И јас сочувствувам за тој настан. И јас не мислам дека муслиманите сите се терористи. Потегот на премиерката од Нов Зеланд ми е сосема во ред, како и таа воопшто ко личност од тоа што читам за неа. Ама таа откако најостро го осуди убиецов во трагедијава, за некоја недела потоа исто го осудила и законот од исламски диктатор - султанот на Брунеи, со кој во 2019 таму ќе почнат хомосексуалноста да ја казнуваат со каменување до смрт. Така настапуваат вистински либерали кои се грижат за човекови права. Супер за тебе и твоето семејство кога може да си држите до муслиманското верување, а сепак да не мораш да ја криеш својата убавина, и знаеш дека имаш избор дали да носиш хиџаб. Ама тој човечки однос го немаат како „привилегија“ илјадници жени во светот, и за тоа е виновен исламот и Куранот. А ти битката на тие жени ја минимизираш како обична тресната од ракав бројка од 20%. Прогресивните луѓе ги модифицираат и менуваат религиите, и тоа е прекрасна појава, но треба да се спознае како таква. Религиите во својата срж не се љубов, мир и слобода - и јас порано имав такво moderate и политички коректно мислење патем, дека се злоупотребуваат, но не е така. Во самите свети книги има сексистички, хомофобични, насилни „поуки“. Сум кажала и пак ќе кажам, немам воопшто почит кон ниедна религија како збир на норми и институција, ниту пак кон света книга - туку кон сите верници како луѓе со неприкосновено право на живот, слобода и пристојни услови за живеење. Има голема разлика меѓу тие две нешта.
Tocno postojat zemji kade sto promoviraat islam a nema vrska so toa.Zboram za teski arapski podracja kade sto navistina ima nasilstva ubivanja i slicno. No isto taka vo Kuranot pisuva deka ke postojat i ke ima lugje koi "ke bidat celosno vo religijata" a vsusnost ke pravat samo steti i problemi.Toa e iskrivuvanje na verata.Islamot sto pati ke kazam deka nema gram nasilstvo.Cist primer bese napadot vo Istanbul.Muslimanski grad i napad od teroristi koi se deklariraat kako muslumani?! Mozebi imate procitano nekoi islamski statii kolku treba zenata da se cuva da se pocituva bidejki taa e stolb na se.Ne mazot.Tuku taa. Bukvalno vo se sto e povrzano so islamot se naglasuva ulogata na majkata i zenata.Dokolku tie ne se tretiraat kako treba i pocituvaat si stavaat ogromni grevovi zad sebe. Nekoi raboti mnogu se iskriveni stvarno mnogu mi e zal koga nekoj ne ja znae vsusnost vistinskata strana na edna religija.
Во теорија можеби, али реалноста е друга. И тоа го знаеме сите, дека како во исламот, така и во христијанството, жената е инфериорна во однос мажот како фигура. Од секој аспект. Точно, таа мора да биде мајка и да ги извршува сите задачи кои подразбираат мајчинство, и да биде жена, али остварена како жена на еден маж. Ваљда има некои пропусти кои не ги гледате, не може едно нешто, во кое има толкав простор за различно т.е погрешно толкување според вас, да е во исто време толку совршено и чисто, како библијата или куранот. Значи не е.
Не зборам за реалноста.Тоа е дискутабилно и зависи од подрачје менталитет воспитание и сл. Не во смисла дека мајката и жената е столб да биде роб на куќата.Во смисла дека жената е иста со мажот.И тоа го применуваат луѓе кои се вистински муслимани.За мене е совршено и чисто бидејќи тоа е реалната страна.А луѓето што ја искривуваат надополнуваат модифицираат како ќе им текне е тоа е проблем.Во сите религии.
А ако некоја жена не сака да биде мајка, или столб на семејство, што е тогаш? Религиски отпад? Непотребна, неостварена? Пак доаѓаме до тоа дека се величи "улогата на жената". Оти мажот да не биде столб? Или таман работа тој деца да чува?
Апсолутно не. Независна жена која нема желба за тоа што и наметнува едно општество. Религијата не наметнува.
