Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. Ordinary

    Ordinary Форумски идол

    Joined:
    Feb 15, 2012
    Messages:
    2,909
    Likes Received:
    81,530
    Повели
    http://moirecepti.mk/post/пченкарен-чипс

    Првиот пат ставив само сусам,после тоа само сончоглед
    Мене лично комбинацијата со сончоглед ми е повкусна(на пола доза,толку правам за да испадне еден плех од рерна,ставив 100гр сусам)
    Ти може некоја друга варијанта ќе измислиш по сопствен вкус
     
    EMoonlight and Ketchup like this.
  2. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,184
    Likes Received:
    124,689
    Рецепт за трилече. Многу е сочно вака и брзо се прави. image.jpeg image.jpeg
     
  3. sunrise_123

    sunrise_123 Популарен член

    Joined:
    Sep 20, 2015
    Messages:
    252
    Likes Received:
    2,917
    Gender:
    Female
    Потврдувам. Истото го правам, навистина е вкусно и сочно :)
     
    eli25 likes this.
  4. majavel1

    majavel1 Популарен член

    Joined:
    Oct 3, 2011
    Messages:
    649
    Likes Received:
    1,551
    Gender:
    Female
    IMG_20170211_170751.jpg Испробано :)(y)
     
    duffi, Summerlover, Acka22 and 2 others like this.
  5. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Peppermint and EMoonlight like this.
  6. Peppermint

    Peppermint Популарен член

    Joined:
    Jan 17, 2011
    Messages:
    868
    Likes Received:
    13,217
    Gender:
    Female
    Panna cotta
    1 пакетче желатин се прелива со 4 лажици ладна вода за да набабри. Потоа малку се загрева (не смее да врие) да се растопи целосно.
    500 мл слатка павлака се загрева полека. Се додава ванилен шекер/екстракт од ванила и 50 г шекер во прав. Се загрева до вриење, но не и да почне да врие. Се додава растопениот желатин и се меша добро да нема грутчиња. Чаши/калапи по избор се полнат со приготвената смеса и се оставаат во фрижидер 4 часа. Се подготвува прелив по желба. Овојпат изблендирав малини и со неколку лажици шекер ги сварив колку да се редуцира малку течноста и да се добие полугуста смеса. Ги поминав преку сито зошто не ги сакам тие семчињата од малините во ваков прелив.
    Инаку убавината на овој десерт според мене е во преливот. Белиот дел нема некој специфичен вкус, но одлично оди со слатко-киселкастиот вкус на преливот.
     
    Mama25, duffi, marta993 and 6 others like this.
  7. lunicka

    lunicka Форумски идол

    Joined:
    Jan 29, 2010
    Messages:
    3,840
    Likes Received:
    101,403
    Gender:
    Female
    duffi, Acka22, Annath and 1 other person like this.
  8. Acka22

    Acka22 Популарен член

    Joined:
    Oct 28, 2015
    Messages:
    473
    Likes Received:
    1,001
    Gender:
    Female
  9. Mama25

    Mama25 Популарен член

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Messages:
    1,440
    Likes Received:
    10,958
    Gender:
    Female
    @sunrise_123 рецептов нема име. Јас што имав дома ставив -зеленчук со семиња си го нареков :)
    Ја ставив
    - 3 мали тиквици
    -2 моркови
    -2 пакетчиња моцарела
    - едно пакување различни семиња по избор ( во продавница за здрава храна по избор ми миксаа)
    -околу 300 грама бејби спанаќ
    -околу 100 гр ореви
    -сенф
    -мед
    -свеж босилок а може и сушен
    -сол
    -бибер
    Сенфот, месот и зрнастите семиниња се мешаат во блендер да стане хомогена смеса како сос. На вкус ќе пробуваш колку ти е доволно да не премногу благо, треба да е пикантно. Ставаш хартија за печење и редиш ред зеленчук па одозгора семињата па врз нив моцарела, се додека имаш. На крај мора да завршиш со моцарела да се запече. Се приготвува на 180 степени во рерна. Добар апетит !
    0120.jpg
     
    t-sweet, Annath, duffi and 6 others like this.
  10. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,224
    Likes Received:
    91,837
    Gender:
    Female
    @tatjanasakalieva @Mama25 тортата незнам како се вика ама е многу лесна и брза.

    Шлаг прена на Витаминка јас купив од 1кг незнам дали има од по малку.Во рецептот потребно е 500гр шлаг пена(прав) околу 300денари е и е мн исплатливо

    1кг млеко се вари со 15 лажици шеќер додека се растопи шеќерот.
    4желатина се мешат со 100мл вода и се додава во млекото.
    Оставаме во фрижидер да се излади млекото убаво.
    Откако ќе истине се мати со 500гр шлаг пена во некој поголем сад.
    Да ве предупредам дека ќе треба долго да матите за да испадне убав снег од шлаг пената :)
    Се дели на 3 дела
    1дел: се додава 200гр мелена чоколадна наполитанка
    2дел:200гр ресана колку што можете ситно да ја исецкате
    3дел:200гр мелена плазма.

