Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Тетка Биберче

    Тетка Биберче Истакнат член

    Се зачлени на:
    27 февруари 2017
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    352
    Пол:
    Женски
    IMG_20170517_194734.jpg Многу лесно се прави, и најфкусна е :)
     
    На Arendelle, ♡BuBaLe♡, Lejla8 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. India

    India Популарен член

    Се зачлени на:
    6 јануари 2016
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    15.688
    Пол:
    Женски
    @CrazyOne ако може рецепт за првата слика, од последното твое мислење во Фемина инста
     
  3. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.100
    Допаѓања:
    19.968
    Пол:
    Женски
    Потрени состојки за тестото:

    – 125 гр путер
    – 100 гр шеќер во прав
    – прстофат сол
    – 250 гр брашно
    – 2 жолчки
    – 2 лажици ладно млеко или вода

    Потребни состојки за кремот:

    – 300 мл слатка павлака
    – 2 лажици шеќер
    – на врвот на лажицата сол
    – 125 гр мек путер
    – 450 гр чоколада за готвење
    – 100 мл млеко
    – какао за посипување

    Подготовка на тестото:

    Путерот, шеќерот и солта изматете ги да бидат кремасти. Додајте им го брашното и жолчките па мешајте додека не добиете зрнеста смеса. Додајте ги двете лажици млеко или вода и замесете тесто со рацете. Обликувајте го во круг. Посипете го тестото со брашно и направете го како ролат, па прекријте го со фолија и оставте го да отстои еден час во фрижидер.

    Потоа извадете го тестото и исечете го на парчиња со дебелина од 5 мм. Наредете ги како мозаик на тавата за печење. Потоа тавата ставете ја во фрижидер да отстои барем уште еден час. Потоа тавата ставете ја во загреана рерна на 180 степени и печете 15 до 20 минути. Потоа извадете го тестото и оставете го убаво да се излади.

    Подготовка на кремот:

    Во сад за варење ставете ја слатката павлака, шеќерот и измешајте. Ставете го на оган се додека не почне да врие. Штом почне да врие тргнете го садот од оган и додајте го омекнатиот путер и чоколада. Мешајте додека смесата не се изедначи. Оставете малку да се излади, а потоа ставете го ладното млеко и мешајте додека не добиете мазна смеса. Кремот сипете го рамномерно по тестото. Оставтете да се излади уште 2 до 3 часа на собна температура. Потоа посипете го со какао во прав и послужете.

    Се водев по овоj рецепт, само што jас ги ставав во калап за мафини. @India
     
    На Acka22, India и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  4. ванилала

    ванилала Популарен член

    Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.234
    Пол:
    Женски
    На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  5. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    http://moirecepti.mk/post/торта-со-орев-и-капучино
    Плус во пандишпанот ставив сецкани ореви, 2 ванилен шеќер и дупло капучино.
    Не ја декорирав, од филот што ми остана малку ја премачкав.
    Многу лесна освежителна торта.
    По неколку часа во фрижидер е уште по вкусна.
    @ванилала :)
    :^:
    image.jpg
     
    На hermosa, EMoonlight, Lejla8 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Adi888

    Adi888 Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.189
    Допаѓања:
    23.256
    Пол:
    Женски
  7. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    @eli25 тестото за пицата интегрално е? Може рецепт?
     
    На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.231
    Допаѓања:
    91.843
    Пол:
    Женски
    Изрендана шумка и кашкавал,1јајце,јогурт или к.млеко за да се сврзи смесата а да не биде течно и зачини по желба.Јас имам ставено бибер,триена сол,оригано,вегета.
    Секое лепче од 2те страни мачкано со маргарин одозгора филот и пак врз секое по малку маргарин.На печење додека не поруменат. :)
     
    На Acka22 и Adi888 им се допаѓа ова.
  9. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.188
    Допаѓања:
    124.689
    Да. За оние големите плехи четвртасти што одат комплет со шпорет околу 650гр брашно, 4 гол. лаж.павлака, 100 гр млеко млако, 1 квасец, 1 гол. лаж. сол ,1 мала лаж.шеќер. :)
     
    На Lejla8 и DAngel им се допаѓа ова.
  10. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Пол:
    Женски
    На EMoonlight му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mrs.Styels

    Mrs.Styels Популарен член

    Се зачлени на:
    19 декември 2012
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    7.554
    300г. шеќер
    250г. маргарин
    200мл. хопла
    Ова се вари на тивок оган додека да зоврие. Се додава 300г. кокос и се трга.
    Ако правиш бомбици треба пред да ги оформиш да срои 3 часа во фрижидер, се формираат бомбици со по еден лешник во нив па се декорирет по желба, јас најчесто во бело чоколадо па во кокос.
    За коцки по 3 часа се плеска во калап па уште еден час во фрижидер па се сечат и се декорираат.
    * обавезно измеси ја убаво смесата кога ќе ја вадиш од ладилник пред да ја оформиш, малку е незгодна за работа од кокосот.

