Da se razberime. Jas tvrdam deka "gore" postoi Gospod, no samo fiktivo, kako figura i nema nisto so natprirodnoto.
За да не се ствара идол од Мухамед бидејќи тој е само човек и со тоа да издоминира над Бога,зошто Бог е само еден .
Nekade procitav edna interesna informacija. Ako ste se zaprasale zosto site (skoro site) glumci od Turskite serii nosat brada, a voopsto i muslimanite, toa e zatoa sto go imitiraat Prorokot Muhamed - i toa e nekoj vid negovo idoliziranje.
Може и да е така,луѓето се склони да ствараат идоли,ама за Мухамед да создаваат идолопоклонство бил против лично самиот од причината што веќе ја наведов.
Ne te prashav za mislenje za vakcinite, ti ukazhuvam deka sloboda na izbor ti e meur od sapunica, vo sekoj moment mozhe da (nekoj da go) pukne, i go nema. Chitaj na forumot, I vo Mk pochnale vekje da se vakciniraat iako ne sakaat, poradi zakani za otpushtanja ili kojznae shto e sledno. Lugje nemaat pravo na izbor kako da postapat i ne e temata mesto da se diskutiraat korona merki, tuku gi posochuvam samo kako del od nebroeni primeri za nemanje slobodna volja.
Истото и ја ти го посочувам дека ако одлучиш да живееш спротивно на Божјите закани тогаш зависиш од луѓе и стравови ако зависиш од Бог прво нема ни да се плашиш и многу подобри одлуки донесуваш што значи твоја слободна волја е од кого зависиш а твојата одлука ако е погрешна си сноси последици. Спојлер од кога го спомнав менсон во темана најголем фан му стана, кој ме тераше да го спомнувам реклами да му правам, наместо да спасувам души ја обратно
Фројдиан слип А ти у кој свет живееш да не те допираат човековите стравови и ограничувања толку, што дури мораше да се вакцинираш за да патуваш а сега поддржуваш протести? Дали ти одбра 3 години да живееш во пандемија? И дали јас која досега не се заразив колку што знам, по мислењава ги исполнувам твоите критериуми за богоугодна личност? Од дете слушам Менсон на периоди, нема врска со тебе, и пред да спомнеш го имам постирано у што слушате во моментот, слободно провери по датум ако немаш друга работа. Иначе не знам кој филм ти е тоа дека некој заведува души кои ти треба да ги спасуваш, али добро би било да го напуштиш месијанскиот синдром и да се преиспиташ самата до кај си со верата наместо да се занимаваш со верувањата на другите. “If they think that an artist can destroy their faith, then their faith is rather fragile.” — Marilyn Manson Настрана корона, мислам дека е безобразно тврдењето за слободна волја во свет каде милиони се родиле и умреле како робови. Или (порано чинам спомнав, но никој не ми одговори) се случува убиство или силување. Како тоа според логиката на верниците, извршителот има слободна волја дали ќе изврши злосторство, а жртвата нема право на избор дали да и се случи тоа?
Од кога правописна грешка е фројдиан слип, да беше лапсус лингве да али писмено не може да е фројдијан слип Оној кој го нема спознаено Бога многу сегменти од животот му се нејасни, живее во страв за жал. Аман не може да се нашали човек од тебе, ни ме интересира што слушаш ниту пак од кога слушаш ти ја приметив профилната затоа искоментирав. Јас секојдневно се преиспитувам, секој сноси одговорност за своите постапки. Имаш погрешна дефиниција за слободна волја, борбата помеѓу доброто и злото е непрекината, нема простор за опуштање.
