Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Mayyya

    Mayyya Популарен член

    Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Пол:
    Женски
    Те молам за превод и рецепт. :lol: Ептен примамливо изгледа.

    Ова паста сфоља претпоставувам е истото тесто како од претходниот рецепт погоре.
     
    На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  2. tatjanasakalieva

    tatjanasakalieva Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 јуни 2012
    Пораки:
    506
    Допаѓања:
    832
  3. Oscar Lady

    Oscar Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јануари 2015
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    6.381
    Пол:
    Женски
    Се зависи колкава количина сакаш, и ставаш : брашно, цимет, слатко од јагоди, млеко, прашок за печиво. И се се меша. Го сипуваш во тавче за печење намачкано со масло и се пече на 250степени. Повремено проверуваш со чепкалка кога е готово. И на крај шербет.
     
    На tatjanasakalieva му/ѝ се допаѓа ова.
  4. VladeMila

    VladeMila Популарен член

    Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    8.515
    Пол:
    Женски
  5. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    @VladeMila Со ајдамер и млад лук.
    Брзав па не го запржив лукот затоа е во ваква големина количина :rofl:
    Фала ти многу, пробај па кажи импресии :$
    Иако мене со растителен кашкавал ми е највкусно :inlove:
    Овој кашкавал се здрвува кога ќе се олади :doh:
     
  6. ph.orhideja

    ph.orhideja Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.339
    Допаѓања:
    48.019
    Пол:
    Женски
    @ines.h мое рецепт од колачите пиварки?
     
  7. ines.h

    ines.h Популарен член

    Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.856
    На ph.orhideja му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    @lovely97 Лавли ако може рецепт од :D Мерси :)
    [​IMG]
    И @do-re-mi од ..нема имe :D Тенк ју
    [​IMG]
    @macka91 Маца сакам да ја прашам, што е тоа жолтото што личи како кашкавал, но со нешто друго, што е сместено во чинијата десно, подолу, каде е ставен ролатот од спанаќ? :D Meрси на сите :D
    [​IMG]
     
    На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  9. lovely97

    lovely97 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 септември 2016
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    9.088
    Пол:
    Женски

    1 шолја минерална вода, пола шолја масло, 1 шолја шеќер, 2 шолји брашно, 3 рендани јаболки, 5 лажици мармалад, 50 гр ореви и 1 пециво.
    Шолјите треба да се од 250 мл.
    Сите состојки се стават во длабок сад и се мешат се додека смесата не се измеша убаво, и после се става во тавче и се печи на 180 степена. И доколку сакаш кога ќе се испече, можеш одозгора да му ставиш шеќер во прав.
     
    Последна измена: 5 декември 2016
    На Summerlover му/ѝ се допаѓа ова.
  10. КикиМаус

    КикиМаус Популарен член

    Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    2.144
    Допаѓања:
    17.725
    @manako1
    http://forum.femina.mk/threads/Фемина-Инстаграм.21134/page-495#post-3137914
    За оваа тепсија за тестото ставам
    1кг брашно тип 500 (малку оставаш на страна за на маса да ставиш додека сукаш)
    Пола кесичка сув квасец во прав
    1 мала лажичка сол
    1 мала лажичка шеќер
    Млака вода
    (количина по потреба)

    Ставаш во сад се ова што го набројав и вода по потреба да дојде тестото меко... не многу ама и да не е тврдо, не знам како да ти објаснам колку меко :)
    Оставаш 10-15 минути да постои покриено.
    Потоа го размесуваш повторно на маса со брашно наросена. Тестото го делиш на 8 еднакви парчиња. Секое парче го расукуваш малку. На 4 од нив ставаш маргарин и врз него ставаш уште едно расукано парче од тестото.
    Потоа земаш едно од тие две споени парчиња тесто и од него расукуваш тенка и голема кора, ја попрскуваш со зејтин. Од едната страна земаш дел од кората и ја преклопуваш скоро до пола, повторно попрскуваш со зејтин и ставаш од "мастравот" (во случајов кило ипол рендани компири, 2 изрендани кромиди, сол и бибер)
    Потоа од спротивната страна кората ја преклопуваш да ја преклопи и првата преклопена страна и исто ја попрскуваш со зејтин и ставаш мастрав. Веќе кората ти изгледа на долг правоаголник. Едната долга страна ја преклопуваш малку повеќе од пола и повторно попрскуваш со зејтин и ставаш мастрав. Остатокот од кората ја преклопуваш да ја покрие цела кора која е веќе со мастрав и веќе треба да изгледа на квадрат.
    Кората која веќе ти изгледа на квадрат или пликце :) ја ставам во тава премачкана со зејтин или маргарин. Истото го правиш и со останатите 3 парчиња споени кори.
    На крај ја сечеш на парчиња како сакаш ти и ја полеваш со стопен маргарин со малку зејтин. Ја сватиш да се пече.. Не знам на колку степени пошто јас ја печам на шпорет на дрва :)
    Не знам дали добро ти објаснив ама ако не ти е јасно нешто прашај ќе ти објаснам.
    Направи па чекам да се пофалиш во инста :D
     
    На manako1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. macka91

    macka91 Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.145
    Допаѓања:
    73.299
    Пол:
    Женски
    @galapce @Dgirlll

    http://kuhinjica-mignone.blogspot.mk/2010/03/sweet-selection-svecani-sitni-kolaci.html

    Сите 4 врсти што се напишани ( е сега ние многу не се водиме по рецепти, знаеме и нешто друго да си ставиме)

    https://moirecepti.mk/post/бомбици-фереро-посно

    https://moirecepti.mk/post/бомбици-со-слатко-од-цреши


    ПС Ова се рецепти во тетратка запишани ( се е во скратена верзија затоа што и така се запишани)

