Сè од компири

Discussion in 'Рецепти' started by kiki-riki, Jan 6, 2010.

  1. zoketo

    zoketo Истакнат член

    Joined:
    Sep 26, 2012
    Messages:
    139
    Likes Received:
    128
    Gender:
    Female
    Солени бомбици од компири

    500 гр компири
    300 гр шунка
    500 гр кашкавал
    50-100 мл масло
    1 лажица зачини


    Компирите ги вариме , ги лупиме , и на крај ги рендаме и ги ставаме во сад
    Исто и шунката и кашкавалот ги рендаме
    Шунката ја додаваме во садот со компирите , зачините , и маслото, како и дел од Кашкавалот.
    Мешаме додека да се соедини смесата.
    Потоа правиме топчиња и ги препелкаме во преостанатиот рендан кашкавал :)
     
    Marick14 and fallenangel like this.
  2. Marick14

    Marick14 Истакнат член

    Joined:
    Mar 6, 2013
    Messages:
    3,679
    Likes Received:
    2,933
    Е ова ќе пробам да го направам. Звучи интересно.
     
  3. Sunshine.Sunshine

    Sunshine.Sunshine Истакнат член

    Joined:
    Jul 27, 2014
    Messages:
    1,202
    Likes Received:
    2,564
    Gender:
    Female
    Пататник :smirk:
    Да можам, секој ден би го јадела.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Patatnik
    Не пронајдов ништо за пататник на македонски.
     

    Attached Files:

  4. Cookie.22

    Cookie.22 Нов член

    Joined:
    Jul 23, 2014
    Messages:
    7
    Likes Received:
    14
    Фемина Инстаграм

    дали можи некој да ми дај рецепт за домашен чипс ? :)
     
  5. elisabeta

    elisabeta Популарен член

    Joined:
    May 25, 2012
    Messages:
    1,888
    Likes Received:
    7,540
    Сецкано лукче, ким ,пипер и сол по желба.
    Компирчината ги сечеш во вид на тенки стапчина ги ставаш да се пржат откако добро ке се загрее маслото.На мојот предходен пост на оваа тема можеш да видиш како изгледаат поздрав .
     
  6. ddevojce

    ddevojce Популарен член

    Joined:
    Jun 25, 2013
    Messages:
    3,492
    Likes Received:
    4,549
    Sadoviii sadoviiii sadoviiii edna kupaaaa za mienjeeee epa aaajj sikteeerrrrr :@ :headbang: :headbang: mizam koga treba da minam niz kujnaaaa (definitivno za nova godina ke si posakam sadoperacka )
     
  7. Samer

    Samer Истакнат член

    Joined:
    Aug 29, 2014
    Messages:
    224
    Likes Received:
    169
    Gender:
    Female
    Имам дома компири али омекнале ,дали се штетни ако ги зготвам или да ги фрлам :^)
     
  8. barbiegirl.24

    barbiegirl.24 Истакнат член

    Joined:
    Nov 2, 2014
    Messages:
    804
    Likes Received:
    4,454
    Gender:
    Female
    Печени компири во рерна
    Ги сечам компирите еднакво и тенко и ги ставам во голема тава. Ставам 1 чаша зејтин, 2 чаши вода, мала лажичка маст, така се многу повкусни компирите. Ставам вегетичка, зачини- кари, магдонос и ставам да се печат во предходно загреана рерна. По 20 минути ги вадам и вртам од другата страна, повторно ставам од зачините и ги ставам да се допечат. За околу 15-20 минути ја исклучувам рерната и рендам кашкавал врз компирите и ја враќам тавата во рерна да се растопи. Многу се вкуснии.:inlove:
     
    joy1 likes this.
  9. ceca-1

    ceca-1 Популарен член

    Joined:
    Jul 6, 2010
    Messages:
    2,083
    Likes Received:
    5,093
    Може ли да се прави пире во бледерот и дали треба компирите да бидат изладени?
     
  10. Daleron

    Daleron Истакнат член

    Joined:
    Jul 4, 2014
    Messages:
    2,996
    Likes Received:
    16,414
    Gender:
    Female
    Немој во блендер како жива гума ќе се направи. Со миксер е подобро и додека е врел компирот.
     
  11. poenta

    poenta Форумски идол

    Joined:
    Nov 29, 2013
    Messages:
    5,028
    Likes Received:
    36,092
    Gender:
    Female
    Јас ти препорачувам да користиш пасатор за подготовка на пире.Откако ќе се оладат компирите ќе ги испасираш.
     
    ceca-1 likes this.
  12. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    19,996
    Likes Received:
    327,816
    Gender:
    Female
    Да и јас пире со миксер правам.
     
    ceca-1 and Daleron like this.
  13. tinkerbelll

    tinkerbelll Популарен член

    Joined:
    May 15, 2010
    Messages:
    2,096
    Likes Received:
    5,018
    Gender:
    Female
    Печени компири со хопла

    Се сецкаат компирите на кругови (како за мусака) се зачинуваат со вегета,лук во прав,сол,бибер и масло.
    Се редат во тавче и се преливаат обилно (скоро да ги прелие) со хопла за готвење.Се печат околу 1 час,зависи од рерната и компирот.Кога ќе бидат веќе готови се става по желба рендан кашкавал и се остава да зарумени.
    Јас во компирите додавам и морков,а некогаш и боркула.
    Превкусно јадење,а компирите се меки и сочни.
     