    * од истава смеса излегуваат убави баунти коцки (бомбици) ако им направиш глазура од црно чоколадо.
    Јас по 2 пати им правам..еднаш да се стврднат па пак..предобри се и така :)
     
    На Antebellum, SofiMar_, duffi и 4 други им се допаѓа ова.
  12. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    @Mrs.Styels преубаво изгледаат и двете. Ако може и рецепт за Тоблеронето :)
     
    На EMoonlight му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mrs.Styels

    Mrs.Styels Популарен член

    Се зачлени на:
    19 декември 2012
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    7.554
    Фала...многу се вкусни искрено, а и лесни за подготовка :)

    Тоблероне

    3 јајца
    300г. шеќер
    1 маргарин
    100г. чоколадо
    2 супени лажици какао
    Со постојано мешање се зовира на тивок оган па се додава 300г. толчени бисквити, 100г. толчени ореви и 100г. потпечен сусам.
    Смесата се става во обложен калап до стврднување и се сечи.
     
    На Acka22, orhideea и EMoonlight им се допаѓа ова.
  14. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.188
    Допаѓања:
    124.689
    @Arendelle пиши рецепт за питата.
     
    На Arendelle му/ѝ се допаѓа ова.
  15. azelea

    azelea Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    @Ginger^ што е тоа со брокулата,многу интересно изгледа?
     
  16. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    Пол:
    Женски
    На EMoonlight му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ginger^

    Ginger^ Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.367
    Пол:
    Женски

    Разматени јајца , со претходно обарена брокула, запржен кромид, спанаќ и печурки . Го ставив во рерна да се потпече со зачини.
     
    На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  18. EMoonlight

    EMoonlight Популарен член

    Се зачлени на:
    23 декември 2011
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    13.815
    Пол:
    Женски
    -Урмашици со кокос-
    1и 1/2 мала чаша(од 70-80мл) шеќер
    3 чашки масло
    2 јајца
    2лажички кисела павлака
    1/4 лажиче сол
    150гр. кокос
    1 пециво
    И по потреба 500-600гр. брашно

    Шербет : 500гр. шеќер
    800мл. вода
    1/2 лимонов сок и ванила една.

    Ова е рецептот, јас пресметав според чашките колку треба и ставив 120гр. шеќер, 240мл. масло точни мерки за да не се мачите :).
    Инаку јас ставив само 100гр.кокос бидејќи толку имав ама излезе таман за мене и 700гр брашно ми отидоа, ќе замесите меко тесто, да не лепи и се прават форми по избор и големина по избор.
    Се печат на 200степени 20-25мин. (јас ги печев 20,за мене беше тоа доволно, ќе ги проверувате да станат жолти, златни)
    Во шербет ладен, топли се ставаат,првпат ги правев и излегоа супер(не се фалам, само сум горда на себе :)) пробајте ги :).
    *На крај ги наредив во тепсија голема и го ставив останатиот шербет, ги оставив преку ноќ.
     
    Последна измена: 22 мај 2017
    На Acka22 и Annath им се допаѓа ова.
  19. Arendelle

    Arendelle Популарен член

    Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    Пол:
    Женски
    Пита со спанаќ 2јајца 100мл топла вода 200мл јогурт 450гр брашно 20гр свеж квасец 1лажиче сол 1лажиче шеќер Тоа е за тестото. ФИЛ 400гр спанаќ 1јајце 150гр сирење 1мала павлака сол, бибер по вкус исто и сусам за попрскување. Прво се става квасецот да се активира, јајцата се матат до маталка, се додават сите состојки и квасецот и се меша додека ме се добие густа, глатка смеса. Спанаќот малку се пропржува колку да омекне, јас користам едно пакување од 450гр замрзнат спанаќ, потоа се додава сирењето и павлаката. Од тестото се истура пола во тава бр 26 претходно омрсена па се става филот и озгора останата смеса. Попрскувам со сусам и ставам да се пече околу пола час на 200 степени. Превкусна е.​
     
    На eli25 и Acka22 им се допаѓа ова.
  20. podravka

    podravka Популарен член

    Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.496
    Пол:
    Женски