Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Родов идентитет – општествен производ или не?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Lella, 12 март 2021.

1. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.636
    Допаѓања:
    25.348
    Ти праќам видео што сум го гледал и се согласувам со него. Не мораш да го гледаш ако не сакаш, скоро сите мои ставови се објаснати во него. Немам време за да пишувам есеи.

2. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.108
    Ама се менуваат ете, нема мајка, родител само ќе стои, нема breastfeed, chestfeed, итн...

На CameliaMiller и Celltica им се допаѓа ова.
  3. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Епа ок, ако не знаеш сам да се изразиш, па треба да гледам видео за аргументираш нешто, ондак не си за на форум искрено.

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Проблемот е што наметнато се менуваат. Не е ова природна промена на јазикот која секако е наизбежна. Нели не сме имале збор компјутер до пред некое време, сега го имаме. Не е со сила вмнетнат тој збор, се јавил од потребата. Ни па сме смениле постоечка именка со таа.

На Gosh и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.150
    Допаѓања:
    181.014
    И стигнавме до утерус холдер- Нема збор да ни фали само, и матки ќе има мањак

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2775302
    This survey study of 182 transgender women found that to more than 90% of the respondents indicated that uterus transplant may improve quality of life in transgender women, alleviate dysphoric symptoms, and enhance feelings of femininity.
    :^) :worried:

Пошто ми е ново- маж кој станал жена е транс жена, така?

6. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Да.
    Не ми е скрос најјасно, ова ќе е само за да имаат матка?
    А што ќе им е кога матка има исклучиво репродуктивна функција, која нема да постои со трансплантирана матка и не може да постои воопшто било каква бременост надвор од биолошки женско тело?
    Се спомнува ќе може да менструираат, што е неточно, може само да крварат.
    Крварење и менструирање се сосема различни нешта.
    Плус и очекуваат многу лоши нус ефекти кај примателот на матката, заради имуносупресантите.
    Извинете на некултура, ама dafuq?

На Gosh и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  7. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Ахам.
    Пресадување на матка кај маж нема јас и ти да видиме во нашите животи.
    Премногу сложена е процедурата, ќе си остане Арнолд Шварценегер единствен бремен маж :D

Сакаат Франкенштајнови да си играат.

На CameliaMiller, Angie1432 и Celltica им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.150
    Допаѓања:
    181.014
    А од каде матка?:^) (facepalm)
    :cash::cash::cash:

На Gosh и Celltica им се допаѓа ова.
  9. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Па реално нема ни промена на полови органи да видиме, во права смисла на зборот.
    Зошто ова сега што се прави не е промена на полов орган во друг, туку промена во нешто што личи на тоа. Ниту физиологијата е иста, ниту сензациите.

На Gosh, CameliaMiller и DAngel им се допаѓа ова.
  10. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  11. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.785
    Допаѓања:
    169.667
    Ама и то е цел муабет ми се чини. Мене некој да ми речи дека преферира they/ them да им се обраќам најискрено не ми е проблем. Искажување на почит е како се обраќаш кон некој, како користење име или обраќање на начин на кој тие се осеќаат комотно. То мислам дека е еден вид основен бон тон.

Ама проблематиките кои ги збораат @DAngel @bittersweet & @Celltica не е само за влијанието врз транс лицата туку и цис лицата, пред се жените. Тука спаѓа присуство на биолошки мажи во спорт на пример. Пошто првичната поделеност е ради биолошки разлики и тие биолошки разлики се присутни. Ова е само мал пример од милион шо се спомнуваат низ темава ама никако акцент не паѓа на тоа туку нели, на она шо го кажвав во болдираното. Или кој спомна, пенис во женски салон. И тужба јер одбиле да го депилираат. Таа, која има пенис, не можи да очекува дека другите кои немаат им е пријатно тоа и како што сака да е почитнувана, треба да ги почитува и другите. И мал милион работи кои се споменувани во темата. Мислам дека најмал проблем е обраќањето и почитта.

За инклузивниот јазик веќе пишав претходно, ќе повторам накратко. Не можи да се бриши биологијата во име на инклузивност, ама и не можи да сме крајно тврдоглави и да не користиме помек јазик. И има соживот во инклузивност и биологија. Мислам дадов пример. Можи да се нагласи дека дои биолошка жена и дека биолошка жена после бременост можи да произведи млеко за доенчето. Матка дека имаат повеќето биолошки жени, нели со исклучоци. Па после да се спомни, а со тек на време и да се подразбира дека биолошки жени нели, некои се транс мажи или се џендерфлуид или нонбајнари и дека не се идентификуваат сите како жени. Зато и седи то биолошки од напред.

