Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сè што сакате да знаете во врска со религија

Дискусија во 'Религија' започната од AdoLf, 14 јуни 2011.

1. Minci13

Minci13 Популарен член

Се зачлени на:
    22 април 2018
    Пораки:
    595
    Допаѓања:
    2.324
    Bitno islamot gi saka zenite.Wow.
    A sto ke kazes na toa sto istite zeni muslimanki bea siluvani pred svoite tatkovci i mazi od strana na hristijani? Ama pa ne se muslimani pa sto ako gi siluvale taka? Sto ke kazes na toa deka bebinjata im bea davani na zenite muslimanki so noz vo srce?
    Ne znam koj e pristrasen tuka.
    Mene bliski osobi mi bea ubieni,pa nikogas los zbor nemam kazano za nekoj od druga religija.
    Covek e covek.Ne podrzuvam nasilstvo ubivanje maltretiranje pa i najblizok da mi e,od doma.
    Ocigledno e deka mi gi prevrtuvas zborovite i deka si teras svoe nesto.
    Kako bi se odnesuvala tvoja bliska osoba da e siluvana pred tatko i ,i maz i?Cel zivot bi zborela za toa pretpostavuvam i bi sirela omraza.
    Jas ne.
    Mojata kuma najbliska prijatelka i slobodno mozam da kazam pobliska od sestra e hristijanka.Jas i ona sme dokaz deka religijata ne ogranicuva nisto.
    A toa sto sakas ti moite zborovi da gi svrtis negativno toa e tvoj odbranben mehanizam i okej e. ;)

2. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    @Minci13
    разбирам, нема да ги осудиш ;) гајле ти е за троцифрениот број женски деца што се убиваат уште штом се родат.
    Сѐ сфативме.
    Немам јас омраза кон ни една религија, ти ми продаваш ветер и магла дека "исламот ги почитувал жените".

На Alisa22, theowndemon и Feminka22 им се допаѓа ова.
  3. Minci13

Minci13 Популарен член

Се зачлени на:
    22 април 2018
    Пораки:
    595
    Допаѓања:
    2.324
    Kako be jas sekoja kniga islamska sto ja citam zenata ja stava na prvo mesto?
    Toa sto nekoj ja zloupotrebuva religijata i gi izvrtuva rabotite e edno,a toa sto e pravilno e drugo.

На diskreten32 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Уште од п.н.е па се до ден денес, колку и да се „писмени луѓево“ уште дозволуваат разликите, поточно религијата и љубовта да се причини за раздор меѓу луѓето и причини за војни. Во текот на историјата сите се сведоци дека кога ќе дојде религијата на примарно место кај луѓето се јавуваат животинските инстикти и се губи свеста. Срамота и греота е да се збори која религија има направено поголеми гадости и христијаните и муслиманите и пагани имаат правено толку нечовечки работи што треба да се научи во иднина и да се споменуваат само и само со цел за никогаш повторно да не се повторат, но никогаш за да се создава меѓуетничка омраза. Никој не бира во какво семејство и со каква религија ќе се роди, но секој избира дали ќе биде човек и дали ќе ја почитува жената или не. Ако веќе како христијанки сме се родиле со права да бидеме еднакви, зошто до ден денес се бориме за правата? Или зошто ако исламот не ги почитува муслиманките има муслиманки кои што се и те како почитувани. Почитувањето на жената се учи со соодветно образование, домашно воспитување и личен пример, не со религија.

На Feminka22, candy.cane, WildMk и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Minci13

Minci13 Популарен член

Се зачлени на:
    22 април 2018
    Пораки:
    595
    Допаѓања:
    2.324
    Ti simnuvam kapa.
    <3

На Mrs. Lovett му/ѝ се допаѓа ова.
  6. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Утре отприлика во колку саат би требало да се испразнети црквите од верници? Не ми се оди кога има многу луѓе. Или да отидам во понеделник подобро...

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    Мала исправка, се надевам нема да ми замериш, но атеистите имаат направено многу повеќе убиства отколку на пример христијаните. На пример само атеистите Сталин и Мао Це Тунг имаат убиено околу 100 милиони луѓе. Тоа се преку 10 пати повеќе од СИТЕ крстоносни војни заедно.
    Понатаму француската атеистичка револуција, геноцидниот режим на Пол Пот кој уби четвртина од популацијата на Камбоџа, сојузот на воинствените безбожници (The League of Militant Atheists ) кои убија неколку десетици илјади христијани во Советска Русија, режимот на атеистот Плутарко Елијас Каљес кој за 8 години уби или прогони 4000 свештеници и кој знае колку верници. Од современи примери само би го спомнал милитантниот атеист од Тексас кој влезе во црква и направи масакар од христијаните таму убивајќи 26 луѓе, меѓу кои неколку деца и бремена жена и ранувајќи 20 души.

