Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Тетка Биберче

    Тетка Биберче Истакнат член

    Се зачлени на:
    27 февруари 2017
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    352
    Пол:
    Женски
    IMG_20170517_194734.jpg Многу лесно се прави, и најфкусна е :)
     
    На Arendelle, ♡BuBaLe♡, Lejla8 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. India

    India Популарен член

    Се зачлени на:
    6 јануари 2016
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    15.688
    Пол:
    Женски
    @CrazyOne ако може рецепт за првата слика, од последното твое мислење во Фемина инста
     
  3. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.071
    Допаѓања:
    19.737
    Пол:
    Женски
    Потрени состојки за тестото:

    – 125 гр путер
    – 100 гр шеќер во прав
    – прстофат сол
    – 250 гр брашно
    – 2 жолчки
    – 2 лажици ладно млеко или вода

    Потребни состојки за кремот:

    – 300 мл слатка павлака
    – 2 лажици шеќер
    – на врвот на лажицата сол
    – 125 гр мек путер
    – 450 гр чоколада за готвење
    – 100 мл млеко
    – какао за посипување

    Подготовка на тестото:

    Путерот, шеќерот и солта изматете ги да бидат кремасти. Додајте им го брашното и жолчките па мешајте додека не добиете зрнеста смеса. Додајте ги двете лажици млеко или вода и замесете тесто со рацете. Обликувајте го во круг. Посипете го тестото со брашно и направете го како ролат, па прекријте го со фолија и оставте го да отстои еден час во фрижидер.

    Потоа извадете го тестото и исечете го на парчиња со дебелина од 5 мм. Наредете ги како мозаик на тавата за печење. Потоа тавата ставете ја во фрижидер да отстои барем уште еден час. Потоа тавата ставете ја во загреана рерна на 180 степени и печете 15 до 20 минути. Потоа извадете го тестото и оставете го убаво да се излади.

    Подготовка на кремот:

    Во сад за варење ставете ја слатката павлака, шеќерот и измешајте. Ставете го на оган се додека не почне да врие. Штом почне да врие тргнете го садот од оган и додајте го омекнатиот путер и чоколада. Мешајте додека смесата не се изедначи. Оставете малку да се излади, а потоа ставете го ладното млеко и мешајте додека не добиете мазна смеса. Кремот сипете го рамномерно по тестото. Оставтете да се излади уште 2 до 3 часа на собна температура. Потоа посипете го со какао во прав и послужете.

    Се водев по овоj рецепт, само што jас ги ставав во калап за мафини. @India
     
    На Acka22, India и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  4. ванилала

    ванилала Популарен член

    Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.234
    Пол:
    Женски
    На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  5. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    http://moirecepti.mk/post/торта-со-орев-и-капучино
    Плус во пандишпанот ставив сецкани ореви, 2 ванилен шеќер и дупло капучино.
    Не ја декорирав, од филот што ми остана малку ја премачкав.
    Многу лесна освежителна торта.
    По неколку часа во фрижидер е уште по вкусна.
    @ванилала :)
    :^:
    image.jpg
     
    На hermosa, EMoonlight, Lejla8 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Adi888

    Adi888 Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.188
    Допаѓања:
    23.228
    Пол:
    Женски
  7. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    @eli25 тестото за пицата интегрално е? Може рецепт?
     
    На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.958
    Допаѓања:
    90.248
    Пол:
    Женски
    Изрендана шумка и кашкавал,1јајце,јогурт или к.млеко за да се сврзи смесата а да не биде течно и зачини по желба.Јас имам ставено бибер,триена сол,оригано,вегета.
    Секое лепче од 2те страни мачкано со маргарин одозгора филот и пак врз секое по малку маргарин.На печење додека не поруменат. :)
     
    На Acka22 и Adi888 им се допаѓа ова.
  9. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.952
    Допаѓања:
    123.541
    Да. За оние големите плехи четвртасти што одат комплет со шпорет околу 650гр брашно, 4 гол. лаж.павлака, 100 гр млеко млако, 1 квасец, 1 гол. лаж. сол ,1 мала лаж.шеќер. :)
     
    На Lejla8 и DAngel им се допаѓа ова.
  10. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.838
    Допаѓања:
    109.349
    Пол:
    Женски
    На EMoonlight му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mrs.Styels

    Mrs.Styels Популарен член

    Се зачлени на:
    19 декември 2012
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    7.554
    300г. шеќер
    250г. маргарин
    200мл. хопла
    Ова се вари на тивок оган додека да зоврие. Се додава 300г. кокос и се трга.
    Ако правиш бомбици треба пред да ги оформиш да срои 3 часа во фрижидер, се формираат бомбици со по еден лешник во нив па се декорирет по желба, јас најчесто во бело чоколадо па во кокос.
    За коцки по 3 часа се плеска во калап па уште еден час во фрижидер па се сечат и се декорираат.
    * обавезно измеси ја убаво смесата кога ќе ја вадиш од ладилник пред да ја оформиш, малку е незгодна за работа од кокосот.