Понатаму, туркање родови улоги. Ако син ми носи фустан нема по автоматизам да викам ќерко моја. Ако некогаш речи јбг женско сум, ок. Тогаш ќерко моја. До тогаш е сине мој. Сакаш фустан? Оти да не. Убо е да луфтира. Ко, не сфаќам кутри мажи како вријат во панталони цело лето, макар и куси. Фустан е фустан. :D
    Мислам мене знам колку ми сметаше татко ми сине мој кога ме викаше јер не сум навидум типична девојка и сум се занимавала со воздушни, војнички, пукање, тепање, бокс, и едно време дур пробваше да ме тера штикла да клам не машки чизми шо ги бирав во машки дел. Као, знам како праеше то да се осеќам. Ко од женско, пробваше да ме смени ко да не се океј моите интереси за мојот пол. Кај е то правило? То е продлабочвање на родови улоги и во иднина можи да израснат многу збунети индивидуи.

Јас по дифолт, немам дочитано, на 12 страна сум али имав потреба ова да го кажам. Ќе се дополнам ако треба ко ќе дочитам темава. :D

На Gosh, Bella •••, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.150
    Допаѓања:
    181.014
    А јас по дифолт, ја испроцесирав темава и сфатив дека транс жена може на природата да се лути, ама не мене, оти имам матка а таа нема. А за трудните татковци,
    како да ви кажам...бебињата и децата преферираат мазлење со жени, јер немаат брада- брадата боцка(facepalm).

13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.658
    Допаѓања:
    39.509
    Искрено тажно.
    Баш вие "активистите" уствари цел карактер си го базирате на тоа што ќе го каже некој нерелевантен лик на интернет, целосно гледајќи ја само едната страна.
    Критичкото сопствено размислување каде ви е?
    Ова исто како да се расправам со македонски десничар што верува дека Трамп треба да го спаси светот.

На Gosh, Bella •••, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Точно те разбирам.
    Имав периоди на штикли, шминки и нокти и периоди(подолги) на патики и мартинки, исклучиво пантолони, псуење... ден-денес, седам 'ко маж'- од секогаш... се облекувам 'ко маж', зборам 'ко маж' - сето ова ми го имаат речено разни луѓе, низ разен период во животот.
    Не е во камен напишано како треба јас да се облекувам, изразувам и однесувам.. ни ти, ни никој.
    И да... цело време се осеќам ко жена...

На CameliaMiller, Biljarkata, Celltica и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Јас пораснав без девојчиња во околина, сите "машки" спортови ги играв, во ниту еден момент не ми текна да се прашам дали е соодветно на женско, ни па некој од моите се загрижил. И кратка скрос коса имав. Уствари сите имавме кратки коси зошто имаше некое верување дека како дете треба што повеќе да те шишаат, за да имаш добра коса, врска си нема :D
    Во тинејџерските години почнав поженствено да изгледам и да се интересирам за некои нешта што се сметаат за женски.
    Како дете мислам дека со едното дете машко од маало исти тренерки имавме, не ни имаше некој избор тогаш, ни па некој не гледаше накриво, ни па ние се гледавме накриво.
    Така што да ги оставиме децата да си бидат деца. Јас сум среќна што сум пораснала во таква околина каде никој не ми наметнувал што да правам и што е можно да бидам. Мислам дека е многу поздраво да го оставиш детето да си го живее детството.

На Gosh, indigo31, Bella ••• и 7 други им се допаѓа ова.
  16. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.785
    Допаѓања:
    169.667
    Лани пукав облечена во фустанче. :D Ни сум машко јер сакам да дупчам мети, ни сум поќе женско од некоја друга јер носам фустанче оти ми се луфтира. :rofl: И неќам ова, во иднина, да ми дефинира детето. Ако имам ќерка и сака да е автомеханичар, по автоматизам да растам син. Ќерка е дур не кажи поинаку. И нема да туркам шо да сака и шо да неќи и да ја растам. То шо сака - то. Па надежно во иднина, со Софија ( да, хипотетичкото дете веќе има име) заедно во мечинг фустани ќе пукаме на мети. :inlove:

На CameliaMiller, WildMk и Celltica им се допаѓа ова.
  17. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.435
    Допаѓања:
    60.615
    А уствари кој е иницијатор за вакви промени во јазикот? Трансродови лица ли се или некои заедници? Кој притиска за breast feeding да биде chest feeding? Затоа што не секогаш луѓето го сакаат она што е најдобро за припадник на некоја заедница. Знам пред некоја година имаше хајка против бисексуалците затоа што сметаа дека не треба да спаѓаат под иста капа со другиве затоа што ако бисексуалец заврши со човек од спротивен пол викаа дека нема што да бара со нив. И тоа беше страшна дискриминација, тие луѓе беа дискриминирани и од хомофоби и од "своите" затоа што не се целосно како "нив".

