Риба - начини на приготвување

Discussion in 'Рецепти' started by EmCeee, Mar 20, 2010.

  1. Lefk

    Lefk Истакнат член

    Joined:
    Nov 2, 2014
    Messages:
    158
    Likes Received:
    130
    Нема проблем стави го цел, масло да не ти загори и останато по желба. За пола час отприлика се пече но сепак проверувај го често. Штом фати кора и малку пожолтее готово е. Јас дури кога печам било каква риба не користам ни масло само ставам малку повеќе вода. Аааа и не заборовај сол!
     
    westt and Marossa like this.
  2. najubava2010

    najubava2010 Популарен член

    Joined:
    Apr 19, 2010
    Messages:
    1,619
    Likes Received:
    4,653
    Малце доцна одговоров, али подобро доцна отколку никогаш:D.
    Замрзнат ослич највкусен ми е на следниов начин, парчињата така заледени ги ставаш по млаз топла вода и убаво ќе ги измиеш, таман тие малку ќе се одмрзнат. Со нож за филети или друг остар нож излупи им ја кожата, засечи и повлечи, лесно оди.
    На страна спреми алуминиумска фолија, доволно големи парчиња за да може убаво да ја завиткаш рибата. Секое парче риба посебно се пече, па така на сите парчиња стави по една капка маслиново или сончогледово масло и малку со прстите размачкај. Стави ја рибата, додај зачини, сол, бибер, вегета, магдонос, босилек, мајчина душица, копар...
    Врз секое парче стави по една/две лажици бело вино и едно до две тркалца лимон и малку ситно сецкан лук.
    Убаво замотај ја и печи окулу 30 минути на 180-200 степени.
     
    afrodita26, Outlook, galapce and 4 others like this.
  3. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    2,712
    Likes Received:
    5,491
    Gender:
    Female
    Ги исчитав коментарите за подготовка на пастрмка, ама не сум правела до сега, па не знам дали треба да ги засечам на 2 одвоени филети, дали да вадам некоја главна коска?

    Ќе ги добијам исчистени и свежи, само за подготовка, па планирам со сол, лимон, масло и малку вода и малку црвено вино да ги печам под фолија...
     
  4. Marick14

    Marick14 Истакнат член

    Joined:
    Mar 6, 2013
    Messages:
    3,679
    Likes Received:
    2,933
    Не сум пробал, но многу сакам, да пробам риба на трски. Звучи дека е добро.
     
    didisi likes this.
  5. westt

    westt Истакнат член

    Joined:
    Sep 10, 2015
    Messages:
    271
    Likes Received:
    164
    Imam od ovie ribite sto se drobeni so prezla (taka kupeni) no ne sakam da gi prigotvuvam so kompir kako garnir. Nekoj sovet sto so niv da stavam?
     
  6. Emy867

    Emy867 Форумски идол

    Joined:
    Jan 29, 2014
    Messages:
    4,782
    Likes Received:
    98,952
    Ориз со златна мешавина, брокули и пченка (не заедно), посебно обарени брокули, посебно пченка па на сервирање малку од едното, малку од другото ќе ставиш.
     
    joy1 likes this.
  7. Mravka

    Mravka Истакнат член

    Joined:
    Mar 10, 2011
    Messages:
    24
    Likes Received:
    5
    Ako moze nacin na prigotvuvanje na pastrmka
     
    Eli23 likes this.
  8. Eli23

    Eli23 Форумски идол

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Messages:
    4,608
    Likes Received:
    48,968
    Gender:
    Female
    Ја приготвувам печена во рерна, ставам сол, бибер, масло, сечкан лук, сецкан домат ( може и од замрзнативе ако имаш ), малку бело вино и водичка.
    Се пече на 250-200 степени отприлика пола саат до 45 мин. Барем јас толку ја печам. Точни мерки немам, се од око.
     
    galapce, joy1 and Mravka like this.
  9. azelea

    azelea Популарен член

    Joined:
    Jun 14, 2012
    Messages:
    3,636
    Likes Received:
    15,783
    Како подготвувате лосос? @Eli23 мислам дека ти имаше ставено некаде слика од приготвен лосос?
     
