И сега не сум цис уствари? Јер никаков стереотип не есапам, не плачам и едино женско бев што дебатираше на часот по филозофија? И сега?
Let`s see what is this all about Пред 100 години сите бебиња се облекувани во бело, беж, сиво. По некое време... ... pastel colors started becoming popularized for babies. The two colors were first chosen because of how they complimented hair and eye colors. Blue was meant to go with blue eyes and/or blonde hair, and pink for brown eyes and/or brown hair. Then, blue was actually the color that was assigned to girls, because it was seen as a dainty color, and pink was seen as a stronger color, so it was assigned to boys. Okay, that actually sort of makes sense. But how then did pink become a color for girls and blue for boys? In my further reading, I found that girls were reassigned with pink because it was close to red, a romantic color, and women were seen as more emotional. But by the 1960’s during the women’s liberation movement, women challenged this social norm and threw gendered colors out the window. However, this did not last long once prenatal testing came out, which led to parents pre-planning for their babies and retailers realizing that they could capitalize on selling specific content tailored for each gender. So we’re back to square one. ...и така, во круг. Плус ед-онс... ... Жена треба да изгледа вака. Не, жена треба да изгледа така. Жилети за жени Градите треба да бидат како од Барби. Носот ти е преголем. Шампон за мажи Крем за мажи. Депи-крема за мажи (ако нема, да ја патентираме). Вилицата ти е преширока... Не си уствари маж/ жена... Пресади си матка...Тампони за луѓе што менструираат Ја преферирам овцата од погоре
Епа супер. Пошто одбиваше да одговориш на ова прашање ( биолошки мажи во женска категорија) со то дека се незнамтикаква билионска занимација. Шо проблемите за кои @Celltica чинам беше спомна, не се помалку релевантни. А тие проблеми не одат во прилог на то шо збораш. Само ете, забелешка дур читав да речиме. Мене стварно ме интересира ако во иднина се заинтересираш за женските спортови и како ова влијае на биолошки жени, сакам да прочитам шо мислиш.
Може затоа не се пронаоѓам во повеќето стереотипи, мене само во жолто ме облакале. Не дека така сакале, ама во мое време алишта се носеа и од братучеди, браќа, сестри и се тоа, не се бираше, дури не се скинат Па и играчките, пари се дале за прво дете, има да ги игра и второто
Си, си, ако не си транс тогаш си цис. Нема опција "не сум ни транс ни цис". Ако не си ни транс ни цис тогаш си трансфобична. Оти транс е umbrella term што покрива се што е отстапување од бинарното, "нормалното". И кросдресери, и дрег кралици, се тоа спаѓа под транс. Буквално е "не сум ист како останатите" Текстов може да го погледнеш, горе-долу ја доловува поентата. И авторката доби отказ од работа заради него https://4w.pub/non-binary-is-the-new-not-like-other-girls-and-its-deeply-rooted-in-misogyny/
Мене во сино, зелено... Со нинџа желки омилените тренерки ми беа. И со колички се играв, омилена играчка Се да размонтирам, мајстор. Колата, ладата стара со татко ми ја поправав, ќе ги олабавеше тркалата да можам јас да ги одвртам.
Ама, ова твоево е сосема нешто друго од муабетов, впрочем, можеби и би требало да отвориш посебна тема, на пример зашто не се идентификуваат веќе како жени, или не знам, нешто така. Non-binary би требало да се одделно, баш како што се, non-binary, зошто да спаѓаат под транс, транс е асоцијација дека се во некаква транзиција, а баш тие не се во никаква транзиција, едноставно постојат како што се. Значи, цис, транс и нон бајнари. Нема вака повеќе смисла?
Не баш. Генерално спаѓа не-бинарно под транс наративата. Транс е umbrella термин, во право е. И сега во тој термин се делат на повеќе, барем јас така го разбирам тоа што сум читала. Јас ко што сфаќам има цис и транс. Транс има под себе повеќе категории.
Да биде трансродово лице не мора да значи дека е во некаква транзиција, на основа на самоидентификација е. Секој може да е трансродов - и ако каже дека е трансродов - тогаш е. (дури одат и до тој степен: ако се сомневаш дека можеби си транс - веројатно си). Не ти се цис, транс и нонбајнари едиснтвени категории. Имаш и gender fluid, agender, pangender, genderqueer, two-spirit и уште се по ред. Порано се правеше разлика, трансексуални лица беа оние што транзицираа, ама сега се избегнува терминов бидејќи е навредлив, као "не е твоја работа да знаеш дали некој транзицирал или не и зошто е транс, твоја е да го прифатиш и да не прашуваш ништо".
Не реков ни дека се нерелевантни, туку едноставно: Немам став за тоа, оти не знам детали и не ме интересира да научам. Ваљда имам право да немам мислење и/или интерес за нешто.
Како може да застапуваш политики за кои не те интересира Вајлд? Нели е битно да се информираш за работите пред да зборуваш за нив? Или кој ги ебе жените, и женските безбедни простори, и женските спортови, и женските стипендии и се по ред? Или ќе ги отстапат или ќе ги нема?
Ама не можам да се одлучам. https://young.scot/get-informed/national/gender-identity-terms Сега и трансфоб транс ќе испаднам, така? Од тие без желба да транзитираат, ама што нејќат да готват и да се фарбаат
Господ да не исчува Форум е. Не морам да го разгледам секој аспект. Еве имам став дека треба да се користи една андрогена заменка. Каква врска има тоа со спортот?
Каква врска има тоа со било што? Чии проблеми решава тоа и кому му е од помош? Јазикот е флуиден и се менува, всушност јазикот не е со измислени правила кои никогаш нема да се променат и не може да се форсира промена на јазикот. Едноставно, луѓето флуидно треба да го променат начинот на кој комуницираат за да се смета промената релевантна и да може да се воведе како официјална промена, не затоа што рандом лица сметаат дека така е подобро. Тоа ти е ко gif дали се изговара гиф или џиф, едноставно, затоа што доволно луѓе го изговараат на еден од овие два начини, и двата изговори стојат во речник, без разлика што дури и авторот на зборот се лути со став "по ѓаволите веќе, не е гиф престанете да го изговарате така." Ако јас сакам да користам 3 заменки, јас ќе користам 3 заменки и некој не смее да ме присили на спротивното.
Прогуглај tranwidows, од прилика тоа е приказната. Сите заинтересирани за штиклите, фустаните и секси долна облека, никој за чистењето, усисавачот и ручекот
Според мене тоа што те прави транс е желбата да бидеш во транзиција. Не можеш да бидеш транс ако си во ред со половиот орган, зашто тогаш немаш дисфорија. Затоа мислам дека во некои држави е закон да идеш на психијатар кој ќе ти утврди боди дисфорија за да примаш хормони. И така треба и да биде. Нон-бајнри луѓе се транс затоа што не се бинарни. Ама што ми имаат кажувано НБ луѓе кои ги знам - и тие чувствуваат или можат да чувствуваат дисфорија. Ама еве, знам НБ особа која чувствува дисфорија во врска со градите ама знам и butch лезбејки кои се жени и носат бајндери за стиснување на градите зашто не ги сакаат. Која е разликата?