На ynboo и Feminka22 им се допаѓа ова.
  8. Mrs. Lovett

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Пред да ме цитираш или исправаш пробај да ја сфатиш поентата на тоа што го пишав. Те молам кога ќе пишуваш или набројувааш вакви гадости не ме цитирај. Знам што направиле и атеистите не зборам без факти и никаде не ги споменав (не можеш да ме корегираш за нешто што не е споменато, а и не правев споредба па да ме корегираш), како што кажав погоре нема врска со тоа дали некој е верник (било која вера) или неверник, зло е зло кој и да го направи и нема оправдување во чие име го прави. Не ти ја разбирам поентава на описов тука? Кај прочита дека јас кажав кој направил повеќе зло? Нешо пробуваш да ми докажеш кој е полош, а кој подобар? За мене секое одзимање на нечиј живот е подеднакво катастрофално, дали се 1, 10, 50 или 100 за мене луѓето се со имиња и презимиња не со бројки, статистикава друже на друго место не на мене. Поздрав.

*****Темата е во врска со религиите, не со атеистите. (Затоа и не се споменати)

Последна измена: 28 април 2019
    На WildMk, candy.cane, Amellie13 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    Па знам дека не ги спомна, али затоа спомна дека религиите се причина за војна. И со тоа имплицитно кажуваш дека религиите поттикнуваат војна, небаре атеизмот е цвеќе за мирисање, а у реалноста далеку поголеми гадостии вршеле атеистите.
    Али ок, моја грешка е што реков „да те корегирам“. Поправилно е да пишев „да те надополнам“, бидејќи цело е кога има се нели. Ако е темава за религиите. За конкретнава дискусија мора да се анализира и атеизмот за да се види дали религиите се причина за војните и омразата меѓу луѓето. Бидејќи ако навистина атеистите ширеа само мир, слога и љубов, а верниците војни, омраза, поделби итн. тогаш валиден ќе беше заклучокот дека религиите причинуваат војни, омраза, поделби. Но вака гледаме дека не само што не се религиите причина за сето ова зло, туку напротив, во атеистичко-комунистичките земји уште поголеми биле овие зла.

На baba Rada му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
    Дискусииве во последните страници (т.е. она што го читам од религиозните страни) ми личат ко оние на политичарите и нивни фанови од спротивставени партии за време на кампања.
    Зборуваш зошто не чини христијанството, оти сме опкружени со истото во земјава, Балканов и континентов - и triggered христијанин ти иде со „а што е со исламот, него немате храброст да го критикувате“.
    Доаѓа муслиманка и го идеализира исламот, ти ѝ аргументираш зошто тој не чини и колкава штета носи на жените и останати малцинства, а таа ти се нафрла со „а што е со христијанството? толку и толку муслимани ги убиваат само зашто се муслимани“ итн., и испаѓаш исламофоб.
    Еве сега и за атеизмот (т.е. комунизмот, меѓу кои не се прави разлика) наспроти религијата под еден чадор, пак се вергла ист муабет по 100000ти пат.
    Де читнете малце за whataboutism, па вратете се и пишете, за да ве сфатиме озбилно ко непристрасни возрасни дискутанти.
    ФМП

На Alisa22, WildMk, Lella и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Mrs. Lovett

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Не знам зошто уште збориш за кој е поголемо зло? Не видов дека дадов заклучок дека религиите причинуваат зло и војна, туку пишав дека луѓето дозволуваат со тоа што се препукаваат, прочитај ги сите зборови не се фокусирај само на еден. Против тоа сум, прочитај ме уште еднаш и не ми ставај зборови во уста. Никаде не реков дека атеистите се цвеќиња за мирисање, ниту застанав од нивна одбрана има посебни теми за тоа.

Mrs. Lovett напиша:
    Срамота и греота е да се збори која религија има направено поголеми гадости и христијаните и муслиманите и пагани имаат правено толку нечовечки работи што треба да се научи во иднина и да се споменуваат само и само со цел за никогаш повторно да не се повторат, но никогаш за да се создава меѓуетничка омраза.

Последна измена: 28 април 2019
    На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Ниедна религија не причинува зло.Сите религии учат на мир, љубов и спокој.
    А тоа што некој си сфатил дека треба да коле и убива во името на религијата или Господ или мисли дека само неговата религија постои и е исправна скршнал малце од патот и не е во ред со главата.
    Не се објаснувајте за џабе, религијата не е крива што некој лудак решил да коле се живо и диво па се правда на Господ на Исус или на Алах.
    Имате луѓе и нелуѓе.Убиец е секој кој ќе одземе нечија душа, не е битна причината, расата, религијата или полот.Човечкиот живот згаснува, а крвта на рацете останува цел живот.
    И уште многу убиства и масакри ќе има во ,,име на религијата” за жал и мене ми е страв да шетам по Европа поготово за празници да не завршам дигната во воздух или жива запалена ама тоа е тоа.

