Потрени состојки за тестото: – 125 гр путер – 100 гр шеќер во прав – прстофат сол – 250 гр брашно – 2 жолчки – 2 лажици ладно млеко или вода Потребни состојки за кремот: – 300 мл слатка павлака – 2 лажици шеќер – на врвот на лажицата сол – 125 гр мек путер – 450 гр чоколада за готвење – 100 мл млеко – какао за посипување Подготовка на тестото: Путерот, шеќерот и солта изматете ги да бидат кремасти. Додајте им го брашното и жолчките па мешајте додека не добиете зрнеста смеса. Додајте ги двете лажици млеко или вода и замесете тесто со рацете. Обликувајте го во круг. Посипете го тестото со брашно и направете го како ролат, па прекријте го со фолија и оставте го да отстои еден час во фрижидер. Потоа извадете го тестото и исечете го на парчиња со дебелина од 5 мм. Наредете ги како мозаик на тавата за печење. Потоа тавата ставете ја во фрижидер да отстои барем уште еден час. Потоа тавата ставете ја во загреана рерна на 180 степени и печете 15 до 20 минути. Потоа извадете го тестото и оставете го убаво да се излади. Подготовка на кремот: Во сад за варење ставете ја слатката павлака, шеќерот и измешајте. Ставете го на оган се додека не почне да врие. Штом почне да врие тргнете го садот од оган и додајте го омекнатиот путер и чоколада. Мешајте додека смесата не се изедначи. Оставете малку да се излади, а потоа ставете го ладното млеко и мешајте додека не добиете мазна смеса. Кремот сипете го рамномерно по тестото. Оставтете да се излади уште 2 до 3 часа на собна температура. Потоа посипете го со какао во прав и послужете. Се водев по овоj рецепт, само што jас ги ставав во калап за мафини. @India
http://moirecepti.mk/post/торта-со-орев-и-капучино Плус во пандишпанот ставив сецкани ореви, 2 ванилен шеќер и дупло капучино. Не ја декорирав, од филот што ми остана малку ја премачкав. Многу лесна освежителна торта. По неколку часа во фрижидер е уште по вкусна. @ванилала
Изрендана шумка и кашкавал,1јајце,јогурт или к.млеко за да се сврзи смесата а да не биде течно и зачини по желба.Јас имам ставено бибер,триена сол,оригано,вегета. Секое лепче од 2те страни мачкано со маргарин одозгора филот и пак врз секое по малку маргарин.На печење додека не поруменат.
Да. За оние големите плехи четвртасти што одат комплет со шпорет околу 650гр брашно, 4 гол. лаж.павлака, 100 гр млеко млако, 1 квасец, 1 гол. лаж. сол ,1 мала лаж.шеќер.
300г. шеќер 250г. маргарин 200мл. хопла Ова се вари на тивок оган додека да зоврие. Се додава 300г. кокос и се трга. Ако правиш бомбици треба пред да ги оформиш да срои 3 часа во фрижидер, се формираат бомбици со по еден лешник во нив па се декорирет по желба, јас најчесто во бело чоколадо па во кокос. За коцки по 3 часа се плеска во калап па уште еден час во фрижидер па се сечат и се декорираат. * обавезно измеси ја убаво смесата кога ќе ја вадиш од ладилник пред да ја оформиш, малку е незгодна за работа од кокосот. * од истава смеса излегуваат убави баунти коцки (бомбици) ако им направиш глазура од црно чоколадо. Јас по 2 пати им правам..еднаш да се стврднат па пак..предобри се и така
Фала...многу се вкусни искрено, а и лесни за подготовка Тоблероне 3 јајца 300г. шеќер 1 маргарин 100г. чоколадо 2 супени лажици какао Со постојано мешање се зовира на тивок оган па се додава 300г. толчени бисквити, 100г. толчени ореви и 100г. потпечен сусам. Смесата се става во обложен калап до стврднување и се сечи.
Разматени јајца , со претходно обарена брокула, запржен кромид, спанаќ и печурки . Го ставив во рерна да се потпече со зачини.
-Урмашици со кокос- 1и 1/2 мала чаша(од 70-80мл) шеќер 3 чашки масло 2 јајца 2лажички кисела павлака 1/4 лажиче сол 150гр. кокос 1 пециво И по потреба 500-600гр. брашно Шербет : 500гр. шеќер 800мл. вода 1/2 лимонов сок и ванила една. Ова е рецептот, јас пресметав според чашките колку треба и ставив 120гр. шеќер, 240мл. масло точни мерки за да не се мачите . Инаку јас ставив само 100гр.кокос бидејќи толку имав ама излезе таман за мене и 700гр брашно ми отидоа, ќе замесите меко тесто, да не лепи и се прават форми по избор и големина по избор. Се печат на 200степени 20-25мин. (јас ги печев 20,за мене беше тоа доволно, ќе ги проверувате да станат жолти, златни) Во шербет ладен, топли се ставаат,првпат ги правев и излегоа супер(не се фалам, само сум горда на себе ) пробајте ги . *На крај ги наредив во тепсија голема и го ставив останатиот шербет, ги оставив преку ноќ.
Пита со спанаќ 2јајца 100мл топла вода 200мл јогурт 450гр брашно 20гр свеж квасец 1лажиче сол 1лажиче шеќер Тоа е за тестото. ФИЛ 400гр спанаќ 1јајце 150гр сирење 1мала павлака сол, бибер по вкус исто и сусам за попрскување. Прво се става квасецот да се активира, јајцата се матат до маталка, се додават сите состојки и квасецот и се меша додека ме се добие густа, глатка смеса. Спанаќот малку се пропржува колку да омекне, јас користам едно пакување од 450гр замрзнат спанаќ, потоа се додава сирењето и павлаката. Од тестото се истура пола во тава бр 26 претходно омрсена па се става филот и озгора останата смеса. Попрскувам со сусам и ставам да се пече околу пола час на 200 степени. Превкусна е.