Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ромите во општеството

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Bitter-Sweet, 23 јули 2017.

1. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.746
    Допаѓања:
    11.158
    Кај нас е лудница, катастрофа. Абе кај нас не на два, палати имаат, пола град е направено од нивните куќи ама се прости, насилни, губретари. Им се даде социјална зграда нова, замисли цело маало го молат МВР да воспостави ред. Се плашат деца на улица да излезат. Зградата за неполна година личи на прчварница, се уништено, со ѓубре насекаде. Дивјаци се за мене и ќе останат такви. Од нив се плашам дете да пуштам на улица. Возат како луди, пред два дена еден ќе ме собереше пред врата, се нервирам на самата помисла на нив :envy:

На Gosh, Feminka22, Selena01 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.270
    Допаѓања:
    7.721
    Во Валандово дали има 10тина Роми, а тоа се пишани Роми поради бенефити. Си зборуваат само македонски, одат на школо/работа,
    Сите се православни христијани и Македонци (не се Роми), и се далеку поеманципирани од стандардните Роми. Мислам дека воопшто и не може да се споредат со Роми, најнормални се. Само што имаат потемна кожа и поголема дарба за музика. :D Има исклучоци секако по некој, ама такви има и кај каурите. Секогаш се наоѓа по некоја пропалица.

Додека во Струмица покрај транзитот тие се сосема друга песна на пример.
    Јас минам често низ Злокуќани во Скопје, и тука е комплетен хаос од нив. Само нешто палат, влечат, истрчуваат пред кола, се тепаат, шетаат облечени за никаде. По кеј кога ќе се спуштат плукаат насекаде, ѓубре фрлат, пуштаат агресивни кучиња или ги борат крвнички.

А кога ќе ги видам на некој семафор здрави прави, просат... Па до толку мајка му стара, секако ќе најдат физичка работа за да спечалат плата. Или со по 3 бебиња кога просат... Греота за децата, немаат избор во каква средина ќе се родат.

На Adidas888 и tinkerbell22 им се допаѓа ова.
  3. tinkerbell22

tinkerbell22 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2024
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    3.260
    Да,да,јас и во таа мала живеам ,само тенот им е различен и музиканти се...Не за џабе се вика малата Весела Долина :D :D :D

4. CarrieBradshow

CarrieBradshow Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2020
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    381
    Се согласувам потполно, преместувам дете баш ради нив, чест на исклучоци ама насилните се побројни дефинитивно и нив никој ништо не им можи, оди скарај се, немс да се докажиш и пази се кога тогаш ќе ти наштетат, дали со крадење, дали задевање/напаѓање... :@
    Имам пријатели роми и никогаш не сум потценувала луѓе, баш никогаш. Ама ова излегува од контрола. Заштитени на секој начин, на секое место. Ако се скараш со ром Ти си крив, Ти омаловажуваш, Ти имаш нешто против ромите!!!

На Feminka22, Youknow, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    23.024
    Да, има две врсти роми, тие гадните и овие добрите наши :rofl:. Во струмица се гадните :rofl:.
    Во Гевгелија сите се ок, македонци се, зборат македонски, се облекуваат ок, одат на работа, пречисто им е дома, христијани се сите.... нив многу си ги сакам. :D
    А тие шо питачат не.

На SummerGirl, tinkerbell22 и LadyR им се допаѓа ова.
  6. Dominodancing

Dominodancing Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    539
    Допаѓања:
    1.275
    Se soglasuvam potpolno se so sto e napišano. Kolku i da gi ima dobri, najodobro e so niv da si na distanca. Zatoa što se skloni da LAŽAT, kradat, napagat poslabi od sebe, zakačaat po deca ili stari lugje totalno bez potreba, imat sklonost da se grupirat u čopori i togas se silni, često igrat na kartata na rasizam i glumat žrtvi iako 99% ne se vo pravo. Ne plakat struja, voda, danok na imot, komunalii... Napravat deponii za kratko, daj mu na cigan se sredeno skockano mesto so parkće so sve za 3,4 meseca ke go naprave deponija. Vozat neispravni neregistrirani vozila bez vozački,često i deca vozat koli. Ne plakaat kazni, ne im idat izvršiteli i može da se nabrojuva do utre. Ne gi sakam ni malku.

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  7. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.239
    Само не генерализирајте.
    Во ред е да не ви се допаѓаат нечесни поединци, но не е во ред да го етикетирате или мразите целиот етникум.
    Не се сите Роми исти.
    Лесно е да се каже да си најдат чесна работа. Но, тоа е можно само за оние кои имаат документи дека постојат.
    Проблем е и што секој друг народ ги гледа како да се ниво подолу наместо да се заангажира за да бидат тргнати од улиците и да имаат пристојни услови за живот. А, само тогаш на никој нема да му пречат.

На eliesaab, SaniD, EmporioIvankov и 5 други им се допаѓа ова.
  8. tinkerbell22

Се зачлени на:
    6 август 2024
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    3.260
    Во Валандово и Гевгелија исти се ромите ,јас не ги делам ..има поединци што не се ок ама што од нашиве нема ? Па ние сме полош и позлобен народ од нив.
    Кај нас околу има и многу турски села ,па и со нив многу си живееме.

