Не знаев баш кај да го поставам прашањето и еве тука нека биде. Роденден ми е на 15ти април, и се паѓа во вторник.Али не сакам да го салавам во вторник, туку на 19ти во сабота.А одма на 20ти е велигден.А колку што знам денот пред велигден е многу строг ден, и не треба да се јаде ништо мрсно, туку првото нешто мрсно што е да биде јајцето во црква после полноќ.А јас планирам да идам на пица, значи ќе си јадам пица кај 10 саат вечерта, а цел ден планирам ништо мрсно да не ставам во уста, бидејки сакам да си постам таа недела, али ако не смее и така не ни мора да постам. И сеа, дали ќе биде грев или лошо ако напраам така?
Ме интересира, дали некој кој сака да стане свештеник, смее да биде оженет со девојка која не е девица до брак? Ме интересира за припадниците како на нашата Македонска Православна Црква така и од Грчката Православна црква. Ви благодарам
Според каноните не смее да биде примен во клирот ако неговата невеста не била девица. А уште помалку ако тој не бил девствен.
Имам едно прашање.Дали ако не си крстен во црква,не смееш да влегуваш таму,да оставаш пари на иконите и не смееш да ги бациш? Ова го слушнав од едни девојки,баш чудно ми звучеше,би сакала да знам дали е точно.
Prvin se izvinuvam za latinicata, ama nekoj virus me ostavi bez makedonskata poddrska. Anabelle.Amorette, ubavo si slusnala. I voopsto ne e cudno, zatoa sto ti nemas vera. Znaci ti si ista vo koj bilo verski objekt i da vlezes, nemas gospod, pa taka bilo vo crkva, dzamija, sinagoga, da vlezes nema da ima nikako znacenje. Sega, go razgleduvam ova od aspekt deka, koga nekoja licnost ke bide krstena, znaci taa ja prifakja taa religija za svoja, a popot so samiot cin ja povrzuva so Gospod.
Секако дека смееш Анабела, да влезеш во црква, и да се помолиш на бога ако си верник. Во црквата нема забрани кој смее а кој несмее да влегува, не е забрането дури ни за припадници од други вери, божјата врата е секогаш ширум отворена за сите добронамерни луге. Крштевањето е еден чин кој од поново време се прави во првите месеци по раѓањето, но порано не било така се крштевале лугето на 33 години колку што имал Исус Христос, кога бил распнат на крстот Но подоцна црквата го сменила тоа правило со образложение да ги внесе верниците во вера уште од мали како не би лутале подоцна одредувајки се во која вера ќе припагаат. Вероисповеста е лично чувство и не се наследува од родителите туку ти бираш дали и во што ќе веруваш. Значи по правило во верата треба да се воведе верникот во подоцнежните години кога ќе може самиот да одлучи дали сака или не а не да неговите родители одлучат за тоа. Но да не должам , главното е дека верата е личен избор дали ќе веруваш или не, и доколку Анабела, е верник слободно може да влезе во црква да запали свеќе, да се помоли на бога, бидејки бог е милозлив и им ги проштева гревовите и на нај грешните, па така негледам причина и вина кај Анабела зошто не би можела да влезе во црква. Најбитна е верата во бога а дали некој ги помиал тие процедури на крштевање и венчавање е помалку битно.
Не ќе те врати Господ назад. Малку шала. Колку ги има крстени, па пак не личат на верници. Ако ти со искрена намера си влегуваш во Црква, тоа Господ најмногу го цени и сака, и немој да се устручаваш. Иначе јас имам шетано многу по други верски храмови, од ексурзии и одмори кога сум била, тоа е најнормална работа, божјиот храм е отворен за сите.
Јас сакам да знам зошто муслиманите не јадат свинско месо?Имам другарка муслиманка не знае да ми објасни,па вие што знаете,ако сакате кажете ми..
^Го сметаат тоа за грев,свињата за нечисто животно,зашто е омнивор-сештојад.. Од кога ова е вообичаено во црквите наши?
Ваква е работата- не знам дали е за овде прашањево, но ако некој знае нека ми напише. Значи јас лично не знам, ниту мојата мајка што означува и што е тоа покадување??? што означува овој збор, јас колку што разбрав од личноста што ја слушав за овој збор-означува носење погача или лебче во црвка кое после се сече за нафора. Дали ова го означува тој збор. Навистина не знам и немам кого да прашам.Ако може некој да ми објасни ако знае, се надевам дека има некој таков. Друго дали некој може да ми објасни што како треба да се прави ако сакаш да однесеш погача во цркава. Кој ден се носи, кое време итн. Благодарам.
Кадење е палење темјан во кадилниот олтар (покадување) и не претставува носење лепче во црква. Можеби дека лепче се носи во црква обично за празници, куќни слави па запалиле темјан и сте си го поврзале со лепчето. Отидете едно неделно утро на литургија во некоја црква и прашајте свештено лице за се што ве интересира.
Благодарам за одговорот уххх конечно разбрав што значело. Искрено не знев што е, а за почадување со темјан да сум слушнала и мајками чади темјан понекогаш. Значи тој збор тоа означувал. Јас пак мислев лебче нешто за нафора, знам се носи во црква ако сакаш и си во можност. Така разбрав од лицето што го слушнав, ама не ми беше јасно и затоа реков да прашам-сигурно некој знае. Како и да благодарам, ми помогна да знеш.
Од моментот кога е воведена требата осветување на возило. Погача (и вино) се носи в црква за слава или именден, или за свети Фануриј. Инаку подобро е да се однесе петтолебие (пет поскури-просфори, пет свеќи и по малку вино, масло и пченица). Петтолебието е најдобро да се однеси в црква на вечерната богослужба(иако може и на утро) во очи некој празник или недела, а погачата се носи на денот на празникот(нормално може и на вечерната, или ден порано, ако не ви доаѓа дома поп). За погачата е задолжително да биде посна ако се пее за време на пост.
Јас имам прашано другарки муслиманки и ми го кажаа следново:-Порано не оделе жените во џамија,ама во последно време,некои жени оделе
Смее ли да се шиша бебенце додека не е крстено или мора да се чека додека не се крсти? Незнам дали е ова верување или наметнат обичај па би сакала да ми одговори некој кој знае.
Само ако ножиците се поголеми од тие што се в црква. Па нормално дека може. Можеби ова било некој благочестив обичај во времето кога бебињата се крштевале до 40. ден. Сега кога, за жал, крштевката се сведува на пропратен обичај на првиот роденден, нормално е во меѓувреме да се потстрижи бебето. Нормално пред крштевката е пожелно да нема лустер фризура, бидејќи и попот треба да стригни малку коса.
Ме интересира дали бремените жени во првото,второто и третото тримесечие од бременоста можат да одат во црква да палат свеќи,земаат крстена вода од црквата и да бакнуваат икони и оставаат пари на иконите и дали тие можат да се причестуваат?
Христос Воскресе! Утре е трет ден Велигден, во четврток и петок не перевме, во саботата да, вчера и денес не. Ми се собраа доста алишта се прашував грев е утре (трет ден) да пуштам машина