1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од нашите баби

Дискусија во 'Рецепти' започната од kikikikirika, 3 јули 2011.

  1. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.071
    Ќофте на кромид:
    Ќофтињата направете си ги на вообичаен начин.
    Исецкајте кромид на прстени или ленти, немора ситно. Потербно е околу еден килограм кромид, може и помалку. Ќофтињата претходно испржете ги, половината од кромидот истурете го во земјена тава, додадете зејтин и зачинете го по желба, потоа додадете ги ќофтињата па потоа и останатиот дел од кромидот. На крај полијте со домешен кечап и зачинете убаво со буковец во зависност од тоа колку сакате да биде луто.
    Рецептава е од едно премило бабе. :)
     
    На mal.ecka, zhap4e, Dvolicen и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Cvetetto

    Cvetetto Популарен член

    Се зачлени на:
    8 септември 2011
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    1.890
    Пол:
    Женски
    Искрено јас не стигнав од баба ми да научам рецепт,од нејзините ПРЕПРЕНАЈНАЈВКУСНИ јадења. Меѓутоа научив дека чуднте комбинации на храна,се навистина вкусни.Еве ви примерчиња.
    1. Сирење, леб и љубеница
    2. Сирење, леб и диња
    3. Сирење, леб и јаболко
    4. Попара, благо млеко со леб итн..
     
    На hermosa и toogood им се допаѓа ова.
  3. poenta

    poenta Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    35.978
    Пол:
    Женски
    Мојата баба беше мајстор за подготвување на макала. Еве еден рецепт кој посебно го издвојувам од нејзината кујна и ви го препорачувам:

    Макало со компири и суви пиперки

    Состојки:

    5-6 компири
    8-10 суви црвени пиперки
    масло за јадење
    2 чешниња лук
    сол

    Сварете ги компирите и везените пиперки.
    Во аван истолчете го лукот со сол и додајте ги лупените компири. можете да Пиперките излупете ги и убаво истолчете ги во аванот со лукот. Додадете од водата во која се вареле пиперките и на крај полејте го макалото со врело масло. Доколку не сакате лук, може да истолчите 1/2 струк праз.
    Се сервира со сирење и по можност домашен топол леб.
     
    На prashinka, kikikikirika, Lunar и 5 други им се допаѓа ова.
  4. buba4e89

    buba4e89 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.169
    Допаѓања:
    177.063
    Пол:
    Женски
    Дали некој знае рецепт за татлија?
     
  5. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.011
    Допаѓања:
    198.824
    Пол:
    Женски

    @mims-89, ова се потпекува, така? Баш ќе го пробам, малку да свртиме на помалку здрава храна :D
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.071
    Да да се пече, како сум заборавила да напишам... Незнам колку време се пече ќе видиш од прилика по кромидот :)
     
  7. galapce

    galapce Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Пол:
    Женски
    Koga slusam,citam devojcinja kako zboruvaat za babite cuvstvuvav i sega cuvstvuvam praznina.Ednata ne ja ni pametam a drugata sirota se bese nasmeana ama ne bese tretirana kako ljutsko bice so se vika.Koga dedo mi pocina taa velese deka ete i taa ke poziveela malku..Nikoj ne se najde da i zameri.
    Ne dozivea za da prizemam nekoj recept od nea.Pametam deka gotvese na sporetot za drva i sto i da mi dadese da jadam jadev od nea so slast.
    Koga mesese leb zivi radosti bea koga ke ni skubnese od testoto malo topcence i go potpecese od dvete strani odozgora vrz plotnata.Toa krckavo i vrelo ama detska smea na site strani.
    Na parce leb sekerce poprskano so voda,doagase kako desert kaj baba.:lol:
    Taa gotvese vo golemi lonci.
    Decata i bea samo sest plus i vniucite.
    Taa retko jadese od jadenjata,potpecena piperka vo luk ocet i zejtin bese nejzina zanimacija na sofrata.Ama zatoa pak ako i padnese zar so race go krevase od zemja.I non
    stop nasmeana.:inlove:
     
    На mal.ecka, tina2018, toogood и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Tinushka

    Tinushka Популарен член

    Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    4.895
    Пол:
    Женски
    Вртена пита



    ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:


    1 лажица/ци Сол

    400 грама Сирење

    100 милилитри Масло

    300 милилитри Вода

    600 грама Брашно


    ПОДГОТОВКА:

    Направете меко и мазно тесто. Потоа со од тестото со рака направете 6-7 топки.