Ја знам. Таа е од адвентистите, а не од Јеховините сведоци. Интересна книга, на почетокот има точни информации, но на крајот полека авторот си ја врти воденицата кон адвентизмот. Адвентистите не се држат само до Библијата, туку си имаат и своја современа пророчица - Елена Вајт (1827-1915) на чие учење им се темели и нивната теологија. Проблемот со злото и страдањето е мнооогу покомплексен од уништување на короната и спречување некоја војна. Злото не е некоја црна прашина надвор од нас што Бог треба да ја уништи или зачисти со метла. Злото е во нас луѓето. Ние сме злото. Луѓе беа тие што убиваа во двете светски војни. Има индикации и дека короната е вештачки инженирана. И ние правиме зло кога озборуваме, кога лажеме, кога сме себични, кога изневеруваме итн. Ако Бог денес реши да го уништи злото, тој треба да почне од мене, тебе, останатите форумџии, итн. да ги уништи сите луѓе на планетава, бидејќи нема ниту еден безгрешен. Но, среќната околност за нас е што Бог не е само семоќен, туку Тој е и љубов. А бидејќи е љубов, тој не љуби нас луѓето и не го посакува нашето уништување, нашата смрт. Па затоа и одлучил да не го уништи злото веднаш, туку оставил грејс период во кој им дава шанса на луѓето да се покајат од гревовите и да го прифатат Неговото спасение - Исус. Немале. Само човекот е создаден според Божјиот лик и подобие и ја има таа ексклузивна можност да има свест, да има потреба да го бара својот духовен создател, само човекот може да се моли, и човекот е тој на кој Бог му се објавил. Исто така, хипотезата дека диносаурсите биле уништени од метеор е само хипотеза. Ни одблиску нема докази за такво нешто.
Може и информирај се. Лапсус калами се вика тоа што мислиш, бтв. Нејќам офтопик шали и демек спуштање муабети "по христијански" ко што "ве личи", кога не може да се најде аргументиран одговор/треба да се избегне. Кое опуштање? Нема апсолутно добро и апсолутно зло кај луѓето. Во библијата кога Бог заповеда геноцид, ти личи на добро или зло? "Изборот" е резултат на околности, не оти бираш каков ќе бидеш, дали "лош" или "добар", едноставно се случува. Дури и да одбере некој зло, може постојано да го гризе совест иако нејќе, а друг да продолжи без гајле. Не зависи толку од луѓето, туку така стојат работите. Имало и има едно чудо христијани кои за себе мислат дека се подобри луѓе од останатите, иако не дејствуваат како подобри луѓе, и ниту им докажал некој нешто, ниту ги сменил.
ok fala za info. Ne mislam deka sum podobra od bilo koj. Ne se rabotese za nikakvo spustanje, ti se' sfakjas sarkasticno deka e a vsusnost voopsto nemav takva namera.
Ме интересира мислење од верниците. Не е баш за религија ама не знам каде да поставам. Не ми е битно од која религија, само да ми одговорат верници. Се наоѓам како верник често во вакви дилеми. Каков е тој Господ што дозволува луѓе, а особено невини, чисти души, деца живи да изгорат или да бидат брутално силувани, сакатени, убивани, да живеат мизерни животи? Не сакам да се расправам, најискрено прашувам
Сите имаат слободна волја, а Исус ги штити и е целиот живот со тие на кои им е одземена таа слободна волја во тој момент.
Како верник, сметам дека ние не треба да ја осудуваме божјата волја и логика. Има причина за се' и има работи кои ние верниците не можеме да ги сфатиме, зошто нешто се случило, ама едно е сигурно, дека Бог знае што им е потребно на нашите души, знае што ни дава и зошто. Она што на прв поглед делува како трагично и страшно, може и тоа да е за нечие добро. Бог не допушта ништо што не ни е од полза. Знам дека за ова сега ќе ми скокнат одма да ме цитираат, ама има едно духовно ниво па и мудрост до кое тешко се стигнува. Затоа повеќето се само гневни на се'. Гледаат а не ја разбираат логиката или не ни сакаат да ја разберат. Тоа е се', повеќе од ова не сакам да дискутирам, јасно ми е што ќе следува.