1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти со готови кори

Дискусија во 'Рецепти' започната од rici.aaaaa, 2 мај 2012.

  1. mime87

    mime87 Популарен член

    Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    Пол:
    Женски
    ocila рецептот за пица бурекот е феноменален и префкусно е морам да признам денес направив цела тава ја збришавме :) препорачувам на сите девојки да си го направат...
     
    На joy1 и ocila им се допаѓа ова.
  2. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.271
    Еве уште една верзија на бурек со сирење од готови кори :) .

    За овој рецепт ви се потреби 1/2 кг кори и 300 гр сирење.
    За смесата за премачкување на корите е потребно: 250мл. млеко, 4 лаж. брашно, една коцка квасец, 1 лаж. шеќер, 1 јајце. Се става во помалечко тенџерче и на тивок оган колку да се активира квасецот, околу 10-15 минути. Потоа се додава 100 мл. масло и 2 лажички сол. Од смесата се премачкува секоја кора, се става сирење и се редат една врз друга. Најгоре се премачкува со јајце и се става сусам (ова по желба, јас го употребувам колку да биде подекоративно). Се пече околу 20-25 минути.
     

    Прикачени фајлови:

    На girl-miri, Meredit, lolyta777 и 6 други им се допаѓа ова.
  3. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    9.100
    Peppermint одличен ти е рецептот за бурекот,само кај мене филот го направив со праз и урда .Ти благодарам за рецептот брзо и вкусно
     

    Прикачени фајлови:

    • burek.jpg
      burek.jpg
      Големина на фајлот:
      66 KB
      Прегледи:
      1.421
    На joy1, eli25, Serafima и 2 други им се допаѓа ова.
  4. kate21

    kate21 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 декември 2009
    Пораки:
    4.220
    Допаѓања:
    3.853
    Пол:
    Женски
    Денес правев „нешто“ солено со готови кори, и се прејадов, ама навистина ја прекардашив работата :worried: :D
    Рецептот е следен:
    За 700 гр кори требаат 4 јајца, 200 гр масло, 300 грама јогурт, две пецива, едно пакетче гриз, малце сол(по вкус), за фил употребете што ви е желба, јас ставив салама и дробено сирење :)
    Се матат јајцата со миксер како за торта, се додава маслото, јогуртот, солта и пецивото, гризот и се мешаат убаво. Се ставаат 4 кори, една врз друга, ама секоја од нив прво убаво измачкана со четка од смесата, и на последната се става фил, сакате растурено, сакате само насреде(јас така ставав, да ми дојде само насреде филот), се виткаат во ролат и се ставаат една до друга во подмачкан плех :) Мене ми излегоа 7 такви ролати, точно еден плех од големите, озгора намачкајте со јајце и сипете сусам. Се печат додека заруменат :) Откако ќе се подизладат, се сечат на парчиња со големина по желба, и добар апетит :D
    Експресно брзо ми беше да ги подготвам, многу меко и ровко излегува, а и добри парчиња излегоа, што би било идеално за гости. Е тоа што веќе нема кај нас, тоа башка работа :lol:
     
    На malecka91, Serafima и larindit им се допаѓа ова.
  5. Vetruska

    Vetruska Популарен член

    Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    Пол:
    Женски
    Мајка ми со готови кори прави само пита со јаболки. Ренда јаболки, става цимет, реди 2 кори, посипува со шеќер и става на крајот по должината од смесата со јаболки. Потоа ги витка корите и ги става во тава за печење. Се пече околу половина час до 45 минути (додека да фатат боја горе корите), па ги вади и остава да се оладат. Кога ќе бидат ладни ги попрскува со шеќер во прав. Лудница е!
     
  6. karenin

    karenin Популарен член

    Се зачлени на:
    8 март 2010
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.172
    Девојки ја направив и првата моја пита со готови кори. И многу ми се исполни душичката од среќа.
    Ставив три јајца, едно кисело млеко, свинско месо (дали беше пушено или чадено или незнам како се вика) и кашкавал. За виткање на корите одев по принципот кој го опиша Pepermint, и и благодарам. Откако ги свиткав корите одозгора ставив уште едно јајце. Исто и попрскав малку со зејтин и сусам.
    Сега ја чекам мајка ми и ќе има јадење. Денес е специјален ден и иако сум на диета секако дека и јас ќе лапнам нешто :D.
    :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: уште да е вкусна.
     

