Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сè што сакате да знаете во врска со религија

Дискусија во 'Религија' започната од AdoLf, 14 јуни 2011.

1. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.535
    Па Ева го натерала Адам да го земе јаболкото и затоа Господ и рекол дека со маки нејзините керки ке раѓааат деца и дека еднаш месечно ке бидат облеана со крв. Значи жената со менструација е казнета од Бога. Е не може сега да влегува во Неговата куќа, во Божјиот храм, а од друга страна да е казнета. Таа се смета за нечиста и заради казната Божја жените не можат да имаат виско црковни чинови, да влегуваат во олтарот и слично. Мислам дека ме свати што сакам да кажам ;)

Сепак мислам дека оваа забрана е намерно направена уште во почетокот на христијанството од страна на Црквата се со цел да се елиминираат жените од многу работи. Гледано историски Црквата многупати му има наштетено на женскиот пол, под изговор дека жените се тие кои треба да патат заради тоа што страда човештвото.

На NotAFastRunner и mimiiiii им се допаѓа ова.
  2. Aisha

Aisha Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    37
    и кај нас исто зените не смејат да влегуваат во џамија со мензис кога се, да постат да кланјаа,да цитат куран засто се нецисти не дека се гресни или дека Gоспод ги казнил,не тоа не е вистина,туку од неја искаца нециста крв миризба, сто мозе да им смета на останатите луге сепак тоа е свето место и се рацуна за цисто место заради тоа не смее да се влегува во црква или во џамија нециста,исто како ина хаџилак кога идеме зените не смеме,да правиме обред( таваф околу кабата) коцката, и да се кланјаме дури кај нас во куранот е забрането мазот да спије со зената кога таа е нециста,мазот треба да се одели од постла 6 до 7дена, зависи колку и трае циклусот на зената, засто таа е нециста и плус медицински е доказано дека зената со мензис не смее да спије со мазот,засто се фака рак на грлото од матката,позз

3. J.Ivanoska

J.Ivanoska Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2011
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.690
    Бог е создал злото, затоа што сме грешници проклети, плава, сега разбра ли зошто има зло и Господ не го спречува, затоа што си го заслужуваме :swear:

На MarchelineAmaru му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Aisha

Aisha Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    37
    ако бог не го создал лосото тогас на кого ке се молиме за насите греови, да ни ги прости, све сто си правиме си правиме стета на нас а насе е како верници,искрено да се покаеме пред бога,и да не го повторуваме тоа,засто дупло ке ни се писе.

5. plawa

plawa Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2011
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    130
    Ако злото е да не казни затоа што сме проклети грешници.... Тогаш зошто лоши работи им се случуваат на невини (бебиња пример). И како ли Африка го заслужила сето зло што и се случува? И зошто баш во Африка 99% од населението е болно гладно и пред умирање, зошто не Америка?

6. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.190
    Интересно, прашање, јас ќе прашам, во однос на прашањево за Африка и Америка, за злото исто така, тогаш кој војува во светов, кој убива, кој прави поделби во однос на богати и сиромаси, кој не им дава храна, облека или било што што може да им помогне на тие луѓе во светов кои страдаат? Кој се расправа во светов за една нафта, а притоа не му е битно за други, туку сака што повеќе и повеќе да има пари, поради кои се случуваат тие работи во светов? Едно од клучните прашања за вековните дебати за постоењето или непостоењето на Бог.

7. J.Ivanoska

J.Ivanoska Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2011
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.690
    Ние сме жртви уште штом дојдеме на този свет! И плаќаме грешки, дали наши, дали нечии туѓи. Дали има некој на земјата, без да му се е дешавало ништо лошо никогаш??? НЕ!!! Затоа што лошото е секаде, кадето отсуствува доброто. Значи, ако го има доброто, ќе го нема лошото и обратно. Зошто не во Америка, ами во Африка? Дали во Америка, дали во Африка, ние плаќаме туги грешки, плаќаме и за нашите грешки...
    Кога бев мала, се сеќавам, многу пати мама и тато са ми кажували, дека не е убаво и никогаш во животот да не го правам, да се осмеувам на други луѓе, на кои нешто им фали...дали физички или психички, или да не бидам лошо дете вопшто, затоа што ќе се врати на моите деца тоа... Таа несреќа, ќе ја видат тие... И стварно никогаш не сум го правила...неќам моето дете да плаќа за моите грешки еден ден...
    Ние просто треба да се раскаеме за нашите гревови, за да страдаме по малку...
    еден смешен пример да дам :
    Кога бев на 15-16 години некаде се сеќавам како сум ставала поубавото парче месо во мојата чинија, а по неубавите во другите чинии за другите...Забележав, дека кога и да го правам тоа, секогаш, примерно, кога седнам на масата, гледам или убавото ми парченце е отдолу изгорено, или живо внатре, или гарнитурата ми е повеке кромид и такви слични... Направих после тоа неколку пати како експеримент и со други нешта... И разбрав, дека не треба да сум егоистично суштество и да ставам во мојата пајнца нај убото, така ми се взвраќа по еден или друг начин тоа да го речем добро, кое сум направила....
    Незнам дали ми го разбравте примерот, тоа е некое посебно чувство, придружено со мој си експеримент....али сепак треба да правиме добро, за да добиваме добро, и нашите деца да се добри...а не да се лажи, краде, или убива...
    Послепис:Имам видено луѓе, кои толку многу се навикнати да живеат со лагата, што лажат дури што се јадели, или лажат дека новата им мајца е зелена, не црвена... Бог Да Чува!