На Snowflake97, AnnabelLee, daylight и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.684
    Допаѓања:
    79.798
    Сите убиства и масакри што биле направени во име на религијата, се само дела на болни умови и бездушни луѓе кои ја користат и злоупотребуваат религијата за своите цели. Религијата не повикува на насилства и убивања.
    Еве конкретно за само еден од многуте масакри, тој во Нов Зеланд, би сакала да го прочитате статусот на отец Бобан кој многу добро ја доловува суштината на Христијанството.

Сочувство до семејствата на загинатите во злосторничкиот чин во Нов Зеланд.
    Христијанството нема ништо заедничко со насилството,особено не со одземањето животи на луѓе. Овој нечовечки и злосторнички чин на терор врз луѓе во моментот кога тие ја практикувале својата религија, е само демоноподобно однесување,а никако не може да биде христијанско. Затоа,секое нагласување на христијанската припадност на крвникот од Нов Зеланд,е злонамерна интенција,која сака да предизвика омраза, нетрпеливост и конфликти од меѓуверска природа. Јас,како православен христијанин, не можам да го сметам овој злосторник како припадник на христијанството. Тој е болен инструиран ум, со припадност на определба, на светоглед, на кауза која сака да уништува. Таа кауза не може да го злоупотреби христијанството. Нема право. Зашто Христос,преку ангелскиот свет, за време на Своето раѓање - на светот и на човештвото им ја пренесе пораката: “Слава на Бога во височините, на земјата мир, меѓу луѓето добра волја”.

На Feminka22, ynboo и baba Rada им се допаѓа ова.
  14. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.120
    @Mrs. Lovett Не се чуди, Евангелос има неколку скрипти во ракав, и ги вади во зависност од тоа до што најблиску ти допира мислењето. Поентата не е битна.

Што се однесува до тероризам и злодела, многу е важно да се разгледуваат мотивите на терористите а потоа да се зборува дали ја ,,злоупотребуваат" религијата или религијата ги злоупотребува нив.

Се надевам дека тие што читаат не паѓаат на ужасните fallacious споредби.
    Сталин, Мао Це Тунг, Пол Пот, сите овие се textbook тоталитаријански претставници. За тоталитаризмот е доволен фактот што е буквална спротивност на секуларизмот (нешто за што стојат скоро сите денешни атеисти, а и верници). Но, за да го ставиме во перспектива, да спомнеме некои од неговите карактеристики:
    - силна хиерархија
    - ограничување на слобода
    - стриктни правила
    - целосна контрола од авторитет
    Ви звучи ли познато? Да ве потсетам, членов прави паралела меѓу атеизмот и тоталитаризмот, што е контрадикторно, дури и комично, бидејќи догмите на тоталитаризмот и религиите се скоро идентични. Спомнатите погоре не веруваат во Отецот, Синот и Светиот дух, да, ама фактот стои дека имале религија наречена тоталитаризам, и тие се боговите во неа.

На kim.k, WildMk, KateKane и 7 други им се допаѓа ова.
  15. ynboo

ynboo Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2018
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    115
    Па по правило треба, затоа што најголемиот број од црквите и олтарите се свртени кон исток.

На La.loca му/ѝ се допаѓа ова.
  16. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    @Lella абе вака како што те читам, ти уште малце Сталин, Мао Це Тунг и Пол Пот и верници ќе ги направиш :D
    Иначе, еве добра слика каде што се гледа како религиите причинуваат војни меѓу луѓето:
    57345639_10158401658963642_1243687916056608768_n.jpg

17. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.624
    Се молат сите вернички од понежниот пол да си се вратат у кујната.

На Alisa22, Independent Girl, Tan4ence и 4 други им се допаѓа ова.
  18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Убиени во име на религија и убиени во имена идеологија ти е едно те исто. Иста работа се и религијата и идеологијата, само различно запакувани. Разликата е дали убиваш во име на Бог на небото, или во свое име - Богот на земјата.

На Lella, Feminka22, WildMk и 4 други им се допаѓа ова.
  19. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    Така е. Само статистиките кажуваат дека најмногу се убиени во името на атеистичката идеологија. Тоа ми беше зборот, да го разобличам митот дека "религиите биле причина за војни и омраза меѓу луѓето" и демек ако немало религии и ако цвета атеизмот, тогаш ќе има мир, слога, љубов насекаде итн.

На Feminka22, ynboo и baba Rada им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Тогаш, ако нема луѓе...
    Ќе има мир, слога и љубов насекаде... За останатиот жив свет.

На Snowflake97, 96kiko96 и EvAngelos им се допаѓа ова.