Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ромите во општеството

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Bitter-Sweet, 23 јули 2017.

1. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.166
    Тебе државата ти даде документи?
    Кога си се родила дошла државата дома кај тебе да донесе извод на родени или твоите отишле и те пријавиле ко сите нормални луѓе?

Имаат право Ромите и на едукација и на работа. Не само што имаат право туку имаат и куп дополнителни привилегии што јас и ти ги немаме, стипендии и за основно и за средно, бесплатни студии, бесплатни тутори итн итн.
    Тоа што не сакаат да ги користат и сакаат да живеат од денес за утре, на маргините на општеството, тоа е нивен избор.

На Gosh, Mazegin, Feminka22 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Dominodancing

Dominodancing Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    539
    Допаѓања:
    1.275
    Taka e, i + ne sme ednakvi od kade ednakvi, jas eden mesec ako ne platam struja vednas ke me isklučat, a tie ne plakaat nikogas, i ne znam koj e obespraven tuka jas ili tie, i do koga ke plakame i za niv.

3. EmporioIvankov

EmporioIvankov Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2023
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.182
    Прво, не работи тоа така.
    Второ, тие плаќаат исто колку и ти, лично познавам и знам роми кои живеат и работат кај мене во општина и живеат како сите луѓе.

На nextredstyle му/ѝ се допаѓа ова.
  4. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.238
    Крива е.
    Да земе сите неевидентирани да ги евидентира, едуцира и вработува, они ќе бидат во подобра состојба. Тогаш и веќе евидентираните нема да прават криминал и други проблеми. Или барем бројката на нечесни значително ќе се намали.
    Сите народи крадат и вршат насилство. Не треба само на нив да им викате.

5. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.238
    Евидентираните имаат права, неевидентираните немаат. Не гледаш вести кога се жалат.

6. Dominodancing

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    539
    Допаѓања:
    1.275
    Jas poradi prirodata na mojata rabota sum imal so niv kontakt sekoj dnevno i mnogu dobro znam kako funkcionoraat, i ti kažuvam od prva raka.

7. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.166
    И кој им е крив што се неевидентирани???
    Тебе ако ти истече личната карта и не ја продолжиш, туку седиш и кукаш како нема работа кој ти е крив?
    Патем кажано има еден куп невладини организации кои се бават со Ромите и кои меѓу другото се бават и со тоа да им вадат документи.

На вести и Албанците се исто многу дискриминирани.
    Реалноста е друга.

На Gosh, Mazegin, sino.o.oka и 3 други им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.341
    Допаѓања:
    102.995
    Како да ги едуцира? Они сами не сакаат да се едуцираат. Имаше кај син ми во одделение едно детенце ромче кое дојде се на се 2 пати на школо од цело полугодие, го отпишаа, го запишаа во друго школо и од таму го отпишаа, сега не знам кај се, ама не верувам дека ќе заврши нешто. Не знам како успеваат да одбегнат школување кога е задолжително и се казнува, ама дете од 8г прво беше запишано.

На Dominodancing и tinkerbell22 им се допаѓа ова.
  9. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.493
    Допаѓања:
    21.132
    Сите народи вршат да. Само некако секаде ама секаде баш Ромите се тие што крадат, што раѓаат 50 деца и просат, што имаат стипендии на етничка основа и пак работат како чистачи и слични работи. И барем тоа да работат е супер, ама голем дел не ни работат.

И државата ќе ти даде документи и работа и све ама памет не може да ти даде. Ако ти не знаеш дека дете не се гледа со просење по улици и не треба ќерката да ја мажиш на 14 години, никој нема да те опамети со сила.

На Gosh, sino.o.oka, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.103
    Допаѓања:
    4.031
    А вака обратно тие да ти го тепаат детето, глупости нека ти го тепаат пошто на институциите ич не им чуе. Јас така би постапила за мое дете, врз кој основ ке ме затворат мене а не тие што го тепале моето?

11. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.446
    Не сте свесни колку привилегиран и игнорантен поглед е да кажеш, можев и јас, можат и они.

Да сте се роделе во семејство што брца во контињери за да најде храна и сте живееле со 15 луѓе во барака кај што никој не се секира дали денес ќе отидете во школо, на балет или во академијата за мини генијалци и кај што е нормално 10 годишни деца да си носат ножеви, баш да ве видам дали ќе бевте сега таму да каде што сте сега.

Џабе државата дава некои полесни услови за сиромашни и роми кога они се системски дискриминирани и не добиваат иста шанса за ништо како сите нас. Не се образовани и менталитетот им е ужасен, да, ама тоа е производ на околните услови.

Дали сериозно мислите дека некој сака да проси надвор?
    Ако не го согледувате ова, тешко на вас. Затоа и децата ви се разгалени.

На eliesaab, Iva.T, Srckata28 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. EmporioIvankov

Се зачлени на:
    10 ноември 2023
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.182
    Врз основ на тоа што ти си возрасна личност и имаш глава да расудуваш. Деца со 12 години не одговараат ни прекршочно ни кривично, затоа што не можат да резонираат. Тебе ептен треба да ти фали у главата да мислиш дека дете кое расте со неинволвирани родители ќе го опраиш ти со тепање.

13. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.493
    Допаѓања:
    21.132
    А кој тоа прави 10 деца во барака? Државата ги онади или они сами меѓу себе?
    Зошто кога сум им давала храна одбивале и барале конкретно пари?
    Во основно имавме роми во одделение и погоди кој не знаеше да чита до 4то одделение? Иако сите исто бевме учени.
    Да, во каква фамилија си роден може да има влијание дали ќе упишеш факс медицина или ќе работиш чистач и што год најдеш оти факсот треба да го плаќаш. Ама не ти влијае на интелектуалната способност па они да зимаат стипендии зашо се роми.

Нека има стипендии за еднородителски семејства, за успех, за сиромашни и слични, немам против ама за етничка припадност нема причина. Ако стварно се сиромашни, ко шо реков нека има стипендии за нив ама тоа да биде без разлика на етникум. И сиромашното ромче и македонче да бидат исти.

Последна измена: 16 септември 2024
    На Gosh, st-el, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.103
    Допаѓања:
    4.031
    Тие деца од 12 години прераснуваат во возрасни и исто такви остануваат до крајот на животот како нивните родители.

15. EmporioIvankov

Се зачлени на:
    10 ноември 2023
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.182
    Ај да ти појаснам, затоа што нутриција ми е примо, самата исхрана што ја имаш како дете или ја немаш може да влијае врз твојот когнитивен развој. Затоа е огромна реткост деца од ниски општествени слоеви да догураат далеку во животот, особено ако немаат грижливи родители што ќе делат од нивната уста за нив. Дополнително дел од ромчињава, се пијанети и кљукани со апој како бебиња за да не вриштат дур мајка им проси со нив на семафор. Од тоа дете не очекувај висока когнитивна способност затоа што мозокот му е спржен во самиот старт.
    Ќе пријавам во полиција и во социјално, на крајот од денот само ќе го запишам детето на бокс. Година дена, и никој нема да го млати, нема ни да може некој да го млати.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.493
    Допаѓања:
    21.132
    Дали таа нивна храна прави да имаш ултра високо либидо и страшна сперма што ниеден кондом не те спречува да правиш деца?
    Дај ако е така, овие што се борат со неплодност да си решат маките уште одма.

На Gosh, SummerGirl и Feminka22 им се допаѓа ова.
  17. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.103
    Допаѓања:
    4.031
    Да и мене прва мисла ми е да пријавам но институциите не си ја бркаат работата сум пријавила еднаш случај и никад више. Зато и те прашав како би го решил проблемот, е со тоа шо ке го запишиш на бокс сепак пологично ми е.

