Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. zalosna

    zalosna Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    Пол:
    Женски
  2. Hipster

    Hipster Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Пол:
    Женски
    Учтиво ја замолувам @Minnie 1 за рецептот за Нasselback potato.
    Ако и е вкусен како што изгледа перфектно, мф мф
     
  3. Minnie 1

    Minnie 1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Пол:
    Женски
    @Hipster I da znaes deka e prevkusen.Jas na internet go najdov ama ne go pravev bas taka tuku malku po svoj vkus.
    Znaci kompirite gi secev po dolzina I sekoj go zasekuvav odozgora no ne sosema do kraj.Na strana rastopiv puter.Na sekoj posebno staviv vegeta, crn biber I crven piper.Na kraj gi premackav so rastopeniot puter I se pecea okolu dvaeset minuti.
    Taka gi pravev jas a na youtube imas razni recepti so razni zacini nekoi stavaat duri I kaskaval kade sto e zasecen kompirot.
     
    На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Hipster

    Hipster Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Пол:
    Женски
    Значи не ги вариш претходно така? Живи ги засекуваш и ги печеш?
     
  5. Minnie 1

    Minnie 1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Пол:
    Женски
    @Hipster Da da.Znaci gi seces na pola po dolzina I zivi gi zasekuvas odozgora, malku podlaboko no ne do kraj.Debelinata na zasecenoto se gleda od slikata mislam.
     
    На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  6. linguaragazza

    linguaragazza Популарен член

    Се зачлени на:
    27 мај 2012
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    216
    Пол:
    Женски
    На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ketchup

    Ketchup

    Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.418
    Секако :D Всушност нема некоја посебна рецепта само купуваш готова смеса за мафини на Dr.Oetker и додаваш само вода,зејтин и јајца(пишува на опаковката колку)ама преубави излегуваат :D
     
    На zalosna и linguaragazza им се допаѓа ова.
  8. linguaragazza

    linguaragazza Популарен член

    Се зачлени на:
    27 мај 2012
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    216
    Пол:
    Женски
    :D:D Ми се допаѓа сложеноста на рецептов.
     
    На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ines.h

    ines.h Популарен член

    Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.856
    PEPERMINT- ја замолувам ако може да ми пише рецепт од Карпати тортата.:)
     
  10. Peppermint

    Peppermint Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    13.217
    Пол:
    Женски
    Еве само копирав од претходно што ја имав пишано рецептата. Сега ја правев округла во тава бр.30, но може и малку поголема оти подебели ми испаднаа корите.
     
    На Sfera, ines.h, Giovanna и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.271
    Повели @Magnolija ( со мало извинување за доцнењето) :).

    Ќофтиња од компир
    Потребно: 3 - 4 компири ( со големина колку една тупаница), 100 гр сирење (по можност тврдо, а може и повеќе), 6 лаж. брашно, 1 мала лаж. прашок за пециво, сол и црн пипер + масло за пржење.
    Подготовка:Компирите се рендаат на покрупната страна од рендето, а сирењето се сецка на коцкички. Потоа се додаваат другите состојки и со лажица се убаво се меша. Потоа се остава некои 5- 10 минути, па исто со лажица се зема од смесата и се става во врело масло да се пржат.

    Моја забелешка: МОжеби некој е љубител на оваа комбинација, но мене искрено не ме фасцинира. Нареден пат кога повторно би ги правела, би додала сец. сувомеснато или пак би ставила малку оригано за да се зајакне вкусот.Зашто вака, некако ми се без вкус. Ама сепак ова е моја забелешка што не мора да значи за сите :$.
    Но сепак како прилог со некоја салатичка од павлака или слично, баш се совпаѓа, зашто не доминира премногу. Барем за тоа ги бидува :$.


    [​IMG]
     
    На Natali.3, galapce, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Sfera

    Sfera Популарен член

    Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    2.416
    Ете си земам за право да ги прогласам @Peppermint и @Serafima за најдомаќинки на Фемина!
    Oд се' што ќе направат и ќе постираат слика ми потекуваат лиги, веќе не отварам Фемина Инстаграм:!:
    Ja замолувам @Peppermint да пише рецепт за Карпати тортата.
     
