Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Родови стереотипи – колку се сѐ уште присутни во општеството?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Someonespecial, 20 август 2017.

1. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Па си пишува убаво под аватарот пол, тоа што никот Црна Ружа е од женски род (како и поимот секта :devil:) ги наведува луѓето да бидат во недоумица или да заклучат према никот, не знам зошто. Ги мрзи можеби?!
    Јас сум маш ама не сум праф маш, има разлика :D
    А има разлика и од маж до маш :party:

Лицата со такви ставови воопшто не се минато, посебно во моја орбита, дали поради тоа што од мали нозе сум изложен на такви ситуации, муабети, притисоци и обиди за испирање на мозокот, ситуацијава околу родови стереотипи ме засега лично пошто по дома се мотаа војни лица, дедо носител на Партизанска споменица `41, служители од ЈНА и АРМ, што блиска што подалечна родбина па како и за беља уште и другари од тие кругови имав.
    Не сум јас крив што како основец при секоја нова година или некој настан ми даваа танџара во раце (пушка репетирка М48, 7,9мм) и што ми се имаше исчашено рамо од трзајот, пошто прослава не е прослава ако не се запука.
    Ситуациите пратени од зборови "маш си или не си" беа секојдневие и варијации на таа тема, може како некој механизам за одбрана а и општо како особа склона кон сеир и лагана несериозност - последно време ми е интересно да се ставам во улога на лик кој искажува такви стереотипи (како во постот) со цел да бидат исмеани, it`s kinda funny :party:

Предрасудите, стереотипите и лоботомиите иако во некоја мера намалени, сеуште се тука како неизоставен дел од општеството и од нив страдаат и мажи и жени, секој на свој начин.

На blonde_supergirl, Lella, theowndemon и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.710
    — ,,Ќотекот е излезен од рајот“ (дури и без разлика на полот на детето)... does this ring a bell?
    Во *не само Скопје, туку било кој град* машки не останаа, насекаде депилирани, дотерани, понежни од женските – what about this?
    Е па, на двава иритантни делови од менталитет додади сарказам, замисли си ги искарикирано и ете :)
    Тотално си ја утнала поентата.

Ајде да се оддалечиме од професиите и апсурдното барање сите жени со феминистички сфаќања да бидат спремни да работат најтешки физички работи како би си ги потврдиле истите како релевантни.
    Еве на ова што Стајлс многу реално го напишала, ќе се надоврзам со уште нешто... Додека дефиниција за девојка после 17-18 години незаинтересирана за шминки, штикли и која не лудува по шопинзи – е машкуданка, девојка која е секогаш тип топ средена и скроз заинтересирана за мода + супер ученичка/студентка е необична комбинација која предизвикува чудење, па и непристојни сомнежи и инсинуации во крајна мера. И да, точно е дека и самите жени сме си криви, пошто чудењево често знае и од друга девојка/жена да дојде.
    И сеа... и ова ли не ти звучи доволно реално, познато и многу погрешно, Бриџит?

Колку и да се трудиш, не можеш да порекнеш дека ги има многу глупави вакви размислувања во секојдневниот живот и не можеш да си ја истераш поентата дека целиот муабет за полови стереотипи е аздис. Ни горе во странција кадешто си ти не се искоренети, а добро си свесна дека овде во Македонија нивното искоренување од секојдневните муабети е уште подалеку.

На Lella, theowndemon, Lianna Anna и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.166
    Девојко, тебе ако ти сметаат стереотипи оди во рудник да работиш, само рудари имаат право да се бунат за стереотипи!

На Someonespecial му/ѝ се допаѓа ова.
  4. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Можеби е вон темата, но филмов детално го опишува не/успехот во работа на “машки” професии од страна на жени. Колку жените не ги поддржуваат жените кои се борат да се израмнат на ниво на мажите?
    Сексуалните вознемирувања, напади и другите проблеми со кои се соочуваат секојдневно.
    Се вика Северна земја. Вреди да се погледа.
    NorthCountryPoster.jpg

Последна измена: 21 ноември 2017
    На Someonespecial, Bozica1980 и Nausicaa им се допаѓа ова.
  5. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.923
    Шупрaјте женишЧa? Пoтсредувaте ли сoби и спрaтoви мaлку пo мaлку зa вaшите мaжи кoгa ќе дoјдaт дoмaзети дa речaт -aaaaa вo дoмaќинскa куќa влегoв, aлaл :!: :D
    Ајде, време е стереoтипи дa се рушaт :muscle:

На steela.honey му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Постои уште за жал.
    Пример одам со неколку другари да гледаме фудбал и одма дома :Не се понашај ко машко, немој таму како дома да пцуеш и да се дереш!!
    Или кога одев на утакмици..истото.
    Многу пати мајка ми ми има кажано за цигарите и алкохолот: Цигарата и винцето во рака..права пропалица.Женско си не ти личи.
    Многу ме нервира оваа поделба машки-женски.Сите сме исти и сите можеме да бидеме исти ако сакаме.
    И ме нервира што многу мешаат пол и род.Значи пол е какви сме се родиле а род е како се чувствуваме.
    Јас може сум родена како девојче, но имам и афинитети за да бидам машко.
    Многу се одолговлекува ова меѓу маживе и жениве па дајте луѓе да се измешаме малце.Зашто да нема жена водоводџија или не знам оџачар кога има машки фризери, шминкери итн?
    Стереотипите и предрасудите се дел во секое општество и тешко се искоренуваат.Ти копаш ваму тоа веќе никнало на друго место.

7. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.093
    Допаѓања:
    55.827

Краток и поучен филм за сменати родови стереотипи. :)

8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    for-every-girl-there-is-a-boy1.jpg

На Lella му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.683
    Допаѓања:
    79.792
    Мислиме дека нешто се променило, модерно доба, освестување на луѓето, повеќе прифаќање и така тоа ама не. Родови стереотипи постојат и по се' изгледа ќе продолжат да постојат. Посебно па она дека жената постои за да му служи и угоди на мажот, тоа никогаш нема да умре.