))) Se nadevam deka nema pak da mi bide izbrisano mislenjeto? Ili nekoi vistini ne odgovaraat pa se brisat ehh..
Ваљда ти е избришано затоа што темата се вика "Што сакате да знаете за религијата", а не "што сакате да кажете за религијата". Друго, не морам да зборам за исламот ништо, доволно е да ти ставам линкови од два многу нови настани. https://www.theguardian.com/world/2...r-nasrin-sotoudeh-jailed-for-38-years-in-iran https://www.bbc.com/news/world-asia-47769964 Зборувај ми за еднаквост, те молам. Да ти ја пратам петицијата за ослободување на новинарката ќе ја потпишеш, или ќе кажеш "нека и е, заслужила штом не носи хиџаб?"
Dali razbiras deka postojat lugje koi se teroristi a se deklariraat kako VERNI muslimani a toa go nema vo islamot? Dali razbiras deka sekoj den gi ubivaat iljadnici muslimani vo Sirija? Dali znaes deka vo Kina ima logori od muslimani izbegani od Sirija od vojnata koja seuste se slucuva i prinudeni se da jadat SVINSKO bidejki se muslimani i treba da bidat kazneti zatoa sto izbegale da spasat zivot i dosle vo kina? Jas bev vo Istanbul koga imase napad od teroristi a Istanbul e muslimanski grad? Znaes li deka vo eden den ima nad iljadnici mrtvi bebinja deca zeni vo Sirija? Bidejki se muslimani? I ti najde za religija da mi zboris?
После се што имаш пишано, треба да ти е јасно дека религијата денеска секој си ја користи за свои цели. Можеби првичната цел на религијата навистина била убава и наивна, ама брзо потоа се отишло низ брдо, кога моќниците сфатиле дека можат да контролираат маси и маси преку неа.
Значи немаш коментар за новинарката која е осудена на 38 години затвор и 150 камшика затоа што не носела хиџаб?
Devojce toa e TERORIZAM. Ama terorizam e i da stavis lugje vo logor i da ne smeat da se dvizat i da jadat SVINSKO a ne smeat. Dali razbiras deka i vo dvete veri ima nenormalni i iskriveni obicai koi sto vsusnost ne se samata religija? Zasrami se,zatoa sto tuka ima devojcinja koi nosat hidzab a ti se potsmevas na toa. Jas ne nosam.A da nosev ke go nosev so gordost.Poradi takvi kako tebe.Koi diskiminiraat lugje po toa sto nosat kako se vikaat i od kade se.Pocituvam i edno i drugo,a NE LUGJE ne pocituvam vo slucajov toa si ti. Vo sirija ubivaat BEBINJA I DECA I OPSTO LUGJE koi se MUSLIMANI.Toa go opravduvas ? Ili cim se muslimani neka umiraat ccc uzas!
Какое тероризам кога е државен закон? Не ми ставај зборови во уста, никогаш немам оправдано верска омраза, ти си таа што доаѓаш да шириш омраза тука.
Tocno ima drzavi kade sto tolku e iskrivena verata do toj stepen da osuduvaat.Dali bilo Kina dali bilo nekoja Arapska zemja ne e bitno. Sekoj covek zasluzuva sloboda.Nikoj ne zasluzuva da bide u zatvor nikoj ne zasluzuva da gleda kako pred negovi oci go ubivaat vo srce bebeto od nekolku meseci ili da ti ja siluvaat zenata pred tvoi oci. Ne zasluzuva nikoj. Siris omraza toa zaklucivme.
Шеријатскиот закон значи е тероризам? Еве со цитати и референци, што има овде искривено, кажи ми? Не е до искривувањето, и двете вери се во суштина outdated, дискриминирачки и насилни. Проблемот е кога влегуваат во државен устав нивните правила. Очигледно си премногу пристрасна и неподготвена да дискутираш во категорија религија. Секоја критика кон твојата вера не е омраза и дискриминација.
Serijatskiot zakon ne e Kuranot. Ova vo vistinskata religija ne postoi,sekoe natamosno iskrivuvanje e od strana na bolno umovi. Jas prifakjam kritiki koga ja znam pozadinata.
Ова е тоа што јас не го сакам кај религиите. Ко мала се восхитував и сакав да читам, да одам во црква.. Ама зошто да се восхитувам на нешто што налага правила на живеење. Не смееш да убиваш и да повредуваш, да се изживуваш, да нанесуваш зло и неправда.. ама да ти е забрането да јадеш свинско?
Svinjata e zivotno koja sto go jade svojot izmet..Radi zdravstveni pricini e zabraneto. Znam mnogu hristijani koi ne jadat od istite pricini..
И птиците го јадат својот измет. Не знам дали ви е позната една легенда која ја ширеле католиците за зошто муслиманите не јадат свинско, а и прифатена од херметизмот на големо. Викаат Мухамед бил пијаница, и еднаш многу се опил и паднал па така го прегазила свиња и го убила. Затоа ниту пијат алкохол ниту јадат свинско. Немојте само да ми скокате веднаш, не навредувам никого, легенди раскажувам.
Вино коцка и гатање се дело на ѓаволот,тргајте се од тоа доколку сакате успех.(Ова го пишува во Куранот) Свинското е забрането од здравствени причини-Taenia Solium чији јајца навлегуваат во крвотокот и нанесуваат штета на одредени органи,Trichura Tichurasis и други.Тоа веќе не е од религиски аспект отворете истражувања направени во Америка каде од 24, 22 се заразиле со Tichurasis од свинско месо