Не гледам ништо лошо некој во општеството кој е побогат да плаќа за некој посиромашен. Немам проблем со тоа дека од моите пари има бенефит некој сиромашен. Така треба да биде. Тој што зема повеќе, дава повеќе. Што побогат тоа поголем данок. Секаде во светот е така. Инаку од каде социјална помош, од каде пари за жртви на насилство, од каде помош за самохрани мајки, од каде помош за инвалиди? И практично и морално ми е во ред.
Да, да во Германија и Италија саде доктори на науки и инженери се Ромите. Секаде живеат исто, сами се гетоизираат, работат на црно, раѓаат куп деца за да цицаат детски додаток и социјална помош, живеат од денес за утре без никаков план за иднината и кукаат како се дискриминирани. Нашето општество има кривица за многу работи, но начинот на живеење на Ромите не е една од нив. Имаат милијарда бенефиции, стипендии земаат само да се запишани во средно и на факултет, имаат милијарда невладини организации, милијарда проекти за нив што македонски, што странски, имаат предност при вработување, при запишување на факултет и каде уште не. Македонец магистер по право ќе работи за 12,000, Ром со истата титула одма ќе го пикнат во некое министерство или друга државна институција, Македонче од сиромашно семејство што има желба за студирање но нема средства ќе си остане со средно, а за Ромчето фали уште да го земат за рака, да го однесат на факултет и да му полагаат испити наместо него...и ете пак процентот на високообразаовани Роми е многу мал...до менталниот склоп е, не до општеството.
И кај мене во населба има Роми. И знаете што? 90% не работат. А зошто? Зашто поубаво им е да просат на улица. Тие што сакаат да работат испобегаа по странство. Овие овде џаболебари. Само пари бараат. Ако им купиш храна одма ја фрлаат. Чест на исклучоци. Околу работата не би рекла дека се дискриминирани. Имаат поволности кои јас, како дете на самохран родител...ги немав.
Јас реков дека тоа е океј? Јас си кажувам мои примери не летај одма. Никогаш не сум се испонашала на ром/ка да и префрлувам, довикувам и физички да малтретирам и не сфаќам зашо уствари ја добивам вакво понашање. Системот нема ништо против нив, се ги следува нив, па и повеќе пошто нели се ранлива категорија. Ова со кредитот лично ром ми го кажа така да . Си ги знаат тие бенефитите од државата не се секирај ти.
Ама не зборам за гнасен, со ужасна миризба, туку за ром, кој води нормална хигиена. Бебето што го спомнав во другиот пример, сакаш да кажеш е гнасно со ужасна миризба? Не може да си здравствен работник ако не можеш гадењето да го скриеш од пациент. И особено да го оправдуваш ко нормално.
Ај вака, од овде да ти кажам, не ме цитирај ако не знаеш да правиш нормален муабет, пошо фрустрации и плачки не ми се читаат. Јас ти реков дека имаш и ти примери, и дека и ромите имаат примери од нас. И за тие примери ништо не коментираш. Пошо нели тие се "во ред" превентивно мора, еден те закачал сега збори за сите. Со македонци си немала проблем во животов? Си имала ти гарантирам. Ги мразиш сите македонци? Не, зошто? Тоа е расизам. Преврти го како сакаш.
Збирот од финансиската помош за овие три категории не го достигнува износот кој го зема едно Ромско семејство, невработено, со пет шест деца, со се социјална помош и додатоци.
Предност при вработување? За да се испуни квотата македонци се пишуваат ко роми за да влезат. Ова за во јавни институции. У приватни па уште помали шанси имаат да влезат токму ради предрасудите што владеат у општеството. А манипулации со социјална помош не прават само они, ти текнува на случајот со македонскиот директор што зимал детски додаток? Манипулираат сите у трулиов систем.
@Mantub многу ти личи речникот. Браво. Кажувам примери, а не рекла казала маабети. Кажав дека ги поддржувам и се, ама расист сум де. Не сум имала проблеми од толкави размери со македонци. И не ги мразам циганите, не се возбудувај. Ни те цитирам ни ме цитирај пошто неќам да дискутирам со луѓе што користат термини како "плачки".
