Ќофте на кромид: Ќофтињата направете си ги на вообичаен начин. Исецкајте кромид на прстени или ленти, немора ситно. Потербно е околу еден килограм кромид, може и помалку. Ќофтињата претходно испржете ги, половината од кромидот истурете го во земјена тава, додадете зејтин и зачинете го по желба, потоа додадете ги ќофтињата па потоа и останатиот дел од кромидот. На крај полијте со домешен кечап и зачинете убаво со буковец во зависност од тоа колку сакате да биде луто. Рецептава е од едно премило бабе.
Искрено јас не стигнав од баба ми да научам рецепт,од нејзините ПРЕПРЕНАЈНАЈВКУСНИ јадења. Меѓутоа научив дека чуднте комбинации на храна,се навистина вкусни.Еве ви примерчиња. Сирење, леб и љубеница Сирење, леб и диња Сирење, леб и јаболко Попара, благо млеко со леб итн..
Мојата баба беше мајстор за подготвување на макала. Еве еден рецепт кој посебно го издвојувам од нејзината кујна и ви го препорачувам: Макало со компири и суви пиперки Состојки: 5-6 компири 8-10 суви црвени пиперки масло за јадење 2 чешниња лук сол Сварете ги компирите и везените пиперки. Во аван истолчете го лукот со сол и додајте ги лупените компири. можете да Пиперките излупете ги и убаво истолчете ги во аванот со лукот. Додадете од водата во која се вареле пиперките и на крај полејте го макалото со врело масло. Доколку не сакате лук, може да истолчите 1/2 струк праз. Се сервира со сирење и по можност домашен топол леб.
Да да се пече, како сум заборавила да напишам... Незнам колку време се пече ќе видиш од прилика по кромидот
Koga slusam,citam devojcinja kako zboruvaat za babite cuvstvuvav i sega cuvstvuvam praznina.Ednata ne ja ni pametam a drugata sirota se bese nasmeana ama ne bese tretirana kako ljutsko bice so se vika.Koga dedo mi pocina taa velese deka ete i taa ke poziveela malku..Nikoj ne se najde da i zameri. Ne dozivea za da prizemam nekoj recept od nea.Pametam deka gotvese na sporetot za drva i sto i da mi dadese da jadam jadev od nea so slast. Koga mesese leb zivi radosti bea koga ke ni skubnese od testoto malo topcence i go potpecese od dvete strani odozgora vrz plotnata.Toa krckavo i vrelo ama detska smea na site strani. Na parce leb sekerce poprskano so voda,doagase kako desert kaj baba. Taa gotvese vo golemi lonci. Decata i bea samo sest plus i vniucite. Taa retko jadese od jadenjata,potpecena piperka vo luk ocet i zejtin bese nejzina zanimacija na sofrata.Ama zatoa pak ako i padnese zar so race go krevase od zemja.I non stop nasmeana.
Вртена пита ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 лажица/ци Сол 400 грама Сирење 100 милилитри Масло 300 милилитри Вода 600 грама Брашно ПОДГОТОВКА: Направете меко и мазно тесто. Потоа со од тестото со рака направете 6-7 топки. Ставете го тестото на намастена површина и сукајте, додека тестото стане многу тенка кора, односно тестото да биде скоро проѕирно. Не се секирајте, ако некаде тестото се скине. Со нож исечете од подебелите краеви од тестото. Потоа тестото попрскајте го со масло и посипете со изронетото сирење. Завиткајте како ролат. Потоа тестото виткајте го во округла тава, премачкана со масло. Одозгора распоредете парчиња путер. Одозгора питата попрскајте ја со вода и печете ја до дека питата не зацрвене.
brzo testo za pica bez da se suka okolu 500gr brasno,pola kvasec kocka,sol i mlaka voda.. kvasecot go stavame vo casa so mlaka voda da se rastopi,potoa go sipame vo brasnoto i solta isto taka i dodavame voda,znaci testoto netreba da bide ni retko ni gusto,nekoja sredina.. zemame tepsija,ja podmackuvame i stavame od testoto vo tepsijata,gi namrsuvame so zejtin racete za da mozeme da go razvleceme testoto,gledajte da go napravite potenko,ako imate visok napolnete i pomalo tepsice. ne treba nisto da stasuva ,tuku direkno stavate kecap i mastraf sto si sakate i vo zagreana rerna okolu 30ina minuti pecete.. jas koga nemam rucek ili nesto nabrzinka ni se jade ova go pravam..
Бабина парена торта Се матат јајцата и шеќерот како за пандишпан. Се додава млекото, зејтинот, брашното, гризот и прашакот за пециво. Кога се убаво ќе се соедини се додаваат оревите. Се пече во подмачкан плех број 32, во предходно загреана рерна на 200 степени, 25 минути. Во тенџере се ставаат водата и шеќерот и оставаат да зовријат 5-6 минути и се додава кора и сок од лимонот. Тортата се остава да се излади и се попарува со топлиот шербет.
Ami neznam za kakvo makalo prasas.Najvkusno mi e luk,maslinovo,magonos i sol,se blendira se zaedno.Dodusa ova poveke e preliv za so riba
Ова ми е најубавото јадење кога ќе го направи баба ми кога ќе ја посетам се топам. Оваа рецепта ме потсеќа на љубов топол дом и мила бабичка
Од бабами многу малку се сеќавам, иситнет стар леб запржен со сало и сиренце, зошто беше толку убаво незнам.
Домашна урда (верзија 1) Млеко со повеќе масленост се загрева на оган и пред да почне да врие му се става пола исцеден лимон ( 2- 3 лажици). Кога ќе почнат протеините да коагулираат (да се згрутчува) се трга од оган и се процедува низ цедалка или газа неколку часа . Домашна урда (верзија 2) Во млеко се става кисело млеко да отстои ден два во фрижидер покриено. После исто се вари и се процедува. Оваа е покиселка урда, јас ја неам правено. Има еден рецепт со кисело млеко и сирење што стои во фрижидер, одамна го барам но го нема на нет.