Planirame da odime za Rim za nekoj mesec 4,5 dena. Moze li preporaka kade da baram smestuvanje vo odnos na mestopolozbata za da se proseta povekje. Ako imate vasa preporaka kade ste bile smesteni pisete mi.
Околу централната станица барај сместување-Roma Termini најудобно е ако планирате турбо да го шетате градот. Купете си карти Roma Pass за 48 или 72 часа, има вклучено неограничен јавен превоз и приорити влез на Колосеумот. За се друго можете да си купите карти онлајн сметам дека е задолжително да ги посетите дворецот Боргезе, Ватикан и Castello Sant Angelo. За вечера населбата Трастевере има феноменални автентични ресторани со нормални цени.
Да, пролет бевме и плативме околу 320€ 3 ноќи за тројца, ама проверете и хотели, некогаш знаат да имаат подобра понуда. Нашиот смештај не е веќе достапен на аирбнб
Zdravo dali nekoj bil vo skoro vreme vo rim i dali barat sertifkat za vakcina ili negativen test za korona?
Дали некој што бил скоро во Рим да сподели како поминал? како се со цени? Дали и колку е безбедно доцна навечер да се шета, и сместување околу железничката?
Безбедно како во секој поголем европски град, многу голема гужва и цените европски значи поскапо него кај нас ама не екстремно високи, има и поскапо и попристапно. А зошто сместување близу железничката, има сместување со прифатливи цени и поблиску до центарот, ако не и во самиот центар. Нормално со време да се побара сместување
Па за мај месец сместувањето и не е баш така ефтино т.е најефтино е околу железничката, а остатокот од друштвото се со одреден буџет па затоа. Гледам wizzair касно слетува во рим па затоа и ме интересираше безбедноста во тој дел
И ние првиот пат кога бевме касно сметавме и го фативме последниот воз. Не се почувствувавме небезбедно.
Јас бев февруари последен пат. Од сите градови во Европа што сум била, во Рим се чуствував најбезбедно без оглед на тоа кој дел од денот/ноќта е. Имаш 3 видови на полиција во Рим и буквално се насекаде и плус патрола нон стоп. Секоја чест за тоа. Во врска со цени и се останато пишав сеа скоро во темата Италија. Доколку имаш дополнителни прашања слободно пиши ми во дм
ima nekoj vo rim momentalno? me interesira vremeto kakvo e zatoa sto mi pokazuva deka cela nedela ke vrne a nie odime zadutre
Ќе слетаме прилично касно... Се убив од чепкање, 22:35 слетува, последен автобус е 23ч., некако ризик. Ми дава опција Wlcome pickup, ама 101€. Ми дава опција Леонардо експрес, 18€ од човек, тројца сме, ај си викам, а после до станот ќе има автобус?! Како оди, ко што гледам ноќе стопира јавниов превоз или е со долги паузи, кажувајте како да се снаоѓаме, како е најпаметно? Ајде некој со искуство
Јас ќе одам во октомври исто вака со визеир и ајде чекам сега од тебе искуство во врска со превозот од аеродром до Рим па и за назад сабајле е летот, исто безвеза. Такси ми дава дека е 50 евра.
За такси и мене ми дава 50€, ама пак врти-сучи се стигнува до муабетот за толку касно наплаќаат многу повеќе. Јас се договорив со газдарицата на станот кај што букирав и она ќе не земе од аеродром, ќе и платиме секако разумна цена, не ко овие Уелкам пикап 101€
За во ватикан не удпеав да најдам онлајн карти, ќе замолам некој да сподели искуство што купил од таму директно. Претпоставувам дека ако се отиде рано наутро не би имало огромна гужва…
Јас али сум била во Јануари и Февруари т.е кога не е сезона. Иди рано сабајле колку порано толку подобро. И немој да наседнуваш на луѓе што ке те застануваат и ќе ти продават карти пошто се поскапи. Откачи ги кажи им дека имаш карти. Тоа е моја препорака . Најефтини ти се картите на лице место. Јас ја имав таа среќа 2 пати ни минута да не чекам
Суперр.. мислам дека отвара во 8 часот така што пред 8 не би требало најберојатно да има огромна редица.