Риба - начини на приготвување

Discussion in 'Рецепти' started by EmCeee, Mar 20, 2010.

  1. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    21,275
    Еве и еден рецепт за посни плескавици од риба .
    За околу еден килограм ослич потребни се околу 3 компири (средна големина), сол, вегета, црн пипер, буковка, 2-3 лаж. брашно, 2 лаж. масло, мешан зачин за риба, главица ситно сецкан кромид и малку лук по вкус.
    Рибите целосни (без кожа) се ставаат во врела вода да се варат. Ќе процените дека се варени кога месото ќе се дели од ’рбетот. Тоа е некаде од прилика околу 10 - 15 минути да се варат.
    Потоа компирите се лупат и се сечат на тркалца, па и тие во истата солена вода од рибите се варат.
    Откако се сварат и изладат се мелат на машина за месо, паралелно и месото и компирот. Во сомелената смеса се додава, брашнто, маслото, сол по вкус, вегета, црн пипер, зачинот за риба, буковката. Се убаво се меси и се оформуваат плескавиците. Потоа се валкаат во пченкарно брашно (можете и во обично, но ова не гори и нема воопшто да ви поцрнат, туку ќе бидат убави и со румена боја), па се пржат во зејтин.

    Превкусни се и нема да зажалите да ги пробате :) .
     
  2. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    21,275
    Еве и сликичка од рецептот :) .
     

    Attached Files:

    • 001.jpg
      001.jpg
      File size:
      29.9 KB
      Views:
      782
  3. volsebna

    volsebna Популарен член

    Joined:
    Jan 11, 2012
    Messages:
    1,162
    Likes Received:
    806
    Gender:
    Female
    јас сега правев лосос во фурна, го посолив лососот, ставив вегета, црн пипер, лук во прав, малку рузмарин и сок од лимон... во таа смеса отстои половина час, потоа во плех ставив парчиња компир и морков, и филетите од лосос, ја истурив течноста од маринадата врз сето тоа, врз компирите посолив вегета и го залив со вода... врз плехот ставив алуминиумска фолија,така ке ги печам половина час,на 200 степени, а потоа ке ја тргнам фолијата да зарумени лососот... па ке пишам што ке излезе :D
     
    rainlover likes this.
  4. rajna-vojvoda

    rajna-vojvoda Истакнат член

    Joined:
    Jul 3, 2011
    Messages:
    633
    Likes Received:
    301
    Gender:
    Female
    што излезе ???? :lol:
     
  5. Special.Someone

    Special.Someone Истакнат член

    Joined:
    Aug 22, 2011
    Messages:
    943
    Likes Received:
    637
    јас многу си сакам риба ама штета што сум алергична
    а последниот пат коа јадев риба направив сериозен проблем па така да не планирам да пробувам од мерак :)
     
    stetoskop likes this.
  6. Viiiiip

    Viiiiip Популарен член

    Joined:
    Jan 10, 2010
    Messages:
    840
    Likes Received:
    404
    Домакинки.. Ај ве молам произнесете некој убав рецепт за приготвување на Клен рибата? Татко ми купил тоа за ручек да праиме па се чудиме со мајка ми како да го направиме :)
     
  7. ocila

    ocila Истакнат член

    Joined:
    Apr 20, 2012
    Messages:
    5,513
    Likes Received:
    1,901
    се ја посолиш т.е. се ке и ставиш видета зејтин и останато и ке ја замоташ во фолија и ке ја ставеш да се пече...мммммм
     
  8. bubac

    bubac Популарен член

    Joined:
    Sep 19, 2013
    Messages:
    884
    Likes Received:
    1,868
    Gender:
    Female
    а за скуша ? некое рецептче онака лесно и вкусно :)
     
  9. ane.bella

    ane.bella Форумски идол

    Joined:
    Jun 18, 2011
    Messages:
    3,229
    Likes Received:
    25,848
    Gender:
    Female
    ^^^
    Скушата ти е нај убава на скара,се прави сос се толчи лукче со масло и киселина,и кога е готова секој си става на скушата од сосчето,вака ми е нај убава
     
  10. doutzen

    doutzen Популарен член

    Joined:
    Jun 14, 2013
    Messages:
    531
    Likes Received:
    158
    мене филети и лосос нај убаво ми е на тост најубав шмек има
     
  11. AnaKarenina

    AnaKarenina Форумски идол

    Joined:
    Oct 6, 2011
    Messages:
    5,801
    Likes Received:
    55,009
    Gender:
    Female
    Домаќинки, имате ли некој рецепт за приготвување икри?
    Цел саат барам на интернетов, ама ништо не најдов :?:
     
