Рецепти од турската кујна

Discussion in 'Рецепти' started by CaperucitaRoja, May 27, 2012.

  1. Mrs.Bass

    Mrs.Bass Популарен член

    Joined:
    Apr 7, 2012
    Messages:
    897
    Likes Received:
    7,318
    :rofl: шок е името на фирмата што ја пишува на булгурот :rofl: се пресмеав....
    а инаку булгур имаш во рамсторе околу 100денари-1кг ...барај кај оризот и пченицата...булгурот всушност претставува кршена пченица...се приготвува на начин прикажан претходно :inlove: и се јаде во прилог со гравче тавче или со некое месо или зеленчук...превкуснооо!!!
     
  2. tigerlady

    tigerlady Популарен член

    Joined:
    Jan 21, 2011
    Messages:
    1,651
    Likes Received:
    5,421
    Јас ја знам портокаловата леќа како типична турска храна па оставам рецепт тука. Еден период портокалова леќа имаше само на едно-две места, ама во последно време секаде може да се најде.

    Се готви многу брзо, за 15-20 минути е готова, и со мајка ми ни е фаворит. Ние правиме нешто како чорба-супа. Во вода се става леќата со малку масло, се додаваат зачини (посебно ставете црвен пипер убав шмек дава) и така се вари некои 15-тина минути. На крај ставаме многу зечкан магдонос и изволте здрав ручек. Мене ми е повкусна од обичната леќа, а и бојата и е поубава. Иако изгледа како чорбичка, најадува бре.

    Неодамна видов еден рецепт за ќофтиња од портокалова леќа морам да ги пробам. :)
     
    SunnyGirl2 and kikikikirika like this.
  3. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2013
    Messages:
    2,226
    Likes Received:
    5,276
    Јадев лахмаџун без месо (вегетаријански) и беше вкусен, интересен.. Дали знае некој рецепт за таков ???

    А, црвената леќа не ми е повкусна, и многу се раскашкува (не останува зрното цело) и таа обичната наводно била поздрава.
     
  4. Lovely93

    Lovely93 Истакнат член

    Joined:
    Sep 9, 2013
    Messages:
    2,637
    Likes Received:
    2,020
    Gender:
    Female
    Ја сакам Турција и сум била неколку пати на одмор таму, турците се многу гостопримливи луѓе, меѓутоа освен нивната баклава, ништо од нивната кујна не ми се допаѓа. Храната ја прават со многу јак вкус и зачини на кои ние не сме навикнати. Телешкото месо не ми се допаѓа, ама може да се каже дека ми беше убав нивниот телешки кебап, или можеби само бев прееемногу гладна. :D Но најчесто се хранев со печена кокошка, тоа мислам дека беше единственото нешто што има ист вкус како кај нас. :wasntme:
     
  5. Rama

    Rama Форумски идол

    Joined:
    Dec 9, 2011
    Messages:
    5,524
    Likes Received:
    55,233
    Gender:
    Female
    Сум била во Истанбул се ми се допадна со исклучок на храната, ви кршам атер може тука ама не не храната не ја можам ;( да живеам таму ке се направам 20 кила, ништо не јадев тие денови додека бев само на чај бев и чоколадо, а чајот ми е преубав си купив и за дома ама не можам да го погодам како нив :inlove:
     
  6. Mrs.Bass

    Mrs.Bass Популарен член

    Joined:
    Apr 7, 2012
    Messages:
    897
    Likes Received:
    7,318
    да ја активираме малку темата а девојчици:)

    во прилог испробан рецепт за турски погачици

    За тесто

    800 гр брашно
    400 мл млеко
    50 гр свеж квасец
    70 гр путер
    2 јајца
    1 лажичка сол
    1 лажичка шеќер

    За фил
    250 гр сирење
    1 жолчка
    прстофат сол
    70 гр путер за премачкување

    За премачкување
    1 белка
    сусам и семки од сончоглед

    1. Млекото затоплете го млако. Во него ставете ги путерот, шеќерот и квасецот. Во брашното додатете ја солта и јајцата. Со млекото и растворените состојки во него, замесете средно меко тесто и оставете го да стаса.
    2. За филот изрендајте го сирењето и во него разматете ја жолчката. Сол ставете по желба.
    3. Откако тестото ќе стаса поделете го на повеќе топки. Го делите на онолку топки колку што сакате погачки да имате.
    4. Секоја топка ја развлекуваме со сукало овално, ја премачкуваме со путер и со фил, па ја сечеме по должина на 1 см растојание, ама не до крај. Започнуваме со виткање на погачката, од долниот дел и дијагонално, па ја завиткуваме во круг.
    5. Ги ставаме во намаслена тава или пак на хартија за печење.
    6. Секоја погачка ја премачкуваме со разматена белка и ги посипуваме со сусам и семки од сончоглед.
    7. Печеме во загреана рерна на 200 степени.
     
    okcenzi and LivingGlam like this.
  7. okcenzi

    okcenzi Популарен член

    Joined:
    Dec 25, 2012
    Messages:
    3,522
    Likes Received:
    9,563
    Девојки дајте рецепт за турски лепчиња
     
  8. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Имам јадено нешто како плескавици како мекици незнам ама превкусно беше со кромид компир и имаше уште нешто.Ако некој знае нека пише.
     
    okcenzi likes this.
  9. Queen8

    Queen8 Популарен член

    Joined:
    Feb 8, 2018
    Messages:
    4,279
    Likes Received:
    20,713
    Gender:
    Female
    Мусака-типично турско јадење.
     
