Солени бомбици од компири 500 гр компири 300 гр шунка 500 гр кашкавал 50-100 мл масло 1 лажица зачини Компирите ги вариме , ги лупиме , и на крај ги рендаме и ги ставаме во сад Исто и шунката и кашкавалот ги рендаме Шунката ја додаваме во садот со компирите , зачините , и маслото, како и дел од Кашкавалот. Мешаме додека да се соедини смесата. Потоа правиме топчиња и ги препелкаме во преостанатиот рендан кашкавал
Пататник Да можам, секој ден би го јадела. Спојлер http://en.wikipedia.org/wiki/Patatnik Не пронајдов ништо за пататник на македонски.
Сецкано лукче, ким ,пипер и сол по желба. Компирчината ги сечеш во вид на тенки стапчина ги ставаш да се пржат откако добро ке се загрее маслото.На мојот предходен пост на оваа тема можеш да видиш како изгледаат поздрав .
Sadoviii sadoviiii sadoviiii edna kupaaaa za mienjeeee epa aaajj sikteeerrrrr mizam koga treba da minam niz kujnaaaa (definitivno za nova godina ke si posakam sadoperacka )
Печени компири во рерна Ги сечам компирите еднакво и тенко и ги ставам во голема тава. Ставам 1 чаша зејтин, 2 чаши вода, мала лажичка маст, така се многу повкусни компирите. Ставам вегетичка, зачини- кари, магдонос и ставам да се печат во предходно загреана рерна. По 20 минути ги вадам и вртам од другата страна, повторно ставам од зачините и ги ставам да се допечат. За околу 15-20 минути ја исклучувам рерната и рендам кашкавал врз компирите и ја враќам тавата во рерна да се растопи. Многу се вкуснии.
Јас ти препорачувам да користиш пасатор за подготовка на пире.Откако ќе се оладат компирите ќе ги испасираш.
Печени компири со хопла Се сецкаат компирите на кругови (како за мусака) се зачинуваат со вегета,лук во прав,сол,бибер и масло. Се редат во тавче и се преливаат обилно (скоро да ги прелие) со хопла за готвење.Се печат околу 1 час,зависи од рерната и компирот.Кога ќе бидат веќе готови се става по желба рендан кашкавал и се остава да зарумени. Јас во компирите додавам и морков,а некогаш и боркула. Превкусно јадење,а компирите се меки и сочни.
Потпечено пире од компир Состојки: 500 гр. компир 2 жолчки 2 лажици путер Сол Вегета Подготовка: Исчистете го компирот и исечкајте го на коцки. Варете го во солена вода, исцедете и испасирајте. Додадете ја солта, вегетата, жолчките и путерот и заедно промешајте. На тава за печење поставете хартија. Со помош на украсни кеси за шлаг направете пуслици од пире. Се печат на температура од 220 степени околу 10-15 минути, додека не заруменат. Се комбинираат по желба, со салати и со месо. Може да се прелеат со сос, да се премачкаат со павлака или да се изренда сирење и се послужуваат како аперитив.
Да потврдам дека преубави се така подговтвени компирите.Ги правев пред некој ден додадов и моркови на кругчиња малку млеко вода и секако хопла а зачинив само со вегета сол и црн бибер. Додадов и рендан кашкавал и оставив да се запече убаво ,сите што пробаа бараа рецепт ,преубави се
Крцкави компири со зачини. Потребно: 3 поголеми компири 2 белки од јајца лебни трошки црвен пипер бибер морска сол оригано (може да додадете зачин по вкус) Ги лупите и сечете компирите на поголеми парчиња(формата да е како за пржење).Потоа ги валкате во белките па потоа во зачините(претходно измешани сите заедно) и ги редите во плех или тава.Под компирите во плехот треба да има готварска хартија со малку масло за да не се залепат компирите.Ги ставате во претходно уклучена рерна на 200C,25-30минути. Одличен snack за тие што сакаат да пробуваат нови нешта и што пазат на својата линија.
Jas nekolku recepti pravam no najcesto se : przeni kompiri , kroketi od kompir , pecen kompir i nesto sto mi e mnogu ubavo no mu nemam ime dadeno e : Vareni kompiri se rendat pa se sece pileski stek ili pileska salama se proprziva i se stava vo rendanite kompiri (koj veke se staveni vo tava za pecenje ) kromid na krugovi ziv , i na kraj kaskaval . Zacini po zelba i se pece se dodeka ne fati kora kaskavalot .
Доколку го знаете потеклото на производство на компирот пробајте печен во рерна, но јадете го сосе лушпа стварно има поинаков вкус и велат бил похранлив. На запад така ги јаделе
Тоа е наубаво со млад компир (уште поубаво ако е домашен), имам пробано да го приготвам на тој начин. Компирите се превкусни, лушпата е крцкава и заруменета, за мерак. Сол не ставам, само рузмарин и тоа уште додека се печат. Преубави се! За разлика од нив, со постариот компир не ми беше тоа тоа, го немаа истиот вкус, но можеби некому би му се допаднале и така.
Крокети од компири и печурки Состојки 350 гр. компири 250 гр. презла 250 гр. печурки 100 гр. брашно 50 гр. кашкавал 4 јајца магдонос зачин Подготовка: Компирите се лупат, се варат и се пасираат како за пире. Течноста од печурките добро се цеди и ситно се сечкаат. Компирите и печурките се соединуваат. Се додаваат ситно рендан кашакавал, 2 јајца, презла, ситно сечкан магдонос и зачин по желба. Смесата добро се меси и се прават крокети. Така направени се валкаат во брашно во 2 изматени јајца и на крај во презла. Се пржат во зовриено масло на тивок оган додека не добијат румена боја. Кога ќе бидат готови се ставаат на кујнска хартија за да се впие вишокот маснотија. П.С. Количината на состојките може да се зголеми по потреба.