Рецепти од нашите баби

Discussion in 'Рецепти' started by kikikikirika, Jul 3, 2011.

  1. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    6,488
    Likes Received:
    24,077
    Ќофте на кромид:
    Ќофтињата направете си ги на вообичаен начин.
    Исецкајте кромид на прстени или ленти, немора ситно. Потербно е околу еден килограм кромид, може и помалку. Ќофтињата претходно испржете ги, половината од кромидот истурете го во земјена тава, додадете зејтин и зачинете го по желба, потоа додадете ги ќофтињата па потоа и останатиот дел од кромидот. На крај полијте со домешен кечап и зачинете убаво со буковец во зависност од тоа колку сакате да биде луто.
    Рецептава е од едно премило бабе. :)
     
    mal.ecka, zhap4e, Dvolicen and 4 others like this.
  2. Cvetetto

    Cvetetto Популарен член

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Messages:
    2,834
    Likes Received:
    1,891
    Gender:
    Female
    Искрено јас не стигнав од баба ми да научам рецепт,од нејзините ПРЕПРЕНАЈНАЈВКУСНИ јадења. Меѓутоа научив дека чуднте комбинации на храна,се навистина вкусни.Еве ви примерчиња.
    1. Сирење, леб и љубеница
    2. Сирење, леб и диња
    3. Сирење, леб и јаболко
    4. Попара, благо млеко со леб итн..
     
    hermosa and toogood like this.
  3. poenta

    poenta Форумски идол

    Joined:
    Nov 29, 2013
    Messages:
    5,029
    Likes Received:
    36,100
    Gender:
    Female
    Мојата баба беше мајстор за подготвување на макала. Еве еден рецепт кој посебно го издвојувам од нејзината кујна и ви го препорачувам:

    Макало со компири и суви пиперки

    Состојки:

    5-6 компири
    8-10 суви црвени пиперки
    масло за јадење
    2 чешниња лук
    сол

    Сварете ги компирите и везените пиперки.
    Во аван истолчете го лукот со сол и додајте ги лупените компири. можете да Пиперките излупете ги и убаво истолчете ги во аванот со лукот. Додадете од водата во која се вареле пиперките и на крај полејте го макалото со врело масло. Доколку не сакате лук, може да истолчите 1/2 струк праз.
    Се сервира со сирење и по можност домашен топол леб.
     
  4. buba4e89

    buba4e89 Форумски идол

    Joined:
    Aug 1, 2012
    Messages:
    27,166
    Likes Received:
    177,115
    Gender:
    Female
    Дали некој знае рецепт за татлија?
     
  5. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,928
    Likes Received:
    203,183
    Gender:
    Female

    @mims-89, ова се потпекува, така? Баш ќе го пробам, малку да свртиме на помалку здрава храна :D
     
    mal.ecka likes this.
  6. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    6,488
    Likes Received:
    24,077
    Да да се пече, како сум заборавила да напишам... Незнам колку време се пече ќе видиш од прилика по кромидот :)
     
  7. galapce

    galapce Форумски идол

    Joined:
    Nov 4, 2014
    Messages:
    4,318
    Likes Received:
    106,805
    Gender:
    Female
    Koga slusam,citam devojcinja kako zboruvaat za babite cuvstvuvav i sega cuvstvuvam praznina.Ednata ne ja ni pametam a drugata sirota se bese nasmeana ama ne bese tretirana kako ljutsko bice so se vika.Koga dedo mi pocina taa velese deka ete i taa ke poziveela malku..Nikoj ne se najde da i zameri.
    Ne dozivea za da prizemam nekoj recept od nea.Pametam deka gotvese na sporetot za drva i sto i da mi dadese da jadam jadev od nea so slast.
    Koga mesese leb zivi radosti bea koga ke ni skubnese od testoto malo topcence i go potpecese od dvete strani odozgora vrz plotnata.Toa krckavo i vrelo ama detska smea na site strani.
    Na parce leb sekerce poprskano so voda,doagase kako desert kaj baba.:lol:
    Taa gotvese vo golemi lonci.
    Decata i bea samo sest plus i vniucite.
    Taa retko jadese od jadenjata,potpecena piperka vo luk ocet i zejtin bese nejzina zanimacija na sofrata.Ama zatoa pak ako i padnese zar so race go krevase od zemja.I non
    stop nasmeana.:inlove:
     
    mal.ecka, tina2018, toogood and 5 others like this.
  8. Tinushka

    Tinushka Популарен член

    Joined:
    May 23, 2010
    Messages:
    1,281
    Likes Received:
    4,897
    Gender:
    Female
    Вртена пита



    ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:


    1 лажица/ци Сол

    400 грама Сирење

    100 милилитри Масло

    300 милилитри Вода

    600 грама Брашно


    ПОДГОТОВКА:

    Направете меко и мазно тесто. Потоа со од тестото со рака направете 6-7 топки.


    Ставете го тестото на намастена површина и сукајте, додека тестото стане многу тенка кора, односно тестото да биде скоро проѕирно. Не се секирајте, ако некаде тестото се скине.