  14. poenta

    poenta Форумски идол

    Joined:
    Nov 29, 2013
    Messages:
    5,028
    Likes Received:
    36,092
    Gender:
    Female
    Потпечено пире од компир

    Состојки:

    500 гр. компир
    2 жолчки
    2 лажици путер
    Сол
    Вегета

    Подготовка:
    Исчистете го компирот и исечкајте го на коцки. Варете го во солена вода, исцедете и испасирајте.
    Додадете ја солта, вегетата, жолчките и путерот и заедно промешајте.
    На тава за печење поставете хартија. Со помош на украсни кеси за шлаг направете пуслици од пире.
    Се печат на температура од 220 степени околу 10-15 минути, додека не заруменат.
    Се комбинираат по желба, со салати и со месо. Може да се прелеат со сос, да се премачкаат со павлака или да се изренда сирење и се послужуваат како аперитив.
     
  15. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,145
    Likes Received:
    91,500
    Gender:
    Female
    Да потврдам дека преубави се така подговтвени компирите.Ги правев пред некој ден додадов и моркови на кругчиња малку млеко вода и секако хопла а зачинив само со вегета сол и црн бибер.
    Додадов и рендан кашкавал и оставив да се запече убаво ,сите што пробаа бараа рецепт ,преубави се :)
     
    joy1, mims-89 and tinkerbelll like this.
  16. Shortie

    Shortie Истакнат член

    Joined:
    Dec 20, 2011
    Messages:
    256
    Likes Received:
    71
    Gender:
    Female
    Крцкави компири со зачини.

    Потребно:
    3 поголеми компири
    2 белки од јајца
    лебни трошки
    црвен пипер
    бибер
    морска сол
    оригано
    (може да додадете зачин по вкус)

    Ги лупите и сечете компирите на поголеми парчиња(формата да е како за пржење).Потоа ги валкате во белките па потоа во зачините(претходно измешани сите заедно) и ги редите во плех или тава.Под компирите во плехот треба да има готварска хартија со малку масло за да не се залепат компирите.Ги ставате во претходно уклучена рерна на 200C,25-30минути.
    Одличен snack за тие што сакаат да пробуваат нови нешта и што пазат на својата линија.(y)
     
    joy1 likes this.
  17. bokace

    bokace Популарен член

    Joined:
    Aug 14, 2013
    Messages:
    1,638
    Likes Received:
    5,983
    Gender:
    Female
    Jas nekolku recepti pravam no najcesto se : przeni kompiri , kroketi od kompir , pecen kompir i nesto sto mi e mnogu ubavo no mu nemam ime dadeno e :
    Vareni kompiri se rendat pa se sece pileski stek ili pileska salama se proprziva i se stava vo rendanite kompiri (koj veke se staveni vo tava za pecenje ) kromid na krugovi ziv , i na kraj kaskaval . Zacini po zelba i se pece se dodeka ne fati kora kaskavalot . :*
     
  18. Lefk

    Lefk Истакнат член

    Joined:
    Nov 2, 2014
    Messages:
    158
    Likes Received:
    130
    Доколку го знаете потеклото на производство на компирот пробајте печен во рерна, но јадете го сосе лушпа стварно има поинаков вкус и велат бил похранлив. На запад така ги јаделе :)
     
  19. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,180
    Likes Received:
    81,699
    Gender:
    Female
    Тоа е наубаво со млад компир (уште поубаво ако е домашен), имам пробано да го приготвам на тој начин. Компирите се превкусни, лушпата е крцкава и заруменета, за мерак.
    Сол не ставам, само рузмарин и тоа уште додека се печат. Преубави се! :mm:

    За разлика од нив, со постариот компир не ми беше тоа тоа, го немаа истиот вкус, но можеби некому би му се допаднале и така.
     
  20. poenta

    poenta Форумски идол

    Joined:
    Nov 29, 2013
    Messages:
    5,028
    Likes Received:
    36,092
    Gender:
    Female
    Крокети од компири и печурки

    Состојки
    350 гр. компири
    250 гр. презла
    250 гр. печурки
    100 гр. брашно
    50 гр. кашкавал
    4 јајца
    магдонос
    зачин

    Подготовка: Компирите се лупат, се варат и се пасираат како за пире. Течноста од печурките добро се цеди и ситно се сечкаат. Компирите и печурките се соединуваат. Се додаваат ситно рендан кашакавал, 2 јајца, презла, ситно сечкан магдонос и зачин по желба.
    Смесата добро се меси и се прават крокети. Така направени се валкаат во брашно во 2 изматени јајца и на крај во презла. Се пржат во зовриено масло на тивок оган додека не добијат румена боја.
    Кога ќе бидат готови се ставаат на кујнска хартија за да се впие вишокот маснотија.
    П.С. Количината на состојките може да се зголеми по потреба.