  10. Emotional123

    Emotional123 Форумски идол

    Joined:
    Jul 5, 2011
    Messages:
    8,625
    Likes Received:
    40,114
    Gender:
    Female
    Во Турција јадев некое турско ќофте, месото и се внатре беше некако изблендирано, но беше ептен вкусно.
    Некоја да не знае рецепт таков?
    @mssuniquee ти вака си по овие работи
     
  11. нина122

    нина122 Популарен член

    Joined:
    Jan 20, 2018
    Messages:
    4,734
    Likes Received:
    13,583
    Gender:
    Female
    Кога Џејми Оливер беше во Грција да снима емисија, и пробуваше локални специјалитети, му дадоа да јаде мусака, и тоа онаа нашата' мусака, месо, компир, јајце од горе..
    Тетката што му правеше мусака му кажа дека тоа е нивно традиционално јадење..
     
    ArtemisSs likes this.
  12. mssuniquee

    mssuniquee Форумски идол

    Joined:
    Feb 11, 2015
    Messages:
    3,799
    Likes Received:
    53,475
    Gender:
    Female
    @Emotional123
    Вака беше? Icli kofte, омилено ми е во турската кујна, но уште не сум пробала да го направам дома:worried: Овие денови обавезно и ако успеам ќе ти пратам и рецепт и постапка:l:
    B0B02C79-4B5F-413A-B061-27FD6E0C3C60.jpeg
     
    Emotional123 likes this.
  13. Emotional123

    Emotional123 Форумски идол

    Joined:
    Jul 5, 2011
    Messages:
    8,625
    Likes Received:
    40,114
    Gender:
    Female
    На изглед не ми текнува баш најдобро.
    Хотелска храна беше, но знаеш како е кај нив, претежно традиционална кујна имаат. Мислам дека беше вака нешто, само може потемно
     
    mssuniquee likes this.
  14. ArtemisSs

    ArtemisSs Истакнат член

    Joined:
    Nov 16, 2021
    Messages:
    68
    Likes Received:
    529
    Gender:
    Female
    И јас имам јадено мусака во Грција традиционална шо би рекле и знам дела се состои од црн патлиџан компир тикве мелено месо и бешамел сос.. мислам дела оваа е таа традиционалната грчка..
     
  15. нина122

    нина122 Популарен член

    Joined:
    Jan 20, 2018
    Messages:
    4,734
    Likes Received:
    13,583
    Gender:
    Female
    Они ваква му понудија, и баш коментарот на Џејми Оливер беше дека на овие простори храната е многу едноставна и тоа е така затоа што на овие простори секогаш живеело посиромашно население, но дека и покрај малкуте состојки кој се користат, храната е превкусна.
     
    ArtemisSs likes this.
  16. Kimberly11

    Kimberly11 Форумски идол

    Joined:
    Sep 27, 2015
    Messages:
    6,685
    Likes Received:
    25,260
    Gender:
    Female
    Имам лахмаџун јадено и убаво е.
     
  17. ArtemisSs

    ArtemisSs Истакнат член

    Joined:
    Nov 16, 2021
    Messages:
    68
    Likes Received:
    529
    Gender:
    Female
    Еве и јас да споделам еден рецепт турски што ми е омилен:
    1 црн домат
    2 лажици мајонез
    Мало лажиче павлака
    3 чешниња лук
    Маслиново масло
    Малце буковец
    Оревчиња мелени
    Се пече црниот домат,се лупи се толчи и се потпржува со врело маслиново,се меша со мајонезот павлаката лукот(толчен) оревите и буковец,се става сол по вкус и бибер.
     
    Salome likes this.
  18. Ugly Duckling

    Ugly Duckling Форумски идол

    Joined:
    Aug 16, 2018
    Messages:
    3,617
    Likes Received:
    43,294
    Gender:
    Female
    Од солени работи кумпир ми е дефинитивно омилено. Исто и пиде со кашкавал. Не јадам месо па нема многу избор за вегетаријанци. Еве кумпир:

    Од благо сакам се', само баклава не.
     
    Last edited: Dec 27, 2021
    hermosa and mssuniquee like this.
  19. Emotional123

    Emotional123 Форумски идол

    Joined:
    Jul 5, 2011
    Messages:
    8,625
    Likes Received:
    40,114
    Gender:
    Female
    @mssuniquee може помош? Само 3 состојки разбирам, другово ми е непознато.
    Screenshot_20220124-162135_Instagram.jpg
     
    mssuniquee likes this.
  20. Antolinaa

    Antolinaa Популарен член

    Joined:
    Oct 2, 2012
    Messages:
    2,947
    Likes Received:
    18,267
    Не сум @mssuniquee ама еве :) ( ако сум направила утка во нешто со преводот нека ме поправи 8-| уште учам:lol: )

    1,8 кг тиква
    1 кг. шеќер
    1 стапче цимет
    3 каранфилчиња

    Исечкај ја тиквата на парчиња со големина колкава што сакаш. Стави ја во тенџере и додади од горе 700гр шеќер, стапчето цимет и каранфилчето. Остави половина час.
    После додади пола чаша вода и готви на ниска температура со затворен капак.
    Направи карамел со останатите 300 гр. откако ќе се истопи шеќерот додади половина шољичка вода. Почекај да зоврие за да се отпушти карамелот .
    Додади го карамелот на тиквата и печи на претходно загреана рерна на 175 степени додека добијат златно кафена боја.
     
    Emotional123 and mssuniquee like this.