    На marama, Peppermint, Serafima и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.271
    Се замолува @sesilija да пише рецептче од тестото за пастрмајлиите? Ептен убаво изгледаат :inlove:.
    Браво за домаќинката :clap:.
     
    На galapce, duffi, mims-89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. sesilija

    sesilija Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.280
    Серафима, ти благодарам за комплиментите:f:.
    Немам некој посебен рецепт за тестото, моја измислица е.
    Замесив тесто од 1кг брашно, малку млака вода, 1коцка квасец, лажиче шеќер и сол и додадов и неколку лажички растопена свинска маст. Имав останато јогурт околу 150-200мл, не ми се пиеше, а беше во фрижидер два-три дена, па го ставив и него во тестото, а намалив од потребната количина вода.

    Оставив да стаса околу 1 час, потоа го размесив и формирав топчиња со тежина од 300г, ги оставив покриени да постојат уште отприлика пола час додека да омекнат и ги формирав пастрмајлиите.
    Ми остана од тестото и за неколку помали лепињи.
    Печев 10тина минути на температура од 275 степени.
    Потоа со четка земав од растопената маст од кај месото и го премачкав тестото.
    Многу беа меки дури и утредента.
     
    Последна измена: 7 мај 2015
    На Abrakadabra, Giovanna, Serafima и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Peppermint

    Peppermint Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    13.217
    Пол:
    Женски
    Receptata e pogore na stranava. Blagodaram za komplimentot no kulinarskite sposobnosti na Serafima se daleku nad moite
     
    На Sfera му/ѝ се допаѓа ова.
  16. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.076
    Допаѓања:
    34.456
    Пол:
    Женски
    На Antolinaa, girl-miri, Serafima и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.271
    Повели мила @IronLady :).

    Домашен munchmallow

    Потребно:
    500 гр. шеќер, 150 мл вода се вари шербет, 2 пак. ванила шеќер.
    4 пакетчиња желатин (од по 10гр.) и 100 мл вода се става да набабри.
    4 белки и 4 лаж. шеќер се бие во цврст шамп.
    Дополнително: Малечки тркалезни кекси или обични (по можност некои ронливи, но не и тврди) или пак можете да направите тесто од жолчките, путер (околу 150 гр.) , брашно (по потреба, од прилка помалку од 1/2 кг), 1 лаж. какао, 100 гр. шеќер, 1 пак. прашок за пециво ( се замесува тесто и потоа се сучи кора, се вадат форми и се печат, за потоа да се филуваат) и 200 гр. чоколадо за глазура.
    Најпрво се бијат беликите со шеќерот и се оставаат настрана. Во меѓувреме додека се бијат белките се вари шербетот и само што ќе зоврие се трга од оган. Додека е врел шербетот му се додава желатинот и се бие. Се бие некаде 10-15 минути, додека не се добие бела пенеста смеса. За тоа време и самата смеса ќе излади, па потоа се стваат избиените белки. Потоа се филуваат кексите.
    **Втората варијата, ја правев со обични бисквити. Не бев задоволна искрено, зашто бисквитата и понатаму останува тврда, иако има фил на неа, па затоа нареден пат би направила тесто од жолчки или пак би ставила некои кекси кои се доста ронливи. Откако се изладат, се става глазурата од чоколадо.

    [​IMG]
     
    На crazylady, SelinaKyle, joy1 и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Nevence srcka e :D
     
    На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Minnie 1

    Minnie 1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Пол:
    Женски
    На Lady Phoenix му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lady Phoenix

    Lady Phoenix Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.308
    Пол:
    Женски
    Секако дека може. Зависник сум од „Мои рецепти“, а особено од оние на Фичо. Рецептов е од негово видео. Еве линк, си објаснува се' како што треба и нема промашај. :)

     
    На Viktorijaaa5, joy1, marama и 1 друга личност им се допаѓа ова.