Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. One.Moment

    One.Moment Популарен член

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Messages:
    434
    Likes Received:
    3,545
    Gender:
    Female
    Рецепт ? :D
     
    Serafima likes this.
  2. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,231
    Likes Received:
    91,843
    Gender:
    Female
    Предлагам @Serafima што и да објави во Фемина инстаграм,директно и овде да пишува рецепт :lol:
     
  3. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    И јас предлагам рецептите и се чиста 10 - ка .
     
    sweet10 and Serafima like this.
  4. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    21,274
    Крофни со банана и чоколадо (посни)

    Потребно: 200 гр. интегрално брашно, 200 гр. бело брашно, 2 малечки лаж. прашок за пециво, 3 пак. ванила шеќер, 3 лаж. шеќер, прстофат сол, рендана кора од лимон или портокал (јас ставив од портокал),1/2 малечко лажиче сув квасец, 3 банани, 2 лаж. масло, малку вода,
    Уште: 150 гр. чоколадо, масло за пржење.
    Подготовка: Бананите се стваат во блендер за убаво да се изблендираат или со вилушка се пасираат. Се мешаат сите состојки со лажица и се додава вода за да се добие некоја смеса која е прилично ни течна, ни тврда. Нешто вака
    Сликава не е моја, но само колку да ви кажам каква треба да биде смесата.
    IMG_4531.JPG

    Потоа се остава малку во фрижидер, некои 15 минути.
    Во меѓувреме чоколадото се сецка на малечки коцкички.
    Со помош на две малечки лажички се зема од смесата, се става во средината коцкичка чоколадо и убаво се покрива со тестото, за да не се гледа од никаде и да не се стопи во врелото масло. Маслото се става да се загрее, а потоа една по една крофните, со лажичките се спуштаат да се пржат.

    Забелешка: Кога ги правев кај мене целото брашно беше интегрално, но во рецептот ви го ставив пола-пола со бело, за да се почувствува оргиналниот вкус на бананата. Додека вака, ако ги правите целосно со интегрално брашно, самото брашно си има свој вкус и таа нота на вкус што ја дава бананата некако се гуши во целината. Или пак можете да ги правите целосно од бело брашно, тоа е по ваша желба и вкус (мислам дека тогаш би биле уште поубави).
    Во рецептот кој го гледав немаше ни квасец, ни ванила шеќер, ни чоколадо, но во оваа целина совршено се вклопија, станаа меки и воздушести и изобилуваа со вкус и мирис :).

    Picture2598.jpg


    п.с. Прифаќам, ќе ставам рецепти, ама под услов и да видам што сте направиле и вие од нив :makeup:.
    Инаку не се прифаќа :P. Да се разбереме8):D!!!
     
    Natali.3, MADO, ivancekitty and 15 others like this.
  5. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Messages:
    20,855
    Likes Received:
    109,961
    Gender:
    Female
    Јас овие ќе ги направам во Четврток ;) Сега засега ќе ја испочитувам диетата :)
     
    sweet10 and Serafima like this.
  6. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Messages:
    20,855
    Likes Received:
    109,961
    Gender:
    Female
  7. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    7,698
    Likes Received:
    19,882
    Gender:
    Female
    recept ;)
     
    joy1 likes this.
  8. BurstBerry

    BurstBerry Популарен член

    Joined:
    Jul 3, 2010
    Messages:
    839
    Likes Received:
    1,463
    https://moirecepti.mk/post/берлинци/
    Еве го, истиот е, само што јас месев со рака. И внимавајте убаво размесете ја кората да не ви испаднат многу дебели. Јас морав малку повеќе да ги пржам.
     
    joy1 and girl-miri like this.
  9. Giovanna

    Giovanna Популарен член

    Joined:
    Jan 20, 2011
    Messages:
    2,039
    Likes Received:
    10,444
    Њам...рецепт? :mm:
     
    rainbowec and Emy867 like this.
  10. Heart *21*

    Heart *21* Активен член

    Joined:
    Mar 30, 2015
    Messages:
    76
    Likes Received:
    144
    Gender:
    Female
    Сникерс торта

    Потребни состојки:

    – 200 гр несолени кикирики

    – 10 белки

    – 10 лажици шеќер

    – 5 лажици брашно

    – 200 гр мелени кикирики

    – Половина кесичка прашок за пециво

    За кремот:

    – 10 жолчки

    – 1 јајце

    – 200 гр шеќер

    – 100 гр чоколада

    – 1 пакување маргарин

    За глазурата:

    – 100 гр чоколада

    – 100 гр маргарин

    Подготовка:

    Изматете 10 белки со 10 лажици шеќер, па на крајот додадете 5 лажици брашно, 200 гр мелени кикирики и пециво. Убаво измешајте со лажица и сипете ја смесата во плех. Печете на 150 степени.

    Направете крем од 10 жолчки и едно јајце, 200 гр шеќер, 100 гр шоколада и на крајот од матењето ставете го и маргаринот.

    Бисквитот најпрво посипете го со сецканите кикирики, па ставете го кремот и на крајот сипете ја глазурата.
     

    Attached Files:

  11. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    21,274
    Најпрво да си го надополнам претходниот рецепт, што сум изоставила.
    Дека на крај на крофните им се става шеќер во прав. Многу битен и заборавен детал.
    Се извинувам :$.

    Интегрални крекери

    Потребно: 500 гр. интегрално брашно, 100 гр. лен, 100 гр. сусам, 100 гр, сончоглед, 50 гр. сецкани семки од тиква, 1 малечка лаж. сол, прстофат шеќер, 2 лаж. прашок за пециво, 100мл. масло, вода за замесување.
    Подготовка: Се замсува тестото и се остава 5 минути да одмори. Потоа се размесува, се развлекува со оклагија и се вадат посакуваните форми, со калапче, чаша... што било. Се редат на плех со мрсна хартија и се печат 15-20 минути на 180 степени, додека заруменат.