  12. mia9184

    mia9184 Истакнат член

    Joined:
    Apr 25, 2011
    Messages:
    337
    Likes Received:
    296
    Gender:
    Female
    http://www.coolinarika.com/recept/pohovana-riblja-ikra/
     
    AnaKarenina likes this.
  13. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    7,698
    Likes Received:
    19,882
    Gender:
    Female
    едни ги подгорвувам-посолувам малце брашно и пржам во масло...
    др-посолувам,малце брашно и лимон кругови и пече :)
     
  14. Divajn

    Divajn Популарен член

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    366
    Likes Received:
    225
    Обично ја печам на фолија во рерна, без да додавам масло.
    Скушата , претходно исчистена, ја посолувам и ја полнам со сосче од сецкан лук, магданос/рузмарин и цеден лимон, а врз неа исто ставам кругови лимон, додека белвица и пастрмка само ги посолувам и ги ставам во рерна :)
     
  15. poenta

    poenta Форумски идол

    Joined:
    Nov 29, 2013
    Messages:
    5,036
    Likes Received:
    36,224
    Gender:
    Female
    Претходно исчистената риба,ја посолувам ја реда во четвртаста тава и ја покривам со кеса за да не прими мирис од фрижидерот и ја оставам да отстои една ноќ за да биде доволно солена.
    Утредента ја полнам со фил составен од свеж магдонос,свеж лук,моркови,кари,рузмарин и ја полевам со смеса од зејтин и бело вино и цеден лимонов сок.Рибата е подготвена за печење во рерна.Не многу,премногу е вкусна :)
     
  16. b.o.n.i

    b.o.n.i Популарен член

    Joined:
    Jan 24, 2013
    Messages:
    364
    Likes Received:
    1,761
    Вчера приготвив риба ослиќ со зеленчук и излезе мн мн вкусна (како сам се надала, добро сам се удала :D )
    Замрзната риба-ја исчистив само од паринките и од перките, и ја измив. Во тава голема издробив на крупно неколку компири, два големи моркови, две главици кромид и пола страк праз. Го зачинив тоа со сол, вегета и бибер, му ставив маслиново масло, ги наредив одозгора рибите (не сечени, како што си се замрзнати, моите не беа ни одмрзнати, така ги ставив) ги посолив нив и им ставив вегета, во тавата ставив еден филџан вода, и околу 100 мл. бело вино. Го покрив со фолија, и го ставив да се пече. Печев околу 40ина мин со фолија на 250, после ја тргнав и уште 20-30 мин печев без фолија.
    Излезе навистина вкусно. И не замирисува цел стан како кога би се пржела рибата. А, да, направив и сос со ситно сецкан магднонос, лук, маслиново масленце, лимон, сол и малце вода...Делишес :D
    Кој не е искусен со риби, нека проба вака-успева :D
     
  17. sweet.woman

    sweet.woman Популарен член

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Messages:
    1,226
    Likes Received:
    745
    а потоа овие работи под рибата се јадат ли компирот празот...?..или само за да добие вкус рибата се. јас само пржена риба не сум експериментилара друго и незнам баш како да подготвам риба
     
  18. tweety-tweety

    tweety-tweety Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2013
    Messages:
    578
    Likes Received:
    435
    Gender:
    Female
    Мама или ја пече или ја пржи...Зависи кој како сака тој ден :D :D
     
  19. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Joined:
    Nov 26, 2012
    Messages:
    5,598
    Likes Received:
    5,945
    Како да пржам филети но без да ми се ронат?

    Рецепти?

    Аовие стапчиња со бело рибино месо како да ги приготвам?
     

    Attached Files:

  20. Marossa

    Marossa Популарен член

    Joined:
    Sep 8, 2012
    Messages:
    2,398
    Likes Received:
    6,869
    Gender:
    Female
    Јас да си прашам нешто за ручекот денеска,ако ми одговори некој арно,ако не,експериментација :D
    Купив замрзнат ослич и сега не сакам да го пржам,туку да го печам.
    Да го наредам така неисчистен во тава,да го полијам со маслиново масло и лукче?
    Или да го исечкам на филети,ама коските да ги оставам после со јадењето да ги чистиме?
    Оти ептен се смрзнати,а не можам така да ги чистам,па затоа сакам цели да ги испечам.
    Немам печено риба во рерна,па не сум многу информирана.
    Фолија да ставам одозгора или може и така?
    Ај домаќинки помогнете :D