Добро, доколку веруваш во Алах, почитувам. Не сакам да постои поделба помеѓу нас, само го цитирав она што го пишува во книгата во која верувам. Ако е истото е напишано и таму во ред.
Дискутираше со мене на темава. Ете истото прашање и јас го поставувам. Каде во Западна Европа е доминантно протестантвото?
Немам врска со исламот. Укажувам само дека зборот за Бог во арапскиот јазик е Алах. И во арапскиот свет има христијани, не се сите муслимани. Исто како што американец нема да рече Бог туку God. Но само затоа што го нарекува со друг збор, тоа по автоматизам не значи дека се верува во некаков друг Бог, наречен God. Истиот Бог е но во различни јазици користат различни термини.
Еден ден ќе ни бидат разјаснети многуте прашања. Ќе можеме да знаеме сѐ што не интересира сега. Тоа што ме цитираше мислам го пишав конкретно поради поврзаноста на Шива и јогата за христијаните. Така налага книгата во која верувам и затоа морав да го вметнам тој дел, не ги отфрлам по дифолт останатите верувања.
Во Данска, Финска и Норвешка сигурно, за другите не знам. Ама сигурно во секоја друга држава има повеќе протестанти од православни.
Сите земји коишто ги кажа се во Северна Европа. Мало потсетување по географија Во Данска најголем процент се нерелигиозни. Во Норвешка и Финска се евангелисти. Па не е баш како што велиш ти. Ете во Германија повеќе се католици отколку протестанти. Во Франција помногубројни се католици, незначително малку има протестанти, а најголем дел од населението се нерелигиозни. Во Белгија најголем дел се католици, а протестанти скоро и да нема.
Ти го напиша ова. Јас те прашав ова. Па, пошто те нема 24 часа да одговориш, си реков дека бараш податоци за ова твое тврдење.
леле извини пак те цитирам ама не можам.Аврамските религии имаат еден Бог, тоа што на англиски се вика God, на арапски Алах, на македонски Господ не ги прави различни ентитети.Може не се согласуваат околу Исус, ама немаат "различни" богови.
Исламот како и Христијанството е поделен на повеќе гранки. Дел од нив имаат икони. Има икона и од Мухамед.
Архиепископот Вигано повика на антиглобалистичка алијанса за да се запре глобалното ропство на човештвото. Говорот е препишан во линкот: https://www.proselitismodellascienz...iance-to-stop-global-enslavement-of-humanity/
^ Pandemijata i sluchuvanjata koi gi nosi, e plastichen primer za ona shto go tvrdam celo vreme vo podforumov, t.e. deka slobodnata volja e iluzija vo koja e apsurd da se veruva. Poz.
Pred nekoi desetina godini, koga veruvav vo Isus i me interesirase religija, od edni jehovini svedoci poracav edna kniga "Vekoven sudir" (dali nekoj ja znae?)Od taa kniga nauciv mnogu za Hristijanstvoto. Mislam deka ovaa e taa kniga. P.S. koga velite Semokniot Isus, na sto potocno mislite? Ako e Semoken, zosto ne ja unisti koronata?, ili da gi sprecil dvete Svetski vojni. I uste edna rabota. Dali dinosaurusite imale religija vo toa vreme, koga site bile unisteni od meteor?
Каква врска има пандемијата и случувањата со христијанството и слободната волја. Ти ако имаш верба во Бог и живееш по Божји закони нема да се разболиш не знам што не е јасно. Во пандемија нормално се почитуваат некои правила (пр. носење маска, држење дистанца, вакцинација само ако е ефикасна а се покажа дека не е и сл) затоа што јас не знам кој колкава верба има и дали може потенцијално да се разболи но човек кој живее морално по Божји закон не може да се разболи може само да се излечи.
Sve je jasno, u redu je, Miroljube. Chitaj najnovi vesti od svetot, iljadnici evra kazni za onie koi kje odbijat vakciniranje. Slobodna volja, bash.
Не се плашам од вакцини, ја се вакцинирав затоа што требаше да патувам би се вакцинирала и за колективен имунитет но гледам дека не е ефикасна и бесмислено ми е повеќе да се вакцинирам со било какви бустери затоа и ги поддржувам протестите. Каков Мирољуб?