Сè од компири

Discussion in 'Рецепти' started by kiki-riki, Jan 6, 2010.

  1. The.Pink.Angel

    The.Pink.Angel Истакнат член

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Messages:
    497
    Likes Received:
    132
    Пред некое време експериментирав ама стварно вкусно ептен излезе го здробив компирот ставив врз него кисело млеко малку црвено вино вагета сушено нане,мајчина душичка и златна мешавина од ова зеленото кесе што има грашок морков и пченка многу и го ставив да се пече многу убаво излезе и испржив колбаси + зелка салата :wasntme: еве и сликичка
     

    Attached Files:

    Lacrimosa and joy1 like this.
  2. callmyname

    callmyname Активен член

    Joined:
    Mar 29, 2014
    Messages:
    24
    Likes Received:
    15
    И јас ги правам кроективе од компири, но во пасираниот компир ставам сецкани краставички и салама,и потоа ги правам топчиња во јајца па во презла и се пржат! Превкусни се :)
     
  3. The.king

    The.king Истакнат член

    Joined:
    May 12, 2013
    Messages:
    128
    Likes Received:
    138
    Pa sekogash gi sakam przhenicite od preostanatoto pire i chesto gi pravam
     
  4. Ojesil

    Ojesil Активен член

    Joined:
    Apr 6, 2014
    Messages:
    93
    Likes Received:
    13
    Da go spodelam mojot omilen nacin na kompiri. 1 kg mlad kompir se sece na 4 dela , 1 fildzan voda,1l sol 1l vegeta 1lazicka ruzmarin sitno secen i 1l luk vo prav mmm probajte
     
  5. lightning123

    lightning123 Истакнат член

    Joined:
    Jan 17, 2014
    Messages:
    801
    Likes Received:
    391
    Обично од компири правам: салата, пржени компирчиња, чипс, пире или ги печам. Но, решив утре нешто ново да пробам. ШНИЦЛИ ОД КОМПИР. Еве го рецептот:

    1 кг компири; 250 г кравјо сирење; главица кромид; 20 г лебни трошки; 200 мл масло за готвење; 1 јајце; сол; црвен пипер
    Начин на подготовка: Кромидот исчистете го и изрендајте го ситно.
    Измијте го компирот, потоа излупете го и сварете го. Потоа, убаво истолчете го.
    Во пирето додадете ги кромидот, сирењето, лебните трошки, јајцето, како и сол и црвен пипер по вкус и замесете тесто. Од тестото направете тенки шницли и пржете ги во врело масло.
    Јадете ги топли, а како прилог можете да послужите сос.
     
  6. fifi16

    fifi16 Истакнат член

    Joined:
    Oct 28, 2013
    Messages:
    390
    Likes Received:
    178
    Gender:
    Female
    девојки мене ме интересира кога ги пржите компирите што им правете за да не ви останува зејтин во садот кога ги ставате од тавата? бидејќи на мене ми се мрсни и не знам што да правам за да не ми останува зејтин?
     
  7. Baby-bubu

    Baby-bubu Популарен член

    Joined:
    Jan 2, 2014
    Messages:
    1,632
    Likes Received:
    13,333
    Gender:
    Female
    Кога ќе ги ставиш во сад одозгора стави им од оние големите бришачи за раце и си се упива тоа. Наредната тура пак исто, ќе ја смениш само харитијата и така немаш мрсни компири :lol:
     
    fifi16 likes this.
  8. Marick14

    Marick14 Истакнат член

    Joined:
    Mar 6, 2013
    Messages:
    3,679
    Likes Received:
    2,933
    Јас направив салата (како што погоре ја спомна една девојка) со компир, јајце, кашкавал и мајонез. Супер испадна. Одма ми ја изедоа и примив само пофалби. :angel:
     
  9. hermosa

    hermosa Популарен член

    Joined:
    Dec 7, 2011
    Messages:
    3,712
    Likes Received:
    9,451
    Gender:
    Female
    Јас си правам со компири еден превкусен рецепт,значи тенко ги сечете компирите ,ги пржите,потоа ги додавате печурките,морковчиња сецкани,и домати сецкани на парчиња,им ставате зачини по желба.Откако ќе се испржи се тоа го ставате со плех со зејтинот од тавчето во кое сте пржеле и малку вода, го печете половина час на 200степени.Бон апетит :inlove:
     
    Angel4eeee likes this.
  10. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2013
    Messages:
    2,226
    Likes Received:
    5,276
    Малку поинаков рецепт со компири.