На elisabeta, delfinaa, MarchelineAmaru и 2 други им се допаѓа ова.
  8. antilla

antilla Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    381
    Мене ме интересира една работа. Доколку има некој католик или некој друг што го знае ова да ми одговори.
    Јас до пред извесно време мислев дека католиците ги крштевааат децата уште како бебиња, не само што мислев, туку знам и Хрвати кои така постапуваат. Е сега знаев дека постои и прва причесна кај децата од 10-тина година, но ме изненади една Чехиња-католик од која разбрав дека децата кај нив ги крштевале на 10-тина години и дека првата причесна е всушност тоа - крштевање и воведување во верата, само тогаш не обрнав доволно внимание и заборавив. А вчера гледав сличен филм во кој му бараа кумови на дете за првата причесна (а нели кумови се добиваат при крштевката :^) ) и се сетив на муабетот од Чехињата.
    И сега не ми е јасно кога всушност се крштеваат децата во католицизмот? Можеби два пати :?: или да не се работи за различни цркви со различни обичаи во рамките на католицизмот :?: ?
    Ако се најде некој што знае нека напише, ме збуни ова а сакам да знам.

9. Aisha

Aisha Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    37
    па ти како една верниcка не треба да навлегувас толку длабого во Bозјите мудрости, зарем не верувас во бозјо искусеније????? бог нас не искусава со глад со смрт со сиромастија, со несреки, со среки со богаство со све, и све сто се слуцува нисто не е слуцајно на овој свет. а бог е голем и мудар, и кај него нисто не е скријено ни тајното ни јавното сто го прават лугјето.

На elisabeta му/ѝ се допаѓа ова.
  10. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    Јас имам едно прашање до сите што сте големи верници... според Библијата не е дозволено бакнување пред брак... значи тоа се смета како грев и сите ќе гориме во пеколот :^) абе ајде ....?

На LittlePinky и pandora1 им се допаѓа ова.
  11. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.210
    Допаѓања:
    4.252
    Не сите верници веруваат во Библијата... ;)

На aerodrom му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Saya

Saya Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2011
    Пораки:
    1.190
    Допаѓања:
    5.554
    Јас имам прашање до оние со исламска вероисповед. Мажите ги почитуваат само нивните жени, но не и оние од други вери?

13. Aisha

Aisha Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    37
    ги поцитуваат и другите зени, од другите вери, само сто на мазот муслиман,не му е дозволено контакт со туга зена која не му е во крвно својство. и истото вази и за зените. муслиманки да имаат контакт со маз који не и е во крвно својство. бас муслиманот знае нај убаво да ги цени зените. засто во куранот кај нас,зената е воздигната на нај висок степен, само исламот има подглавје во куранот које се нарекува EL NISA-ZENA во превод. и било од која вера да е зената муслиманот ја поцитува али не му е дозволено говор со неја и осамуванје со туги зени. освен со неговите зени кој му се дозволени.

На N.Kety му/ѝ се допаѓа ова.
  14. perlaa

perlaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2011
    Пораки:
    1.223
    Допаѓања:
    788
    Јас имам прашење за муслиманите.
    Ако на првата брачна ноќ девојката се покаже дека не е невина што ќе се случи?
    И дали откако на невината девојка и потече крв треба да виде и некој друг?

15. Aisha

Aisha Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    37
    не мора да биде никој, за да се види дали е невина. а денес сме 21 век. и многу ретко се наогаат невени девојки. друго имам во фамилијата на маз ми, сто девојката не дојде невина, па си ја зема за зена. и сите знаат за тоа, па не им смета и плус во албанско- муслиманско семејство е тоа, а знаеме добро колку се лоси за такви работи тие нивни родители. па ете во зивотот не мозе да ти се меса никој сто ке земес, тоа е твој ксмет и така ти било писано. од судбина не се бега.

16. E...V...I...L

E...V...I...L Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    468
    Ама тоа е така во твоето семејство. Како е според Куранот? Зашто некои други семејства може уште на него си се повикуваат :)

17. ribce27

ribce27 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2011
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    54
    nikade ne postoi toa deka baknuvanjeto pred brak e grev za seksot da no za baknuvanjeto nema nikade.

18. E...V...I...L

E...V...I...L Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    468
    Секаков љубовен контакт пред брак христијанството го смета за грев ;)

19. Aisha

Aisha Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    37
    спорет куранот, насиот посланик мухаммед, нека е бозји мир на него. тој се озенил со зена која не била девица, и која била вдовица, двапати омазена. спорет куранот мазот и зената трееба да бидат венцани според серијацки закон( Aллахов закон или бозји закон). за да нивниот брат биде регуларен, да не се прај блуд, засто во куранот блудот е забранет. и затоа спорет куранот мазот мозе да озени 4 зени, кој му се дозволени да ги поседува. а спорет исламот зената треба да ја цува својата цест за мазот,. па сепак ние не сме ангели без грески, и никој не е безгресен осве бог (Aллах). а сите ние сме гресници а бог е многу милослив и многу простува тие сто ке се покајат на бога.

исто и во исламот е така, спорет куранот. и бакнуванјето и сехсот ,спорет христијанството и исламот не се дозволени тоа е харам. еден од големите греиови. а кој има доказ од библија или куран дека не е грев нека донесе да вида, а јас имам и од библијата и од тората дека е тоа голем грев и за тоа следува казна и на овој свет и на тој свет.

20. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    ^ A која е разликата помеѓу Cуните и шиитите, заѓто војуваат? и кои се побројни шиитите или суните?
    и Aлбанците турците босанците во која група спаѓаат? :)