@ZAHRA @IronLady go imav staveno ponazad ama sekako deka mozham odnovo da go napisham 250gr meleni biskviti, 100 gr stopen puter i 1 lazhica nutela (ili drug crn krem po izbor) se meshaat ubavo da se soedini. Se istura vo kalap i se pritiska ubavo i cvrsto da stegne i da se izramni. Na strana se mati 500gr krem sirenje (jas so mascarpone ja pravam) i 400 gr nutela (isto mozhe i drug crn krem da se upotrebi i ovde). Se istura vo kalapot, se izramnuva i se dekorira po zhelba. Da otstoi vo frizhider da stegne malku i spremna e za krkanje
Претпоставувам за пирошките прашуваш, не знам овие како се правени но јас такви правам од палачинка, ставам внатре шунка, кашкавал, печурки (по вкус што сакаш) и после во брашно, јајца и презла и ги пржам.
Receptot mi e od net od moi recepti. 4 jajca 150 gr seker 200 gr brasno 1 pecivo 2 pudinga od vanila 600 ml mleko 150 gr margarin 3 lezici seker Belkite gi matime so sekerot vo cvrst sneg,pa gi dodavame zolckite edna po edna postojano mesajki...na kraj go dodavame brasnoto pomesano so pecivoto i so lazica nezno soedinuvame. Gi istisnuvame indijankite so kesa na koja sme i ja otsekle ivicata. Peceme 5 min na 200 C (rernata nikako ne ja orvarajte) Fil: Pudingot pripremete go so 600 ml mleko ostavete go da se izladi.Vo izladeniot puding go dodavame izmateniot margarin so 3 lazici seker i 1 vanila. Jas ednata tura ja istisnuvav so kesa na koja i go presekov krajot a drugata tura so tulumbarce super izlegoa.
@Dust ова е печен пилешки стек, со зеленчук во пиво. Од течноста што ми остана во тавчето, додадов млку интегрално брашно( затоа е темен) и направив сос за врз месото. Тоа гарнирот до месото е, динстан кромид, боранија и грашок. Во кромидот малце павлака,за декор. И босилек. Стекот го имав премачкано со мед и сенф, затоа е заруменет.
Кромидот го сконтав а боранијата не (мн тенка ми се виде хаха), затоа и ми дојде чудно Јас сум од оние што не јадат боранија па... Фала
Имам замерка ^ Кога ставате рецепт, ако може и слика од јадењето за кое пишувате рецепт Едно време беше вака, сега не знам зошто не е.
Jas nemam poim kako da citiram od edna vo druga tema, ako se odnesuvashe ova na mene Ne mi se smejte @orhideea za ova jadenje recept
Воопшто не се однесуваше на тебе, туку општо. Зборот ми беше кога се пишува тука рецептот, бар и слика да се стави за кое јадење станува збор
Епа вака тешко ми е да дадам точен рецепт јас се од око правам. 500 гр брашно Пола квасец односно 20 гр Еден финџал за кафе - млака вода Едно лажиче сол 4-5 лажици јогурт 1 јајце Јас никогаш тестото не го месам со рака, туку со миксер. Имам најобичен најевтин миксер и со него го матам тестото а миксерот пуштен на најспоро и не со тие маткалките за торта туку другите. Во пластичен сад го ставам брашното, јогуртот, солта, белката од јајцето (со жолчката премачкувам од горе) Квасецот го растворам во млаката вода и тоа го додавам. Матам со миксер и ако е лепливо тестото додавам уште малку брашно а ако е суво уште малку вода. Го оставам да се дуплира. И сукало не користам. Масата ја мачкам со масло за јадење исто и рацете и пола од тестото го развлекувам со раце во округла форма и го сечам со нож на 8 парчина. Е сега овие се големи кифли ако сакаш мали ќе развлечиш помалку тесто односно помал круг и ќе го исечеш на повеќе парчина. За филот ова е со предходно обарен спанаќ и дробено сирење. Јас имам правено само со сирење, И со пица фил (кашкавал, салама, кечап) и со виршла, и со зденка и чаден врат можеш со што сакаш ти. Ставаш фил на крајот и виткаш кифла. Тепсијата ја премачкувам со маргарин и ги редам кифлите една до друга и како погача ми иди. Ако сакаш може и по оддалечени. Од горе мачкам со жолчката наросувам сусам и ставам малку маргарин. Се печи и кога ќе го извадам покривам со крпа и најлон и уште толку омекнува. Исто можеш истово тесто само наместо јогурт може благо млеко и така е убаво и меко. Јас неможам со раце да месам никогаш не ми се погодува тестото. Секогаш е тврдо, од како почнав со миксерот грешка нема никаква и тестото ми иди премеко. Од истово тесто правам и леб и колачина. Се распишав... Ама сакав убаво да објаснам Ако не е јасно нешто прашувајте. За цитат. Под мислењето пишува ми се допаѓа цитат одговори. Ти стегаш на цитат и одиш во друга тема и каде што сакаш да пишуваш долу ти пишува вметни цитат и стегаш таму и готово. Ќе цитирам и друго што сум правела со истото тесто
@LivingGlam ова е мојот овесен појадок, само печен. Мелен овес, суво грозје, кокос, пасирана банана и сончоглед, ги мешам и во такво мало тавче ги ставам да се печат. (смесата е иста као оние овесните колачи, само без пециво, јајце , масло и не знам што друго се ставаше. А и без јогурт.) Башка правев смути од шумско( аронија и малини) па додадов јогурт и го премачкав одозгора. Тоа горе е од мојата градина Ресторан САКАМ да отворам.