Нема проблем стави го цел, масло да не ти загори и останато по желба. За пола час отприлика се пече но сепак проверувај го често. Штом фати кора и малку пожолтее готово е. Јас дури кога печам било каква риба не користам ни масло само ставам малку повеќе вода. Аааа и не заборовај сол!
Малце доцна одговоров, али подобро доцна отколку никогаш. Замрзнат ослич највкусен ми е на следниов начин, парчињата така заледени ги ставаш по млаз топла вода и убаво ќе ги измиеш, таман тие малку ќе се одмрзнат. Со нож за филети или друг остар нож излупи им ја кожата, засечи и повлечи, лесно оди. На страна спреми алуминиумска фолија, доволно големи парчиња за да може убаво да ја завиткаш рибата. Секое парче риба посебно се пече, па така на сите парчиња стави по една капка маслиново или сончогледово масло и малку со прстите размачкај. Стави ја рибата, додај зачини, сол, бибер, вегета, магдонос, босилек, мајчина душица, копар... Врз секое парче стави по една/две лажици бело вино и едно до две тркалца лимон и малку ситно сецкан лук. Убаво замотај ја и печи окулу 30 минути на 180-200 степени.
Ги исчитав коментарите за подготовка на пастрмка, ама не сум правела до сега, па не знам дали треба да ги засечам на 2 одвоени филети, дали да вадам некоја главна коска? Ќе ги добијам исчистени и свежи, само за подготовка, па планирам со сол, лимон, масло и малку вода и малку црвено вино да ги печам под фолија...
Imam od ovie ribite sto se drobeni so prezla (taka kupeni) no ne sakam da gi prigotvuvam so kompir kako garnir. Nekoj sovet sto so niv da stavam?
Ориз со златна мешавина, брокули и пченка (не заедно), посебно обарени брокули, посебно пченка па на сервирање малку од едното, малку од другото ќе ставиш.
Ја приготвувам печена во рерна, ставам сол, бибер, масло, сечкан лук, сецкан домат ( може и од замрзнативе ако имаш ), малку бело вино и водичка. Се пече на 250-200 степени отприлика пола саат до 45 мин. Барем јас толку ја печам. Точни мерки немам, се од око.
Јас пробав 2 различни начини и беше подеднакво вкусно. На првиот начин го печев лосос во фолија, завиткано како чамче,за 4 филети лосос треба 4 супени лажици маслиново масло, 3 сецкани домати, 2 млади кромиди, 2 супени лажици сок од лимон, 1 лажичка оригано, 1 лажичка мајчина душица, сол и бибер. Прво рибата ја зачинуваш со сол и бибер, го додаваш маслиновото масло. Со таа страна на фолијата ја ставаш. Останатите состојки + пак 2 лаж маслиново ги блендираш и ги полеваш врз рибата во фолијата. Јас користев тегли со живи патлижани, со кромид и лук внатре. Ги затвараш фолиите и печеш 25мин на 200 степени. Јас ги отворив фолиите па печев уште малку. Ја сакам рибата посува. На вториот начин ги зачинив рибите со сол, бибер, рузмарин, магдонос, масло, полив со 250мл бело вино, 25мл сок од лимон и 300мл вода (мерките се за 900гр.лосос, јас од око си ставав според количината риба ). Рузмарин јас по желба си додадов. Нема во рецептот рузмарин, ама секако беше убаво. Печев 40 минути на 160 степени. Вкусот е тука некаде, нема голема разлика.
Јaс лoсoсoт гo печaм вo земјенa тaвa нa мaслинoвo мaслo и цеден лимoнoв сoк стaвaм oдoздoлa крoмид,лук,мaгдoнoс,мoркoв,сушен зеленчук,aкo имaм,сoл,бaтaт некoгaш зaтвaрaм сo фoлијa и печaм,крaткo пoсле јa вaдaм фoлијaтa дa пoрумени рибчетo
Кажете ми како се приготвува риба филети оние без кожа. Ги добив на поклон ама нз како се приготвуват.
@Bozica1980 еве еден рецепт на Анат од поодамна. Рецептов е за во рерна. А еве уште еден рецепт за пржење на лососот со зеjтин.Се надевам ќе ти се наjде некоj https://moirecepti.mk/post/лосос-во-маринада
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1583058998383729&id=868050759884560 Не мора да го пржиш, јас го печам со истиов сос.