Они социјална помош, а здрави прави (и наши има такви). Освен пензијата што ја земав, друга помош не добив. А износот ни до пола не го достигнуваше оној што они го земаат. Никаде немав предност.
И пак имаат поволности од нас другите. И само се жалат. Ама полесно е да се живее на туѓ грб. Ова и за нашите се однесува. Против дискриминација сум, ама некои работи не се во ред.
Е кај се де, тоа е само про форма колку да не не' тепаат по раце европејцине а пак наши ги бутаат преку врски. Зборувај ми за интеграција. Ако 4000 денари се доволни за напредок на загрозени граѓани океј нека е.
Не е никаква про форма или шема, туку нема кој од нив. Одбиваат напредок. Исто како што одбиваат работа што им се нуди од центарот за социјално. Ти би работел ли за 12 000 ако можеш да седиш дома и да земаш 12 000 ? Ќе ти одговорам. Ти би работел, ама тој не. У друг случај, да не сакаш да работиш, нема да ти одобрат социјално, нему ќе му одобрат. Кој е дискриминиран ? И не се 4000 денари. Провери колку изнесува моментално износот. Мора да се обезбедуваат гласови некако, немој да мислиш дека од емпатија се поголем дел од буџетот се издвојува за нив. А тек социјалната пензија... Охохо
Мене ме интересира кој ги спречува да се образуваат? Ги имаат сите можности, ни успех им треба од средно, ни за финансии треба да му ја мислат, стипендии земаат не само од државата туку и од разни невладини организации, им треба само желба за учење која очигледно ја немаат. Еве деновиве читам пак немало гинеколог во Шутка, таа што била до сега ја преселила ординацијата. Зошто тогаш не се пријави Ром(ка) за гинеколог наместо да кукаат пак како се дискриминирани? Да не е забранет медицински факултет за Роми? Значи или нема ниеден гинеколог од ромска националност (и покрај сите мерки да се поттикне нивната едукација) или има ама не сака да работи во таа средина. Што се однесува до јавни институции изглеа не си имал работа да бркаш по нив во спротивно ќе увидеше дека ги има. И нивната националност воопшто не е проблем, проблем е што повеќето од нив појма немаат од работата, ама се примени поради националноста. Тоа е дискриминација, ама не за Ромите туку за сите останати кои воопшто немале можност ни да аплицираат за работата. Македонци може да се пишат ко Роми и да влезат само доколку нема вистински Роми кандидати за таа позиција, а во случај да ги имаш Елвис Мустафа и Дарко Петровски пријавени секако ќе го примат првиот, Фактот што некој треба да се пише како Ром за да се вработи само покажува колку се привилегирани.
Семејство и домаќинство со пет и повеќе члена 7.120 денари ова од страна на министерство за труд и социјална политика Мене сама не ми се доволни париве да поминам 2 недели, а не пак еден месец, а не пак 5 члена.
Плус детски додатоци, плус школарина. Одземи комуналии од кои се ослободени. Излегува колку моменталната минимална плата сегашна. Како ти се чини малку, рачунаш просек од семејство или на ниво на целата популација која ја силува меркава, гледано од буџетот ? Знаеш дека има самохрани мајки кои децата не си ги гледаат за да го обезбедат истиот овој износ ? Знаеш дека истите мајки понекогаш се принудени децата сами да ги оставаат дома пошто не можат да приуштат градинка, додека за ромчето е бесплатно. Ај што е бесплатно туку не смее ни да нема место, пошто ќе се повикаат на расизам. Колку отрпуваат родителите за да детето го пуштат на курс по странски јазици, додека за нив е бесплатно ? Колку ќе те чини тебе да отидеш на совет кај адвокат, пошто нема кој да ти заврши про боно ? Каква дискриминација ффс. https://plusinfo.mk/социјалната-помош-рипна-за-300-отсто-нам/