    Прикачени фајлови:

    • image.jpg
      image.jpg
      Големина на фајлот:
      151,5 KB
      Прегледи:
      1.234
    На joy1, Mama25, Serafima и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341
    Завчера ги правев, преубави се

    Полнети триаголници со спанаќ

    500 г готови кори
    500 г спанаќ
    150 г сирење (дробено или рендано)
    1 главица кромид или 2-3 мали кромидчиња
    1 чешне лук
    малку сол, вегета
    малку масло за готвење
    1 јајцe (за премачкување одозгора)
    Одозгора ги посолив со сусам и ленено семе

    На малку масло за готвење, запржете ги ситно сечканиот кромид и лук. Додадете го измиениот и исечкан спанаќ и пржете го се додека не омекне. Тргнете го настрана и додадете го ренданото сирење. Зачинете. Филот е подготвен.
    На работна површина, ставете две кори и пресечете ги на правоаголници. Попрскајте ги малку со ладна вода и со малку масло за готвење.
    Во основата на секој правоаголник, ставете малку повеќе од една лажица од филот. Завиткајте ги корите така да добиете триаголници.
    Загрејте ја рерната на 190 степени. Подготвените триаголници намачкајте ги со изматено јајце.
    Печете ги околу 25 минути или се додека не станат крцкави и не добијат златно кафена боја.

    Ова е слика од нет, ама баш вакви излегуваат [​IMG]
     
    На Mama25, Serafima, Peppermint и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. midnight.flower

    midnight.flower Популарен член

    Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    Домаќинки, ми треба еден совет. Ќе правам баница од готови кори (со спанаќ или со праз -ќе видиме :) ), но смесата со која се попрскуваат (премачкуваат) корите треба да не содржи јајца, млеко, кисело млеко или јогурт (на УН диета сум - јагленохидратен ден- да нема протеини).

    На првата страна sanjaeva предлага:
    На втората страна Annath напишала:
    А Peppermint напишала:
    И сега, што ми предлагате? Како е најдобро? Со кисела вода или со обична? Ако е обична вода, да биде ладна или зовриена? Со пециво или без?
     
    На sanjaeva му/ѝ се допаѓа ова.
  9. jacqueline.s

    jacqueline.s Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.279
    Пол:
    Женски
    Денес направив прекрасна пита со готови кори.

    500 гр готови кори

    За фил:
    2 јајца
    500 гр урда

    За прелив:
    250 мл млеко
    125 мл зејтин
    1 лажича шеќер
    1/2 квасец
    1 прашок за печиво

    Се топли млекото (не премногу), па потоа во него се додаваат останатите состојки за преливот. Се промешува, и покриено се остава 5-10 минути (јас го оставив на радијаторот).
    Во друг сад се меша урдата со двете јајца.
    Откако квасецот ќе надојде, се намрсува тавата, и се редат корите. На секоја кора се премачкива со преливот, а на секоја втора се става филот со урда и јајца. Откако ќе се наредат сите, од горе се става преостанатата урда, и се прелива со 2 изматени јајца во малку млеко, и се наросува со сусам.
    Се пече во загреана рерна на 180 степени додека не добие убава кафеава боја (околу 20 минути).

    Еве и слика да видите како излезе:
    [​IMG]
     
    На joy1, lolyta777, mia9184 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.523
    Допаѓања:
    5.887
    замесив тесто (она за леб)

    Ќе сукам банички

    Но со мелено месо
    Како да го приготвам месото?


    http://coolinarija.blogspot.com/2011/11/banica.html преркасно хаха исто како на баба ми баницата ;)
     
  11. ladymici

    ladymici Истакнат член

    Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    529
    Допаѓања:
    794
    Пол:
    Женски
    1/2 кг кори
    1 квасец
    10 лажици брашно
    100 мл масло
    120 мл вода
    1 лажиче сол
    1 лажиче шеќер
    Се раствара квасецот со водата, шеќерот и малку брашно и се оства 5 минути, му се додаваат останатите состојки (остатокот од брашно, маслото, сол). Се зема една кора се премачкува со кашата, и се реди друга згора, и таа се премачкува со кашата и се реди трета кора и таа се премачкува и и се реди урда во линија, и се витка кора, се реди на плех. Истат постапка со сите кори. И од горе се премачкува со кашата Се сече пред печење.
    brza-pita.jpg
     