    Потребно ви е: 200гр. бело брашно, 200гр. пченкарно брашно, 200-300гр. варени компири, изрендани, малку фета сирење.
    Се замесува со квасец, малку путер, малку шекер, сол и топла вода.
    Откако ќе покисне тестото, се прават топчиња и се печат во релна.
    (По желба во тестото се става и јајце)

    [​IMG]
     
    EMoonlight, jagodka.18 and mims-89 like this.
  11. vickyy90

    vickyy90 Популарен член

    Joined:
    Nov 27, 2011
    Messages:
    1,487
    Likes Received:
    1,074
    Вчера за ручек имав пире,арно ама многу (скоро цело) не се изеде,денеска од него направив топчиња ги ставив прво во разметено јајце па во презла и ги испржив,преубави излегоа :)
    Еве и сликичка во прилог...
    [​IMG]
     
  12. elisabeta

    elisabeta Популарен член

    Joined:
    May 25, 2012
    Messages:
    1,888
    Likes Received:
    7,540
    Чипс од компири со сецкано лукче, ким ,пипер и сол по желба :)
     

    Attached Files:

  13. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    7,698
    Likes Received:
    19,882
    Gender:
    Female
    Со сирење убави се?
    Може со кашкавал да се направи?
     
  14. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    7,698
    Likes Received:
    19,882
    Gender:
    Female
    бидна :D со кашкавал убаво ми испадна :lol: :lol: ;) ;)
     
  15. Be-yO-nCe

    Be-yO-nCe Популарен член

    Joined:
    Mar 6, 2013
    Messages:
    1,430
    Likes Received:
    6,954
    Gender:
    Female
    Немам време да ја листам темата ајде некоја да се најди ми треба рецепт за виџис.
    Ќе ни идат луѓе на ручек/вечера па да се покажам :)
     
  16. Ruzica00

    Ruzica00 Истакнат член

    Joined:
    Dec 17, 2012
    Messages:
    121
    Likes Received:
    172
    Вчера ги правев, повкусни немам пробано. Се сече на крупни коцки и се вари со додаен сол и вегета. Одкако компирот ке се свари, се цеди и се става во тава со загрејано масло да се пржи. Излегува прекрасно, внатре мек, а одозгора крцкав
     

    Attached Files:

    Elennaa likes this.
  17. Elennaa

    Elennaa Популарен член

    Joined:
    Feb 22, 2011
    Messages:
    4,161
    Likes Received:
    14,173
    Gender:
    Female
    Еве нешто од вчера што експериментирав. :)
    Би му дошло како мусака без месо. :D Дури и вкусот е сличен на мусака. Со вилушка смешав 3 јајца и млеко од прилика.
    [​IMG]
    Го ставив во тавчето со исецкани компири и додадов плус зачини, зејтин и нецела лажичка сол. Меѓутоа за нареден пат, би ставила лажичка ипол. :wasntme: Можеби би било убаво и со урда.
    [​IMG]
    Кога беа скоро готови, ставив неколку парчиња одозгора кашкавал. :)
    [​IMG]
    И еве што излезе. :)
    [​IMG]
    [​IMG]
    На моите им се допадна, само на сестра ми не и' се допадна. Треба малку да се доработи на рецептата. И нареден пат би го правела без ким. :)
    [​IMG]
    И ондак то. :rofl:
     
    Elena69221, EMoonlight, 1209 and 5 others like this.
  18. Tina12

    Tina12 Истакнат член

    Joined:
    Apr 15, 2011
    Messages:
    73
    Likes Received:
    9
    Мајка ми ги прави на пареа, вели дека така се најздрави.Ги сецка на коцкички, посолува со вагета ги става во метална цедалка за шпагети, онаа со дупчиња кои се поситни.Цедалката ја става во тенџере со вода и на тивок огин.Од пареата на водата се готват компирите, оди споро но многу се вкусни. Јас некогаш подоцна си ги пржам, и многу се вкусни :D
     
  19. TheBlueMoon

    TheBlueMoon Популарен член

    Joined:
    Jul 11, 2014
    Messages:
    312
    Likes Received:
    645
    Gender:
    Female
    Мојот омилен рецепт со компири:
    И моркови :lol:
    -Морковите и компирите се сечат на долгнавести тенки парчиња. Од прилика како показалецот. Се мешаат и се распоредуваат во тава. Се става малку маслиново масло и се истура чаша вода, за да бидат посочни. Се става бибер и веѓета и убаво се размешува. Се печат во рерна, на околу 250 степени. Кога ќе почне да омекнува компирот, ако испарила цела вода, се става уште малку. После тоа се става сецкан рузмарин, Им дава преубав вкус. Само не дозволувајте да загорат или да се исушат.
    Многу се сочни, а и убави! :D
     
  20. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,236
    Likes Received:
    81,790
    Gender:
    Female
    Јас сум воодушевена од плескавиците со соја (и компир) по рецептот на Серафима!

    Премногу едноставни дури и за почетници како мене. :)
    Дозата е супер, излегоа навистина многу, ги правев во некоја средна големина. И плус, додадов неколку рендани моркови за да ми бидат малку шарени внатре.
    Е сега, првите 2-3 ги утнав, ми станаа разлеани и ги бркав низ тавчето, ама потоа им го фатив теркот и испаднаа преубави и за око и на вкус. Дури и на татко ми му се допаднаа, а имајте на ум дека не е баш некој љубител на соја. :lol:
    Сакав да направам неколку фотографии, ама ми ги изеле сите, нека остане за некој следен пат, сигурна сум дека ќе ги направам пак. :)
     
    Serafima likes this.