Епа биди појасна. Ако жената е столб на семејството, што е жена што не сака семејство? Ти рече: "жена што не сака нешто што и се наметнува". Кој и го наметнува? Епа религијата е таа што вика дека "улогата на жената е да биде столб на семејството". Значи, религијата и ја наметнува таа улога на жената. Ај сега ти препрочитај се што кажа и извади една чиста реплика, а не: "жена без семејство е онаа што избрала да не прифати што и е наметнато, ама и онака никој ништо не и наметнува". Нема логика.
Жена која се одлучила да има маж деца семејство е столб.И не е иста со мажот.Многу повеќе од него затоа и се нагласува дека мора да се почитува.Ако ги разбра сликите горе ќе разбереш што зборам. Жена која не сака во таа смисла да се оствари,не смее трошка помалце да се разликува од таа горе.Независна сама исполнета.Исто заслужува почит и внимание. Религијата не ги двои никако. Многу си наоштрена бе маци толку убави слики ти пратив и објаснив покушаваш нешто да извлечеш нерелевантно на тоа што го напишав.Chill.
Па како не се разликува од таа горе? Таа горе е столб на семејството и тоа ја дефинира, таа доле нема семејство и е недефинирана, значи отпадок, ништо, небитна. Ако создаде семејство и се оствари ќе биде битна. Вака е... Ништо...
Израсната сум во муслиманско семејство кое колку-толку ја практикува религијата, но јас со тек на време како што созревав сфаќав дека тоа не е за мене. Во врска со овие кои што носат хиџаб, да точно е дека го носат од љубов кон религијата ама затоа што најчесто тоа е единственото нешто за тоа што знаат и не знаат поинаку. Додека растеле постојано им се зборувало за религија, за читање на Куранот,а не ги насочувале на тоа дека треба да читнат нешто на страна. Зошто ако читнат нешто на страна ,ќе научат нешто повеќе,па ќе се повампират,па ќе почнат да ги бараат ,,своите права''. Има и втора група кои што носат зошто сакаат да се покажат која од која е поголема муслиманка, а третите се оние кои носат пошто имаат некаква финанскиска корист од сето тоа. Ретки се оние кои и покрај тоа што се начитани и запознаени со животот и кои што сепак одлучуваат да носат, пошто стварно тоа го сакаат - но не можам да речам ,постојат! Сепак ако нешто сум сфатила, дека сето ова зависи од самата жена, од самите нас. Ако сама не се избориш за себе и не кренеш глас, никој тоа нема да го направи за тебе
Јасно напишав дека ниту во еден момент не се издвоени оваа е таква жена а оваа е таква.Нигде не пишува столбот да се цени а оваа самава не.Пишува секоја ЖЕНА да се почитува цени и увеличува.
Сите религии го величат. Во некои села се влегува невина во црква а прва брачна ноќ крвав чаршав сред село. Хмм..или само муслиманите го величаат? И тоа веќе е просто да се зборува во 2019 година.
Јас не потенцирав дали за исламот мислам, општо религиите. Те прашав само дали мислиш дека е океј тоа.
@Alita тоа ми беше муабетот. Не може жена што не била муслиманка и не била соочена со хиџаб пред себе да зборува дека "го носат од љубов и се за восхит". Секако дека не се за критикување затоа што малку од нив знаат за подобро, ама се жртви на тој систем, на таа религија што ги убедува дека е во ред да носат хиџаб. Како што христијанството те убедува дека да не била Ева ќе сме биле среќни, немало да знаеме за зло, затоа што сознанието е лошо. Буквално, ти кажуваат дека не смееш да знаеш, не смееш да се интересираш, и дека ако ги затвориш очите и не се сомневаш во ништо, ќе бидеш среќен. Првата да се цени затоа што е столб, а другата за што да се цени? Затоа што сега ти текна да допишеш или има причина зошто заслужила да се цени?
Една од најсилните движечки сили за независност некој вид на феминизам е оваа жена.Замислете факултетски образована и покриена? Во Скопје има одржано огромен број на конференции каде патем доаѓаат и христијанки и муслиманки.Изгледа наметната и е марамата ццц какви глупости човек може да прочита на форумов ужас......