@1209 Состојки за тестото: -280 gr брашно -340 gr шеќер -95 gr какао -2 лажички прашок за пециво -1 1/2 лажички сода -1 лажичка сол -1 лажичка инстант кафе -225 ml млеко -2 големи јајца -120 ml масло -2 лажички ванила екстракт -225 ml вриена вода Состојки за чоколаден ганаш: --200 gr темно чоколадо -100 gr слатка павлака -лешници по желба Ја загреваме слатката павлака, но не дозволуваме да зоврие, ја тргаме од оган и го ставаме исецканото темно чоколадо во истиот сад. Оставаме да отстои 5 минути и после мешаме се додека слатката павлака и чоколадото не станат една смеса. Чоколадниот ганаш го оставаме така да се излади околу 2 часа се додека не дојде на собна температура. Во меѓувреме во длабок сад ги мешаме брашното,шеќерот,какаото,содата,прашокот за пециво и солта. Брашното и какаото ги минуваме низ сито. Ги мешаме во друг сад млекото,јајцата,маслото и ванила екстрактот и ги додаваме во садот со сувите состојки и мешаме. На крај во зовриената вода го додаваме кафето и полека мешајќи го додаваме во смесата за тортата, и мешаме се додека не се соедини се добро. Смесата ја поделуваме еднакво во две тави за торта и ги печеме на 180°С околу 30-35 минути. Откако ќе се испече го оставаме тестото да се излади. Чоколадниот ганаш кој веќе е на собна температура го миксираме на најбрзо околу 3-4 минути. Го поделуваме ганашот на 2 дела и во едниот дел размешуваме мелени печени лешници кој ќе го премачкаме меѓу двете теста од тортата, а другиот дел го премачкуваме одзгора. Тортата ја декорираме по желба. Eдит: Заборавив да напоменам дека измеѓу двата дела наредив свежи јагоди.
Американски палачинки: 1 шоља за чај брашно 1 пециво 1 ванилин шекер Малку сол Ова се меша во еден сад. Во друг сад: Едно поголемо јајце се мати со миксер, се додава 1 шоља за чај млеко, 1 голема лажица зејтин и пак се мати, оваа смеса се меша после со сувата смеса, со миксер пак додека убаво се соедини.. да нема грутки. Тавата се загрева на најјако подмачкано со зејтин, па се става на тивко на средно и си ги правиш колкава сакаш големина Еве @simonka93 Да ја пофалам @Mariangel од неа ми е рецептот
Мила јас не сум во Мк,користам еден швајцарски,но и на uncle Ben's во портокалова кутија,го има и во Мк,а исто можеш и во Кам маркет германски да најдеш
@lav4ence.e.e и @tatjanasakalieva Ова не се некои којзнае какви делиции, дури срам ме фати, немам што да кажам. Ептен се едноставни, ама супер што изгледаат специјално. Всушност тоа со тестенините, е нешто како салата од макарони и печени тиквици со бешамел сос одозгора. Првото јадење се динствувани домати со кромид, лук и морков, во кое ги додадов претходно варените па печени стекови. Додадов рукола и маслинки за декорација.
Рецепт за тортата, Фала @SofiMar_ Ајде рецепт за лесната торта @Ginger^ Што е тоа првото пред сликата со макароните, ајде кажи си како е правено