1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сè од компири

Дискусија во 'Рецепти' започната од kiki-riki, 6 јануари 2010.

  1. zoketo

    zoketo Истакнат член

    Се зачлени на:
    26 септември 2012
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    128
    Пол:
    Женски
    Солени бомбици од компири

    500 гр компири
    300 гр шунка
    500 гр кашкавал
    50-100 мл масло
    1 лажица зачини


    Компирите ги вариме , ги лупиме , и на крај ги рендаме и ги ставаме во сад
    Исто и шунката и кашкавалот ги рендаме
    Шунката ја додаваме во садот со компирите , зачините , и маслото, како и дел од Кашкавалот.
    Мешаме додека да се соедини смесата.
    Потоа правиме топчиња и ги препелкаме во преостанатиот рендан кашкавал :)
     
    На Marick14 и fallenangel им се допаѓа ова.
  2. Marick14

    Marick14 Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.931
    Е ова ќе пробам да го направам. Звучи интересно.
     
  3. Sunshine.Sunshine

    Sunshine.Sunshine Истакнат член

    Се зачлени на:
    27 јули 2014
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    2.564
    Пол:
    Женски
    Пататник :smirk:
    Да можам, секој ден би го јадела.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Patatnik
    Не пронајдов ништо за пататник на македонски.
     

    Прикачени фајлови:

  4. Cookie.22

    Cookie.22 Нов член

    Се зачлени на:
    23 јули 2014
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    14
    Фемина Инстаграм

    дали можи некој да ми дај рецепт за домашен чипс ? :)
     
  5. elisabeta

    elisabeta Популарен член

    Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.538
    Сецкано лукче, ким ,пипер и сол по желба.
    Компирчината ги сечеш во вид на тенки стапчина ги ставаш да се пржат откако добро ке се загрее маслото.На мојот предходен пост на оваа тема можеш да видиш како изгледаат поздрав .
     
  6. ddevojce

    ddevojce Популарен член

    Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.546
    Sadoviii sadoviiii sadoviiii edna kupaaaa za mienjeeee epa aaajj sikteeerrrrr :@ :headbang: :headbang: mizam koga treba da minam niz kujnaaaa (definitivno za nova godina ke si posakam sadoperacka )
     
  7. Samer

    Samer Истакнат член

    Се зачлени на:
    29 август 2014
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    168
    Пол:
    Женски
    Имам дома компири али омекнале ,дали се штетни ако ги зготвам или да ги фрлам :^)
     
  8. barbiegirl.24

    barbiegirl.24 Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 ноември 2014
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    4.452
    Пол:
    Женски
    Печени компири во рерна
    Ги сечам компирите еднакво и тенко и ги ставам во голема тава. Ставам 1 чаша зејтин, 2 чаши вода, мала лажичка маст, така се многу повкусни компирите. Ставам вегетичка, зачини- кари, магдонос и ставам да се печат во предходно загреана рерна. По 20 минути ги вадам и вртам од другата страна, повторно ставам од зачините и ги ставам да се допечат. За околу 15-20 минути ја исклучувам рерната и рендам кашкавал врз компирите и ја враќам тавата во рерна да се растопи. Многу се вкуснии.:inlove:
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ceca-1

    ceca-1 Популарен член

    Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.092
    Може ли да се прави пире во бледерот и дали треба компирите да бидат изладени?
     
  10. Daleron

    Daleron Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.411
    Пол:
    Женски
    Немој во блендер како жива гума ќе се направи. Со миксер е подобро и додека е врел компирот.
     
    На Пчела, ceca-1, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. poenta

    poenta Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    35.978
    Пол:
    Женски
    Јас ти препорачувам да користиш пасатор за подготовка на пире.Откако ќе се оладат компирите ќе ги испасираш.
     
    На ceca-1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.364
    Допаѓања:
    317.426
    Пол:
    Женски
    Да и јас пире со миксер правам.
     
    На ceca-1 и Daleron им се допаѓа ова.
  13. tinkerbelll

    tinkerbelll Популарен член

    Се зачлени на:
    15 мај 2010
    Пораки:
    2.096
    Допаѓања:
    5.017
    Пол:
    Женски
    Печени компири со хопла

    Се сецкаат компирите на кругови (како за мусака) се зачинуваат со вегета,лук во прав,сол,бибер и масло.
    Се редат во тавче и се преливаат обилно (скоро да ги прелие) со хопла за готвење.Се печат околу 1 час,зависи од рерната и компирот.Кога ќе бидат веќе готови се става по желба рендан кашкавал и се остава да зарумени.
    Јас во компирите додавам и морков,а некогаш и боркула.
    Превкусно јадење,а компирите се меки и сочни.
     
