Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сè што сакате да знаете во врска со религија

Дискусија во 'Религија' започната од AdoLf, 14 јуни 2011.

1. Босилче

Босилче Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2021
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    213
    Нема за што. Баш така, попристапно е што е жена оти баш околу жените има недоразбирања во некои теми во православието. А девојкава и тоа како знае кои се и како да ги објасни. Мило ми е ако ти биде од корист профилов. :l:

На GirlLove и Цунами им се допаѓа ова.
  2. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.878
    Допаѓања:
    4.600
    Да си го заклучуваш точакот ако не можеш да го заклучиш, внесувај го в црква (нормално ако има место за него).

Многу се радувам што Псалтирот се актуелизираше и многу го читаат истиот. Особено ме израдува што ги читаш часовните псалми. Нормално, дека и за време на менструалниот циклус можеш да се молиш и да метанисуваш (доколку не ти е проблем).

Сепак ќе го поставам и распоредот на читање на пслами во текот на денот.

БОГОСЛУЖБЕНИ ПСАЛМИ И ПЕСНИ

Утрена: (утро)
    Почетни (царски): 19, 20.
    Шестопсалмие: 3, 37, 62, 87, 102, 142.
    Полиелејни: 134, 135 (и 136 во неделите пред Великиот Пост)
    Непорочен псалм: 118.
    Пред канонот: 50.
    Првите десет библиски песни (9. и 10. се читаат заедно)
    Хвалитни: 148, 149, 150.
    Часови:
    Прв: 5, 89, 100. (7 часот по наше време)
    Почасие на првиот час: 45, 91, 92.
    Трет: 16, 24, 50. (9 часот по наше време)
    Почасие на третиот час: 29, 31, 60.
    Шести: 53, 54, 90. (12 часот по наше време)
    Почасие на шестиот час: 55, 56, 69.
    Деветти: 83, 84, 85. (15 часот по наше време)
    Почасие на деветиот час: 112, 137, 139.
    Изобразителна (Литургија): 102, 145.
    На крајот од изобразителната: 33.
    Вечерна: (зајдисонце)
    Предначални: 103.
    Блажен муж: 1.
    Господи, возвах: 140, 141, 129, 116.
    На крајот од вечерната: 33 и 144 (само во Великиот пост).
    Големо повечерие: 4, 6, 12, 24, 30, 90; 50, 101, 2Лет. 37; 69, 142. (По вечерата)
    Мало повечерие: 50, 69, 142. (По вечерата)
    Полуноќница: 50, (118 од понеделник до петок, или 64-69 во сабота), 120, 133 (во недела само 50) (Полноќ или рано на утро пред утрената)
    12. псалми: 26, 31, 56; 33, 38, 40; 69, 70, 76; 101, 2Лет. 37. (Ноќни псалми кои се читаат по повечерието)
    Пред причест: 22, 33, 115.
    Погреб и парастас: 90, 118 и 50.
    Молебни:
    За болен: 70.
    Благодарствен: 117.
    Нова година: 64.
    Патување: 120.
    Прозбен: 142.

Царски часови:
    Бадник (Коледе)
    а) 1. час: 5, 44, 45.
    б) 3. час: 66, 86, 50.
    в) 6. час: 71, 131, 90.
    г) 9. час: 109, 110, 85.
    Водокрст (Нејатка)
    а) 1. час: 5, 22, 26.
    б) 3. час: 28, 41, 50.
    в) 6. час: 73, 76, 90.
    г) 9. час: 92, 113, 85.
    Велики Петок
    а) 1. час: 5, 2, 21.
    б) 3. час: 34, 108, 50.
    в) 6. час: 53, 139, 90.
    г) 9. час: 68, 69, 85.

Сепак не мора сето ова да се чита од нас кои живееме во светот, но за оние кои живеат во манастирите е препорачливо.

На Цунами, tessie и GirlLove им се допаѓа ова.
  3. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.971
    Допаѓања:
    16.002
    @Orthophill
    Ти благодарам.

Не знам дали точно се изразив.
    Некој го имаше заклучено точакот на вратата од црквата.
    Пошто и немаше каде.
    Тоа ми беше шубе.

