Риба - начини на приготвување

Дискусија во 'Рецепти' започната од EmCeee, 20 март 2010.

  1. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.206
    Еве и еден рецепт за посни плескавици од риба .
    За околу еден килограм ослич потребни се околу 3 компири (средна големина), сол, вегета, црн пипер, буковка, 2-3 лаж. брашно, 2 лаж. масло, мешан зачин за риба, главица ситно сецкан кромид и малку лук по вкус.
    Рибите целосни (без кожа) се ставаат во врела вода да се варат. Ќе процените дека се варени кога месото ќе се дели од ’рбетот. Тоа е некаде од прилика околу 10 - 15 минути да се варат.
    Потоа компирите се лупат и се сечат на тркалца, па и тие во истата солена вода од рибите се варат.
    Откако се сварат и изладат се мелат на машина за месо, паралелно и месото и компирот. Во сомелената смеса се додава, брашнто, маслото, сол по вкус, вегета, црн пипер, зачинот за риба, буковката. Се убаво се меси и се оформуваат плескавиците. Потоа се валкаат во пченкарно брашно (можете и во обично, но ова не гори и нема воопшто да ви поцрнат, туку ќе бидат убави и со румена боја), па се пржат во зејтин.

    Превкусни се и нема да зажалите да ги пробате :) .
     
    На galapce, gangstergirl, rici.aaaaa и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.206
    Еве и сликичка од рецептот :) .
     

    Прикачени фајлови:

    • 001.jpg
      001.jpg
      Големина на фајлот:
      29,9 KB
      Прегледи:
      777
    На galapce, srcence1607, gangstergirl и 6 други им се допаѓа ова.
  3. volsebna

    volsebna Популарен член

    Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    801
    Пол:
    Женски
    јас сега правев лосос во фурна, го посолив лососот, ставив вегета, црн пипер, лук во прав, малку рузмарин и сок од лимон... во таа смеса отстои половина час, потоа во плех ставив парчиња компир и морков, и филетите од лосос, ја истурив течноста од маринадата врз сето тоа, врз компирите посолив вегета и го залив со вода... врз плехот ставив алуминиумска фолија,така ке ги печам половина час,на 200 степени, а потоа ке ја тргнам фолијата да зарумени лососот... па ке пишам што ке излезе :D
     
    На rainlover му/ѝ се допаѓа ова.
  4. rajna-vojvoda

    rajna-vojvoda Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    247
    Пол:
    Женски
    што излезе ???? :lol:
     
  5. Special.Someone

    Special.Someone Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 август 2011
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    633
    јас многу си сакам риба ама штета што сум алергична
    а последниот пат коа јадев риба направив сериозен проблем па така да не планирам да пробувам од мерак :)
     
    На stetoskop му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Viiiiip

    Viiiiip Популарен член

    Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    719
    Допаѓања:
    266
    Домакинки.. Ај ве молам произнесете некој убав рецепт за приготвување на Клен рибата? Татко ми купил тоа за ручек да праиме па се чудиме со мајка ми како да го направиме :)
     
  7. ocila

    ocila Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    1.888
    се ја посолиш т.е. се ке и ставиш видета зејтин и останато и ке ја замоташ во фолија и ке ја ставеш да се пече...мммммм
     
  8. bubac

    bubac Популарен член

    Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.860
    Пол:
    Женски
    а за скуша ? некое рецептче онака лесно и вкусно :)
     
  9. ane.bella

    ane.bella Популарен член

    Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    1.943
    Допаѓања:
    13.183
    Пол:
    Женски
    ^^^
    Скушата ти е нај убава на скара,се прави сос се толчи лукче со масло и киселина,и кога е готова секој си става на скушата од сосчето,вака ми е нај убава
     
  10. doutzen

    doutzen Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јуни 2013
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    157
    мене филети и лосос нај убаво ми е на тост најубав шмек има
     
  11. AnaKarenina

    AnaKarenina Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.261
    Допаѓања:
    54.957
    Пол:
    Женски
    Домаќинки, имате ли некој рецепт за приготвување икри?
    Цел саат барам на интернетов, ама ништо не најдов :?:
     
