1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сè од компири

Дискусија во 'Рецепти' започната од kiki-riki, 6 јануари 2010.

  1. girl.23

    girl.23 Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    1.800
    Моите омилени компири:

    Се купуваат исклучително мали компирчиња (од оние најситните и најефтините) и се лупат. Се зачинуваат по желба и се печат во релна.
    Значи не се сечат на парчиња, се печат цели.
    Дека се мали, се многу вкусни.
    Еве слика:
    [​IMG]
     
    На Adi888 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Domino

    Domino Популарен член

    Се зачлени на:
    15 ноември 2010
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    1.038
    Нема проблем.
    ПОЛНЕТИ ПЕЧЕНИ КОМПИРИ:
    - 8 поголемки омпири за печење
    - 4 супени лажици путер
    - 2 филџанчиња рендан чедар кашкавал
    - 2 жолчки матени
    - половина крем сир (од малечко канче)
    - ситно исецкан кромид колку да наполни убаво три супени лажици
    - 1 свежо толчено лукче
    - 1 супена лажица сол
    - малку црвен пипер (по желба, ама јас си ставам)
    - 1/4 чајна лажичка бибер (мелен ставам)
    - 2 супени лажици стопен путер
    - 1 супена лажица исечкан магданос
    - 4 парчиња сланина (пожеш да да ги запржиш или запечеш прво, а можеш и така да ги оставиш)

    Земи ги компирите, измиј ги и исуши ги, истриј ги со масло и стави ги да да се печат на 200 степени околу еден час. Кромидот заедно со лукот запржи ги со путерот и остави ги да се зацрвенат па тргни ги.

    Кога ќе ги извадиш компирите исечи дел одозгора и извади ја срцевината. Ѕидовите на компирот да бидат околу пола сантиметар дебели. Згмечи ја срцевината на компирот, измешај ја со лукот и кромидот, и прво измешај го крем сирот со жолчките додади ги зачините и на крај измешај се да добиеш хомогена смеса и наполни ги компирите. Е сега, во рецептот вика сланината да се стави на крај, но јас предходно не ја пржам или печам туку ја мешав директно во полнењето за компирот.

    Сега јас правам вака: Ги враќам компирите да се испечат уште малку бидејќи жива е жолчката значи не многу долго ќе проверувате на компирот за да не го изгорите. Ова се прави од око. :) Кога
    ќе го извадите премачкајте го со стопениот путер и ставете го микробранова малку да се зацрвени (ако немате, ставете ги во рерната што уште е згреана од предходно). Ставете црвен пипер и ако за време на полнењето не сте ја ставиле сланината, ставете ја сега запржена одозгора. Пред сервирање треба неколку часа да постојат на собна температура.

    Вака изгледа комплицирано и се прави во недела кога имате цел ден ефтина струја но на крај вреди. :lol:
     
  3. moni24

    moni24 Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 април 2011
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    121
    Еве и јас да споделам рецепт за компири:
    Излупете ги компирите и исечете ги на тенки кругови , во намрснето (со путер или зејтин по желба) тавиче наредете ги. Во друг сад ставете солена или неутрална хопла 400 милилитри во неа додајте сол,малку вегета,црн бибер,жалфија и мајоран промешајте да се распоредат зачините и прелијте ги компирите со смесата ставете да се печат 30-45 минути.
    Премногу се вкусни на овој начин приготвени прсти да излижеш :D
     
  4. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.468
    Луѓе, ајде некој ако го знае рецептот за компири на пареа, нека ми каже. За тие компирите со оцет и младо кромидче што се прават :) Ми се пријадоа :)
    Фала
     
  5. julie77

    julie77 Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.074
    Ако мислиш на варени компири па после како салата со кромид масло и оцет...?
     
