@sanjaeva 250gr meleni biskviti, 100gr stopen puter i 1 lazhica krem (ama samo chokoladen, ne crno bel). Se meshaat ubavo da se soedini i se isturaat vo kalap. Se pritiska ubavo da se izramni. Potoa matish 500gr krem sirenje (jas so mascarpone pravev) i 400gr krem (isto samo crn) i isturash vrz biskvitot. Dekorirash po zhelba.. I se ostava 2-3h vo frizhider da zacvrsti. Lesno ko pesna
Vtorata slika e blendirano shumsko ovoshje (ako dobro pamtam staviv jagodi,malini i borovinki) i obichno jogurtche 3,5% maslenost (ama kaj nas se pogusti kako kiselo mleko doagja, kaj vas ne znam so shto bi mozhelo). Tretata slika e chia puding. Stavash 300ml mleko, 6-7 golemi lazhici chia seme, 1 golema lazhica med ili 1 ipol golema lazhica sheker (pozdravo e so med no jas ne jadam med pa go pravam so kafen sheker) , 1 i pol lazhica kakao, i malku ekstrakt od vanila (mozhesh i vanilin sheker). Meshash se ubavo i go ostavash od vecher da otstoi vo frizhider. Sabajleto veke e spremno za pojadok, si dekorirash po zhelba. I isto taka smee da stoi max 3 dena vo frizhider.
Рецепт за плескавици од тиквици Се рендаат 2 тиквици, се оставаат да отстојат 10 мин, се цеди водата. Се става сол, бибер, 1 јајце, 5 лаж. брашно ( јас ставив интегрално) , се ренда сирење, млад кромид ситно сецкан, сусам и ленено семе и пола пециво. Се меша стои уште 10 мин. се става во тава и се пржи . Многу се вкусни .
1kg Брашно ,250ml зејтин,пола коцка квасец,1мала лажичка шеќер,три мали лажички сол и млака вода 250/300ml вода се меси тесто од овие состојки да биде помеко и стасува.Кога ке стаса се прави кора и се се вадат со чашки гевречивањата со една поголема за поголемиот круг и една помала за помалото кругче,но може да ги направиш и во форма на кифлички како сакаш.Во меѓувреме се става на шпорет помал сад или тенџерче со вода и кога водата ќе почне да врие се трга од оган и се става во неа 2 лажици сол и се промешува.Потоа секое геврече се става во водата и веднаш се вади ,колку гевречето да го фати водичката и потоа се увалкува во сусам од двете страни и така со сите.Се става на намрснат плех со зејтин и се редат одозгоре на секое геврече се става малку маргарин да бидат помеки и се печат.
Сусамки: 3 шољи брашно 1 шоља масло Половина шоља пиво 150 гр сусам 150 гр семки по желба(јас ставив лен и сончоглед) Сол по вкус Се соединуваат состојките па на набрашнета маса се расукува кора со дебелина по желба и се сече со калапи. Постапката се повторува додека има тесто. Се редат на хартија за печење и се печат во рерна на 250 степени.
@ludoto19 aко може рецепт од тие печените сендвичи. Благодарам.А темата ама ич не ми е прргледна вака без слики,само пишан рецепт,треба време дур да сватиш што за што е
Ептен е лесна, јас од око ставам работи за колачот зашто често го правам... 4 белки се матат како снег и се тргаат на страна, во друг сад жолчките со 10-15л шекер, паковче ванилин, отприлика пола филџан за кафе млеко, пола зејтин, (јас се директ од шишиња ставам хаха) ,се меша со смесата од белките со лажица/шпатула со 10л полни лажици брашно, не со миксер. Мене вака темен ми е колачот зашто ставив малку изгмечени вишни. Ставаш да се пече на 180, некаде за 2,3мин го вадиш и ги ставаш вишните (колку сакаш толку), вака правам за да не ми пропаднат сите до доле. Со чичкалица ке провериш дали е готово. Го вадиш кога е готов и ставаш малку цеден сок од лимон, ова нешто мое е, така ми е убаво малку да двои Правиш пудинг и го ставаш одозгора.. толку Имам повеќе начини за колач, овој е еден... ваљда не заборавив нешто, едвај напишав од синко
Тепсијава ми е 28 број, ако сакаш во поголема ќе си направиш дупла доза. 500 грама брашно 200 мл стоплено благо млеко Околу 20 гр квасец 1 белка за во тестото 1 жолчка за премачкување Сирење Сол Млака вода по потреба Квасецот го растворам во млака вода, млекото го топлам, сето заедно го мешам со миксер, ептен меко излегува, го покривам да нарасни потоа правам кифли со сирење и ги редам во круг здоближани една до друга, одгоре ги мачкам со растопен путер потоа со жолчка и наросувам сусам. Тестово го користам за многу месени работи многу меко ми излегува можеби дека со миксер. И истото тесто некогаш го правам ама наместо благо млеко му турам јогурт и така е многу убаво.
Домашни Фереро роше. 150 г лешник наполитанки 150 г потпечен и кршен лешник 200 г чоколаден еурокрем по желба. Наполитанките се сецкаат ситно, се мешаат со лешниците и еурокремот да се добие хомогена смеса. Со малку влажни раце се прават бомбици. Може директ да ги стркалаш во чоко трошки или прво да ги прелиеш со црно чоколадо, јас така направив. Прво во чоколадо, после во трошки.