  12. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.772
    Допаѓања:
    324.675
    Пол:
    Женски
    Вчера за гости спремив брзинска пита која излезе мн вкусна.Во длабок сад мешам една тегла(мала) печурки,рендам кашкавал и ставив лут кулен сечкан,две јајца и скоро една цела кисела павлака(мала).
    Редев во подмачкан плех две кори па фил,пак кори па фил се додека не се потроши филот.На крај завршувам со кора.Ја сечам питата на коцки полевам со филџан јогурт и рендав кашкавал.Печев 30 мин на 200 степени.ептен сочна излезе и убаво запечена.
     
    На okcenzi, Kitten, Sfera и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Tatjana95

    Tatjana95 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 август 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.115
    Пол:
    Женски
    Рецептот не е мој и не сум го пробала, ама мислам дека може да биде фкусно...

    Пита со печурки
    - 500гр. кори за пита
    фил:
    - 500гр. шампињони или други печурки (по можност свежи)
    - 2 главици кромид
    - магдонос, бибер, сол и масло
    Печурките исечете ги на тенки ливчиња и испржете ги со ситно исечканиот кромид. Зачинете ги со сол, бибер и додадете ситно исечкан магдонос. Земете една кора. Напрскајте ја со мешавина од масло за јадење и топла вода. Ставете втора кора, напрскајте ја и распоредете рамномерно од филот по целата кора. Ставете трета кора и исфилувајте ја. Завиткајте ролат и ставете го во подмачкано тавче. Повторете ја постапката. Одозгора напрскајте со мешавина од масло и топла вода. Печете на 220 стеоени, 30 минути.

    Ако некој го проба рецептот, обавезно нека каже :D
     
  14. elenkata20

    elenkata20 Истакнат член

    Се зачлени на:
    26 февруари 2016
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    241
    Пол:
    Женски
    Најбрзо со Готови кори правам : Ги земам една по една и на секоја прскам зејтинче, а на секоја трета ставам газирана вода зејтинче сирење и кашкавалче..и се така до крај и одозгора ги премачкувам со растопен путер и ставам 1 пакетче сусам готово е за 10 минути а и е превкусно :)
     
    На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Пол:
    Женски
    Kakva e postapkata za burek so gotovi kori,nekoj poednostaven recept ako znae nekoj da mi objasni?imam gledano prijatelka kako pravi ama sum zaboravila,pravese smesa od voda zejtin i crven piper mislam ,poprskuvase na korite ama neznam sto kako cela postapka?hellpp^_^:rofl:
     
  16. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.891
    Допаѓања:
    89.401
    Пол:
    Женски
    К.вода и зејтин заедно помешани- за бурек не се штеди на зејтин ама и гледај да не ставаш премногу. Јас често правам со месо со 500гр кори во округла тепсија.
    Намрсуваш прво тавата убаво па ставаш кора па од зејтинот и водата па пак кора,така 3 кори па ставаш од филот попрскуваш одозгора и не притискаш со раце по корите за да не ти излезе како кал туку да биде убаво реаво :) Повторуваш постапка на 3 кори се до крај.
    Заборавив да ти кажам дека првите 3 кори најдолу ги оставаш да бидат излезени од тепсијата за на крај да можеш од горна страна да затвориш да излезе во форма на круг како тркало,за да можеш да сечеш четвртина и осмина :) Ме разбра или не сум јасна :rofl:
     
    На mal.ecka, bella.s, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  17. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Пол:
    Женски
    Ubavo objasneto,ti blagodaram,ke probam da vidam sto ke bidne,zavisi i od korite kakvi se,ovie nekoi turski gi pisuva i si ima na niv recept ama koj da go razbere:)
     
  18. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.050
    Допаѓања:
    225.339
    Пол:
    Женски
    Некој рецепт ама да не содржи јајца ? :wasntme:
     
  19. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.733
    Допаѓања:
    4.587
    Пол:
    Женски
    За благо или солено.
     
  20. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.050
    Допаѓања:
    225.339
    Пол:
    Женски
    солено срц. избеснувам јајца периодов а сакав да направам бурек со спанаќ и урда ама нема да врзе без јајце па се мислам што да правам сега