Мене њоките ми се преубави а ги правам вака:1кг компир се вари откако ке се сварат се истура водата и се оставаат да се оладат убаво а не да им дотурате ладна вода потоа компирот се ренда се додава 300гр брашно едно јајце и сол. Убаво се умесува откако ке оформите тесто со раце како да сукате го оформувате тестото како купечко лепче потоа сечете кришки. Наросувате брашно и секоја кришка тесто ја тркалате ја правите како змија и сечете коцки колку што сакате да ви бидат големи. Од оваа количина доколку ви се многу можете да си ги замрзнете. А потоа ставате вода да врие и потоа се пуштаат њоките да се варат тие кога ке бидат готови ке се појаван на површината. Сосот за нив го правам вака: Во тава ставате маслиново претходно обарете си малку брокула а можете пред да ги ставите њоките да се варат пуштете ги парчињата брокула и з минутка извадете ги потоа во маслиновото ставате малку рокфорд сирење тоа е она мувлосаното малку бри и брокулата промешувате и додавате хопла за готвење мешате за да се изедначи и ги додавате њоките а одозгора пармезан. Верувајте преубави се зашто работев во италијански ресторан и ми беа омилени
Незнам дали го имаат пишано ова претходно сварени компири , ако ви останат пола ден ден покасно , ги сецкате на кругови пола сантиметар тенки и ги солите со вегета и ги ПРЖИТЕ додека не зацрвенат...и после ги досолувате по потреба преубави сее
Ммммм обожавааам нешто без кое неможам На разни начини ги правам ги пржам ги варам ги печам се што е од компири сакам На овај начин ми се најубави ама некогаш ме мрзит да ги првам иначе превкусни се Прво ги редам да се варат колку да омекнат т.е полуварени ги лупам и ги сечам на половина и му правам ко резанки и во една подлабока чинија ставам масло и мешам зачини вегета сол и малце црвен пипер колку за боја ама кој како сака мене поубаво ми е така и му го турам одозгора насекаде и после ги ставам да се печат да се вцрвенат кога ке ги извадите немате да зажалите кога ке ги пробате стварно се превкусни дури и кога пишувам лиги ми течат
Печен компир со сланина Состојки компири 4-5 лажици путер 1-2 лажици мешани зачини по желба неколку парчиња тенко сечена сланина масло за јадење Подготовка: Компирите се лупат и се мијат. Се прават резови длабоки неколку милиметри и се редат во тава за печење претходно намачкана со масло за јадење. На засечените места се става путер и зачини, па се додаваат парчињата сланина. Компирот се посолува по вкус. Се пече 40 минути на 180 степени.
Јас ги обожавам младите компири...Вчера ова вечерав...Баш вкусно беше... http://livada.mk/topla-salata-od-mladi-kompiri/
Најчесто избегнувам да ги пржам, туку ги печам. Ги печам исечени на кругови средно дебели, им ставам вегета, сусам, маргарин, додавам вода да се до половина покриени и ги чекам. Кога се веќе готови, ја исклучувам рерната, ставам тенка коцка кашкавал и тенка коцка сланина на секој круг. 5 минути додека се се растопи и преубави се.
Kомпир со црвена пипер Потребно е: компири варени црвена пипер вегета сол Подготовка: Компирите пасирани ги пасирате со вилушка ги ставате во загреан сад со зејтин да пропржи па потоа го додавате пиперот по ваша желба.Пржите околу 5 минути додавате сол и вегета на крај.
Тавче Ориз и Компир 250 гp. ориз 750 гр. компир 2 главици кромид 100 гp. масло црвен пипер црн пипер магданос сол Исечкајте го ситно кромидот и испржете го на маслото. Додајте го оризот, а компирот исечкан на овални парчиња наредете го преку оризот. Ставете вода, да се облие, додајте сол по вкус, магданос, црн пипер и ставете го во рерна да се испече.
Јас сум го правела ова јадење многу е вкусно.Може да си комбинираш компир и ориз, можеш компир и макарони,макарони и ориз, можеш и трите наеднаш.Мене со макарони и ориз навкусно ми е.Само што јас го пропржувам кромидот, потоа малку и оризот да се собере како топчиња, па компир или макарони што ставам, ставам зачините, мислам дека ставав и 2 лажици брашно и одма и црвениот пипер ке промешав и водата на крајот.
Експертки за компири да прашам, варени компири со лушпа може ли од денес за утре. Нелупени да си стојат?
Да признаам, не знам да готвам. Се мислев што да зготвам за ручек со дечко ми и си реков со пире нема да згрешам. Е сега, ми треба рецепт, како се подготвува?!?
компирот го вариш, додека е топол го лупиш го пасираш настрана млекче зовриваш и цело го мешаш, една лажица путер на крај! можиш и печен компир со путер највкусен е ( тавата ја премачкуваш со путер, го лупиш компирот и го сечеш на кругови не подебели од еден прст, ги редиш во тавата одозгора стваш вегета и на секое компирче коцка путер, ги печеш во тава на 200 околу 40мин, можиш и многу малку водичка да ставиш ако сакаш да се помеки) во меѓувреме настрана сечиш на коцки пилешко го пржиш на тивок оган на зејтин при крајот ставаш ситно сецкано лукче и печурки, кога ќе порумене ставаш павлака за готвење, јас ако немам таква ставам и обична ( ако е со обична ја тргаш тавата од оган одма, за да не добие горчлив вкус) после сервираш печен компир со пилешко како во сос ќе дојде, можиш на сето одозгора да ставиш пармезан или рендан кашкавал, едноставно а многу вкусно!
Прво се толчу лукот со сол , после се додаваат пиперките суви и они се толчат . Ги додаваш компирите внатре ги пасираш како за пире топлиш малку вода посипуваш одозгора мешаш и после загрваш зејтин посипуваш и макај поготово со домашно лепче ммм
Посебно се вари компирот посебно пиперките(убаво измиени) Се пасира компирот и се вади сварениот дел од пиперката,Најубаво ти е со лажица целото излегува и останува само лушпата. Се додаваат во компирот и одозгора сецкаш лукче и зачинуваш по желба,најубаво е да ставиш само сол и црн бибер.Ако сакаш да ти биде малку потечно додади од водичката каде што се вареле пиперките Зовриваш масло и го ставаш врз макалото. Многу е убаво да се јаде додека е топло