Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. Ordinary

    Ordinary Форумски идол

    Joined:
    Feb 15, 2012
    Messages:
    2,909
    Likes Received:
    81,530
  2. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,270
    Likes Received:
    57,129
    Gender:
    Female
    @Asterion :o :sweat: :inlove:

    Рецепт за тоа благото што не изгледа ко голем грев? :$
     
    chocolade, Antolinaa and Summerlover like this.
  3. Asterion

    Asterion Популарен член

    Joined:
    Mar 12, 2011
    Messages:
    392
    Likes Received:
    5,622
    @LivingGlam Па и не е голем грев, процени сама. :D



    Иако искрено јас не одев целосно по рецептот. Jаворовиот сируп го заменив со мед, ама супер испадна. (y)
     
  4. t-sweet

    t-sweet Популарен член

    Joined:
    Apr 25, 2012
    Messages:
    580
    Likes Received:
    6,155
    Gender:
    Female
  5. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Joined:
    Nov 1, 2012
    Messages:
    4,365
    Likes Received:
    21,351
    Gender:
    Female
    sunrise_123 and t-sweet like this.
  6. Natali.3

    Natali.3 Форумски идол

    Joined:
    Sep 16, 2013
    Messages:
    5,739
    Likes Received:
    54,629
    Gender:
    Female
    @Winter Lady Прости што каснам со пишувањево на рецептов. :*

    Сок од портокал.

    Потребни состојки:
    - 1кг. портокали
    - 12кг. вода
    - 1500гр. шеќер
    - 5 лимонтозина

    1кг. портокали, измијани, се сечат на помали парчиња (со се лушпа) се ставаат во тенџере со 2L вода да се варат. Се варат додека да омекни лушпата и додека смесата се сведи на пола.
    - Откако ќе се сварат, се остава да излади, а подоцна се мелат во блендер. ( додека се блендираат, се додадава по малку вода, од останатите 10кг., за да не е многу густо).
    - Во голема вангла (или било каков поголем сад) се тура 1500гр. шеќер, 5 лимонтозина, избелендираната смеса и останатата вода (10кг.)
    - Целата смеса се меша и се остава да одстои 24h.
    - Се цеди и се собира во шишина (препорачливо во стаклени шишина).
     
  7. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,061
    Likes Received:
    328,398
    Gender:
    Female
    Нели е мн кило и пол шекер на само кило портокал ? Може ли и со помалце?
     
    Natali.3 likes this.
  8. Natali.3

    Natali.3 Форумски идол

    Joined:
    Sep 16, 2013
    Messages:
    5,739
    Likes Received:
    54,629
    Gender:
    Female
    Јас го правам со кило и пол шеќер, ако сакаш пробај со кило, зависи вкусот, сепак кога ќе ја ставиш водата, баш добро се разредува и средна блажина има. :)
     
    joy1 likes this.
  9. sunrise_123

    sunrise_123 Популарен член

    Joined:
    Sep 20, 2015
    Messages:
    252
    Likes Received:
    2,917
    Gender:
    Female
    https://moirecepti.mk/post/pastrmajlija

    @Monella Ги правев првпат и по овој рецепт. Превкусни излегоа. Тука постапно се е убаво објаснето. Само што јас немав свинска маст, па ставив путер и исто така пред да ги извадам од рерна едно 5 минути пред тоа ги намачкав по краевите со матено јајце во кое имав ставено малку зејтин. Ако имаш нешто нејасно, слободно прашај.
     
    Monella likes this.
  10. Salome

    Salome Популарен член

    Joined:
    Jul 13, 2012
    Messages:
    1,246
    Likes Received:
    10,422
    Gender:
    Female
    @Poppins повели::)
    вариш компири(колку сакаш, не можам да ти кажам одприлика колку, на нас ни останаа од вчера за салата варени) ги рендаш компирите на едрото на рендето, ставаш сол, оригано, свеж магданос, формираш увијач и на средината ставаш едно правоаголниче кашкавал.Поховаш и пржиш.Многу лесно и вкусно.:)
     
    Chanell* and Poppins like this.
  11. kuc

    kuc Форумски идол

    Joined:
    Aug 3, 2010
    Messages:
    2,265
    Likes Received:
    85,049
    Gender:
    Female
    Посна лазања
    Спремањето е во три фази !
    1 фаза : правење на палачинки или купување на посни палацинки ! ....ако ги правиш користи соино млеко,
    брашно, малку сол, малку шеќер и малку пециво !!! ....ако сакате може да ставите малку кисела вода за добивање на идеална густина на смесата !!! Правите палачинки со средна дебелина !