    * од истава смеса излегуваат убави баунти коцки (бомбици) ако им направиш глазура од црно чоколадо.
    Јас по 2 пати им правам..еднаш да се стврднат па пак..предобри се и така :)
     
    На Antebellum, SofiMar_, duffi и 4 други им се допаѓа ова.
  12. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    @Mrs.Styels преубаво изгледаат и двете. Ако може и рецепт за Тоблеронето :)
     
    На EMoonlight му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mrs.Styels

    Mrs.Styels Популарен член

    Се зачлени на:
    19 декември 2012
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    7.554
    Фала...многу се вкусни искрено, а и лесни за подготовка :)

    Тоблероне

    3 јајца
    300г. шеќер
    1 маргарин
    100г. чоколадо
    2 супени лажици какао
    Со постојано мешање се зовира на тивок оган па се додава 300г. толчени бисквити, 100г. толчени ореви и 100г. потпечен сусам.
    Смесата се става во обложен калап до стврднување и се сечи.
     
    На Acka22, orhideea и EMoonlight им се допаѓа ова.
  14. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.952
    Допаѓања:
    123.541
    @Arendelle пиши рецепт за питата.
     
    На Arendelle му/ѝ се допаѓа ова.
  15. azelea

    azelea Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.588
    Допаѓања:
    15.640
    @Ginger^ што е тоа со брокулата,многу интересно изгледа?
     
  16. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.199
    Допаѓања:
    106.236
    Пол:
    Женски
    На EMoonlight му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ginger^

    Ginger^ Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.365
    Пол:
    Женски

    Разматени јајца , со претходно обарена брокула, запржен кромид, спанаќ и печурки . Го ставив во рерна да се потпече со зачини.
     
    На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  18. EMoonlight

    EMoonlight Популарен член

    Се зачлени на:
    23 декември 2011
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    13.815
    Пол:
    Женски
    -Урмашици со кокос-
    1и 1/2 мала чаша(од 70-80мл) шеќер
    3 чашки масло
    2 јајца
    2лажички кисела павлака
    1/4 лажиче сол
    150гр. кокос
    1 пециво
    И по потреба 500-600гр. брашно

    Шербет : 500гр. шеќер
    800мл. вода
    1/2 лимонов сок и ванила една.

    Ова е рецептот, јас пресметав според чашките колку треба и ставив 120гр. шеќер, 240мл. масло точни мерки за да не се мачите :).
    Инаку јас ставив само 100гр.кокос бидејќи толку имав ама излезе таман за мене и 700гр брашно ми отидоа, ќе замесите меко тесто, да не лепи и се прават форми по избор и големина по избор.
    Се печат на 200степени 20-25мин. (јас ги печев 20,за мене беше тоа доволно, ќе ги проверувате да станат жолти, златни)
    Во шербет ладен, топли се ставаат,првпат ги правев и излегоа супер(не се фалам, само сум горда на себе :)) пробајте ги :).
    *На крај ги наредив во тепсија голема и го ставив останатиот шербет, ги оставив преку ноќ.
     
    Последна измена: 22 мај 2017
    На Acka22 и Annath им се допаѓа ова.
  19. Arendelle

    Arendelle Популарен член

    Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    Пол:
    Женски
    Пита со спанаќ 2јајца 100мл топла вода 200мл јогурт 450гр брашно 20гр свеж квасец 1лажиче сол 1лажиче шеќер Тоа е за тестото. ФИЛ 400гр спанаќ 1јајце 150гр сирење 1мала павлака сол, бибер по вкус исто и сусам за попрскување. Прво се става квасецот да се активира, јајцата се матат до маталка, се додават сите состојки и квасецот и се меша додека ме се добие густа, глатка смеса. Спанаќот малку се пропржува колку да омекне, јас користам едно пакување од 450гр замрзнат спанаќ, потоа се додава сирењето и павлаката. Од тестото се истура пола во тава бр 26 претходно омрсена па се става филот и озгора останата смеса. Попрскувам со сусам и ставам да се пече околу пола час на 200 степени. Превкусна е.​
     
    На eli25 и Acka22 им се допаѓа ова.
  20. podravka

    podravka Популарен член

    Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.495
    Пол:
    Женски