Па и не се толку мнгоу, само голема медиумска покриеност имаат. И големо присуство на социјалните мрежи. И ко што реков, од peer pressure поминува во бихејвиорална епидемија помеѓу тинејџерки и адолесцентки. Ништо ново и непозната не е да куп девојчиња почнат да се однесуваат исто во одредено време. Познати се како епидемии на масовна хистерија. Примери за тоа ти се епидемијата на смеење во Африка. https://en.wikipedia.org/wiki/Tanganyika_laughter_epidemic Епидемијата на танцување во Франција https://en.wikipedia.org/wiki/Dancing_plague_of_1518 The Salem witch trials https://en.wikipedia.org/wiki/Salem_witch_trials Се претпоставува дека ваквите епидемии настануваат поради stress induces mass hysteria, а реално, со социјалните мрежи и реалноста во која живееме - имаш куп психолози кои кажуваат како млади девојчиња се најмногу психички погодени од "денешнината" и моменталниот начин на живот и социјалните мрежи. А nature или nurture e дебата што трае со години веќе и не се решила (за куп прашања, не само за родот). Нема ни ние на фемина форумот да ја решиме
Ти рече, не реков јас Freudian slip? Не си се истренирал доволно добро. Е види, се согласуваме. И јас викам дека биолошка жена што транзитира во маж е транс маж. И биолошки маж што транзитира во жена е транс жена. Значи и ти си ТЕРФ?
Ама не мора ти да и веруваш на Битер. На новински написи веруваш? Вакви на пример? https://murraycampbell.net/2021/02/17/its-not-gestational-parent-shes-a-mother/ Calls to de-gender persons and relationships are taking off around the globe. In the United States House Democrats recently declared their intentions to avoid speaking of mothers. A maternity ward in a UK hospital announced that instead of talking about ‘breastfeeding’, staff would use the term, ‘chest feeding’ and instead of ‘pregnant women’ doctors and nurses will refer to ‘pregnant person’.
И да, тоа е многу вистина. Тие guidelines постојат. Затоа реагираат феминистките. Инаку гајле ни е дали некој ќе носи штикли и ќе рече од денес не сум Трајче, Мара сум. Ама жените знаат дека постојат тие guidelines затоа што ТОА СЕ ЖЕНСКИ ПРАШАЊА и женски проблеми. Такви guidelines се проблемот. Тоа е тоа што ТЕРФ-овите пробаат да кажат. Моментите кои ги нарушуваат женските права се проблемот. Немаме ние намера никому да му наштетиме во остварување на било кои права, онаа основна заштита за која што се бореле жените си ја сакаме.
Па и целиот скандал со JK Rowling зошто беше? За people who menstruate. Значи нон стоп некаде се негира и менува зборот "жена", амааааа нееее... Не се случува тоа, си замислувате.
Затоа реков. Некако контрадикторно е. Ако е природно, природата утнала ептен. Што е малку веројатно. Останува дека е општествено наметнато, што значи може да ставаме 100 рода или наместо тоа да се фокусираме на тоа што до толку предизвикува дисфорија кај младите денес. Баш тоа ze/zir xe/xir. Заменка за нетрадиционални родови улоги. Зошто едноставно не се мажи и жени кои не ги следат калапите на општеството? Имаше една дискусија претходно за ова поврзана за Cancel culture и Rowling. Некако истите муабети се повторуваат. ЕДИТ: Веќе си пишала.
Јас апсолутно се согласувам за терминологијата жена, мајка и сѐ друго и нема потреба да се менува. Ама да не се лажеме, не е само тоа во терф идеологијата.
Абе чекај, а има и тепачка за термин ,,луѓе со тестиси,, или како? Само за матките е тепачката? Стварно не следам- цис жена, обврски сто а и побитни работи се дешаваат во светов, меѓу другото...
Ако секој си се идентификува како сака и тоа е прифатено зошто целиот јазик да се менува? Едноставно ќе се искоригира и готово. Секако не можеме да знаеме некој како се чувствува, а како што заклучивме и никогаш сите нема да бидат задоволни. Едноставно ќе те исправи некој океј, му се обраќаш така и готово. Зошто е толку проблем целата работа па сите именки да се менуваат? И да, точно е дека најмногу жените страдаат во цело ова, на крајот ќе испадне мажите ќе си бидат мажи само што ќе можат плус и да раѓаат и да дојат со хјуман милк. Ох, леле, значи терфовите се трансфоби всушност. Не е можно колку е сето ова комплицирано. Всушност, сакајки сите да се вклопиме само повеќе се делиме.
JK Rowling e трансфобична, не го симплицирај случајот на people who menstruate, не е тоа единствен проблем. 2 недели не се откачи од темата транс лица госпожата
Нормално дека нема. Напад над жени е работата. Транс мажите иќ не ги интересира дали се мажи или не. Нити ја имаат таа моќ да тргнат на биолошки мажи да им кажуваат како да се однесуваат. Работата е жените да се превоспитаат, како суфражетите исто. Иста ти е и реториката и однесувањето. Поентата е да се замолчат жените.
А зошто е трансфобична? Што кажала друго и кои slurs ги искористила, или како навредила некој друг? Кои аргументи ги имаш за да ја наречеш трансфобична? Еве јас може не знам некоја специфична случка, чекам да пишеш зошто е трансфобична. Зошто не можеш само да пишеш за сите дека се трансфобични освен тебе, а да немаш никаков аргумент. Така не ти држи вода ставот.
Во англискиот именките немаат род, затоа си играат дрндупки. Меѓу другото. Оди објасни му на енглез дека жирафа е женски род. И мечка исто . ... Гугл вика, англиски им бил прв јазик на 360 милиони луѓе. Ние со сексистички јазици, кајшто жирафа е женско, сме барем дупло повеќе.
Ме потсети. Имаше една реклама за Tampax тампони, баш @DAngel ја сподели во СДК. Пишуваше нешто како People who menstruate can do everything a man can do, but better. Кои се people who menstruate? Транс мажите? Ок. Ако транс жени се жени, логички транс мажи се мажи. Од кои се подобри? Од самите себе? Кога од желба за инклузивност повеќе навредуваат. Иронично.
Ама не ми праќај видеа. Тебе те прашувам, зошто ти ја категоризираш ко таква. Да сакав јутуб видео да гледам сама ќе побарав, а искрено па немам време некој во костим облечен да го слушам саат и пол.
Слушна и сама. Транс жените се жени, транс мажите се транс мажи Лично од трансактивист кажано, што повеќе од тоа.