Ај да прашам некој што бил скоро, колку е такси а колку е автобус од аеродром до трастевере? Имам идено ама многу оддамна па ме интересира дали се поскапени бусот и таксито.
Рим ти е музеј на отворено така да ти препорачувам да пешачиш да не користиш превоз пошто се е историја. Trastevere ти е маст како и Ватикан , Пантеонот, секоја можна црква која си е посебна на свој начин, буквално колку повеќе одиш толку повеќе откриваш . Убав помин во мојот најомилен Град
За јадење и ресторани: Osteria da Fortunata Mr. 100 Tiramisu Pizzeria Fiori di Zucca All Antico Vinaio За прошетка: Colosseum Roman Forum Palatine Hill Pantheon Vatican Fontana di Trevi Spanish Steps Piazza Navona Castel Sant'Angelo Galleria Borgheze Trastevere Appian Way Villa Borghese Gardens Basilica di Santa Maria Maggiore Catacombs
Јас ќе одам овој пат до Чампино, на овој аеродром не сум била. Гледам трансфер до центар и е доста поевтин од Фиумичино, да не сум во заблуда? Да пише некој искуство, да не барам, лутам со милион информации. И да, кои сендвичи ги јадете во Ал'антико винаио, го згрешив изборот минатиот пат
Можеш да си направиш план и со помош на chatgpt. Кажи му ги твоите преференци, времетраење на патувањето, буџет и сл. За ресторани ти препорачувам да бараш нешто локално, по можност понастрана од знаменитостите. Ем подобар квалитет и искуство, ем поефтино. А за превоз… автобускиот превоз им е крш од преголемиот сообраќаен метеж, не препорачувам. Метрото не е идеално, но е побрза варијанта. Само пазете премногу крадат. Организирани и увежбани се, нема ни да ги сетиш. Ние бевме на лето, па со електрични тротинети се возевме најчесто.
Ова ми беше првичниот план, имаше некои измени во меѓувреме. Местата ми се групирани по близина едно од друго. Прв ден: Сместување Giardino degli Aranci Aventine hill Colloseo Навечер Fontana di trevi Втор ден: Centro Storico Fontana di Trevi Chiesa di Sant Ignazio di Loyola Pantheon Piazza Navona Via del Corso Via dei Condotti Piazza del Spagna Spanish Steps Piazza del Popolo Навечер Colloseo Трет ден: Vatican и Trastevere St. Peter's Basilica Dome of st. Peter's Basilica Castel Sant Angelo Опционално ако најдете карти Vatican Museums Sistine Chappe Навечер Trastevere District Трет ден в2 Ancient Rome Colloseum Roman Forum Palatine Hill Trastevere District Четврти ден: Teatro Marcelo Boca della Veridad Piazza del Campidoglio Altare della Patria Monumento Vitorio Emanuelle Piazza Venezia Chiesa del Gesu
Мене различно доживување ми беа Фонтаната и Колосеумот, преку ден и навечер. Друго не гледам да се повторува. Секако ова е само предлог. Ако сте сместени малку подалеку од "центарот" може да си извадите неделна карта која важи и за метро и за автобусите. Чинам дека беше 24 евра и може колку сакате да ја користите. Исто и за превозот од аеродром до Термини, имате опција со автобус, некаде околу 6 евра е правец. Ние искористивме понуда преку Booking, 6 евра беше повратна карта аеродром - Термини - аеродром.
Веќе ти дале добри совети погоре. Само сите влезници за секаде (колосеумот,ватикан итн..) купете си ги онлајн, да избегнете редови чекање.
Здраво, планираме да прошетаме до Рим, па ако може некоја препорака за каде да бараме сместување, во која област поточно? Може предлог и за област во која што има железничката но би преферилале да сме во близина на центарот. Фала за споделеното искуство
Заборавив да кажам... Ако одите да јадете во Рим во All Antico, рачунајте дека ќе чекате минимум 30 минути, бидејќи имљ огромни гужви. Првата нивна сендвичара е во Фиренца, а таму викаат луѓе дека подобри биле сендвичите.
Да, јас си чекав пола саат, ама не беше убав сендвичот што го одбрав, затоа барам тука препорака, толку фалење слушнав за на крај да се разочарам, а 10-12€ не е шала