Зависи која Црква... Има епархии во кои на ново се води црковно-судска постапка. Со проби за помирување итн. Инаку Црквата дозволува само два брака, во краен случај три. Но, третобрачните немаат права како првобрачните. Едно црковно-народно предание вели: За првиот брак, ангелите чувари на младоженците радосни одат при Бога носејќи ги венците, осмиот ден по венчавката. За вториот брак тажни по една година, а за третиот воопшто не одат.
Јас тие што ги знам, на сите им бараа да назначат причина за разводот. Ајде детали за тоа кои се причини за развод, кои ги признава црквата? Можеш да ми кажеш?
Прва и најголема причина е прељубата. Потоа може да бидат и психичко и физичко малтретирање, работење против главата (ова е обид за убиство) и слично. За разлика од модерните разводни судски постапки кога нема виновен, во црковно-судските разводи едниот од брачните другари, а некогаш и двајцата се прогласуваат за виновни. На виновникот за распадот за бракот може да му се забрани да се причестува или/и да стапува во нов црковен брак.
https://www.vox.com/2018/5/1/173066...tican-trial-child-sex-abuse-charged-australia Медиумски мрак. The third-highest-ranking official in the Vatican is due to stand trial in Australia for several charges of sex abuse. In addition to the allegations of abuse, there have been allegations of a Vatican cover-up. Several reports have found that senior church officials rarely took action after allegations of abuse, systematically transferring accused offenders into different parishes, where they would continue to come into contact with children, rather than seeking legal recourse or punishment. Often, Vatican officials chose to see offenses in the religious category of sin — sexual misconduct caused by temptation, to be addressed through prayer and repentance, with the focus on the abuser’s state of mind — rather than through the lens of crime or systematic abuse.
Добро кога ќе научите? Не гледај што правам, прави како што ти кажувам. Нема тука што да одговараат тие, гревот ги понел, сироти они, да се молиме за нив. Море мрш, земја да нема да ги закопат сите кои носат попска облека а силуваат деца.
Католичката црква зошто мислите дека има толкаво влијание, самите се прават дека се богови дека простуваат гревови, не Бог - туку папата. Мислат т.е се претставуваат дека имаат висока положба и можат да прават се. Дека со пари можат да се простуваат гревови. За жал - чиста лага. Тие правила што ги имаат им се само за да се оправдаат пред народот. Им го перат мозокот. Да изгледаат чисти... но, не се. Жално. Се прават дека се светци, а кој знае што прават позади грб. Никој не е свет, сите сме грешници. Многу работи се дозволени во католичката црква(скришно, со пари)... но, правата вистина Христос, нема ни допирна точка со се што денес се случува.
Гад еден..и овој ти бил некој си поп/свештено лице.И мене некогаш ми дошла помисла да заколам некој па фала Богу не сум го направила тоа..уште се правдаат со молитви ќе прошло.А траумата на жртвите?Таа нема да помине со пари или со читање молитви.. Некој многу грешно го разбрал ширењето на религијата, т.е го утнал.
http://www.apla.mk/index.php/krfica...ux8ffzt9dTfiDiwpflijw_fcm-bnZ3vXYMdeWEmt9ufHI „Mojaта порака до младите е или рано да се женат и мажат и да формираат здрави, пред сѐ духовно и физички и интелектуално семејства, а потоа ако некој не е да се жени или да се мажи имаме сто манастири во епархијава да го наполниме барем нив, порача владиката Петар на денешното одбележување на заштитникот на градот Свети Нектариј. „Инаку животот е бесцелен ако луѓето не ја постигнат целта, а таа е спасение на душите, а спасението се постигнува на два начина преку заедницата брачна или преку посветувањето на бога како монаси или монахињи“, рече владиката. Здраво, 15-ти веку. Фали и старосна граница во бројки, да се знае после која возраст тоа верниците во 2018 се стари моми и ергени кои треба да се пратат во манастири... #појеламетуџасрамота
Бре, бре, вакво потресување на порака (не е задолжителна законска обврска, без гајле) искажана од владика не очекував од нај- либералки кои не стапнале во црква од крштевање и кои уво не им чуе за црковното и христијанско учење, никогаш, никаде. Па зошто и сега? Владиците и свештениците драги мои, се и духовни лекари на народот. И должност им е да да поучат, насочат, посоветуваат, а како тоа звучи во увото на еден атеист, ама ич не е проблем на верникот, свештеникот, Црквата. Ваш проблем! И кога одите кај лекар - специјалист, може да го прифатите или да не го прифатите неговото мислење и совет - изборот е на вас. Епа така и на народот кој се собрал во црква по своја волја. За него се однесува пораката, а не за „слободоумни“ безбожници кои живеат по критериуми и правила кои сами си ги создале.т.е. купиле од некоја нео-либерална вредносна жабокречина. Затоа не се возбудувајте многу на сила, и не лејте крокодилски солзи, смешни сте.
Таква реакција следуваше на постот и од нормалните верници ( кои никој атеист не ги чепка ), само толку си пратела.
А ова го пишува некаде в Библија или? Само да се кажувало нешто. Мислам, и нормалните верници не би прифатиле вакво нешто да им се наметнува. Јас барем колку што знам, сите што ми кажале "Прво да си завршиш образование, да си најдеш работа па потоа мисли на мажење" биле верници што редовно одат в црква. Сега грев ќе го сметаме запишувањето на факултет (па и во средно ) и барањето работа наместо мажењето/женењето рано или замонашувањето? I don't wanna live on this planet anymore. Мислам, кој што сака нека си прави, ама да не наметнува ништо на другите што не мислат така. Не е, ич не е нормално ова..
Колку немажени/неженети верници знам, еве сите се затрчаа по манастирите... Да си ќутел барем никој немало да му се смее...