А со ова друго авторот што сакал да каже е дека Father sky/ Татко небо и Mother/Earth godess /Мајка Земја (пантенизам) симболика за пантенизмот е заменета со Богородица и христијанството, односно целата приказна околу зачнувањето е измислена. Спојлер: .
Како што кажа @Biljarkata во протестантска црква нема свеќи, нема икони - тие викаат лицето на Господ е свето и го идеализираат. Нема молитва како молитва туку пеат црковни песни. Протестантите немаат кум туку имаат нешто како потписник / сведок. Не делат храна по погреби и вакви работи. Немаат тарифник за венчавки, крштевски, погреби. Ако сакаш да дадеш и колку сакаш да дадеш тоа е твое.
Врло веома логично. Због заради парите ваљда Искрено, секоја вера е добра ако ти дава мир и те прави подобар човек. Другото, мање битно .
Библијата не е контрадикторна, туку ние луѓето сме, ја толкуваме како ни одговара на нас, за жал. Да, не треба да се принесуваат животински жртви, бидејќи со Своето распнување на Крстот, Исус за нас човештвото, ги откупи сите наши гревови, т.е ги презеде на свој грб, Тој беше жртвеното јагне за сите нас.... Црквата делумно е против принесување жртви, во некои краеви се принесуваат т.н курбани, во некои не, сметам дека црквата не може се да контролира, исто како пример државата што не може. А за тоа зошто има и човечки жртви, јасно е дека во сите времиња, паганизми и религии отсекогаш постоела смрт, за жал или за среќа, земскиот живот не е вечен, на друго место е вечноста. Богородица нејзините родители ја добиле на стари години, значи била измолена од Бога, уште како дете секогаш одела по храмовите, таму го поминувала времето, значи таа однапред била предодредена да биде Богомајка. Не е потребна никаква согласност тука, тебе ти е смешно, мене ми е непотребно во 21 век да се објаснувам како зачнала Богородица, кога се знае дека зачнала девствено, значи без никакви други дејствија кои не сакам да ги спомнам во овој контекст, мислам ме разбираш, ја прифаќам таа верзија, не ми е ни смешна, ни чудна, и имам право на свое мислење, како што имаш и ти и многу други да мислите спротивно. Само еднаш сум била јас во мое село, немаше класични икони, само статуа од Богородица и Исус и крстови....можеби е различно од место до место, навистина не знам..... Ти ја сфаќам поентата ама не се согласувам. Кажав дека сум против тарифниците во црква, ама исто кажав дека многупати одам во црква и без да платам денар... Мене ми е потребна црквата, да и дома чадам со темјан, и дома имам икони, на раце носам бројаници, и дома му се доверувам на Бог и знам дека ме слуша... Ама во црква си правам муабет со духовникот, исто како вие што правите со психологот, едноставно таму го пронаоѓам мирот. Знам дека велите дека не контролирала црквата, ни ги перела умовите и не знам ти што. Ништо не е точно од тоа, на литургиите кои се одржуваат во црква по 3 саати, се читаат Евангелијата, се одржува молитва за сите болни, за сите изнемоштени, за оние кои патуваат, за затворениците и слично. Се кажуваат опширно сите Божји заповеди и како да бидеме добри луѓе, ама за жал црквата не може со инка да ни туре во главите, и така многу од нас после правиме се што правиме а е штетно и погубно за нас и нашите ближни. Црквата по зборовите на Исус не учи да ги љубиме непријателите, да го вртиме и другиот образ, ама не ни е виновна што водени од лични фрустрации се одмаздуваме и наштетуваме некому.
Не ми е толку за тарифниците, колку што ми е за 'унифицираните верувања'. Нема двајца што потполно исто веруваат, па 'дури' и да се двајцата Православни. Мислам дека не треба да се меша институција, во ничии верувања.
Стварта меѓу друго е што Светиот дух е женско и Богородица и светиот дух пред Христијанството биле едно. @Rama Афродита/Венера/lady of the sea со се нејзиниот симбол гулабот(исто така симбол за Светиот дух) Spot the difference: Спојлер: афродита слики https://www.google.com/search?q=aphrodite goddess&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwi6hMaFjcn6AhUjhP0HHftUCD4Q_AUoAXoECAEQAw Спојлер: star of the sea virgin mary https://www.google.com/search?q=star of the sea&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwinmYapjcn6AhUfhf0HHQopAnIQ_AUoAXoECAMQAw Спојлер: holy spirit gender https://en.wikipedia.org/wiki/Gender_of_the_Holy_Spirit#text=There are biblical translations where,word (pneuma) is neuter. The grammatical gender of the word for "spirit" is feminine in Hebrew Еврејската Ашера=Греко-романската Афродита/Венера Asherah= Светиот дух тоа е она што е ''малце испуштено'' во Библијата. Еврејската Ашера=Греко-романската Афродита/Венера
Спојлер: star of the sea virgin mary https://www.google.com/search?q=star of the sea&tbm=isch&ved=2ahUKEwja-YuWl8n6AhVmyLsIHYRiC10Q2-cCegQIABAA&oq=star of the sea&gs_lcp=CgNpbWcQAzIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQ6BAgAEENQpxJYzI0BYL6VAWgAcAB4A4ABgwKIAe0ckgEGMC4yNi4xmAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWewAQDAAQE&sclient=img&ei=voQ9Y9qiG-aQ7_UPhMWt6AU&hl=en
Го гледам. И? А ти дали виде што напишав на колку многу работи не учи црквата? @INNERBEAUTY Океј. Твое право е да веруваш во тие мистични приказни. Мое право е да верувам во Библиските приказни низ призма на православието. И тоа е тоа.
Да, исто како и Вишну и жена му Лакшми индијската верзија на греко-романската Афродита/Венера и еврејската Ашера. Спојлер: лакшми https://www.google.com/search?q=Lak...hUKEwjWzuz6s9H6AhWQt6QKHfsgCaUQ_AUoAXoECAMQAw Спојлер: вишну лакшми https://www.google.com/search?q=vis...Q&sclient=img&ei=3NZBY8qpKKGblQf2oYHYCg&hl=en
Да, оти иначе нормално е човек да си стои на лотосов цвет на вода исто ко шо и да оди на вода. симболички е се горенаведено, во греко-романската и еврејската заменет е со ружата= цветот на= животот на Афродита/Венера/Ашера/Инана итн., во Египетската исто го имаш лотосот. Која ти е поентата? Иста е симболиката со Богородица/Ашера.
Зошто не би било ако е доволно силен? Освен тоа Вишну и Лакшми не се луѓе. Илсутрациите со Вишну и Лакшми се различни од тие на Васудева со малиот Кришна во рацете. Првите стојат на потпора, вториот апла оди по вода.
Yeah, that's kinda the point. Океј не ме интересираат вакви нонсенс и фанатички дискусии, како што реков се горенаведено и спомнато е симболички и мене тоа ми е доволно и боженствено, друг кој во што сака нека верува. А и се друго веќе пишав.