Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сè што сакате да знаете во врска со религија

Дискусија во 'Религија' започната од AdoLf, 14 јуни 2011.

1. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Што е нелогично не разбирам? Појаснување ако може каде точно не е логично. За големиот потоп имаш и докази, фосили, имаш фосилизирани птици и школки на едно место. Такво нешто може да се случи само во огромна катастрофа, а не постепено.

2. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    И феминизмот е догма, тебе таа ти одговара, некому религија и така.

3. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    1.Феминизмот нема врска со темата.

2.Феминизам значи еднаквост на човекови права.

На Alisa22, Amellie13, Nausicaa и 8 други им се допаѓа ова.
  4. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.469
    Допаѓања:
    8.577
    А извини, кај прочита дека човекот и диносаурусите коегзистирале?

5. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Еднаквост не може да се нарече со друго име. Еднаквост е еднаквост. Едно е феминист, едно е човек кој сака и се бори за еднаквост. Јас омраза кон машкиот пол имам само во феминисти видено, за нив сите мажи се исти и сите се шовинисти иако не се сите такви, што по логика не е еднаквост.
    Знам дека нема врска феминизмот со темава ама твојата истомисленичка многу сака да провоцира па затоа споменав.

6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Да бе .. догма е... само што е базиран на статистика.

На Sejfullai му/ѝ се допаѓа ова.
  7. nikibi

nikibi Активен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2019
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    146
    Е браво!
    И според мене исто затоа и прашав некој од вернициве да ми објасни

На Demiii му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Витали, оф топик ќе бидам, но читај внимателно.

Во рамките на лингвистиката терминот фенимизам е сосем прифатен и значи еднаквост. Оваа одлука не ја усвоив јас, туку професори, борци за човекови права и директори на невладини и владини организации во светот уште доцните 50-ти години.

Феминистите се борат за човекови права, радикалните феминисти се екстремисти (со право во одредени заедници каде стапката на силување и родова еднаквост е висока).

Има и мажи феминисти. Иако во многу мал број, бидејќи вообичаено се неедуцирани околу правецот и идеологијата на ова движење.

Ова е твое субјективно толкување.

За да бидам јас нејзина или таа моја истомисленичка, (претпоставувам на Енџи мислиш), треба да се согласуваме речиси за сите идеалистички теории и концепции кои го опфаќаат феминизмот, а тоа е невозможно.

Јас не одговарам во нејзино име како ниту таа во мое. Ние не сме секта. Взаемната подршка не значи дека идентично размислуваме на сите теми, бидејќи не постои апсолутна вистина. Феминизмот не е егзактна наука туку правец и борба за подобар свет.

Поздрав.

На Nausicaa, Someonespecial и Sejfullai им се допаѓа ова.
  9. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Од ова што го напиша со 90% не се согласувам :rofl:
    Патем, нема потреба да се разламага феминизам со личност која зборува за ФЕМИНИСТИ. Феминисти е нереален поим воведен од десницата за да се омаловажи феминистичкото движење, преземен од „woke“ левицата за да се направи "поинклузивно" феминистичкото движење.

10. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Не мора да се согласуваш. Феминист е реален поим во теорија и пракса. Не мора да имаш матка за да се бориш за еднакви човекови права.

На Someonespecial му/ѝ се допаѓа ова.
  11. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Не се ни борам за еднакви човекокви права. :wasntme:

12. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Ниту ти ниту јас се бориме. Да се боревме вистински, светот денес ќе беше поинакво место за живеење.

Патем контрадикторно е да бидеш екстремен феминист а да не бидеш геј, just saying...

13. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Апсолутно не е, сексуалната ориентација не ја бираме. Политичата определба можеме секогаш да ја одбереме. Феминизмот е движење и политика.
    Во политичко лезбејство не навлегувам.
    Мешаш радикализам и екстремизам.
    Досаден и бескорисен муабетот, да не беше ти пишала немаше ни да видев што се збори :D

14. Demiii

Demiii Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    541
    Не oчекувaј сaмo oдгoвoр, aкo спoред нивнaтa книгa дo пред 4000 гoдини живееле динoсaурусите сo нaс, зaмисли штo ќе кaжaт зa прaистoриските фoсили oд жирaфa и нoсoрoг вo Делчевскo, нa Алесaндaр милениците, немa никaквa лoгикa oд евoлуциски пoглед.

15. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Екстремниот феминизам не може одделно да функционира од политичкиот сегмент и уредување на една држава.

Екстремната феминистка не може да сака мажи бидејќи жените ги става во примарна и "доминантна" позиција. Затоа е "екстремен".

16. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Политичко лезбејство. ;)

17. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Aко имаш подобра дефиниција или контра реплика слободно негирај ме, немам против.

18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Не те негирам, само ти реков дека зборуваш за политичко лезбејство (Џули Биндел, Шила Џефрис и остали).
    Нешто во што не се пронаоѓам и со кое не се сложувам. Сексуалната ориентација не е избор. Оваа дискусија е постара од времето и нема победници, нема потреба да ја влечеме.

19. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Во радикален феминизам не спаѓа само борбата за матката и сурогат мајчинството, туку тоа е целокупна концепција која го деградира интелектот на машкиот пол и не дозволува негово вклучување и едукација, туку бескруполозно го турка физички и психички на работ. Тука љубов кон момците нема, само омраза. Така да ова што го пишав јас претходно, стварно нема врска со политичко лезбејство.

Ти не си радикален феминист, да беше, немаше да пишуваме само теорија туку ќе имаше и акција. Двете компоненти се битни и апсолутно деструктивни, често анархистички како и самиот поим (екстремен феминизам нели).

20. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    А ти дали тие луѓе навистина ги сметаш за верници? Тоа се испрани мозоци кои попрво би однеле цела продавница на гроб за да ''јаде'' мртвиот одколку да помогнат на некој кој нема. Мене тие ми се исти со оние кои со голи цицки трчаат на улица за да бараат права или пак сметаат дека бременоста било понижување за жената.