@QweenSM рецептот го има во темата „Фемина готвач“... На првата страница, првиот рецепт Еве копија... Затворена пица 1 чаша вода 1 чаша зејтин 1 чаша млеко 3 мали лажички шеќер 1 голема лажица сол 1 свеж квасец (1 1/2 сув квасец) 1 кг брашно *** Чашата за мерење на течностите е од 200 мл... Се замесува тесто од сите состојки - водата и млекото треба да бидат млаки, а квасецот „стасан“!!! Добро измесеното тесто се дели на топчиња и од секое се расукува кора не многу тенка. На пола од кората се става кашкавал, печирки, шунка, маслинки, кечап, оригано... и се преклопува со остатокот од кората. Се завиткува убаво по краевите за да не „истече“ полнењето, стасува и се пече!!!
@mariatim Тесто за палачинки само јас плус додадов мала лажица сол и голема шекер. Ми се видоа дебели па од око и вода додавав. Испаднаа околу 18 мислам. http://moirecepti.mk/post/тесто-за-палачинки Вечерта мачкав благи па тоа што остана сабајлето правев солени. Внатре наполнив,кашкавал,кечап,оригано,салама и к.краставички. Сецкано. Виткаш,па јајце,брашно,јајце,презла. Добар апетит.
@kristina.k Повели... За количински колку на сликата ставив: 1 јајце 1 компир,рендан на најкрупното Од око: Сирење(+- 100 г),или кашкавал 1 лаж путер 2 лаж млеко,или јогурт 3-4 лаж брашно(бело,интегрално,по желба) Зачини по желба. Поросено со сусам. Се се меша и се прават плескавички. Се пече 15-20 мин на 180/200 степени,зависи од рерната. П.С.Смесата треба да е густа,да можат да се формираат плескавиците.Може и праз,блитва да се додаде.Всушност,варијации на тема
Се вика воК тава. Пилешкото (стек) исецкај го на ситни лентички, зачини го со сол, кари, лук, копар... што сакаш. Стави малку маслиново масло и мала лажичка пченкарно нишесте. Ако правиш само едно или две стекчиња, половина лажичка. Нишестето дава густина и убава коричка на месото, не го испуштај. Измешај и остави на страна. Сецкај морков, пиперка, печурки, брокули, каков сакаш друг зеленчук. Се’ да ти биде исецкано и спремно. Загреваш тавата, па прво го спремаш месото. Околу 3-4 минути се доволни, ќе забележиш кога ќе почне да фаќа боја. Мешаш постојано. Додаваш прво морков и пиперка, мешаш додека е готов - 2 минутки од прилика. Потоа останатиот зеленчук, а брокулите на крај, за нив треба помалку од минута за да се готови. На крај додаваш кисела павлака ако сакаш да биде како сос. Во павлаката кари, и то. Ептен детални испаднаа инструкцииве. Едит: Се извинувам, сега гледам во која тема сум и дека сме оф топик.
Медена торта (посна) 6 филџани брашно 5 филџани шеќер 2 филџани масло (се' се мери со еден ист филџан) 500гр. кисела вода 1 кафена лажица сода бикарбона 2 кафени лажици какао 1 пакетче цимет Целата смеса се меша со лажица, се става во подмачкан плех и се става да се печи. 5 минути пред целосно да се испечи се вади тортат од рерна, се премачкува со мармалад (мармалад по желба) и се враќа повторно во рерна да печи уште 5 минути. Се вади и се премачкува со предходно стопено 1 чоколадо за готвење со 2 лажици масло. Се остава да излади. @Salome Ајде направи, па пофали се. Поздрав.
Ќе бидам искрена да ти кажам дека не знам што е тајната Лепчето го правев според ова видео. Има и многу други на јутјуб за rustic bread. Прв пат го правев и супер испадна. Дали е тајната во тестото, печењето со капак или "тавата", навистина не знам. Многу е лесно за правење, долго се чека ама па не бара многу работа. Идеално за викенд. Јас немам баш ваков сад за печење, користев од оние тешките метални тенџериња за динстање месо, и тие ги викаат dutch oven... Спојлер Едит: Да се надополнам, квасецот ми се виде малку во рецептот, 1 грам сув е 3 грама свеж. Ставив отприлика 10 грама свеж квасец. Можеби и со помалку ќе биде вкусно, што знам.
