@podravka 1 кг брашно 1 квасец Вода колку прима Малку сол Го ставив брашното во сад, го додадов стасаниот квасец претходно со млака вода плус онолку вода колку прима ставив сол го замесив убаво на меко и го оставив да стаса. Направив топки и од топките во намрстен плех сплескав форми. Месото ми беше маринирано и сушено па од таму и убавиот вкус ги премачкав со масло долниот дел на пастрамајлиите каде што го наредив претходно намсртеното месо со зејтин. Печев на 220 и на крај ставив јајце.
Ти верувам на збор Утре го правам и ќе го ставам во инста Фала ти Кажи ми само може какао да ставам? Сакам темен да биде
@sunrise_123 колачите ми се направени само од овесни снегулки , урми и мелено ленено семе , а ти по желба можеш нешто друго да ставиш на пример мед, мармалад, парчиња чоколадо, шеќер ако сакаш да ти бидат по благи и .т.н. Сама си ја правиш комбинацијата. Јас дека на диета сум па затоа не сакам да експериментирам многу, а и вака направени мене ми се баш вкусни. Овесните снегулки ( јас ги купувам тие на Виталија бидејќи се поситни и полесни за правење) се потопуваат во врела вода и се оставаат неколку минути за да омекнат , после мешаш за добиеш како каша т.е. смеса која треба да биде по сува.Битно е да ја погодиш убаво. Во неа додаваш што сакаш и пак мешаш додека не се соедини се убаво па после ги формираш колачињата . Се печат во рерна на средно-јака тепмеретура додека не станат малку крцкави .
Обичната раванија мила..... 8 јајца, 8лажици шеќер,еден ванилин шеќер, сето ова се мати убаво (претходно јајцата да бидат на собна температура),да се добие убава висока маса..откако се убаво ке се измати се додава 8лажици брашно, 12 лажици гриз, и пециво се заедно се мати 10 мин. Смесата се истура во претходно измачкано со зејтин и побрашнето, тавче бр 30 и се пече во претходно загреана релна на 200 степени едно 15-20 мин. Испечената торта се сече на коцки или баклавка(како сакаш)и се остава да се излади убаво, Шербет 1 литро вода, 900гр.шеќер и едно пакетче ванилин шеќер Сето ова се вари и додека е врел шербетот се посипува на изладената торта и се истава да упие 2-3 часа Добар апетит мила...
@Pcelka94 pravev po recept za grcki leb,ne e kako klasicna pogaca:500gr.brasno,1 suv kvasec,pola lazica seker,1lazica sol,1lazica zejtin i mlaka voda.Stasuva i formiram topcinja,gi premackuvam so zolcki i susam i kim.
@ludoto19 Ова е Мачмалоу рецепт од пред 100 години нема утка превкусна е тортата. Пандишпан : Се матат 6 жолчки со 1 чаша(околу 200 г) шеќер,па се додава со истата чаша млеко,зејтин,брашно,пециво и две лажици какао. Беланец: 6 белки се матат со 18 лажици шеќер додека се добие цврст шлаг. Се сипува врз млака торта и се враќа во исклучена рерна да се запече беланецот,на крај топена чоколада. Лесно,брзо ефтино и превкусно. Ја правам во тавче 28. Еве ти рецепт за ледени коцки исто стармама ги збори често ама јас не сум ги правела Пандишпан: 6 јајца,6 лаж.шеќер,6 лаж.брашно,2 лаж. какао,1 пецивo ,1 ванила Шербет: 1 чаша вода,1 чаша шеќер Фил: 500 мл млеко,12 л.шеќер,7 л.брашно,3 л.густин,1 маргарин,100 гр. чоколадо дури има нагласено се прави во тавче 30Претпоставувам пандишпанот се прелива со шербет па одозгора фил
@Winter Lady првo прaвaм сoленa смесa зa пaлaчинки нaјoбичнa сaмo нaместo шеќер стaвaм пoвеќе сoл. 2 јaјцa , 1 лaжичкa мaлa шеќер и 2 мaли лaжички сoл, Пoтoa дoдaвaш вoдa (гaзирaнa или oбичнa oд чешмa) ,oнoлку кoлку смесa сaкaш дa имaш пoвеќе или пoмaлку , Пoтoa дoдaвaш пoпoлекa брaшнo дoдекa смесaтa дa стaне кaкo густи јoгурт , пa пoтoa вo смесaтa и зејтин дoдaвaш зa дa не се зaлепaт нa тaвче пaлaчинките. Кoгa ќе ги прaвиш пaлaчинките реди ги еднa врз другa врели и пoкривaј ги сo ќесе дa oмекнaт и тaкa се дoдекa дa јa пoтрoшиш смесaтa , oткaкo ќе ги нaпрaвиш мoткaј ги кaкo сaрмa ,стaј филче oд штo имaш и сaкaш преклoпи oд еднa пa oд другa стрaнa пa мaлку преклoпи и oд кaј филoт и мoткaј тaкa се дoдекa дa ги зaмoтaш сите. Вo тaвче пoдлaбoкo стaви двa сaнтимa зејтин дa се ужеже убaвo пa еднa пo еднa пирoшкa вaлкaј јa вo јaјцa пa вo презлa и пржи ги дoдекa дa дoбијaт злaтникaвa бoјa . НА ЗДРАВЈЕ .
Посни бадникови колачиња Смеса за 1 плех од релна. 300 гр млака вода 150 мл зејтин 2 лаж шеќер 1 лаж сол 1 квасец. Се меси тесто, стасува, се размесува и се прават дотичните форми, се оставаат да стасаат и се печат на 180 степени. Кога се врели тукушто извадени од релната се полеваат со врела смеса од малку вода, зејтин и сол. @galapce
И јас ке прашав ама она. Меси на ракаа и од ок и е. Не ее лошо за нас готованките да каже од прилика.
Точно брашно од око односно колку прима ама јас знам зошто прашувате ради пекачот Мислам околу пола кило, ама ова јас за еден плех вие можете со кило брашно да си направите. Обично на пола кило течност кило брашно оди мислам.. ама ај да не кажувам да не утнам. Инаку многу ми е мило што ме прашавте за рецепт за колачите превкусни се и така одозгора соленки и топли нема да згрешите
Се полеваат на крај дур не упијат ими премачкуваат? Ако е првото пиши пак количините. Џои пуштај пекачот.
Со четка јас од малку врела вода зејтин и сол ги премачкувам само ради вкус и естетика сјај. Не ги полевај. А за брашно види колку ќе ти прима точна мерка не би знаела да ти кажам навистина ама отприлика толку е.