    Ставете го тестото на намастена површина и сукајте, додека тестото стане многу тенка кора, односно тестото да биде скоро проѕирно. Не се секирајте, ако некаде тестото се скине.


    Со нож исечете од подебелите краеви од тестото. Потоа тестото попрскајте го со масло и посипете со изронетото сирење.


    Завиткајте како ролат. Потоа тестото виткајте го во округла тава, премачкана со масло.


    Одозгора распоредете парчиња путер. Одозгора питата попрскајте ја со вода и печете ја до дека питата не зацрвене.
     
    На toogood и bella.s им се допаѓа ова.
  9. VladeMila

    VladeMila Популарен член

    Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    8.515
    Пол:
    Женски
    brzo testo za pica bez da se suka
    okolu 500gr brasno,pola kvasec kocka,sol i mlaka voda..
    kvasecot go stavame vo casa so mlaka voda da se rastopi,potoa go sipame vo brasnoto i solta isto taka i dodavame voda,znaci testoto netreba da bide ni retko ni gusto,nekoja sredina..
    zemame tepsija,ja podmackuvame i stavame od testoto vo tepsijata,gi namrsuvame so zejtin racete za da mozeme da go razvleceme testoto,gledajte da go napravite potenko,ako imate visok napolnete i pomalo tepsice.
    ne treba nisto da stasuva ,tuku direkno stavate kecap i mastraf sto si sakate i vo zagreana rerna okolu 30ina minuti pecete..
    jas koga nemam rucek ili nesto nabrzinka ni se jade ova go pravam..
     
    На mal.ecka, toogood и galapce им се допаѓа ова.
  10. praski4e

    praski4e Истакнат член

    Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    317
    Пол:
    Женски
    Бабина парена торта
    Се матат јајцата и шеќерот како за пандишпан.
    Се додава млекото, зејтинот, брашното, гризот и прашакот за пециво.
    Кога се убаво ќе се соедини се додаваат оревите.
    Се пече во подмачкан плех број 32, во предходно загреана рерна на 200 степени, 25 минути.

    Во тенџере се ставаат водата и шеќерот и оставаат да зовријат 5-6 минути и се додава кора и сок од лимонот.
    Тортата се остава да се излади и се попарува со топлиот шербет.
     
    На kikikikirika и toogood им се допаѓа ова.
  11. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.160
    Допаѓања:
    10.936
    Пол:
    Женски
    Nemas pisano kolku jajca seker zejtin,....ne ti e celosen receptot a nekoj moze ke saka da go proba.
     
    На Tinushka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. didisi

    didisi Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.680
    Luk makalo pravi nekoj?
     
  13. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    4.580
    Пол:
    Женски
    Ami neznam za kakvo makalo prasas.Najvkusno mi e luk,maslinovo,magonos i sol,se blendira se zaedno.Dodusa ova poveke e preliv za so riba :)
     
  14. didisi

    didisi Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.680
    Tecno e?
     
  15. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    4.580
    Пол:
    Женски
    Па густо течно .
     
    На didisi му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    5.849
    Како вашите баби/мајки приготвуваа месо и зелка манџа?
     
  17. Lunar

    Lunar Активен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2021
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    75
    Пол:
    Женски
    Ова ми е најубавото јадење кога ќе го направи баба ми кога ќе ја посетам се топам. Оваа рецепта ме потсеќа на љубов топол дом и мила бабичка :)
     
    На prashinka и poenta им се допаѓа ова.
  18. poenta

    poenta Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    35.978
    Пол:
    Женски
    Ме разнежни:inlove:
    Нашите супер бабички-симбол за неопислива среќа^_^
     
    На Lunar му/ѝ се допаѓа ова.
  19. lale22

    lale22 Истакнат член

    Се зачлени на:
    5 април 2021
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    1.466
    Пол:
    Женски
    Од бабами многу малку се сеќавам, иситнет стар леб запржен со сало и сиренце, зошто беше толку убаво незнам.
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kikikikirika

    kikikikirika Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    4.484
    Пол:
    Женски
    Домашна урда (верзија 1)

    Млеко со повеќе масленост се загрева на оган и пред да почне да врие му се става пола исцеден лимон ( 2- 3 лажици). Кога ќе почнат протеините да коагулираат (да се згрутчува) се трга од оган и се процедува низ цедалка или газа неколку часа .

    Домашна урда (верзија 2)

    Во млеко се става кисело млеко да отстои ден два во фрижидер покриено. После исто се вари и се процедува. Оваа е покиселка урда, јас ја неам правено.

    Има еден рецепт со кисело млеко и сирење што стои во фрижидер, одамна го барам но го нема на нет.