Да носел христијанскиот живот толкави придобивки, еден нехристијанин ќе немаше на планетава. Не оти никој друг не се сетил пред вас, ама се испоставило непродуктивно. Што дека во Средниот век луѓето биле богобојазни, кога помеѓу третина и половина население поцркале од пандемија на чума? Всушност тој период е и пресвртница во размислувањата од која полека се изнедрува хуманизмот. Чекам некој кој ќе знае повеќе и ќе одговори, а не да ми се реплицираат работи кои ги знам и за кои имам размислувано и да се понашате како да сте пронашле топла вода. И кого ти нарекуваш неодговорен и мрзелив (нетрудољубив) погоре? Еден труд шо треба за мантрање молитви, немој....Некои ми глумите жртви, а први зборувате од висина и се служите со лични навреди. Јас колку што сум неодговорна, ти си неука и повеќе од тоа. Прво прочитај ја Библијата, после дебатирај. Кити Агнес, Зошто да не се сподели тоа знаење стекнато од свештените лица и овде, на форум, да прочитаме за што се работи?
"А за тој ДЕН и ЧАС никој не знае, ни ангелите небесни, ниту Синот, а само Отецот." Марко 13.32 за контекстот има пред и после конкретниот стих. Јас не дадов предвидување ниту за ден ниту за час. Само дека е многу блиску заради контекстот на она што е запишано пред и потоа околу стихот. Не може да се донесе заклучок од еден збор без да се знае контекстот. Многу блиско може да има двојно значење, тоа е веќе друга подлабока тема.
Не постои христијанин кој нема придобивки. Тоа е духовна категорија на придобивки ти можда мислиш на материјални. Материјалните придобивки се краткотрајни задоволства далеку од вистинска среќа. Се сетиле многу (уствари тоа е и учењето од Библијата не го измислив јас) но не биле истрајни во водењето на христијански живот што подразбира дисциплина и посветеност. А зашто го тражиш тоа кога уште од сега знаеш дека нема да го прифатиш?
Во средниот век луѓето биле неуки (во голема мера и број неписмени) и следеле црквени догми и правила, а не христијански (библиски) кои ги загубиле (заборавиле) со тек на времето (причините се многу). Еден куп совети има во Библијата како да се живее здраво по здрави принципи, кои може да се соберат во неколку совети или препораки кои кога би се почитувале не би изумреле толку луѓе од чума (пандемија). Каква само им била хигиената, плукале по просториите во кои живееле, не миеле раце, јаделе нечисто...тоа во голема мера почнало да се менува по реформацијата и преводот на Библијата на повеќе јазици, а придобивките на тие општества ги гледаме и до ден денес.[/QUOTE]
Да кажеме имаш психолошки проблем, мнг ти тежи на срцето, не можеш да функционираш. Бараш по нет, читаш книги, некои работи ти имаат смисла, некои не ги разбираш, трети ти се чиста глупост. Седнуваш на форум бараш лек/одговор таму, и иако дискутираш со луѓе, и сите ти кажуваат по некој совет, сепак повеќето споделуваат контакт од психолог или ти препорачуваат некој центар за психолошка подршка. И тоа ти има комплетна смисла нели? Исто е и со религија...Имаш душевна тешкотија или не ти се јасни некои раб, за црквата си има лице одг. да те упати на начин кој што само лична човечка интеракција може да ги постигне. еве го моето искуство.. на почетокот барав одговори, читав книги, гледав јутуб видеа за Бог и Исус, но не идев во црква и не разговарав со свештеник, бидејќи според мене тоа ми беше малку претерано. Другарка ми која има мнг тежок живот но со вербата Божја е вистински пример за хрис. релг. на почетокор ми викаше дека треба да разг. со свештеник, таа не може на се да му даде одг (иако за мнг раб. ми даваше) и не само таа... мнг други ми викаа иди разг. а јас мнг бурно реагирав мислејќи дека немаат одг па да се отарас од мене. После како да ти кажам, од тешкотија и од радозналост еден ден реков ајде баш да видам, отидов најрандом, и буквално на жената што продава свеќи и кажав дека ми се разг. со свештеник. И после не дека имав голем аха момент или неверојатно просветлување, но начинот на кој што дускутиравме, околината и пристапот на тој човек е едно мнг пред се лично искуство, и посакувам секој кој што не бил да може да ги искуси. Дури после мене ми стана јасно кога другите ми велеа абе иди збори, вака по форуми и книги само ќе се заплеткаш. Исто како што психолог може да одг, на твоите потреби, така и свештеник на твпоте душевни. Библијата е нели за сите, но зошто некои луѓе имаат свој духовен отец, бидејќи тој може да ги води кроз нивниот духовен развој. Се надевам дека успеав да ти одг. зошто не е ваш толку едноставно, но барем едностсвно е да отидеш во црква и дс побараш муабет ајде те удавив ако те интр. нешо повеќе пиши пораче
Од кај знаеме реално кој што бара и што може /не може да прифати? Не ги гледаме нивните срце, без разлика што пишуваат. Да не правиме претпоставки, да понудиме решение/одговор и секој нека си реши за себе
I zhrtvite na bubonska chuma? Nema chovek koj ne iskusil nekakvi pridobivki, hristijanin ili ne. Ne daj Bozhe. Abe jas pop imam u familija i dosta imam slushnato, tuku me interesirashe koe e znaenjeto shto go kriesh, vaka mn konspirativno mi deluva. OK. Tebe te ostavam vo racete na pravoslavnite, my work here is done.