    Eli23 likes this.
  10. Eli23

    Eli23 Форумски идол

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Messages:
    4,608
    Likes Received:
    48,968
    Gender:
    Female
    Јас пробав 2 различни начини и беше подеднакво вкусно.
    На првиот начин го печев лосос во фолија, завиткано како чамче,за 4 филети лосос треба 4 супени лажици маслиново масло, 3 сецкани домати, 2 млади кромиди, 2 супени лажици сок од лимон, 1 лажичка оригано, 1 лажичка мајчина душица, сол и бибер. Прво рибата ја зачинуваш со сол и бибер, го додаваш маслиновото масло. Со таа страна на фолијата ја ставаш. Останатите состојки + пак 2 лаж маслиново ги блендираш и ги полеваш врз рибата во фолијата. Јас користев тегли со живи патлижани, со кромид и лук внатре. Ги затвараш фолиите и печеш 25мин на 200 степени. Јас ги отворив фолиите па печев уште малку. Ја сакам рибата посува.
    На вториот начин ги зачинив рибите со сол, бибер, рузмарин, магдонос, масло, полив со 250мл бело вино, 25мл сок од лимон и 300мл вода (мерките се за 900гр.лосос, јас од око си ставав според количината риба ). Рузмарин јас по желба си додадов. Нема во рецептот рузмарин, ама секако беше убаво. Печев 40 минути на 160 степени.
    Вкусот е тука некаде, нема голема разлика.
     
    Bozica1980, galapce, joy1 and 2 others like this.
  11. azelea

    azelea Популарен член

    Joined:
    Jun 14, 2012
    Messages:
    3,636
    Likes Received:
    15,783
    Фала ти многу,а на вториот начин ги печеш без фолија,така?
     
    Eli23 likes this.
  12. Eli23

    Eli23 Форумски идол

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Messages:
    4,608
    Likes Received:
    48,968
    Gender:
    Female
    Da taka. :)
     
    azelea likes this.
  13. macalavica

    macalavica Популарен член

    Joined:
    Aug 20, 2013
    Messages:
    3,261
    Likes Received:
    4,928
    Gender:
    Female
    Мајка ми пече олич со магдонос бело вино под фолија, превкусен е!
     
  14. mariatim

    mariatim Популарен член

    Joined:
    Apr 29, 2010
    Messages:
    1,159
    Likes Received:
    12,529
    Gender:
    Female
    Јaс лoсoсoт гo печaм вo земјенa тaвa нa мaслинoвo мaслo и цеден лимoнoв сoк стaвaм oдoздoлa крoмид,лук,мaгдoнoс,мoркoв,сушен зеленчук,aкo имaм,сoл,бaтaт некoгaш зaтвaрaм сo фoлијa и печaм,крaткo пoсле јa вaдaм фoлијaтa дa пoрумени рибчетo
     
    galapce and joy1 like this.
  15. Marick14

    Marick14 Истакнат член

    Joined:
    Mar 6, 2013
    Messages:
    3,679
    Likes Received:
    2,933
    Дали можам лососот да го правам во апарат на пареа?
     
  16. westt

    westt Истакнат член

    Joined:
    Sep 10, 2015
    Messages:
    271
    Likes Received:
    164
    Кажете ми како се приготвува риба филети оние без кожа. Ги добив на поклон ама нз како се приготвуват.
     
  17. Bozica1980

    Bozica1980 Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    7,328
    Likes Received:
    261,368
    Gender:
    Female
    Купив цел смрзнат лосос. Поим неам што да му правам :(
    Помагајте. А ќе треба и да го послужам.
     
  18. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Staff Member

    Joined:
    Nov 1, 2010
    Messages:
    2,099
    Likes Received:
    19,954
    Gender:
    Female
    @Bozica1980 еве еден рецепт на Анат од поодамна. Рецептов е за во рерна.
    А еве уште еден рецепт за пржење на лососот со зеjтин.Се надевам ќе ти се наjде некоj
    https://moirecepti.mk/post/лосос-во-маринада
     
    Bozica1980 likes this.
  19. anonimus-mk

    anonimus-mk Истакнат член

    Joined:
    Aug 19, 2016
    Messages:
    96
    Likes Received:
    677
    Gender:
    Male
    @Bozica1980

    Еве освен тој што ти го кажав можеш и вака нешто..па бирај :party::D
     
    Bozica1980 and Emy867 like this.
  20. Emy867

    Emy867 Форумски идол

    Joined:
    Jan 29, 2014
    Messages:
    4,782
    Likes Received:
    98,952
    Bozica1980 likes this.