставам црн бибер и црвен пипер. Го пржам на маслиново масло. Количината е по желба. Сецкам компири и моркови на коцки и ги варам. Кога се готови, ги прецедувам. На страна топам путер (ставам две минијатурни пакувања за мојата количина). Ги полевам со путер и ги наросувам со поголема количина свеж сецкан магдонос. Ставам сол и бибер. Остатокот од гарнирот е замрзната зелена боранија и замрзната брокула. Сецкам кромид, ги додавам зеленчуците во количина која ми одговара и ги пржам на маслото на кое се пржеше месото. Т.е. ги динстам, зашто им додавам малку вода. На крај ги подзапржувам. И тоа е тоа. Зачинето со сол и бибер. На здравје.
1paketce susam 1paketce kokos. 1kocka margarin. 2lazici seker. Pola fildjan zejtin 1vanila pola kg brasno. Se mesi se zaedno i se pravat topcinja kolku orevce se stavat vo pleh so hartija i se pecat prvo na 180 stepeni posle na 150 i dodeka se uste topli gi valkas vo prav seker .Se topat vo usta...