    Picture2606.jpg
     
  12. Emy867

    Emy867 Форумски идол

    Joined:
    Jan 29, 2014
    Messages:
    4,787
    Likes Received:
    98,987
    @rainbowec абе уште ли да ја гледам сликата разлигавена цела, давај писмото за колачот со јаболка и ванила да го сплескам веќе еднаш и маќи да скратам:rofl:
     
    Winter Lady and rainbowec like this.
  13. rainbowec

    rainbowec Популарен член

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Messages:
    1,012
    Likes Received:
    6,809
    Gender:
    Female
    @Giovanna @Emy867 еме ме малце каснам :)

    Состојки:
    4-5 лупени јаболка
    3-4 лажици мелени ореви
    малку ванилин шеќер

    За тесто:
    5 јајца
    5 лажици шеќер
    5 лажици брашно

    За крем:
    1/2 литар млеко
    2 пудинга од ванила
    5 лажици шеќер
    80 грама маргарин
    малку сок од лимон
    2 изматени шлага

    Тавче бр.40 се посипува со малку ванилин шеќер и малку обичен шеќер, потоа се редат претходно исечканите јаболка на кришки (тавчето треба да биде целосно покриено) и се ставаат во претходно загреана рерна на 200-250 степени и се печат околу 15 минути додека не омекнат.
    Во меѓувреме се подготвува тестото, се матат убаво јајцата со шеќерот па се додава брашното.
    Тестото се прелива врз испечените јаболка и повторно се враќа во рерна на 200 степени, се пече околу 15-20 минути (ќе си прверите со чечкалица дали е испечено).
    Кремот се прави на следниот начин: се вари пудингот и кога е сварен се додава маргаринот и убаво се меша да се соедини.
    Кога ќе се излади се додаваат 2та изматени шлага и малку лимон и се мати лабаво со миксер.
    Е сега е интересното :) изладеното тесто се превртува во друг плех да дојде тестото одоздола а јаболката одозгора, потоа се мачка со кремот а по желба врз кремот може да се стави и шлаг и малку мелени ореви за декорација.

    Bon Appetit!
     
    Sfera, Annath, Giovanna and 2 others like this.
  14. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    Ептен ми се допаѓа рецептов и би сакала да ги пробам, но да си прашам преттоа, какви се кога ќе се испечат? Суви се или мекани како лепче? :) Малку глупо прашање ама правев едни и беа пресуви, па не сакам да се зезнам.. :lol:
     
    sweet10 likes this.
  15. Marossa

    Marossa Популарен член

    Joined:
    Sep 8, 2012
    Messages:
    2,398
    Likes Received:
    6,869
    Gender:
    Female
    Како се прави чудово? :D
     
  16. sia.bella

    sia.bella Популарен член

    Joined:
    May 29, 2014
    Messages:
    1,000
    Likes Received:
    17,201
    Gender:
    Female
    Чудово ми е инспирација од кит кат тортите. :lol:
    [​IMG]
    Само што ставив околку обични чоколадни ролери, наместо кит кат, ѓавол и пол ќе испаднеше така тортава. Инаку внатре е најобична чоколадна, само што требаше уште еден слој од пандишпан и фил да ставам за да дојдеше рамно до горе со висината на ролерите...
    [​IMG]
    Но, како за првпат не беше лошо, нареден пат ќе експериментирам со овошна па ќе споделам и тоа. :)
     
  17. rainbowec

    rainbowec Популарен член

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Messages:
    1,012
    Likes Received:
    6,809
    Gender:
    Female
    @Peppermint принцес крофните изгледаат примамливо!
    Давај рецепт! :sun:
     
    joy1 likes this.
  18. Peppermint

    Peppermint Популарен член

    Joined:
    Jan 17, 2011
    Messages:
    868
    Likes Received:
    13,217
    Gender:
    Female
    Фил
    3 жолчки, 8 лажици шеќер, 4 лажици брашно и еден пудинг од ванила се мешаат за да се добие хомогена смеса. Од еден литар млеко се одземаат неколку лажици и се додаваат во делот со жолчките. Кога ке се загрее остатокот од млекото до вриење (да не врие силно бидејќи ќе коагулираат жолчките) се додава смесата и се меша на тивок оган додека не згусне. Кога ќе се подолади филот се додава добро изматен снег од три белки. И се соединува.

    Е сега следи потешкиот дел :whew:
    Се зема една кеса готови крофни од Жито, се сечат и се филуваат. Одозгора шеќер во прав.
    Тестото на прв поглед е тврдо и круто , но после од филот омекнува и одлични се и практични.
     
    rainbowec and t-sweet like this.
  19. Kala22

    Kala22 Популарен член

    Joined:
    Apr 19, 2014
    Messages:
    1,094
    Likes Received:
    1,383
    @Katina007 Ќе може рецепт од тие слатките колачиња или што се :lol:,што си ги ставила денес :D
     
  20. Katina007

    Katina007 Истакнат член

    Joined:
    Sep 6, 2014
    Messages:
    81
    Likes Received:
    358
    Gender:
    Female
    Многу се лесни, треба 200 грама бело чоколадо и 200 грама млечно или темно, ако сакаш да ти излезат помалку земи по 100 грама. Во хартиени корпички за мафини нареди бадеми, лешници, брусници или друго суво овошје по желба и пола лажиче путер од кикирики. Стопи ги чоколадите посебно и истури од двете по малку во корпичките потоа остави ги колачињата да се стегнат. Јас ги правев со милка затоа што ми се по вкусни одколку со чоколада за готвење.