    2 фаза: правење на болоњезе сос !!! .....накиснете соја трошки (200-250 г.) зачинети со вегета , лук во прав и црн бибер !!! ...малку да провријат колку да набабри сојата !!! .....ја исцедувате од водата , а во меѓувреме сецкате една главица кромид која ја пропржувате во тенџере со сол, вегета , црн бибер колку да се стопи кромидот и ги додавате исцедените соја трошкида се пропрзат со кромидот !!! .....додавате половина литар црно вино кое проврива и мешате да не се залепи сојата на газер !!! .....додавате половина литар доматен сос (може и домашен) ,пополека се вари на умерен не силен оган !!! ....додавате една кесичка црн бибер, две лажички сенф, една кесичка кечап, половина кесичка посен мајонез и мешате да се изедначи смесата која повремено ќе се редуцира!!! ......додавате уште еден литар доматен сос , една кесичка црн бибер , вегета по желба , буковец по желба и оригано по вкус !!!..... ......ваквата смеса ке се вари додека не се згусни малку и неја добиете саканата густина !!!.... .....може вака направеното болоњезе сос наместо со соја да го направите и со половина килограм мелено месо!!!..... .....слободно замрзнете во садови и имате кога сакате готов сос кој е идеален со шпагети !!!.....

    3 фаза : правење на бешамел сос!!!.... .....на растопен маргарин (посно), путер (мрсно) пропржете го со малку брашно мешајќи убаво да се измеша со маргаринот (да нема грутки од брашното) додаваме сол, црн бибер, вегета по вкус и претходно спремено соино млеко (или нормално млеко ако сакаме да биде мрсно) го додаваме и промешуваме додека малку да се згусни!!!!

    РЕДЕЊЕ!!! ----- ПАЛАЧИНКА , БОЛОЊЕЗЕ СОС, БЕШАМЕЛ, ПОВТОРНО ПАЛАЧИНКА , БОЛОЊЕЗЕ, БЕШАМЕЛ И СЕ ТАКА ДОДЕКА ИМАТЕ ПРОСТОР ВО ПЛЕХОТ ЗА ПЕЧЕЊЕ ЗА НА КРАЈ ДА ЗАВРШИТЕ СО ПАЛАЧИНКА , БЕШАМЕЛ И ПОПРСКУВАТЕ ОРИГАНО , А АКО САКАТЕ ДА БИДЕ МРСНО НА СЕКОЈ РЕД ПОСЛЕ БЕШАМЕЛ СОС РЕНДАТЕ МЛЕЧЕН КАЧКАВАЛ , ЗА НА КРАЈ ДА ЗАВРЧИТЕ СО ПАЛАЧИНКА БЕШАМЕЛ И КАШКАВАЛ И ПОВТОРНО ПОПРСКУВАТЕ ОРИГАНО !!!! СЕ ПЕЧИ ДОДЕКА ДА СЕ ПОТСУШИ ГОРНИОТ ДЕЛ (СИТЕ СОСТОЈКИ КОИ СЕ КОРИСТАТ СЕ ПРЕТХОДНО ВЕЌЕ ТЕРМИЧКИ ОБРАБОТЕНИ И НЕ Е ПОТРЕБНО МНОГУ ПЕЧЕЊЕ) !!! ....ПОЖЕЛНО Е ПОСЛЕ ПЕЧЕЊЕ ДА СЕ ИЗЛАДИ МАЛКУ ПОВЕЌЕ ЗА ПРИ ВАДЕЊЕ ДА НЕ СЕ РАСТУРААТ ПАРЧИЊАТА !!!!

    BON APETIT !!! PUPICA POVELI RECEPT
     
    azelea likes this.
  12. azelea

    azelea Популарен член

    Joined:
    Jun 14, 2012
    Messages:
    3,636
    Likes Received:
    15,784
  13. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,154
    Likes Received:
    221,745
    Gender:
    Female
    Три лече е мила.

    Пандишпан
    6 јајца
    300 гр шеќер ( јас ставив само 100)
    Едно пециво
    Еден ванилин шеќер
    400 гр брашно
    Се матат белките со постепено додавање на шеќерот. Откако ќе се цврсти се додаваат една по една жочка со постојано матење.
    На крај се додава ванилата, пецивото и брашното. Се пече на 220 степени.