@iloveyou29 eve recept za pletenkite:500gr.brasno,1fildzan zejtin,1lazicka seker i 1 lazica sol,voda mlaka kolku da stasa kvasecot i 2jajca se zamesuva.Testoto se deli na dva dela,se mackaat so margarin i se preklopuvaat vo forma na plik i stojat vo frizider po 20min.Pa pak se rasukuvaat i premackuvaat so margarin i pak 20 minuti vo frizider.Na kraj se rasukuvaat dvata dela vo forma na pravoagolnik se secat na lenti od stranite i vo sredinata se stava fil po zelba i se pletat.Se premackuvaat so zolcka i narosuvaat so susam.
Ако може рецепти за @afrodita26 американските палачинки @Winter Lady лазањите @sia.bella италијанската храна
@dzeliii Америкaнски пaлaчинки. 1 јaјце,1 чaшa млекo,1чaшa брaшнo,1 пецивo,1 лaжицa шеќер, мaлку сoл и 2 лaжици зејтин.Се печaт нa тивкo.Нa тaвaтa стaвив мaлку путер.
@dzeliii 500 гр. Лазањи (3 кори ми останаа неискористени ) 1 главица кромид 1 морков 1 кг. томатело 300 гр. габи 300 гр. шунка 200 гр. печеница 5-6 листови чајна Веѓета сол црн бибер (по вкус) Неколку листови ајдамер За бешамел 1 кг млеко 50 гр. маргарин 3 лажици брашно 7-8 парчина ајдамер малку сол Овојпат ги обарив лазањите и мака си видов со нив хаха. Го запржив кромидот а потоа и морковот ситно сечкан. После го додадов сувомеснато сечкано и шампињоните. После 5 мин го додадов и томателото. Поклопив со капак околу 5 минути. Потоа го тргнав од оган. За бешамел прво маргаринот се топи се додава брашното да се запржи и се додава млекото. Се намалува шпоретот на послабо и се меша за да се згусти. Кога е убаво згустено се додава и ајдамерот рендан или ситно сечкан. Да се растопи и се трга од оган. Потоа плехот го премачкувам со зејтин и редам еден ред лазањи. Ставам од црвениот сос па потоа од бешамелот. Се така до крај само на последните кори ставив само од црвениот сос. Ако ти е малку томателото слободно стави малку вода. Ако не немора. Кога ќе се готови исклучи ја рерната и стави одозгора неколку листови ајдамер. Јас правам во голем плех и ми излегуваат 4 реда лазањи. Ние јадевме по двапати од лазањиве пошто е голема дозата а ги обожаваме. Ти можеш да ја направиш пола.
@dzeliii 500гр шпагети, јас не ги варам премногу, ги правам ал денте. Потоа правам болоњезе, пропржувам ситно сецкана главица кромид заедно со меленото месо, кога е полуготово додавам и ситно сецкано лукче, морков, шампињони и доматниот сос и оставам така да се крчка на тивко додека не испари течноста. Потоа во плех го мешам сосот со шпагетите, ставам листови кашкавал и ставам во рерна колку само да се стопи кашкавалот. Simple as that
@Winter Lady Krostatite se blagi, edna so marmalad od slivi a drugata so nutela odozgora. Jas napraviv edna, ja premackav polovina so marmalad dr.so nutela, mozes da stavas sto sakas. 300gr. brasno 150gr.seker 150gr. buro (margarin) 2 jajca Polovino prasok za pecivo Malku sol, za adet Izrendana kora od limon. Site sostojki gi stavas vo brasnoto kako da meses leb, buroto (margarinot) go rastopuvas malku vo mikro ili na ogan za da mozes da go meses ubavo. Testoto treba da bide sredno, ni mnogu meko ni mnogu tvrdo. Stoi vo frizider okolu 15-20min. Se pravi vo tavce 22_24. Testoto se stava odozdola, vrz nego se steva marmalad ili sto sakas dr.po vkus.