На Iva.T, SummerGirl и Adidas888 им се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.341
    Допаѓања:
    102.995
    Има повеќе роми од 10 ама не е битно, сите се одлични, прекрасни луѓе. Поради на татко ми хобито голем дел од нив ни беа дел од домашните седенки и друштво. Сега мајка ми кај што живее најблиската комшика и е ромка, за мене нема помила жена од неа, од срце знам дека ми се радува на секое одење и кога сме таму обожавам да пијам кафе со неа. Имам 2 тетки мажени за роми и исто, прекрасни луѓе, имаат во карактерот малку од она расфрлање со пари, и двајцата, ама воглавно се супер луѓе. Во Валандово да, најдобрите музичари се роми, сите биле кај мене дома многу пати и биле најчесни луѓе на светот. Само во говорот малку се разликуваат, завлекуваат, иначе се е исто ко кај нас.

На tinkerbell22 и Adidas888 им се допаѓа ова.
  10. tinkerbell22

Се зачлени на:
    6 август 2024
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    3.260
    Баш,и мојата најблиска комшивка и пријателка од малото ми е ромка, па можам да кажам дека со неа многу поубаво си поминувам отколку со други пријателки .

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.270
    Допаѓања:
    7.721
    Еве од најновиот попис има 16. Ама лично познавам неколку што не се воопшто Роми, ниту живеат на Орце Николов, се имаат пишано за да влезат на државна работа. Така да реално се помалку од 10. И тоа од една поширока фамилија се сите што се пишани Роми, ги знам и луѓето кои се.
    Screenshot_20240916_110736_Chrome.jpg
    Ги знам иначе многу добро скоро сите луѓе јас во Веселата долина, од старо до младо. :D Ехее како мала, што играње удрив таму на маалото, и во флиперницата на Хриса. Сум јадела во многу куќи.
    И тврдам дека се добри, чисти и поштетни најголем дел од нив. Затоа и викам дека воопшто и не треба да ги споредиме со стандардните Роми, за кои и се мисли на темава.

На eliesaab, tinkerbell22 и Adidas888 им се допаѓа ова.
  12. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.105
    Допаѓања:
    4.032
    Да го начекаш ти или сопругот да му покажеш како се тепа. Најозбилно.
    Нема друго чаре каква полиција какви глупости, со ѓуптин чест на исклучоци нема разбирачка.

На Dominodancing му/ѝ се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.341
    Допаѓања:
    102.995
    Абе они се пишуваат македонци, ама реално не се, роми се, и по изглед и по убедување и по се, што не е нели некој проблем. 10 ги има само од една фамилија, а јас знам повеќе од една фамилија верувај. Тоа они како се претставуваат и колку се попишани врска нема со реалноста. Ако не живеам таму, ги знам и јас. Инаку најголемата популација на роми во Валандово не е во Валандово туку во Марвинци, ама они се пишуваат срби.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. tinkerbell22

Се зачлени на:
    6 август 2024
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    3.260
    Нашиве немаат споредба со тие од Марвинци .Тие се српски роми,овие во Валандово се цел живот тука.Работат,школуваат деца,средени,дотерени,чисти..кога поминувам од малата мириса на Орнел цела улица, дворови мијат секој ден ,педантерии...

На eliesaab и SummerGirl им се допаѓа ова.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.341
    Допаѓања:
    102.995
    Дааа, апсолутно. Кога ќе ги видам дворовите какви им се, од мерак да седнеш кафе да испиеш. Орце Николов е најчиста улица мислам, ѓубренце не сум видела на улица од нив, кај нас е цело ѓубре по краевите и никој не си мете ни лисја од дрвата нивни. Страшно. А тие во Марвинци ми се многу језиви, татко ми ги обожаваше дека работеше таму и на нив он им беше Цар, ја не ги можев, манипуланти и лажговци. Го користеа татко ми многу.

На SummerGirl и tinkerbell22 им се допаѓа ова.
  16. tinkerbell22

Се зачлени на:
    6 август 2024
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    3.260
    Дааа, е тие се лажговци,крадамии.
    Моите комшии на Орце што живеат се со најчисти дворови и куќи . Можам да кажам дека мојот двор е понечист . Едно ѓубре нема ни по улицата ни по дворовоте...

На SummerGirl и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  17. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.495
    Допаѓања:
    21.135
    Да де, све некој друг им е крив.

На Gosh и Feminka22 им се допаѓа ова.
  18. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.239
    Па, е кога многумина од нив ги немаат правата што јас, ти и останатите овде ги имаме затоа што не се запишани дека постојат.
    За да не крадат и да не просат им требаат едукација и работа. А, тие се добиваат со документи. Државата е должна да ги среди, ама и другите народи треба да ја натераат да ги среди за да не им пречат повеќе.

На eliesaab, staycalm и EmporioIvankov им се допаѓа ова.
  19. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.495
    Допаѓања:
    21.135
    Јас се слагам дека државата не ни ја бива за многу работи ама дека за Ромите е крива државата, не е.
    Едно време кај што работев за дневница ни документи ми бараа ни ништо. И имаше и две ромки што работеа, мајка и ќерка.

А и тие што постојат еве гледаме, доктори на науки станаа, нема грешка.

На Gosh, Feminka22 и Dominodancing им се допаѓа ова.
  20. EmporioIvankov

EmporioIvankov Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2023
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.182
    Глупости, треба да си сериозно глупава за да дадеш совет на луѓе со по 30 години да тепаат 12 годишно дете... Абе затвор се оди за тоа еј.

На eliesaab, staycalm и nextredstyle им се допаѓа ова.