    И тоа е тоа редите дел по дел,како го мачкате од желатинот така се стврднува.
    Многу е вкусна и не е нешто многу блага.
    Јас ја правев втор пат и овојпат наместо ресана ставив 200гр милка орео ама со ресана е многу повкусно така да нареден пат нема да експериментирам :)
    Или да се додаде нешто со појак вкус за да дојде до израз да не биде еднолично многу :)
    Пробајте па прикачете слика :)

    20170211_190623.jpg
     
    Acka22, Mama25, t-sweet and 5 others like this.
  11. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,270
    Likes Received:
    57,129
    Gender:
    Female
    @danichap, дечко ми ѕирна во екран кога ми беше твоето слико од инстаграмот, реакција - мммммммммм шо е то?

    Дај рецептче за фурнаринките, молим. Јас со обично за пица му ги правам, ама твоите поубави биле. :@
     
  12. sunrise_123

    sunrise_123 Популарен член

    Joined:
    Sep 20, 2015
    Messages:
    252
    Likes Received:
    2,917
    Gender:
    Female
    @Mama25 Благодарам, многу примамливо изгледа и мора да се проба :)
     
    Mama25 likes this.
  13. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,184
    Likes Received:
    124,689
    image.jpeg Користев кичевски кори. Се прави фил од 2 јајца, 1 филџан јогурт, 1 филџан зејтин, 1 пециво, 2 шолји брашно, сол. Се прават три ролати( по 5 кори за еден ролат) Првата кора се прска само зејтин, втората со филот, трета зејтин, четврта фил и петта се полни со што сакате. ( јас еден ролат правев со виршли и многу кечап, друг виршли, зденка и кисели краставици, трет кулен, кашкавал , оригано. )Се пече на 200 степени околу 25-30 мин. Превкусно.
     
  14. galapce

    galapce Форумски идол

    Joined:
    Nov 4, 2014
    Messages:
    4,318
    Likes Received:
    106,805
    Gender:
    Female
    @Dust
    Давај рецепт за перничињата.
     
    Dust likes this.
  15. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,861
    Likes Received:
    173,387
    Gender:
    Female
    Повели мила:hug:
    1 јајце
    200мл јогурт
    1 мало лажиче сол
    300гр шунка (по желба, можеш повеќе или помалку)
    1 пециво
    Брашно по потреба, околу 450 -500 грама иде

    Се меси, се остава пола саат да стаса малку.
    Се расукува кора околу 4мм, се сечат на коцки и се пржат :)

    Откако ќе ги исечеш многу поубави ми се ако ги иставиш 15мин да постојат така пред да ги пржиш..

    Ако ги расукаш подебели потешко се пржат, затоа вака потенки - подобро, внатре се шупливи и воздушести
     
    galapce likes this.
  16. danichap

    danichap Moderator Staff Member

    Joined:
    Jun 26, 2011
    Messages:
    16,534
    Likes Received:
    289,014
    Како за прв пат убави беа, иако постои простор за подобрување:rofl:.
    Си направив најобично тесто со брашно, квасец, масло и малку сол и го оставив да стасува околу час.
    Потоа го размесив и направив тенко тесто како за пица кое го исецкав на долги тесни ленти.
    Секоја од лентиве ка премачкав со матено јајце и попрскав со вегета, оригано, цевен бибер, сусам(може и ким, сол...по желба)
    Ги ставив во плех и се печеа на 200 околу 10-15 мин. Кога зацрвенија ги извадив.
    Беа вкусни и крцкави како крекери. Се надевам нареден пат ќе бидат уште подобри.
     
    Asja, galapce, Adi888 and 5 others like this.
  17. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,270
    Likes Received:
    57,129
    Gender:
    Female
    Аха, јајцето е тајната за бојата. Фала многу!
     
    duffi likes this.
  18. koritsaki

    koritsaki Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    18,987
    Likes Received:
    108,471
    Gender:
    Female
    @buba4e89 срцка каков сос ставаш во цезар салатата? :)
     
    buba4e89 likes this.
  19. Adi888

    Adi888 Форумски идол

    Joined:
    Nov 22, 2010
    Messages:
    6,189
    Likes Received:
    23,256
    Gender:
    Female
    @anel Што е тоа на првата слика жолтото? :D
    @Winter Lady Ајде рецепт за рафаелото :D
     
  20. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    @Adi888 Рафаело бомбици
    500 мл млеко
    2 пудинга ванила
    5-6 лажици шеќер
    Се става млекото на оган кога ќе зоврие му се додава претходно разматениот пудинг со шеќер и се меша додека де згусти пудингот.
    Се трга од оган.
    Да се олади 1-2 мин и се додава 200 гр. кокос.
    Се промешува со лажица и се прават бомбици.
    Внатре им се става лешник или суво грозје едно и се валкат во 100 гр. кокос.
    3 пак кокос ти требаат.
    Јас сум јадела рафаело домашни 2-3 пати на слави ама никогаш не ми се допаѓаа.
    Овие имат вкус исто ко купечките :inlove:
    Набрзина ги правев само малку формата не е убава :rofl:
    IMG_20170215_210706.jpg
     
    Asja, Acka22, izabela.nik and 2 others like this.