Значи сепак направи договор @Аргентина * , па ти треба потврда мала. Мислев на духовна мрзливост , но ете на мантрање ја сведе....ти глумиш жртва и прегорда си и бесна. Ти благодарам за она " неука ", да можам само да ги заборавам сите погрешни книги ....
Ако знаеш што зборуваш, ако се разбираш себеси, секоја чест.... Ти си горделива, слабо имаш самоконтрола да не влегуваш во расправии и да не покажуваш со прст ко за некој што се претставува како христијанин. Ама што др да се очекува кога Библија немаш прочитано. Сигурно некој демон те има опседнато.
Ама поентата е иста. Ако никој не може да знае кога ќе биде, џабе кажуваш дека е блиску. Низ историјата имаш безброј случаи и на блиску и на точен ден, па ниедно досега не испаднало точно.
Да,се обидува...утре е голем празник. Доста веќе сега....паметна си , знаеш дека тоа го мислам за тебе....нема потреба да се надмудруваме повеќе.
Да...сведок сум на храбри луѓе со непоколеблива вера , кои ми се појавуваат, фала му на Бога. Лично се побрзо научив да се исправам кога ќе паднам.
@Аргентина * не знам зошто си толку исфрустрирана, полна со предрасуди. Искрено не сакам да се навредиш, ама ми делуваш како личност што е растргната на повеќе страни, сакаш и го бараш Бог, ама нешто во тебе постојано те одвраќа од божјиот пат. За промена почни да слушаш, читаш и размислуваш со твоето срце, исфрли ја гордоста и егото од себе, почни да читаш Библија, а пред да читаш моли се, побарај од Бог да го отвори твоето срце за да го запознаеш, да го почувствуваш, да ти ги отвори очите и конечно да прогледаш. Затоа ти кажуваат поназад стих од Библијата. "Кој бара ќе најде, кој чука ќе му се отвори." Моли и барај од Бог, и он ќе најде начин како да допре до твоето срце. Верувај ми дека кога ќе го примиш Бог во своето срце очите ќе ти се отворат и ќе се чувствуваш како претходно да си била слепа. Еве јас на кратко ќе ти кажам за мене, исто како тебе бев вака бунтовна, на сите се спротиставував што ми кажуваа, а постојано бев во потрага по нови одговори, го барав Бог на "сите страни", еден ден случајно на YouTube ми излезе едно видео искрено не го памтам одамна беше ова и не можам сега да го најдам ама ми даде одговори на доста прашања, и на крај видеото заврши со зборовите. НЕ ГО БАРАЈ БОГ НАОКОЛУ, ПОБАРАЈ ГО ВО СВОЕТО СРЦЕ. Од тогаш се ми се смени, целиот живот ми се преврте буквално. Почнав да читам библија, да се молам, и тоа вроди со плод, да почнам да се менувам скроз, да учам нови работи, да станам нова личност. И не почнаа да ми цветаат рози, имав и подеми и падови, ама од секоја ситуација колку и да била тешка сум била исполнета со спокој и со надеж затоа што сум барала од Бог да биде со мене во тие тешки моменти, кога е се добро и мирно му благодарам за тоа.
Ме врбуваш во сектата? Се едни те исти после секое спротивно мислење имаат коментар. Јас да сакав да бидам како вас и таков живот да живеам, ќе бев и ќе живеев. Не знам што не е јасно.
Толку имав да ти кажам, другото си е твое. На крајот од денот само ти си таа што одлучува за се, сама бираш по кој пат ќе одиш.
Па никој не те праша по кој пат треба да се оди. Јас овде се осврнувам на религиските неконзистентности, они не им одговара да ги согледаат и мене лично ме коментираат. Ама мн ми е смешно, прво мисли да боцне, да навреди и после се вади "не сакам да те навредам". Хахаха македонче. Не допре до мене, не се секирај.
И науката укажува дека не постои слободна волја. Нека не лажат во сектата многу. Many scientists say that the American physiologist Benjamin Libet demonstrated in the 1980s that we have no free will. It was already known that electrical activity builds up in a person’s brain before she, for example, moves her hand; Libet showed that this buildup occurs before the person consciously makes a decision to move. The conscious experience of deciding to act, which we usually associate with free will, appears to be an add-on, a post hoc reconstruction of events that occurs after the brain has already set the act in motion.