    На ludoto19 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ribce27

    ribce27 Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 декември 2011
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    54
    ova se i plus vo smesata varen oriz mmm ama mn e kaloricno :rofl:
     
  7. IviA

    IviA Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    24
    OoOoyy и јас ги обожавам , па вака ги пржам , правам пире со компири , правам оризник ( ориз и компир во тавче ) компир манџа со пилечко , компир салата , компир со веѓета и масло на фурна , компир и пилечко во тавче , цели печени компири во рерна , мусака ,ѓофтиња од компир ....... и не се сеќавам веќе каде ги употребувам , бидејќи постојано ги јадам :D :D
     
  8. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.631
    Допаѓања:
    17.435
    Ги пробав сега, стварно убави се и лесни, само на нозе ногу треба да им стоеш. :)
     
  9. someone2

    someone2 Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 февруари 2012
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    58
    јас си ги варам компирите а потоа ги пржам бркани со јајца :D
     
  10. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.468
    луѓе кога се пече компир, само зејтинче му се става, или и малку вода во тепсијата?
    јас не сум печела сама никогаш, и не знам како оди процедурава, па може ќе си печам малце деновиве :)
    и како се прави :tmi:
     
  11. macence85

    macence85 Популарен член

    Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    1.217
    Допаѓања:
    823
    Лудо јас ги правам екстра крцкави и сите овие години бев во потрага по совршена рецепта. Мислам дека деновиве конечно го открив добитникот. :lol: Првин ги лупам компирите и ги сечам на средни парченца, значи да дојдат колку малечки компирчиња. Ги ставам во вода која врие да повријат 7-8 минути и откако ги вадам им ја гребам површината со вилушка. Потоа ги редам во тава за печење, па во микро или на рингла топам малку путер и ги полевам со путерот. Посолувам и во рерна на 200 степени додека не поцрвенат од сите страни. Можеш и да ги размрдуваш во текот на печењето за да се исцрват од секаде еднакво. ;)
    п.с. А инаку можеш да ги печеш и вака и вака. Само секако подмачкај го тавчето за да не се лепат. Мене ми се поубави само со масло, без вода.
     
    На ludoto19 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. lolyta777

    lolyta777 Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Пол:
    Женски
    Можеш и само со зејтин да го подмачкаш тавчето, на компирите им ставаш сол и вегета по вкус, ама во овој случај малку ризикуваш затоа што може компирите (тие што се одоздола и од страна на тавчето) да се залепат, па да се утепаш од миење т.е стружење :lol: ама се вкусни.

    Јас им ставам и водичка т.е одозгора ги полевам со топла вода ама малку, не да пливаат во вода туку само на дното...или пак уште повкусни се ако ги полееш на пр. со супа ама од оние коцки супа претходно сварена (по вкус, може и пилешка, а може и говедста). Се печат додека да омекнат.

    Еве ти е еден рецепт и месо да си ставиш со компирите заедно. :)
    Откако тавата ќе си ја наполниш со компри (полеани со зејтин и вегета) измеѓу компирите ставаш месо (на пр. кременадли претходно премачкани со сенф и вегета), посолуваш, може и црн мелен бибер по желба да посолиш и ги полеваш со малку топла водичка и бело вино. Јас ставам и гранчиња рузмарин (нели претходно убаво измиен).
    Значи и врз месото треба да има некое компирче за да не ти изгори.
    Тавчето го покриваш со алум. фолија и печеш на 250 степени отприлика еден час. Потоа ја вадиш фолијата и печеш додека не омекне месото (ќе го свртиш и од др. страна во текот на печењето)...прсти да излизеш. :mm:
     
    На ludoto19 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.824
    Допаѓања:
    202.837
    Пол:
    Женски
    Можеш и со млеко да ги полееш, ама малку... значи ги сецкаш, ги полеваш со масло, ги зачинуваш и ги мешаш. Ги ставаш во огноотпорен сад со капак, долеваш малку вода и ги ставаш на 200 степени. После 15тина минути од печењето, ги вадиш и одозгора дотураш малку млеко, колку половина филџан нека биде. И враќаш во рерна -супер се и вакви, само не се баш крцкави. За крцкав ефект, ќе ги печеш без капак.
     
    На Peppermint и ludoto19 им се допаѓа ова.
  14. Pocahontas.93

    Pocahontas.93 Истакнат член

    Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    601
    Лудо пробај и без вода, само со зејтин, ако ги сакаш крцкави. Многу се вкусни. Јас им ставам повеќе зачини меѓу кои и црвен пипер за да ми бидат поцрвени :lol:
    Можеш и некој вид месо да ставиш внатре и еден домат да го расечеш на парчиња или рендан кашкавал. Но јас прво ги ставам само компирите и кога се на пола готови тогаш го ставам кашкавалот, зошто ги сакам покрцкави и кашкавалот ќе ми изгоре ако го ставам веднаш.
     
