Торта со јагоди. Тестото е готово(опаковката му ја искористив како постоље). Јас го купив нешто помалку од едно евро, се надевам дека го има и низ големите супермакети во Скопје или другите градови. Едната кесичка од ДрЕткер ја изматив со млеко и ја ставив врз тестото. Тоа е уствари подлогата за вториот слој.(неколку минути доволни се) Настрана сецкам јагоди (пола килограм). И три пакечиња од тоа тортен гус ги ставам во вода со неколку лажичиња шеќер и полека мешам на рингла со умерена јачина додека не се добие зацврстена смеса. На секое пакетче пишува за колку мл вода и шеќер е наменето но ќе си гледате и од око. Јaс првен ставив едно пакетче, па второто го додадов и на крај и третото за смесата да ја добие посакуваната густина. (околу 5 минути доволни беа) Кога смесата ќе се згусти, го тргнав на страна и сецканите јагоди ги ставив во смесата и убаво измешав. Потоа со една голема дрвена кујнска лажица црпев од јагодите во смесата и ставав врз тестото, т.с врз предходно изматената смеса врз тестото. Се oстава да се олади, т.с да се зацврсти малку. За околу пола саат би требало веќа да се почне со сервирање. За оние кои сакаат многу брз начин да направат нешто благичко е одличен избор. Нас ни се допадна
Вчера правев пржени банани со шлаг и чоколадо. На тава ставив малку путер, 3 сечени банани по должина, 1 ванила, 3 лаж шеќер, малку сок од лимон и малку рум. Бананите се пржат додека не заруменат а шеќерот се кристализира и бидне како карамел. Ги ставив во зделица, одозгора ставив шлаг, течно чоколадо и наросив со сецкани лешници. Брз и вкусен овошен десерт. Спојлер ќе сликам нареден пат
Ова не е рецепт. Ми се јадеше нешто благо, па ја направив следнава комбинација: исецкав една јаболка на мали коцки, една банана на тркалца, додадов малку ореви, и ставив малку џем од сливи, измешав се убаво, мене ми се допадна, беше одлична енергетска бомба
Се од јагоди Еве ролат со јагоди , не сум го правела па незнам да ви кажам, мене највкусна ми е тортата со јагоди, но рецептет го немам во моментот. ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 500 грама Шлаг 2 Шекер лажичка/ки 1 голема лажица Шеќер во прав малку Прашак за пециво (1 лажичка) 1 Кора од лимон 2 Густин Лажички 30 грама брашно 500 гр јагоди 6 Јајца ПОДГОТОВКА: Жолчките заедно со шеќерот изматете, па во таа смеса додадете брашно помешано со прашок за печиво. Во смесата додадете густин и ситно изрендана кора од лимон, па сè добро промешајте. Смесата ставете ја во тепсија врз кујнска хартија и печете ја околу 20-тина минути на температура од 180 степени. Кората заедно со хартијата на кој се печела, малку наквасете ја со вода па оставете ја да се олади. Подготовка на филот: Јагодите добро измијте, исчистете и ситно исецкајте ги. Половина од јагодите измиксајте ги, а другата половина оставете ја исецкана на парчиња. Изматете гo шлагoт со шеќерот во прав и исецканите и измиксани јагоди, па сето тоа премешајте го и оставете да отстои околу 20-тина минути во фрижидер. Оладената кора премачкајте ја со масло, потоа на неа нанесете фил, па внимателно завиткајте ролат со помош на фолија. На крајот ролатот премачкајте го со шлаг пена, а на врвот на ролатот како декорација додадете неколку цели јагоди.
Се од јагоди Охоо имам еден тон комбинации од кои најомилените ми се: 1. Јагоди со чоколадо - топите чоколадо за готвење ( јас преферирам црно со над 70 % какао ) на пареа, ги макате јагодите до половина ( или цели, по желба ) , ги оставате во фрижидер да се стегне чоколадата и voilà , имате прекрасен десерт. Исто имам пробано прво да ги премачкам со Нутела, па потоа во чоколадо, така се уште поубави. 2. Смуди од јагода - во блендер ставате јагоди, нискомаслен јогурт и некој засладувач ( јас му додавам стевиа, но може и лажичка мед или шеќер ), а вака како за летниов период можете и неколку коцки мраз , и блендирате кратко ( ако сакате да ви останат по некои парченца јаготки ) или дур не стане хомогена смеса 3. Милкшејк од јагода и банана Спојлер го преферира дечко ми Блендирате млеко, јагоди, банана и ванила , е сега ако сакате да ви се осеќа повеќе вкусот на јагоди немојте да ставате цела банана, нека ви биде односот банана : јагода = 1 : 3 или 1 : 2 ( во спротивно од јагодите ќе ја добиете само розовата боја на шејкот )
Torta so jagodi 1 pakovanje gotovi kori za torta 1 hopla 1 tegla slatko od jagodi ,moze i svezi Se obrabotuva hoplata potoa se redat korite i se premackuvaat so hopla a potoa so jagodi i taka so site kori .. prelesna torta i ne e skapa bez pecenje !! probajte ja ke vidite
Гратинирани јагоди/малини Гратинирани јагоди/малини Еден од моите омилени десерти,за кој не најдов тема Лесен за правење,одличен ако сакате здрава храна... За 2 порции потребни ви се: 2 јајца 75g шеќер во прав 200ml слатка павлака кафен шеќер 320g јагоди или малини Ставете јајца,шеќер во прав и ванилин шеќер во сад,мешајте со миксер на максималната брзина за 15 минути. Ставете ја слатката павлака па мешајте уште 10 минути. За тоа време,исецкајте ги јагодите на четвртини,а малините можат да се послужат цели. Истурете ја мешавината над овошјето. На се тоа истурете го кафениот шеќер. Се јаде веднаш.