Ги правев крокетите со сиренце внатре, а ги пржев во јајца,презла и многу сусам и беа преубави со кечап
Еве и од мене еден рецепт : Компирот се вари во лушпа и коге готов се лупи уште додека е топол се сецка на покрупни коцки и се додава 100 гр путер исечен на коцки , сол, бибер , вегета и сечкан магданаос и се меша . Преубав е . Треба да се внимава компирот да биде уште топол за да се стопи путерот
Јас си правам многу едноставен “специјалитет“ од компирот. Прво ги лупам компирите, ги сецкам на поситни парчиња, па ги ставам да се варат. Откако ќе се изварат, се дури се пожешки јас ги толчам или како и да се вика и така се додека не добијам не многу хомогена смеса, т.е. нешто налик на пире. Па си ставам зејтин, вегета, малце кари, сол, мешам да се измешаат зачините и си јадам.
Рестован компир со праз Компирите ги варам,а потоа ги сецкам на поголеми коцки. На страна пржам праз,му додавам зачини и кога ќе се зацрви му ги додавам компирити.Пржам на тивко 5-10 мин а потоа им додавам малку хопла или павлака,во зависност што имам.Се остава да крчка уште малку колку да испари хоплата/павлаката.
Имам еден куп компири и решив да ги направам според рецептот на Ирена (зш ќе си из‘ртат уште малце ) Еве веќе ги ставив да се варат, па ќе видиме за 1 сат шо ќе биднит Фала Ирена за рецептот :up:
Голем љубител сум на полнети компири. Еве еден на англиски, го правев викендов и супер е: STUFFED BAKED POTATOES 8 lg. baking potatoes 4 tbsp. butter 2 c. grated sharp cheddar cheese 2 egg yolks, beaten (optional) 1/2 c. sour cream 3 tbsp. finely chopped onions 1 clove garlic, minced 1 tsp. salt Dash of cayenne pepper (optional) 1/4 tsp. white or black pepper 2 tbsp. melted butter 1 tbsp. chopped parsley for garnish Paprika 4 slices bacon, cooked and crumbled (optional) Wash potatoes; dry; rub with oil; prick skins. Bake at 400 degrees for 1 hour or until done. Saute onions and garlic in butter until tender; set aside. Cut 1/4-inch slice off top of baked potatoes and scoop out pulp, leaving shells intact about 1/4 inch thick. Mash pulp and add sauteed onions and garlic, egg yolks mixed with sour cream and seasonings. Beat well and re-stuff potatoes. If serving potatoes at once, brush tops with 2 tablespoons melted butter and slide under broiler for moment to brown. Sprinkle with paprika, parsley and crumbled bacon. (The stuffed potatoes may be kept at room temperature several hours before serving.) Тоа 400 degrees ви е 200 степени кај нас. Се надевам дека нема проблеми што е на англиски. Не е тешко за правење а вкусно е. Уживајте.
Млади компирчиња. Уште една причина поради која ја сакам пролетта. Најчесто ги печам, онака цели ако се поситни. Се топат во уста. Mouth watering
Компирите ги излупувате и ги сечете како за мусака на тркалца со делеблина од најмногу сантиметар. Ги мачкате со павлака одозгора и ги печете во рерна додека не се испечат. Компирите се лизни макни. Инаку може наместо павлака да ставите малку маргарин и одозгора вегета или црн пипер или било каков зачин.
Леле доцнам со кометаров, но ДА многу беа убави и вкусот им беше невообичаен - совршени за време на пост. Плус најадува, брзо се прави, ефтини се и нема утка п.с. јас ги правев со маргарин, но верувам дека се многу поубави со путер
Моментално вакви направив и сеа се печат.Па да видиме шо ке испадне , ако се убави повелете а ако не ке направам уште едни.
Преубави се.Наместо павлака им ставив маргарин и кашкавал изрендав.. Прекраснии беа, прстите да си ги изедеш