    На ludoto19 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kikav

    kikav Популарен член

    Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    2.711
    Допаѓања:
    2.034
    мене најмногу ми загоруват ако му ставам маргарин се убивам после од миење на тавчето а со зејтин ок се
     
  16. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.468
    полнети пиперки со Компир

    ПОТРЕБНО Е:

    l 4 компири

    l 1 главица кромид

    l 4 пиперки

    l масло

    l сол

    l црн пипер


    НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

    Измијте ги пиперките и отстранете им ги дршката и семето. Ситно исечкајте го кромидот. Излупете го компирот и изрендајте го на крупно ренде. Во чинијата со компири додадете го исечканиот кромид. По вкус, додадете сол и црн пипер. Ставете две лажици масло и добро измешајте го сето тоа.


    Наполнете ги пиперките со добиената смеса. Наредете ги во подмачкано плехче, премачкајте ги со масло и печете околу 45 минути во рерна загреана на 220 Ц степени.
     
    На Ammy.Lee и LetsTalkFashion им се допаѓа ова.
  17. kikikikirika

    kikikikirika Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    4.604
    Пол:
    Женски
    Еве од мене два рецепти едниот ми е испробан, другиот не. И двата се со компир и туна

    Туна компир
    Потребно:
    1 кг. компири, 200 г. туна, 300 г. мајонез, 50 г. целер, магдонос, една мала главица кромид, сол, бибер.

    Подготовка:
    Сварете ги компирите и оставете ги да се оладат. Кога ќе се оладат, излупете ги, исечете им ги врвовите и издлабете им ја внатрешноста. Содржината од издлабените делови измешајте јасо туната, мајонезот и исецканите целер, магдонос и кромид. Ставете сол и бибер по вкус. Со таа смеса наполнете ги компирите. На крај затворете ги со исечениот горен дел. Компирите потпечете ги 15 минути на 200о
    :!: Рецептов го немам пробано, прв пат гледам мајонез да се пече ама ај

    Вториов рецепт го имам пробано пак е со туна и компир не знам што колку се става јас ставам по желба
    1.Се варе компириот и се сече на коцки со со страна од околу 1 см.
    2. Се сецкаат домат, пиперка црвена и зелена, и кромид (може и печурки). Можете и да ги пропржите овие работи во малку масло ама и не мора
    3.Се меша компирот, туната, пиперките, доматите и кромидот се додаваат зачини и се јаде.
    :!: Јас кога не додавам домат, додавам јајце варено . Инаку мене со пропржен зеленчук ми е поубава дури некогаш и варениот компир го ставам заедно со пиперките и кромидот да се попржи
     
  18. macence85

    macence85 Популарен член

    Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    1.217
    Допаѓања:
    823
    А никако печење директно во тавче, јас секогаш прво му ставам алуминумска фолија на дното и после си ги редам компирите. Вака не се менува ништо од вкусот а потоа само ја собираш фолијата и во канта.
     
  19. veronikaveronika

    veronikaveronika Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 март 2011
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    132
    Јас секогаш користам хартија за печење. Така нема шанси да се залепат!
     
  20. starfish

    starfish Популарен член

    Се зачлени на:
    31 јануари 2010
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    10.128
    Пол:
    Женски
    Ај јас во темава ќе си пишам со надеж дека некоја ќе знае брзо да ми оговори.
    Во сабота ќе готвам, пилешко во мармалад од кајсии, но бидејќи како прилог на ова оди похован кромид, а тоа не доаѓа во предвид за правење, сакав да направам некој прилог со компири.
    На една страна гледав, како компирите ги сечкаат на многу мали парченца и ги пржат со повеќе зачини, па ги преливаат со некој сос. Ама мене не ми текнува како беше страната и поим немам како да го спремам така компирот. :|
    Ако некоја од вас има идеја за некој поедноставен прилог од компири(да не е само испечен компир) би била благодарна да ја сподели.