    1.Посни бомбици со маслинки
    200гр брашно
    200гр рендан кашкавал (посен)
    1/2 маргарин.
    Сето ова се замесува, се прават топчиња и во среди се става маслинка и потоа се поросуваат со сусам. Се замрзнуваат и се печат

    2.Посни бомбици солени
    500гр компир
    100гр маргарин
    100гр кашкавал
    200гр сусам
    малку сол и маслинки
    Компирот се вари како за пире, се додава маргаринот, капкавалот и сол. Се лади, се прават топчиња се става маслинка и се ваљаат во пржен сусам

    3.Посен ролат 1 лист обланда се витка во влажна крпа
    Фил: Се мати 150 гр маргарин со 100гр посен мајонез, се додава 200 гр сецкани печурки,кисели краставици, 3 лажици пржен сусам и 340гр туна исцедена. Се мачка обландата и се става во фрижидер да се стегне.

    4.Бели колачи посни
    Се мати посен шлаг со 1 лажица прав шеќер. Се става 100гр бело чоколадо рендано, 100гр мелени лешници и постепено се замесува со шлагот

    Да ги најдам и другите рецепти ќе ви ги пишам. Не замерајте ако има голтнато букви не проверував што сум напишала :tmi:

    @Winter Lady

    Едно кесиче пудинг, соино млеко во прав и вода. Го вариш, кога ќе биде готово ставаш во чашка и одозгора му ставаш карамела (има готова карамела се продава во Веро,Рамстор итн).

    @Summerlover тоа е палента варена со маслинки. Калапчето се обложува со најлонска фолија. Па се истура палента, па ставаш маслинки (има сечени во Кам) и потоа пак палента. Се става во фрижидер да се олади и после тоа го ќе го извадиш од калапчето обратно.

    [​IMG] [​IMG]

    Ако нешто не ме разбирате, слободно прашајте ме.
     
    На EMoonlight, galapce, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    @macka91 Не ти требаше зумирањето :envy: :D Шала на страна, многу ми се допадна идејата! Мора да се проба така (y) Мерси за одговорот Мацо :f:
     
    На macka91 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Пол:
    Женски
    @macka91 Од која фирма користевте бело чоколадо? Незнаев дека има посно бело чоколадо. Фала за рецептите, зачував се, па ќе се пробаат некои.
     
    На EMoonlight и macka91 им се допаѓа ова.
  14. macka91

    macka91 Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.145
    Допаѓања:
    73.299
    Пол:
    Женски
    Од Кам маркет фирмата на чоколадата се вика Лион. Ќе ви пишам деновиве уште рецепти.
     
    На EMoonlight, Summerlover и Dgirlll им се допаѓа ова.
  15. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Не сум од Скопје ама има и кај нас карамел од витаминка.
    Значи пудингот од ванила и чоколада тоа портокаловото е карамелот.
    Мн убави се чашите од кај ти се ?
    Ние немаме навика за слава да служиме пудинг.
    Ама интересно изгледа.
    Што е финтата со солените бомбици со маслинка што се замрзнуваат прво па печат.
    Јас вакви тракатанци како солени ролау бомбици правев ама не се јадат многу па ептен ги избегавам.
    Ова печени готови кори се за декорација ?
    Screenshot_2016-12-05-20-37-48.jpeg
     
  16. macka91

    macka91 Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.145
    Допаѓања:
    73.299
    Пол:
    Женски
    Да да пудинг од чоколадо и од ванила прелиени со карамела. Чашките ми се земени од Тетово. Па не дека кај нас се служи пудинг ама за декорација многу убаво изгледа, а да ти кажам и се изеде пудингот. :)
    Да од кори е направено исто за декорација.
     
    На Summerlover му/ѝ се допаѓа ова.
  17. anel

    anel Популарен член

    Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    19.938
    Пол:
    Женски
    @tatjanasakalieva повели рецепт:
    Црните патлиџани се длабат, со лажица им се вади внатрешниот дел, се посолуваат.
    На масло се запржува пилешки стек сецкан на коцки. Одкако ќе се испржи стекот се вади, се става млад кромид да се запржи, потоа се додаваат сецкани шампињони и внатрешноста од црниот патлиџан исецкана на коцки. Се додава доматен сос и се враќа пилешкиот стек во тавата да повари малку, се додаваат зачини по желба. Со смесата се полнат патлиџаните, се ставаат во намрсена тава, се покрива со фолија и се пече во рерна. Пред крај се трга фолијата, одгоре се става рендан кашкавал и се враќа во рерна да се запече.
    PSX_20161130_133905.jpg
     
    На tatjanasakalieva, LivingGlam и Summerlover им се допаѓа ова.
  18. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    @QweenSM Бивша, ако може рецепт од оревчињата :D Мерси однапред :* :hug:
    [​IMG]
     
    На fallenangel, EMoonlight и QweenSM им се допаѓа ова.
  19. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    @EminemsGirl Дали ќе може рецепт за последно постираните лепчиња со кашкавал? Конкретно, за лепчето :) Благодарам однапред :)
    [​IMG]
     
    На One.Moment и ph.orhideja им се допаѓа ова.
  20. EminemsGirl

    EminemsGirl Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 август 2016
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    1.163
    Пол:
    Женски
    20161206_201549.jpg

    Лебчињата се од овие за сендвичи ке ги растегнеш со сукалото да станат тенки ке ставиш кашкавал и салама ситно сецкани или што сакаш завиткуваш и ке ги увалаш во мауткано јајце ставаш да се печат на 180° да поруменат.

    15 минути се прават лесно и вкусно :)
     
    На КикиМаус, duffi, Annath и 2 други им се допаѓа ова.