Epa ete islamot ne e vera na nametnuvanje.Site sme porasnati doma so odredeni veruvanja no od koga vekje sme porasnale zapoznaeni so drugi kulturi veri obicai sme mozele da odbereme sto sakame.Poznavam mnogu lugje porasnati vo muslimanski semejstva se odlucile za ateizam. Dokolku decko mi e musliman a jas hristijanka jas ne moram da ja menuvam svojata vera ednostavno jas da ja pocituvam svojata a i toj svojata.Sto znaci sepak podlogata e ljubov i pocituvanje. Samite statisicki podatoci kolku hristijani go prifatile islamot kazuva deka e dobronamerna cista i humana vera.
А ти? Јас се фасцинирам на посветеност, ентузијазам и желба да се рушат патријахалните норми и родови стереотипи. Кога маж ќе качи хиџаб и ќе седне на маса со жена му која ќе биде без, тогаш може да зборуваме за љубов. Мажите не ја љубат верата?
Жити се. Ај уште еднаш повтори го истото, не се насмеав доволно првиот пат. Вонбрачно од религијата ќе живеете? Тогаш и двајцата ги кршите сопствените религии.
Некои убедувања, остануваат вкоренети во нас, без разлика колку 'сме виделе и научиле' кога сме пораснале...
Srcka ne nosam hidzab.Idi vo tema moja kosa vidi kolku mi e ubava moze ke ti dadam motiv takva da si napravis <3 Ili pak vasata sminka i tamu ke me najdes pozzz
Оти не носиш? Немаш љубов во душата? Нели од љубов се носи хиџаб? Жените кои носат хиџаб немаат право убавата коса јасно да си ја покажат. Со тоа што се фалиш со твојата а го воздигнуваш носењето на хиџаб, ти им се потсмеваш во лице на сите жени што можеби сакаат да ја покажат косата, ама еве, не можат.
Mislam deka site ste zapoznaeni pred nekoe vreme vo edna od najrazvienite zemji bese frlena bomba vo dzamija vo petok koga se obavuva dzuma.Koga vlegol teroristot(koj zamislete bil pravoslaven) lugjeto go precekale so Sellam brother.Edniot go precekal so rasireni race vo znak na pocit. Site se mrtvi. Slednite nekolku dena site muslimani odea vo taa dzamija A HRISTIJANI SEDEA PRED DZAMIJATA SO NATPISI ve molam ne gi ubivajte nasite sogragjani muslimani. Posle toa ogromen broj na lugje ja prifatija verata sekako ne pod pritisok.Sekako poentata ne mi e za prifakjanje na vera tuku kolku lugjeto tamu se pocitivaat? Premierka da stavi marama cisto da ispocituva smrt na tolku lugje? Hristijani so hameri da protestiraat deka muslimanite ne se teroristi? E toa bezuslovno pocituvanje i ljubov. Ova ovde vo nasava zemja e zaostanato mnogu nekako diskriminiracki i tazno.Pred se tazno.
Jas im se voshituvam na zenite koi go pravat toa od ljubov.Jas dokolku sum podgotvena na toj cekor sama ke go napravam.Ti ne sakas ni da razberes sto sakam da kazam.Komentarot ti e tolku zloben sto navistina ne mozam da razberam od kade tolkava omraza? Ne nosat site muslimanki hidzab.Tie sto se podgotveni na takov cekor nosat. A i od kade toa deka sum muslimanka? Postojat lugje koi imaat ogromen broj na prijateli koi se turci albanci bosanci.Ama toa e ubavinata na sovremenoto opstestvo.Tie so ograniceno razmisluvanje ne mozat da vidat podaleku od toa sto im e servirano.
Немаме проблем со Исламот.. Имаме проблем со секоја религија. Иако ти изгледа муабетов како атак врз Исламот... Не е така.
Не реков дека си муслиманка. А и ти сама кажа дека хиџабот не е само муслиманска работа. Друго, ако толку љубов носи носењето на еден хиџаб, зошто да не го носат и христијани и атеисти и сите? Нели љубов промовираше?
Potencirav gore. Postojat dobri i losi lugje. Nekoi raboti mnogu se iskrivuvaat poradi toa i objasniv nekoi raboti
Значи сепак сликата што ја објавив претходно држи вода,еве ти сама си призна имаме проблем со секоја религија
Bidejki na mnogu hristijani im e sram toa da go nosat i da gi gleda nekoj kako muslimani.Veruvaj devojce sekoj den rabotam so sekakvi lugje ne zboram gluposti. Jas znam od Biblijata deka treba da se vleze pristojno vo crkva i marama bidejki i samite ikoni nosat marami no kolku toa go pocituvaat? Znaes kakov komentar ima na ova? "Da be ko muslimankine da nosam marama" Neli e ova mnogu tazno? Vo 21 vek nekoj vaka da razmisluva?
Немам проблем со религијата, имам проблем со опресија на жените која е последица од религијата. Биди си од која сакаш религија. Не сум слушнала некој да плука некого затоа што е религиозен. Обично се плука по тоа што се прави во име на религијата. Наспроти тоа што никој не сака да му се прави карикатура од пол и раса, па таквите карикатуристи се длабоко критикувани. Знаеш колкава борба се води против cultural appropriation? Или не, не те занимаат реални проблеми, поинтересно е да си замислуваме дека не мразат додека ние сме тие што шират омраза и го угнетуваат "послабиот пол". Па уште и религиозни жени кога видам... Шо бе, убаво ви е да бидете подредени? Мазохисти сте?
Тажно е. Си замислуваат дека жената во христијанството има некоја кој знае каква побитна улога од муслиманската жена. Гревчиња.
Па и за чудење си. Ме радува што повеќе превагнува вагата кон 'баграта ' од освестени, ќе потенцирам МЛАДИ луѓе. Можеби на погрешен начин искажано, ама поентата е таа.
Ич не е битна улогата на жената во Христијанството, само преку една Девица, ни се роди Спасителот, Помазаникот, втората ипостас (лице) на Најсвета Троица - Господ наш Иисус Христос. Толкава е улогата на жената во Христијанството - да го врати човечкиот род во првобитната состојба со раѓањето на Единствениот Совршен Човек и Совршен Бог. Христос е маж, но ете, не се згнаси да влезе во утробата на Дева и да прими плот од Неа. Споредна е улогата на Мајка Богородица? Не! Баш напротив, една од главните улоги е.