1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рижото – како се подготвува и што се ставате во него?

Дискусија во 'Рецепти' започната од kate21, 17 јуни 2010.

  1. interesna

    interesna Популарен член

    Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    672
    а рижото со шкампи во Далмација го прават така што:

    - на масло се проржува лук и магданос
    - во тоа се додаваат исчистени шкампи да се продинстаат и се додава доматно салце, презла и вода и во тоа да се провирајт за да омекнат.
    - се става оризот и долева вода се додека тој не омекне.
    - 10 минути пред да се извади се става вино и маслинов зејтин.

    ова е многу убаво!
     
  2. livert

    livert Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    115
    Во принцип секое рижото се подготвува на ист начин само вкусот е раличен во зависнот од состојките кои ке ги ставите внатре а некои состојки се ставаат на крај(на оние не кои не им треба варење како и свежите зачини и билки)
    Рижото со кромид и панцета
    - 300гр Ориз арборио но ако не ви се даваат 190 ден и македонскиот ке заврши работа
    -150гр Панчета
    -2 кромида
    -1 зеленчукова коцка
    -30 гр путер
    -околу 5 супени лажици свежо рендан пармеззан
    -1л вода
    -150 мл бело вино
    -сол и бибер
    -2л маслиново
    1 главица кромид се сецка се запржува да добие златна боја сее сецка половина од панцетата се додава да се пропжи па потоа оризот да се кристализира потоа виното се меша додека да испари откако ке испари лажица(кутлач) по лажица се додава од супата ( да испати првата па потоа втората) се додека не се свари оризот на карј се додава путерот и пармезанот солта и биберот. на страна во тава без масло се пржи панцетата да стане крцкава ве вади и се става на салфета во маснотијата се додава 2 главица кроми исечкана на кругови и се поржува да омекне откако ке биде готово рижотото се додаваат како декорација а може и да додадете и свежа рукола.Се севира топло ;)
     
    На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MiiLla

    MiiLla Истакнат член

    Се зачлени на:
    8 март 2011
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    53

    Битерсвит тоа апарат за готвење на пареа е?
    Имам сличен ми го донесоа поклон не сум го употребила сеуште , само не знам како би приготила ориз на него ?
     
  4. Elfi

    Elfi Активен член

    Се зачлени на:
    26 април 2013
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    12
    Јас го знам како риЗото од една блиска која има работено во странство во повеќе италијански ресторанти. Не успева со нашиот ориз, треба некој што останува цели зрна и се вари во тенџере, не се пече. Еве како го прават италијанците:

    Се сецка кромид и се пржи во тавче. Во меѓувреме се става тенџере со вода да врие со коцка супа внатре. Кај кромидот се додаваат печурки, не мора да се многу ситно сецкани. Малку подоцна се додава и голем филџан ориз, малку бело вино и малку сол.
    Кога ќе се подпржи, оризот се додава во водата што врие и се вари. Повремено треба да се меша. Препорачливо е да имате на страна врела вода, ако видите дека има потреба да додадете.
    Кратко пред да го тргнете од оган, додавате рендан пармезан и малку неутрална хопла за готвење.

    Превкусно е :P
    Доколку имате да додадете и шафран би било уште повкусно. :)
     
  5. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.729
    Допаѓања:
    122.075
    Дали сте го купувале оној од Кам маркет , со долги зрна , ориз? Дали е убав ( не како басмати али да се цели зрната) ?
     
  6. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.368
    Допаѓања:
    317.537
    Пол:
    Женски
    Јас купувам :)
    Има три кесички внатре ,го варам со малце вагета.За класична ориз тава не е,остануваат сувкасти зрната,цели

    Ама за рижото,за во калпчиња да го ставаш како прилог е супер
     
  7. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.729
    Допаѓања:
    122.075
    Го купив и направив :D Има 4 ќесички , супер го направив :wasntme: и оризот ми се допадн.
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.368
    Допаѓања:
    317.537
    Пол:
    Женски
    Ах може се и 4 :$
    Тој во жолта кутија така?
     
  9. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.729
    Допаѓања:
    122.075
    Да тој , 4 се :)
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.729
    Допаѓања:
    122.075
    Ај споделете рецепт за рижото со лосос?
    Тој во сидро,чинам со доматен сос е? Ако и текнува на некоја :)
     
  11. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.400
    Допаѓања:
    5.849
    Сакам рижото со кари но да се делат зрната,какпв ориз да земам и како да го приготвам?
     
  12. eliesaab

    eliesaab Популарен член

    Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    2.974
    Допаѓања:
    8.734
    Пол:
    Женски
    Старо е мислењето, ама да споделам. Нешто слично правам, само без виното и хоплата, ама нареден пат пробувам со нив. Тајната е мислам во коцката супа, многу убав вкус му дава. Исто додавам и малце луто внатре. Превкусно е.
     
  13. Malesia

    Malesia Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.117
    Пол:
    Женски
    Во потпржен кромид додавам ориз, ставам вода и коцка за супа (вода ориз 3:1) кога ќе е готов оризот една лажичка путер, малку магданос, и претходно сецкано пржено пилешко (стек)