Последна измена: 16 септември 2024
  18. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Они имаат право на сѐ. Ама неќат. И не е дека не знаат као се праи дете, а ги штампаат ко поштенски марки за да ги жалиш по улици. Не те жалам бе. Шо го раѓаш?
    Они вода у очи немаат за нив, уше родила деца. Треба и за нив стерилизација, ко за мачиња и кучиња, бар да не се размножуваат ако нема кај да седат.

а дека се безобразни безобразни се. Иам 3 несакани случки у животов. А немаат шо да изгубат и се силат. А ја да прљам раце и да плаќам оштета не намеравам

На Gosh, st-el, Bratot и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Dominodancing

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    539
    Допаѓања:
    1.275
    Eve go MOJOT (so ne mora da znači deka e taka) pogled na Romite kako narod baziran na moite iskustva so niv do sega. Romite se posebna nacija eden vid na pleme, bez svoja matična država a se raseani natamu navamu po razni gradovi i državi, često živealištata im ličat na geta, voda teče po ulicite, dvorovite im ličat na otpad, teško se vklopuvaat vo okolinata zatoa so si go teraat nivniot način na život od denes za utre. Sum imal rabota so siromašni Makedonci i siromašni Romi, AMA nikogaš ne sum videl makedonci da odat da kradat kaj Romi, a sum videl x slučai kade Romi kradat kaj makedonci, bez razlika i najbanalni raboti, točak, tava,železo, zimnica, telefon,... Sum videl mali deca Romi da napagaat star dedo Makedonec i mavaat so kamenja i mu frlaat točakot od čista mira, ne sum videl makedonci deca da mavaat so kamenja po star čovek Rom.Gi imaat istite možnosti kako prosečen Makedonec vo pogled na školuvanjeto. Rom si e rom,, isto živee i rom od Štip Rom od Strumica rom u Bugarija ili, ednostavno se poznava od daleko deka site si go teraat istiot način na život maalata im se potpolno isti iako eden so drug ne se poznavaat, takov im e genetskiot kod mentalniot sklop ednostavno . E sea znači za razlika od Bugarija primer kaj nas imaat MNOGU poveke prava, se šlepaat na naa drugite koi plakame struja voda i za niv, im se progleduva niz prsti zatoa vozat taxi totalno bez dokumenti i vozački i neregistrirani igraat na kartata diskrimnaicja ako ne im pomine togaš kartata glasačko telo koja e sekogas skoro uspješna . Nepoverlivi se, lesno menuvaat iskaz, strana i slično radi sitna korist. Skloni kon laženje, nasilni kon postari luge i pomali deca.Od pozitivnata strana može da se kaže deka se vesel narod ljubiteli na muzika često premnogu glasna bez oset za okolinata. Onie koi imaat raboteno po stranstvo ili se malku po obrazuvani ovde se vo značitelno pomal broj i može da se komunicira so niv OK i da se ima korekten odnos. Da skratam iako ima mnogu za kažuvanje se na se ne e narod so koj bi sakal da imam druženje ili preteran kontakt, negativna ocenka od mene .

На eliesaab, CarrieBradshow и Feminka22 им се допаѓа ова.
  20. CarrieBradshow

CarrieBradshow Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2020
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    381
    Не, нема да допрам туѓо дете, тоа сигурно. Како што несакам мое да му дава воспитни друг некој.
    Прееска го најдов на улица, велеше дека само го бркал, не го мавал, арно ама се појави синми и ми рече тој е мамо, тој ме маваше. Почна да се тутка, му зборував да бидат другари(реално и комшии испаднавме), повеќе дека не смее да го допри, добро рече добро. Му Го прашав дали сака полиција да го пријавам, рече не (нормално, не очекував друг одговор)...
    Формален муабет праевме, е сеа останува да видиме следно..
    Како ќе пренеси дома на домашните, дали ќе прекини со задевање, останува да видиме. Аман !!!!

На SummerGirl и Feminka22 им се допаѓа ова.