    Со нож исечете од подебелите краеви од тестото. Потоа тестото попрскајте го со масло и посипете со изронетото сирење.


    Завиткајте како ролат. Потоа тестото виткајте го во округла тава, премачкана со масло.


    Одозгора распоредете парчиња путер. Одозгора питата попрскајте ја со вода и печете ја до дека питата не зацрвене.
     
    toogood and bella.s like this.
  9. VladeMila

    VladeMila Популарен член

    Joined:
    Aug 20, 2015
    Messages:
    430
    Likes Received:
    8,515
    Gender:
    Female
    brzo testo za pica bez da se suka
    okolu 500gr brasno,pola kvasec kocka,sol i mlaka voda..
    kvasecot go stavame vo casa so mlaka voda da se rastopi,potoa go sipame vo brasnoto i solta isto taka i dodavame voda,znaci testoto netreba da bide ni retko ni gusto,nekoja sredina..
    zemame tepsija,ja podmackuvame i stavame od testoto vo tepsijata,gi namrsuvame so zejtin racete za da mozeme da go razvleceme testoto,gledajte da go napravite potenko,ako imate visok napolnete i pomalo tepsice.
    ne treba nisto da stasuva ,tuku direkno stavate kecap i mastraf sto si sakate i vo zagreana rerna okolu 30ina minuti pecete..
    jas koga nemam rucek ili nesto nabrzinka ni se jade ova go pravam..
     
    mal.ecka, toogood and galapce like this.
  10. praski4e

    praski4e Популарен член

    Joined:
    Aug 29, 2010
    Messages:
    1,069
    Likes Received:
    1,310
    Gender:
    Female
    Бабина парена торта
    Се матат јајцата и шеќерот како за пандишпан.
    Се додава млекото, зејтинот, брашното, гризот и прашакот за пециво.
    Кога се убаво ќе се соедини се додаваат оревите.
    Се пече во подмачкан плех број 32, во предходно загреана рерна на 200 степени, 25 минути.

    Во тенџере се ставаат водата и шеќерот и оставаат да зовријат 5-6 минути и се додава кора и сок од лимонот.
    Тортата се остава да се излади и се попарува со топлиот шербет.
     
    kikikikirika and toogood like this.
  11. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Nemas pisano kolku jajca seker zejtin,....ne ti e celosen receptot a nekoj moze ke saka da go proba.
     
    Tinushka likes this.
  12. didisi

    didisi Популарен член

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    1,969
    Likes Received:
    3,686
    Luk makalo pravi nekoj?
     
  13. bebaa

    bebaa Популарен член

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Messages:
    2,776
    Likes Received:
    4,605
    Gender:
    Female
    Ami neznam za kakvo makalo prasas.Najvkusno mi e luk,maslinovo,magonos i sol,se blendira se zaedno.Dodusa ova poveke e preliv za so riba :)
     
  14. didisi

    didisi Популарен член

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    1,969
    Likes Received:
    3,686
    Tecno e?
     
  15. bebaa

    bebaa Популарен член

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Messages:
    2,776
    Likes Received:
    4,605
    Gender:
    Female
    Па густо течно .
     
    didisi likes this.
  16. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Joined:
    Nov 26, 2012
    Messages:
    5,589
    Likes Received:
    5,936
    Како вашите баби/мајки приготвуваа месо и зелка манџа?
     
  17. Lunar

    Lunar Активен член

    Joined:
    Jun 21, 2021
    Messages:
    37
    Likes Received:
    75
    Gender:
    Female
    Ова ми е најубавото јадење кога ќе го направи баба ми кога ќе ја посетам се топам. Оваа рецепта ме потсеќа на љубов топол дом и мила бабичка :)
     
    prashinka and poenta like this.
  18. poenta

    poenta Форумски идол

    Joined:
    Nov 29, 2013
    Messages:
    5,029
    Likes Received:
    36,100
    Gender:
    Female
    Ме разнежни:inlove:
    Нашите супер бабички-симбол за неопислива среќа^_^
     
    Lunar likes this.
  19. lale22

    lale22 Истакнат член

    Joined:
    Apr 5, 2021
    Messages:
    345
    Likes Received:
    2,557
    Gender:
    Female
    Од бабами многу малку се сеќавам, иситнет стар леб запржен со сало и сиренце, зошто беше толку убаво незнам.
     
    mal.ecka likes this.
  20. kikikikirika

    kikikikirika Популарен член

    Joined:
    Jun 17, 2011
    Messages:
    2,030
    Likes Received:
    4,605
    Gender:
    Female
    Домашна урда (верзија 1)

    Млеко со повеќе масленост се загрева на оган и пред да почне да врие му се става пола исцеден лимон ( 2- 3 лажици). Кога ќе почнат протеините да коагулираат (да се згрутчува) се трга од оган и се процедува низ цедалка или газа неколку часа .

    Домашна урда (верзија 2)

    Во млеко се става кисело млеко да отстои ден два во фрижидер покриено. После исто се вари и се процедува. Оваа е покиселка урда, јас ја неам правено.

    Има еден рецепт со кисело млеко и сирење што стои во фрижидер, одамна го барам но го нема на нет.