    На ludoto19, Mrs.Cuper, Viktorijaaa5 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. poenta

    poenta Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    35.978
    Пол:
    Женски
    Потпечено пире од компир

    Состојки:

    500 гр. компир
    2 жолчки
    2 лажици путер
    Сол
    Вегета

    Подготовка:
    Исчистете го компирот и исечкајте го на коцки. Варете го во солена вода, исцедете и испасирајте.
    Додадете ја солта, вегетата, жолчките и путерот и заедно промешајте.
    На тава за печење поставете хартија. Со помош на украсни кеси за шлаг направете пуслици од пире.
    Се печат на температура од 220 степени околу 10-15 минути, додека не заруменат.
    Се комбинираат по желба, со салати и со месо. Може да се прелеат со сос, да се премачкаат со павлака или да се изренда сирење и се послужуваат како аперитив.
     
  15. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.335
    Допаѓања:
    83.593
    Пол:
    Женски
    Да потврдам дека преубави се така подговтвени компирите.Ги правев пред некој ден додадов и моркови на кругчиња малку млеко вода и секако хопла а зачинив само со вегета сол и црн бибер.
    Додадов и рендан кашкавал и оставив да се запече убаво ,сите што пробаа бараа рецепт ,преубави се :)
     
    На joy1, mims-89 и tinkerbelll им се допаѓа ова.
  16. Shortie

    Shortie Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 декември 2011
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    71
    Пол:
    Женски
    Крцкави компири со зачини.

    Потребно:
    3 поголеми компири
    2 белки од јајца
    лебни трошки
    црвен пипер
    бибер
    морска сол
    оригано
    (може да додадете зачин по вкус)

    Ги лупите и сечете компирите на поголеми парчиња(формата да е како за пржење).Потоа ги валкате во белките па потоа во зачините(претходно измешани сите заедно) и ги редите во плех или тава.Под компирите во плехот треба да има готварска хартија со малку масло за да не се залепат компирите.Ги ставате во претходно уклучена рерна на 200C,25-30минути.
    Одличен snack за тие што сакаат да пробуваат нови нешта и што пазат на својата линија.(y)
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. bokace

    bokace Популарен член

    Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.980
    Пол:
    Женски
    Jas nekolku recepti pravam no najcesto se : przeni kompiri , kroketi od kompir , pecen kompir i nesto sto mi e mnogu ubavo no mu nemam ime dadeno e :
    Vareni kompiri se rendat pa se sece pileski stek ili pileska salama se proprziva i se stava vo rendanite kompiri (koj veke se staveni vo tava za pecenje ) kromid na krugovi ziv , i na kraj kaskaval . Zacini po zelba i se pece se dodeka ne fati kora kaskavalot . :*
     
  18. Lefk

    Lefk Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 ноември 2014
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    130
    Доколку го знаете потеклото на производство на компирот пробајте печен во рерна, но јадете го сосе лушпа стварно има поинаков вкус и велат бил похранлив. На запад така ги јаделе :)
     
  19. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.573
    Допаѓања:
    80.649
    Пол:
    Женски
    Тоа е наубаво со млад компир (уште поубаво ако е домашен), имам пробано да го приготвам на тој начин. Компирите се превкусни, лушпата е крцкава и заруменета, за мерак.
    Сол не ставам, само рузмарин и тоа уште додека се печат. Преубави се! :mm:

    За разлика од нив, со постариот компир не ми беше тоа тоа, го немаа истиот вкус, но можеби некому би му се допаднале и така.
     
  20. poenta

    poenta Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    35.978
    Пол:
    Женски
    Крокети од компири и печурки

    Состојки
    350 гр. компири
    250 гр. презла
    250 гр. печурки
    100 гр. брашно
    50 гр. кашкавал
    4 јајца
    магдонос
    зачин

    Подготовка: Компирите се лупат, се варат и се пасираат како за пире. Течноста од печурките добро се цеди и ситно се сечкаат. Компирите и печурките се соединуваат. Се додаваат ситно рендан кашакавал, 2 јајца, презла, ситно сечкан магдонос и зачин по желба.
    Смесата добро се меси и се прават крокети. Така направени се валкаат во брашно во 2 изматени јајца и на крај во презла. Се пржат во зовриено масло на тивок оган додека не добијат румена боја.
    Кога ќе бидат готови се ставаат на кујнска хартија за да се впие вишокот маснотија.
    П.С. Количината на состојките може да се зголеми по потреба.