    Шербет
    500 гр обично млеко
    500 гр кондензирано
    500 гр слатка павлака

    Се меша и се става во плекот да кисни кората во меѓувреме се боцка неколку пати низ кората за да впие добро.

    Накрај се мачка со прелив по желба. Може карамел, топено чоколадо итн..

    (Ако немаш кондезирано мешај обично со слатка павлака).
     
    azelea and Acka22 like this.
  14. azelea

    azelea Популарен член

    Joined:
    Jun 14, 2012
    Messages:
    3,636
    Likes Received:
    15,784
    Фала ти,не го познав дека ми дојде така убаво жолто,изгледа до јајцата ќе да е :D
     
    vitamina likes this.
  15. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,154
    Likes Received:
    221,745
    Gender:
    Female
    Јајцата се био плус кондезираното е жолтеникаво :)
     
    azelea likes this.
  16. Someonespecial

    Someonespecial Free-minded aesthete

    Joined:
    Nov 17, 2012
    Messages:
    13,119
    Likes Received:
    163,768
    Gender:
    Female
    Кики мила, рецептче за убавинава? :angel: :inlove:
     
    КикиМаус likes this.
  17. anel

    anel Популарен член

    Joined:
    Feb 2, 2015
    Messages:
    583
    Likes Received:
    19,936
    Gender:
    Female
    @Winter Lady њоки се тестенините( готови, не ми се правени).
    За сосот се запржуваат шампињони, се додава сецкана тиквица, пршута или друго сувомесно и неутрална павлака. Се остава на оган да се згусне и се меша со њоките. Одозгора има парчиња пармезан.

    Белите пралини се бронхи

    200г. бело чоколадо се топи со 3л.зејтин. Се мачкаат силиконски калапчиња, се ставаат во замрзнувач, па постапката уште еднаш се повторува.
    Се топи на оган 100ml.слатка павлака( јас ставам малку помалку за да е погуста смесата), 30 парчиња бронхи карамели и 50г бело чоколадо. Со оваа смеса се полната калапчињата ( не до горе), се остава да се изладат и се дополнуваат со останатото бело чоколадо.

    Страчатела

    1дел:
    100г.ореви мелени, 100г.бисквити мелени, 100г.шеќер во прав, 1л.какао, 70г, путер, 1-2 л.рум.
    Се замесува со шербет од 5л.шеќер и 5л.вода кој проврива на огин да се стопи шеќерот. Од шербетот ќе видиш колку ти треба додека ја замесуваш смесата, не го ставаш целиот.
    Смесата се дели на два дела и од нив се прават правоаголници. Јас ги оформувам со проѕирна фолија.
    Може да ги ставиш во лимени калапи од оние долгите за колачи. Јас немам такви па ги мотам во ролат.

    2 дел:
    200г, чоколадо рендано на крупно и замрзнато.

    Настрана се мати еден путер(маргарин) со 250г.шеќер во прав, се додава 200г.млеко во прав(јас ставам соино). Кога ќе се измати смесата се додава замрзнатото чоколадо и се меша полека. Внимавај да не го мешаш предолго, ќе се искрши чоколадото и ќе се изедначи смесата.
    Кога е готова смесата исто ја делиш на два дела и ставаш или во калапите, па затвораш со кафената смеса или со фолијата го формираш ролатот.
     
    Annath likes this.
  18. anel

    anel Популарен член

    Joined:
    Feb 2, 2015
    Messages:
    583
    Likes Received:
    19,936
    Gender:
    Female
    @sunrise_123
    Брокулата се обарува во солена вода, се лади и се сецка не многу ситно. Се додава млад кромид сецкан, јајце, малку презла, зачини по вкус. Јас имам ставено и сирење дробено и малку пршута, ама не мора тоа.
    Се меша смесата, се обликуваат плескавици и се пржат на зејтин.
    PSX_20170228_181017.jpg
    Ова уште додека се во тава:)
     
    hermosa, Mishela, kukla21 and 7 others like this.
  19. КикиМаус

    КикиМаус Популарен член

    Joined:
    Jul 27, 2016
    Messages:
    2,148
    Likes Received:
    17,733
    @Someonespecial мило ништо посебно
    Топло чоколадо на милка, во средина дробен кекс :)
     
    Someonespecial likes this.
  20. azelea

    azelea Популарен член

    Joined:
    Jun 14, 2012
    Messages:
    3,636
    Likes Received:
    15,784
    @PUPICA како го правеше бурекот со праз?