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.878
    Допаѓања:
    4.600
    Немај гајле и ич шубе да не ти е.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.878
    Допаѓања:
    4.600
    На Цунами му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Цунами

Цунами Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    309
    Допаѓања:
    404
    Ти благодарам многу и за распоредот, и за сајтот, посебно тој на српски што е, веќе си најдов одговор на 2 прашања кои ме мачеа :D

Плус ти благодарам за тоа што сподели во колку уствари се часовите по наше време. Мене првиот час ми беше проблем, дека станував на изгрејсонце ( колку пати успеав да станам... ), а последниот го читав на полноќ, тоа лесно идеше. Ама сепак си имам цел ден обврски, па потребен ми е сонот. Иако морам да кажам дека со читањето на псалмите секојдневно, исполнета сум со таква енергија и со таква леснотија ги извршувам обврските, и плус ова морам да си го признаам - многу полесно и од срце правам добри дела, и подобра сум со луѓето околу мене и мноогу посочувствителна :nod: Таква емоција човек и да сака сам не може да ја доживее искрено со срцето, само со помош на Бога. Нити па енергијата што ја имам со елан да си ги исполнувам обврските. Нити план за исхрана, нити редновна физичка активност ( не велам дека тоа е лошо и човек треба да се тргне од здрави навики, да не ме сфатите погрешно ) не може да те исполни со таква сила во духот.

И да, 103 псалм го читам на зајдисонце ( во мојот псалтир се еден назад, па е 102 и гледам се имам збунето и погрешно сум напишала )

Ако имам некои работи за да те прашам околу тоа, се надевам нема да ти пречи да ти пишам лична порака и убаво да ти објаснам и да те прашам некои детали, секако ако не ти е проблем. А може и подобро би било овде, па сите да можат да си прочитаат што ги интересира ( освен ако не ја спамираме темава ).

На sonuvana, IRBBB и Orthophill им се допаѓа ова.
  7. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.878
    Допаѓања:
    4.600
    Најбитно е да не се биде роб, дури ни на времето. Може и малку подоцна и малку порано да се прочита нештото, но најбитно да се прочита. :)
    Може и овде да разговараме, може и во приватна порака.

На tessie и Цунами им се допаѓа ова.
  8. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.971
    Допаѓања:
    16.002
    Дали може некој што нависитна се разбира @Orthophill, да ми пише лп.
    Ви благодарам

9. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.656
    Допаѓања:
    22.410
    Најважно е се' да се прави со мерка, ама онаа мерка којашто душата ни ја поднесува за да извршиме нешто со љубов.

Една од моите грешки.
    Си влегов во филм дека сум за големи подвизи само затоа што Господ ми покажал некој пат и решил да се смилува на душава што всушност е како мравка, да ја дувнеш ќе ја снема и претерував. Ќе ми се каже на пример, доволно е ова да го прочиташ, јас двапати повеќе. А духовникот за тоа постои, оти те знае подобро од самиот себе си и потоа како последица еден период станав многу апатична кон сите овие теми и едвај си се вратив во колосек.

И минимумот да е, исполни го со љубов и благодарност, не е малку ни да речеш ,,Ах Господи" ако душата ти е полна со љубов којашто би испишала најубави псалми . Со тек на времето и ќе си растеш во подвизите и полека полека ќе си користиш од сите извори коишто ги наоѓаш сега.
    Не е маратон, начин на живот е и верувај , секој чекор, макар и најмал е нешто посебно .:l:

На sonuvana, Босилче, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. power2h

power2h Активен член

Се зачлени на:
    4 август 2022
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    4
    Imam slusano deka dokolku covek dade vetuvanje deka dokolku mu se ispolni nekoja zelba ke stori nesto na pr. ke poseti crkva, manastir, ke kupi nekoja ikona, pa duri i lugje sto vetuvale deka ke izgradat crkva i slicni vakvi stvari ——- deka zelbite sekogas im se ispolnuvale. No i deka dokolku ne go ispolnat vetuvanjeto se slucuvalo nesto loso. Sto mislite?

11. tel-ef

tel-ef Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2021
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    1.123
    Знам дека Бог ни заповеда да си ги исполнуваме ветувањата, а дали ќе ти бидат исполнети сите желби... Бог ќе ти ги исполни само доколку се добри за тебе и твојата душа. :)

На Orthophill, GirlLove, Anah и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    693
    Допаѓања:
    681
    Не е лично за мене.. Прашувам за братучеда... Таа е претходно венчана,се разведи по 7 години повторно се мажи. Имаат закажано свадба во октомври. Сакаат и да се венчаат бидејќи зетов е ерген претходно не бил венчан. Што е потребно за да се венчаат, благослов да се добија или како што се информирала да се развенча?