Не знам колку се искрени и чесни во целта да им се помогне на трансродовите лица што бараат вакви работи да бидам искрена. Најпрвин треба борба да се искорени трансфобијата, да се прифати дека има луѓе што не се чувствуваат комфорно во своето тело и дека ние како општество треба тоа да го прифатиме.

И искрено мислам дека настанува целосен дефокус од она што е вистинската суштина на родовиот идентитет, а тоа е како да се опстои во ваков свет со таква ситуација. И не се согласувам дека треба да се фатиме ние за гуша тука дали и како треба одредени работи да се нарекуваат, туку фокусот да се стави врз тоа да се запрат огромните случаи на суицид кај тие луѓе, страдањата од депресија и најлошото - поминување на цел живот несреќен.

Сосема апсурдно ми е да се расправам дали треба гестациски родител да се викам, а ваму trans people патат и никој не обрнува внимание на тоа. Ви ги читам критиките и муабетите на сите што ме цитиравте @Celltica , @bittersweet и @theowndemon, ве разбирам што сакате да кажете и и мене ме лутат некои работи, како што и пишав на @RainBow дека се согласувам дека децата треба да се остават да бидат деца.

И навистина мислам дека скроз е дефокусирано од тоа што е навистина битно со овие муабети. Ништо не им помагаме на тие луѓе за ова ако се расправаме. Реалноста е дека ние тука си правиме муабет а трансродовите лица доживуваат неверојатен булинг, мислам дека уште пострашно него ли обична хомофобија. И тука треба да се фокусираме сите и левичари и десничари и "едната" и "другата" страна.

И навистина би сакала да видам кои стојат зад тие петиции и колку се чесни луѓе што навистина сакаат да помогнат на трансродови лица.

На senjorita-v, M.B., CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Да, стварно ти се добри прашањава.
    Јас лично сметам дека голем дел од активизмот денес, во било која сфера, е повеќе на штета на било која заедница која репрезентира. Тоа е голем проблем на денешницава кај што се туркаат проблеми кои не се суштински за некоја заедница. Не е само за транс активизмот така. Голем дел од активизмот кој се бави со права на малцинства, права на жени, права на што и да е, според мене, се бави со погрешни проблеми. Некако како да се решаваат проблеми на најмалку загрозените, а во меѓувреме најзагрозените се сеуште маргинзализирани.
    За жал не можам да одговорам кој ја турка агендата, зошто не сум навлегла во тематиката до толку, а ако продолжам да зборувам за активизмот мислам дека во друга тема ќе навлезам :D

На CameliaMiller, theowndemon и KateKane им се допаѓа ова.
  19. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.435
    Допаѓања:
    60.615
    Па јас затоа и така дебатирав до претходно. Јас мислам дека ќе треба да објаснуваме за родовиот идентитет, дека транссексуалноста постои и се околу тоа. Како да се искорени. Затоа и пишав од старт дека ќе се обратам на човек како што тој ќе побара од мене.

И после се зацапав во терфови, гестациски родители, матки со менструација, матки без менструација и бев буквално збунетоно меме што не знае кај тера :D

Страшен дефокус од вистинскиот проблем е тоа дечки. Проблемот е како да се пружи љубов и разбирање на тие луѓе и да се искоренат Славиците со менталитет дека госпогидалпоинаку, болни4ки, загревота, да се палат и слични коментар4иња што испливуваат секогаш кога ќе се објави статија на интернет за трансродови лица. Така им се помага на трансродовите лица. Со накалемување на гнев против нив не.

Ова другово е дефокус и стварно не знам кој стои зад тоа. И не треба ни да се збори за тоа, затоа што не е приоритет кога се во прашање луѓето.

На CameliaMiller, Amellie13 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  20. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.108
    Ова се баш одлични прашања. Мислиш се е веќе средено, супер се прифатени насекаде, па дојде редот уште само ова да се реши и топ.
    Која е поентата да се форсира промена на јазикот ако пак те навредува кој стигне и го користи тоа против тебе? Многу поверојатно е дека самата инклузија кога целосно ќе се случи ќе си донесе со себе промени. Луѓето ќе почувствуваат дека нешто фали и ќе почне да се додава во јазикот. Сепак, зборовите опишуваат нешто што веќе постои.

На CameliaMiller, Celltica, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.