  12. mia9184

    mia9184 Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    316
    Допаѓања:
    275
    Пол:
    Женски
    http://www.coolinarika.com/recept/pohovana-riblja-ikra/
     
    На AnaKarenina му/ѝ се допаѓа ова.
  13. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.593
    Допаѓања:
    18.614
    Пол:
    Женски
    едни ги подгорвувам-посолувам малце брашно и пржам во масло...
    др-посолувам,малце брашно и лимон кругови и пече :)
     
  14. Divajn

    Divajn Популарен член

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    221
    Обично ја печам на фолија во рерна, без да додавам масло.
    Скушата , претходно исчистена, ја посолувам и ја полнам со сосче од сецкан лук, магданос/рузмарин и цеден лимон, а врз неа исто ставам кругови лимон, додека белвица и пастрмка само ги посолувам и ги ставам во рерна :)
     
  15. poenta

    poenta Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    4.232
    Допаѓања:
    27.623
    Пол:
    Женски
    Претходно исчистената риба,ја посолувам ја реда во четвртаста тава и ја покривам со кеса за да не прими мирис од фрижидерот и ја оставам да отстои една ноќ за да биде доволно солена.
    Утредента ја полнам со фил составен од свеж магдонос,свеж лук,моркови,кари,рузмарин и ја полевам со смеса од зејтин и бело вино и цеден лимонов сок.Рибата е подготвена за печење во рерна.Не многу,премногу е вкусна :)
     
  16. b.o.n.i

    b.o.n.i Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    991
    Вчера приготвив риба ослиќ со зеленчук и излезе мн мн вкусна (како сам се надала, добро сам се удала :D )
    Замрзната риба-ја исчистив само од паринките и од перките, и ја измив. Во тава голема издробив на крупно неколку компири, два големи моркови, две главици кромид и пола страк праз. Го зачинив тоа со сол, вегета и бибер, му ставив маслиново масло, ги наредив одозгора рибите (не сечени, како што си се замрзнати, моите не беа ни одмрзнати, така ги ставив) ги посолив нив и им ставив вегета, во тавата ставив еден филџан вода, и околу 100 мл. бело вино. Го покрив со фолија, и го ставив да се пече. Печев околу 40ина мин со фолија на 250, после ја тргнав и уште 20-30 мин печев без фолија.
    Излезе навистина вкусно. И не замирисува цел стан како кога би се пржела рибата. А, да, направив и сос со ситно сецкан магднонос, лук, маслиново масленце, лимон, сол и малце вода...Делишес :D
    Кој не е искусен со риби, нека проба вака-успева :D
     
  17. sweet.woman

    sweet.woman Истакнат член

    Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    364
    а потоа овие работи под рибата се јадат ли компирот празот...?..или само за да добие вкус рибата се. јас само пржена риба не сум експериментилара друго и незнам баш како да подготвам риба
     
  18. tweety-tweety

    tweety-tweety Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2013
    Пораки:
    551
    Допаѓања:
    423
    Пол:
    Женски
    Мама или ја пече или ја пржи...Зависи кој како сака тој ден :D :D
     
  19. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Популарен член

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    4.500
    Допаѓања:
    5.054
    Како да пржам филети но без да ми се ронат?

    Рецепти?

    Аовие стапчиња со бело рибино месо како да ги приготвам?
     

    Прикачени фајлови:

  20. Marossa

    Marossa Популарен член

    Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.380
    Допаѓања:
    6.862
    Пол:
    Женски
    Јас да си прашам нешто за ручекот денеска,ако ми одговори некој арно,ако не,експериментација :D
    Купив замрзнат ослич и сега не сакам да го пржам,туку да го печам.
    Да го наредам така неисчистен во тава,да го полијам со маслиново масло и лукче?
    Или да го исечкам на филети,ама коските да ги оставам после со јадењето да ги чистиме?
    Оти ептен се смрзнати,а не можам така да ги чистам,па затоа сакам цели да ги испечам.
    Немам печено риба во рерна,па не сум многу информирана.
    Фолија да ставам одозгора или може и така?
    Ај домаќинки помогнете :D