Рижото – како се подготвува и што се ставате во него?

Discussion in 'Рецепти' started by kate21, Jun 17, 2010.

  1. interesna

    interesna Популарен член

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Messages:
    1,919
    Likes Received:
    674
    а рижото со шкампи во Далмација го прават така што:

    - на масло се проржува лук и магданос
    - во тоа се додаваат исчистени шкампи да се продинстаат и се додава доматно салце, презла и вода и во тоа да се провирајт за да омекнат.
    - се става оризот и долева вода се додека тој не омекне.
    - 10 минути пред да се извади се става вино и маслинов зејтин.

    ова е многу убаво!
     
  2. livert

    livert Истакнат член

    Joined:
    Apr 9, 2011
    Messages:
    116
    Likes Received:
    115
    Во принцип секое рижото се подготвува на ист начин само вкусот е раличен во зависнот од состојките кои ке ги ставите внатре а некои состојки се ставаат на крај(на оние не кои не им треба варење како и свежите зачини и билки)
    Рижото со кромид и панцета
    - 300гр Ориз арборио но ако не ви се даваат 190 ден и македонскиот ке заврши работа
    -150гр Панчета
    -2 кромида
    -1 зеленчукова коцка
    -30 гр путер
    -околу 5 супени лажици свежо рендан пармеззан
    -1л вода
    -150 мл бело вино
    -сол и бибер
    -2л маслиново
    1 главица кромид се сецка се запржува да добие златна боја сее сецка половина од панцетата се додава да се пропжи па потоа оризот да се кристализира потоа виното се меша додека да испари откако ке испари лажица(кутлач) по лажица се додава од супата ( да испати првата па потоа втората) се додека не се свари оризот на карј се додава путерот и пармезанот солта и биберот. на страна во тава без масло се пржи панцетата да стане крцкава ве вади и се става на салфета во маснотијата се додава 2 главица кроми исечкана на кругови и се поржува да омекне откако ке биде готово рижотото се додаваат како декорација а може и да додадете и свежа рукола.Се севира топло ;)
     
    eli25 likes this.
  3. MiiLla

    MiiLla Истакнат член

    Joined:
    Mar 8, 2011
    Messages:
    118
    Likes Received:
    54

    Битерсвит тоа апарат за готвење на пареа е?
    Имам сличен ми го донесоа поклон не сум го употребила сеуште , само не знам како би приготила ориз на него ?
     
  4. Elfi

    Elfi Активен член

    Joined:
    Apr 26, 2013
    Messages:
    17
    Likes Received:
    12
    Јас го знам како риЗото од една блиска која има работено во странство во повеќе италијански ресторанти. Не успева со нашиот ориз, треба некој што останува цели зрна и се вари во тенџере, не се пече. Еве како го прават италијанците:

    Се сецка кромид и се пржи во тавче. Во меѓувреме се става тенџере со вода да врие со коцка супа внатре. Кај кромидот се додаваат печурки, не мора да се многу ситно сецкани. Малку подоцна се додава и голем филџан ориз, малку бело вино и малку сол.
    Кога ќе се подпржи, оризот се додава во водата што врие и се вари. Повремено треба да се меша. Препорачливо е да имате на страна врела вода, ако видите дека има потреба да додадете.
    Кратко пред да го тргнете од оган, додавате рендан пармезан и малку неутрална хопла за готвење.

    Превкусно е :P
    Доколку имате да додадете и шафран би било уште повкусно. :)
     
  5. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,155
    Likes Received:
    124,525
    Дали сте го купувале оној од Кам маркет , со долги зрна , ориз? Дали е убав ( не како басмати али да се цели зрната) ?
     
  6. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    19,996
    Likes Received:
    327,801
    Gender:
    Female
    Јас купувам :)
    Има три кесички внатре ,го варам со малце вагета.За класична ориз тава не е,остануваат сувкасти зрната,цели

    Ама за рижото,за во калпчиња да го ставаш како прилог е супер
     
  7. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,155
    Likes Received:
    124,525
    Го купив и направив :D Има 4 ќесички , супер го направив :wasntme: и оризот ми се допадн.
     
    joy1 likes this.
  8. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    19,996
    Likes Received:
    327,801
    Gender:
    Female
    Ах може се и 4 :$
    Тој во жолта кутија така?
     
  9. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,155
    Likes Received:
    124,525
    Да тој , 4 се :)
     
    joy1 likes this.
  10. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,155
    Likes Received:
    124,525
    Ај споделете рецепт за рижото со лосос?
    Тој во сидро,чинам со доматен сос е? Ако и текнува на некоја :)
     
  11. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Joined:
    Nov 26, 2012
    Messages:
    5,587
    Likes Received:
    5,932
    Сакам рижото со кари но да се делат зрната,какпв ориз да земам и како да го приготвам?
     
  12. eliesaab

    eliesaab Популарен член

    Joined:
    Apr 27, 2013
    Messages:
    4,631
    Likes Received:
    15,052
    Gender:
    Female
    Старо е мислењето, ама да споделам. Нешто слично правам, само без виното и хоплата, ама нареден пат пробувам со нив. Тајната е мислам во коцката супа, многу убав вкус му дава. Исто додавам и малце луто внатре. Превкусно е.
     
  13. Malesia

    Malesia Популарен член

    Joined:
    Apr 1, 2020
    Messages:
    1,765
    Likes Received:
    3,466
    Gender:
    Female
    Во потпржен кромид додавам ориз, ставам вода и коцка за супа (вода ориз 3:1) кога ќе е готов оризот една лажичка путер, малку магданос, и претходно сецкано пржено пилешко (стек)