Некој во ваква ситуација да икажи искуство или што знае

На Orthophill и Puellapulchra им се допаѓа ова.
  13. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.694
    Допаѓања:
    7.997
    Колку што знам не треба. Но нема ништо лошо да побара благослов од свештеник.

На Lady Maria му/ѝ се допаѓа ова.
  14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.294
    Допаѓања:
    33.598
    Мислам дека претходно треба црковно да се разведи.
    @Orthophill?

На WildMk, Orthophill и Bitter-Sweet им се допаѓа ова.
  15. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.878
    Допаѓања:
    4.600
    Како што постои црковна венчавка, така постои и црковен развод. (Ова не постои од вчера и некни, туку уште во 13. век, блажениот охридски архиепископ Димитрија Хоматијан, си имал интересни судски бракоразводни процеси, чии парници до денес останале запишани.) Треба да појде во црквата во која е венчана, да се обрати кон попот што служи таму и да каже, дека сака да се разведи. Нормално треба да го знае датумот на венчавката. Потоа попот ќе ја упати што треба да се прави понатаму. За секој случај нека носи фотокопии од црковна венчаница и документ за граѓански развод.

Последна измена: 28 август 2022
    На Lady Maria, IRBBB и WildMk им се допаѓа ова.
  16. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.878
    Допаѓања:
    4.600
    Ветувањата треба да се исполнуваат. Никој сосила не не` тера да ги даваме. Но, ако не сме во можност да ги исполниме (пример да се изгради црква, а нема пари), тогаш треба да се појде кај свештеникот, да се исповеда даденото ветување и неможноста за да се исполни, а попот ќе прочита молитва за ослободување од ветувањето.

На Bitter-Sweet и power2h им се допаѓа ова.
  17. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.846
    Многу од свештените лица не знаат да го толкуваат христијанството правилно. Најчесто заплашуваат дека Бог ќе ги казни тие што грешат. Па како, кога од друга страна, Бог е претставен како личност која простува?
    Се знае зашто на овој начин се толкува христијанството, за да се држат народните маси под контрола.
    Како можеш најлесно да го контролираш некого? Се разбира, со страв, исплаши го, и нормално тогаш станува послушен и покорен.

На Ajronmen и Lady D ❤️ им се допаѓа ова.
  18. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.878
    Допаѓања:
    4.600
    Бог е љубов! Тоа ни го кажува Светиот Дух преку устата/перото на светиот апостол, евангелист и прв Богослов на Црквата Јован. Бог и простува, кога ќе побараме прошка и ќе ветиме дека нема да го правиме гревот, а ќе почнеме да правиме дела спротивни на тој грев.
    Но, Бог е и правда и праведен! Без разлика дали тоа го нарекуваме казна Божја или правда Божја или користиме некој еуфемизам, сепак таа постои... Кога ќе видиме, дека некого Бог казнил, ние не треба да се ситиме, туку преку примерот што ни го дава, преку тие фиљан луѓе, да се научиме да не грешиме.
    Постои една народна изрека: Господ не плаќа секоја сабота, ама никому борчлија не останал! (било за добро дело или за злодело)

Се согласувам, дека низ историјата имало лоши примери, кога верата се злоупотребувала, па дури и сега се злоупотребува, но тоа не значи дека Бог не е праведен и дека нема да биде најголемиот Судија на Вселената во идното Царство. Во овие дни, ние живееме комплетна слобода. И да веруваме и да не веруваме, дури можеме и да бидеме богоборци, можеме да се информираме и поучиме на нашата вера кога и да сакаме, можеме и да останеме тотално незаинтересирани за Бога, ама сето тоа е на наш ризик. Не значи, дека платата нема да си ја добиеме. Ќе си ја добиеме.

На Biljarkata, Sky Daisy и WildMk им се допаѓа ова.
  19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Поклоништвото на Новиот Завет, ми се бендисва.
    Гледам и ти си од нив.
    Ме интересира, каков поглед има Православната Црква, како институција?
    ... ако знаеш де...

20. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.878
    Допаѓања:
    4.600
    На што поглед? Ако може да дефинираш и дообјасниш. не ти го сфаќам прашањето. :)